Makeup for allergikere og andre sarte hoveder

18.03.12

Jeg er blevet spurgt flere gange den forløbne uge om, hvilke mærker jeg kan anbefale til allergikere – primært parfumeallergikere. Dem, der spørger mig om den slags, er ofte trætte af tørre og kedelige farver øjenskygge fra mærker, de markedsfører sig selv som allergivenlige.

Men den gode nyhed er, at man med en smule forsigtighed og ved at lære lige at vende ingredienslisten om kan bruge også de gængse mærker. Der er mange af de større mærker, der ikke indeholder hverken parfume eller de allergifremkaldende konserveringsmidler.

Gode mærker til parfumeallergikere
Den gode nyhed, som kom bag på de to allergiramte kvinder, jeg har talt med om emnet den forløbne uge, er, at MAC er super allergivenligt på mange produkter, når det handler om parfume og konserveringsmidler. Det er meget, meget længe siden, jeg har set noget som helst problematisk på en ingrediensliste fra et makeup produkt fra MAC (deres hudpleje skal du holde lidt skarpere øje med stadig).

Og med god grund, MAC har de forløbne år skiftet mange ingredienser ud og skiftet politik på området, så de nu er i gang med en udfasning af parfume, de fleste parabener osv. Det mest brugte konserveringsmiddel, jeg har set hos MAC er phenoxyethanol, som de fleste allergikere kan bruge, og langt langt de fleste produkter hos MAC er uden parfume. Du skal hovedsageligt passe på hudplejeprodukterne, hvor enkelte stadig er parfumeret og ellers lige dobbelttjekke bag på æsken før du køber – der kan stadig være enkelte produkter, der ikke er ændret.

Af andre gode uparfumerede mærker er selvfølgelig Clinique, og så vil jeg i det hele taget gerne aflive den skrøne, at den store kosmetikindustri laver produkter med grimme ingredienser. Der er masser af gode, milde og uparfumerede produkter hos fx. L’Oreal og Maybelline med milde konserveringsmidler. For eksempel indeholder de to Pudderdåse-favoritter Superstay 24hr foundation og The Colossal mascara hverken parfume eller allergifremkaldende konserveringsmidler. Med en smule omtanke behøver du ikke ty til særlige mærker, hvis du er parfumeallergiker.

Verdens bedste øjenskyggeprimer er også meget mild på ingredienslisten.

Nikkel og farvestoffer
I forhold til farvestoffer er det lidt mere kompliceret. Makeup indeholder jo i sagens natur farvestoffer og pigmenter – ellers ville der jo ikke være meget sjov.

Det mest almindelige problem er nikkel. Der er nikkel i jernoxid (iron oxide på ingredienslisten), som typisk bliver brugt i sorte produkter som for eksempel mascara og flydende sort eyeliner. Hvis du er nikkelallergiker, vil du måske opleve at reagere på denne slags produkter.

Du kan ikke se på ingredienslisten, om der er nikkel i produktet. Nikkel er et rest-produkt af jernoxid, og det er ikke til at se, om det er der eller ej. Du kan vælge brun mascara og eyeliner, hvilket kan hjælpe. Ellers har Jane Iredale og La Roche-Posays mascara og eyelinere ry for at være gode til nikkelallergikere (jeg har hørt en hudlæge anbefale Jane Iredale til nikkelallergikere).

Hvis du reagerer på farvestofferne i øjenmakeup, så gå efter mascara og eyeliner i andre farver end sort. Pas på øjenskygger i lilla, rød og blå.

Konserveringsmidler
Den store parabeneforskrækkelse har desværre medført, at jeg ser flere og flere producenter som reklamerer med “ingen parabener” bruge de gammeldags formaldehydspaltende konserveringsmidler. Det er ikke godt, for i modsætning til parabenerne er de allergifremkaldende.

Parabenerne kan man være allergisk overfor, men det er meget sjældent. Hvis du er allergisk overfor et konserveringsmiddel, er der ikke rigtigt anden vej end at lære at læse ingredienslisten og finde det. Og pas på selv de såkaldte ‘naturlige’ produkter! Der har jeg set et par eksempler med formaldehyd spaltere for nylig til gengæld for at de kunne reklamere for at de var “uden parabener”.

Køb fra mærker med returret
Jeg foretrækker at købe fra mærker som MAC, Bobbi Brown, Kiehl’s (der er også flere), og det er ikke kun fordi, jeg godt kan lide produkterne. Det er også fordi, jeg ved, at hvis jeg reagerer på produktet, de sælger mig en farve, der er forkert eller lignende, så kan jeg reklamere og få den byttet. Det kan man ikke i Matas, og det synes jeg er vigtigt at nævne i denne sammenhæng.

Og så dem du skal undgå
YSL, Chanel, Yves Rocher og Dior er notoriske for at parfumere deres makeup-produkter. Der er parfume i selv deres mascara. Så don’t go there, hvis du er sart.

Hvad bruger I til sart hud?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
120 kommentarer
Helle

Er der nogen der har erfaringer med BB eller CC cremer, er blevet allergisk, og tror jeg har fundet frem til at det er disse fra Gosh og Garnier.
Kender I andre produkter som man kan bruge hvis man er allergiker?

Helene Randløv

Hej Helle
Vil du ikke være sød at uddybe lidt? Jeg forstår ikke rigtig, hvordan jeg kan hjælpe? Hvad du kan bruge som allergiker, afhænger selvfølgelig af, hvad du er allergisk overfor? Så det kan man ikke bare sige.
Kh. Helene

Julie

Hej.
I julegave fik jeg en meget fin mascara fra MAC.
Efter to dage, vågnede jeg op med store udslet, og plamager af røde prikker under mine øjne.
Jeg tog til lægen og fik en creme og nogle piller jeg ellers skulle tage hver dag. Jeg er helt sikkert blevet ramt af den mascara der, og min læge var ellers enig. Jeg vil ikke anbefale MAC, som et mærke til allergiker. Men derimod et mærke som Clique, som rent faktisk er allergitestet.

Helene Randløv

Hej Julie
Det er både træls og uheldigt med din reaktion!
MAC er sandelig testet, ligesom langt de fleste andre mærker i øvrigt er. Hvis du har læst indlægget, som du har lagt denne kommentar under, kender du grundende til, at vi blandt andet anbefaler MAC.
Clinique er et af de mærker, som jeg selv er glad for, og de har samme returpolitik som MAC. Så hvis du er mere tryg ved Clinique, så vil jeg da foreslå dig at bruge deres mascara i stedet 🙂
Kh. Helene

Christine

Som altid tak for de mest brugbare artikler. I er jo de eneste kritikere på banen. Jeg spurgte engang en anmelder fra Woman om hvorfor de aldrig var kritiske, hvortil hun svarede at ingen gad at læse om dårlige produkter! Det er jo i den grad forkert 🙂 har i nogle erfaringer med allergi og tromborg?

Helene Randløv

Hej Christine
Tak for ros! Nej, vi har nærmest den modsatte oplevelse med hensyn til negative omtaler 😛
Når du siger allergi… hvad mener du så? Jeg har ikke selv problemer med Tromborgs produkter, trods virkelig sarte øjne. Men ligefrem at kalde produkterne allergivenlige, det vil jeg ikke. De er derimod meget naturlige 😀
Kh. Helene

Christine

Nok mest parfume, men er ikke helt sikker på hvad jeg reagerer på. Har haft problemer med øjnene i et par måneder og det lettede heldigvis kraftigt da jeg udskiftede min sheseido mascara med en clinique, men prøver at finde ud af om der er andet i min samling jeg reagerer på, uden at skulle være helt bareface:-)

Helene Randløv

Hej Christine
Det kan jeg simpelthen ikke svare på. Jeg mente, at alle ingredienserne stod på Tromborgs eget site, men det gør de desværre ikke på makeuppen i hvert fald…
Jeg vil råde dig til at tage en tur ned til nærmeste forhandler eller skrive en mail til Tromborg og spørge om det.
Og så vil jeg lig minde om dette indlæg, fordi det ikke nødvendigvis er makeuppen, der giver de største problemer:
https://pudderdaaserne.dk/2011/12/14/tirsdagstip-sarte-og-torre-ojne/
Med hensyn til makeup, vil jeg gerne lægge et godt ord ind for både GOSH og IsaDora, som begge er fri for parfume (der kan dog være aroma i læbeprodukterne).
Kh. Helene

Camilla

Hvilken makeupfjerner er god til sarte øjne? Nogen i foretrækker mere end andre? Er det bedst at vælge dem med olie i?

Helene Randløv

Hej Camilla
Jeg har brugt geléen fra The Body Shop i flere år, men den er udgået :-/ Efter at have testet ualmindelig mange siden den udgik, er jeg nu glad for vores egen, men selvfølgelig er der også nogen, som ikke kan tåle den. Husk at være opmærksom på, om det er vat, der driller dine øjne.
Kh. Helene

Ea

Hejsa:)
Supergod artikel!
Er der nogen ved om gosh makeup har hormon forstyrende stoffer, konserveringsmidler osv?
Tak:)

Helene Randløv

Hej Ea
Hvilke hormonforstyrende stoffer mener du? Der er gudskelov konservering i produkterne ellers ville det MEGET hurtigt være ret farligt at bruge dem.
Kh. Helene

Camilla

Spændende blog som jeg faldt over i min søgen efter viden om øjenallergi. Jeg har hævede og rynkede øjne som jeg typisk får når jeg reagerer på noget jeg ikke kan tåle. Jeg aner ikke hvad for en del af min male JP det er for alle dele har jeg brugt i årevis. Mistænker min lyse Mac øjenskygge. Ved du om der er nogen øjenskygger fra Mac der er mindre allergivenlife end andre?
Ved du noget allergi venligheden ag Estee Lauder Mascara? Eller Clarins øjenmake up fjerner / afrensnings tonic m orangeblomst?

Katja Moikjær

Hej Camilla. Det kommer jo helt an på, hvad du er allergisk overfor. Ellers er det lidt som at lede efter en nål i en høstak. Ved du det? Hvad reagerer du normalt på? Kh. Katja

Camilla

Det er præcis det der er problemet. Jeg leder efter nålen i høstakken. Har reageret negativt på L’Oreal og Chanels lyse øjenskygger. Bruger lys og meget mørk øjenskygge fra Mac nu men har pludselig fået hævede / rynkede øjne selvom jeg har brugt dem gemmen de sidste par år. Reagere også på nogle mascara, men det plejer kun at få øjnene til at løbe i vand. Er ellers allergisk overfor græs, men ved ikke hvad det er jeg skal undgå i kosmetik. Så ja, jeg leder efter nålen i høstakken.

Katja Moikjær

Ja, det er svært. Kan du tåle nikkel?

Camilla

Jeg kan nok ikke tåle nikkel. Jeg bruger sort mascara og den jeg bruger pt har jeg brugt i ca 2 år uden problemer.
Jeg ser også i dine kommentarer at du skriver man skal passe på det vat man bruger. Og det slår mig at jeg pt bruger noget andet end jeg plejer. Det har jeg overhovedet ikke skænket en tanke. Ved du hvad man skal undgå?

Natascha

Hej 🙂
Nu har jeg spurgt både læge apotek og Matas uden at ku få et svar så prøver her.
Jeg har fået rosacea, ved du hvilket mærke af make up jeg kan bruge ?
Jeg er ik den store make up pige, men ka godt lide lidt “farve på kinderne” men ved ik hvilke mærke jeg skal gå efter ?

Katja Moikjær

Kære Natascha. Heldigvis giver makeup i sig selv ikke problemer for rosacea (normalt). Sørg for at vælge mærker uden parfume og pas også på foundation med solfaktor. Solbeskyttelse er meget vigtig ved rosacea, men du skal lære hvilke uv-filtre der fungerer bedst for din hud.
Uparfumeret makeup kan du finde hos mange gode mærker, fx MAC, Gosh og Clinique. Maybelline, Rimmel og L’Oreal er generelt også milde og uparfumerede bortset fra læbeprodukter – men dobbelttjek altid.
Er der noget makeup du normalt ikke kan tåle?

Sarah

Kære pudderdåser…
Jeg er lige falder over dette gamle indlæg, da jeg søger inspiration til make-up, som jeg kan bruge selvom jeg er hypersensitiv. Jeg er allergisk overfor MI og MCI – og reagerer ALTID i øjenomgivelserne. Jeg har i 6 år døjet med gener og ligeledes udredning. Jeg har fået testet nogle af mine tidligere produkter ved lappetest hos hudlægen, hvor jeg slog voldsomt ud af MAC’s ellers så populære paint pot i painterly. Nu henviser I i indlægget til Mac produkter, men jeg har ikke turde bruge deres øjenskygger eller lign. Siden. Ved I tilfældigvis om hvilken type konservering MAC ofte bruger? Jeg har forgæves forsøgt at komme i kontakt med dem og for stå afklaring.. Ved I desuden om man stadig kan få pengene retur eller bytte hvis man ikke kan tåle deres produkter? På forhånd tak..

C

Hvordan er Biotherms creme – dag og natcreme specielt anti age cremer i forhold til allergi? Jeg har nikkelallergi og vil derfor have skiftet mascara og eyeliner ud til brun. Men tænker at både foundation og dag og nat creme også skal skiftes til andet mærke? Hvad kan du foreslå?

Katja Moikjær

Jeg kender ikke til at nikkel skulle udgøre et specielt problem ifht. cremer og heller ikke Biotherm. Biotherm er generelt meget parfumeret og indeholder æteriske olier.
Hvad er det for allergier du har?

C

Jeg har nikkelallergi og har store problemer med mine øjne, de er altid røde og svier og løber i vand. Nu har jeg så læst jeres artikel om nikkel i sort mascara, så jeg vil prøve at skrifte mascara og øjenpen ud til en brun fra La Roche-Posay. Tænker også at min foundation skal skiftes til samme mærke – her bruger jeg nu foundation fra dior. Jeg vil gerne have en rigtig god anti age creme men er i tvivl om hvilken der er god. Har lige kigget på Murad- men kan se at der er soya i? og det duer ikke da jeg er brystkræftopereret, så skal man holde sig fra Soya. Har du et forslag til produkter som vil være gode for mig både makeup og cremer mv.

Katja Moikjær

Hejsa. Hvis det kun er nikkel du er allergisk overfor, så start med at udskifte mascaraen. Det lyder som et godt valg. Hvorfor vil du skifte foundation?
Jeg forstår godt din bekymring om soya. Men husk, at der er meget stor forskel på at indtage noget og på at smøre det på huden. Prøv at læse denne artikel: https://www.truthinaging.com/review/soy-phytoestrogen-for-aging-skin-is-it-safe
Hvis du gerne vil have et godt antiage produkt uden soja, så kan jeg da varmt anbefale vores eget mærke. Der er ikke soja i. Der er også rigtig mange andre, men jeg må indrømme at jeg ikke på stående fod kan huske hvem der bruger soja. Du kan se vores anmeldelser igennem her: https://pudderdaaserne.dk/category/anmeldelser/ansigtspleje/anti-age/

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *