Nej, din foundation kan ikke skifte farve – om farveskiftende makeup

15.08.19
Colour adapt foundation

Colour adapt foundation

Farveskiftende makeup har fået en renæssance, og der er pt. to slags på markedet:

Foundation og primere, der kan “tilpasse sig” din hudtone

Læbeprodukter og blush, der først bliver røde, når du påfører dem

De virker på forskellige måder, så lad mig starte med foundation, primere, BB-Cream, CC-Cream og hvad vi ellers har til ansigtet, der kan “tilpasse sig” hudens egen farve.

Og jeg skriver “tilpasse sig” i gåseøjne, for det gør de ikke. De indeholder indkapslet pigment, hvilket betyder, at farvestofferne er pakket ind i nogle andre stoffer. På den måde bliver den endelige farve først synlig, når du gnider produktet ind.

Det er lidt ligesom magiske tuscher. Den skifter farve, når du gnider på den ja, men du kan ikke selv bestemme, hvilken farve den ændrer sig til. Farven er forudbestemt.

Hvis du har samme hudfarve som mig, kan det dog være nemt at tro, for der er virkelig mange gode produkter i denne kategori. Produkter som giver en meget let dækkeevne og fin glød til ansigtet, og som derfor kan se ud som om, de tilpasser sig. Men det gør de altså ikke. Og det er som sædvanlig de helt mørke og helt lyse hudtoner, der bliver skuffede, når de prøver dem.

Jeg har lavet et lille eksperiment med Erborian CC Red Correct. Det er en – i øvrigt virkelig god CC Cream – som er grøn i tuben, men som skifter farve til en let lilla halvlys farve, når man gnider den mellem fingrene.

Erborian skriver selv at “upon application, this color-correcting formula adjusts to your skin tone to help enhance your complexion.”

Så hvad betyder det egentlig? Erborian lover jo egentlig ikke her, at den ændrer farve. Den vil “tilpasse sig min hudtone for at fremhæve den”… Hvad betyder det overhovedet?

Jeg kunne lige så godt have brugt et af de mange andre produkter på markedet med indkapslede pigmenter til min test her, de virker fuldkommen ens.

På billedet har brugt Erborian CC Red Correct tre steder:

1: På min arm, som har været ude i solens stråler hele sommeren og fået alt for meget sol, fordi jeg altid glemmer solbeskyttelse, når jeg bare lige skal ud i haven. Bagefter har jeg trukket produktet af med en hvid serviet.

2: Øverst på mit overlår, som ikke har set solens stråler i 10 år. Bagefter har jeg trukket produktet af med en hvid serviet.

3. På et stykke almindeligt hvidt papir

Mine egne små forskelle i hudfarver er selvfølgelig stadig små sammenlignet med verden som helhed. Hvis du kigger på YouTube, kan du finde nogle meget mere illustrative videoer af især kvinder med mørk hud, der tester “colour adapt” foundation.

Du skal gnide før du køber
Som sagt elsker jeg Erborians CC Cream – både den grønne og den almindelige, der starter som hvid men bliver gnedet ud til en farvet dagcreme  – og som sjovt nok sælges i flere forskellige farver. Problemet er, at man ikke som kunde ved, hvilken farve man køber, hvis man ikke lige kigger efter en ekstra gang. Og hvis du har meget lys eller mørk hud, så er disse produkter sjældent lavet til dig.

Når du køber ansigtsmakeup, der hedder noget med “colour adapt” eller på anden måde lover at tilpasse sig, så skal du huske på, at pigmenterne allerede ligger derinde og bare er indkapslet. Så du skal have fat i en tester og gnide grundigt på en klat for at se den endelige farve. For det er reelt den farve produkt, du køber.

Rød farve og ph-værdi
Og så til læbestifter og blush, der skifter farve og først bliver røde, når de kommer på huden. For at illustrere det kan vi bruge dette forsøg med grøn, gul og blå rødkål. Det er nemlig det samme.

De røde farvestof reagerer på ph-værdi. Ligesom rødkål kan skifte farve fra grøn til rød, når man sænker ph-værdien, så kan det røde farvestof i læbestiften det også. Og det er sådan at farveskiftende læbestifter som for eksempel Frog Prince fra Lipstick Queen skifter farve.

Produkterne indeholder et rødt farvestof i et basisk produkt, der ligesom rødkålen skifter farve, når den kommer i kontakt med din hud, der er naturligt sur.

Så kan disse farvetilpassende læbestifter selv finde ud af at skabe en perfekt farve til dine læber? Det er nok tvivlsomt. Der er tale om et farvestof, der reagerer på et skift i ph-værdi. På samme måde som rødkålen i glasset. Og den har næppe nogen holdning til hvilken farve læbestift, du skal gå med.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
4 kommentarer
Mie

Jeg har altid haft mine tvivl og tænkt det var noget værre fis med de colour adapting CC creams og foundations, fordi de altid viser sig at være for mørke til min lyse hud. Og her kom så forklaringen! 🙌
Jeg har ikke nogen religion og tror ikke rigtig på noget. Men jer Pudderdåser tror jeg fandme på! Jeg elsker jer! Amen og tak! 🙏

Helene Randløv

Du er fandme sød! Tusind tak <3 <3 <3

Elena

Tak for forklaring! Men Jeg undrer mig så over, at produktet overhovedet findes? Er det bare fordi det sælger bedre, når man som forbruger tror, at cremen tilpasser sig, ift. En farvet dagcreme, hvor man kender farven på forhånd?

Helene Randløv

Hej Elena
Det er vel en kombination af mange ting. Det kan jo være en virkelig svær opgave at finde den rette farve.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *