Nej, du behøver ikke vaske dit ansigt morgen og aften

Milde renseprodukter
04.09.21
Milde renseprodukter

Milde renseprodukter

Damebladsråd nummer et: Vask dit ansigt morgen og aften.

Men hvorfor? Der findes faktisk ingen dokumentation for, at det har en positiv effekt på huden. Tværtimod.

Effekten af to gange daglig ansigtsvask på andre typer end akne-hud er aldrig undersøgt, og selv på hud med akne er effekten aldrig dokumenteret.

Dette studie har opsamlet alle undersøgelser udført siden 1951 og konkluderer, at vi ved ikke nok, og der mangler flere undersøgelser, før vi kan komme med anbefalinger.

I en tidligere undersøgelse fra Stanford, som vi har omtalt flere gange, satte man forsøgspersonerne til at vaske ansigts hhv. 1, 2 og 4 gange om dagen. Antallet af gange, de vaskede ansigt om dagen, havde ingen indflydelse på deres akne.

Så indtil nogen kan fremvise dokumentation for en positiv effekt af to gange daglig hudvask, står vi på din hudbarrieres side og synes, du skal være lidt blidere ved den.

Rens din hud for snavs, sved, makeup og solcreme

Vi ved til gengæld, at vand udtørrer huden og forstyrrer hudens syrekappe, der er dens egen beskyttelse og forsvar. Enhver, der vasker hænder hyppigt, ved, hvad for meget vand (og forkert sæbe) kan gøre ved huden, noget Corona-krisen også viste os. Det samme sker naturligvis i vores ansigt også.

De ting, du altid skal sørge for at fjerne fra dit ansigt, når dagen er slut, er:

  • Makeup
  • Solcreme
  • Rester fra tandbørstning
  • Sved
  • Synligt snavs (hvad ved jeg, hvad du får i ansigtet i løbet af dagen… hvis du har spist burger til aftensmad for eksempel?)

Ting vi derimod IKKE ønsker at fjerne, er hudens eget fedt og egen bakterieflora. Overvej derfor, om der er nogen særlig grund til at du står og vasker ansigt? Hvad er det, du renser væk? Er det reelt din huds eget forsvarsværk, du er i gang med at fjerne?

Rens mindre og rens mildere (reklamelinks*)

Du kan gøre flere ting, der gør din hud gladere:

Vask din hud mindre: Hvis du vasker dit ansigt to gange om dagen, så prøv at nøjes med en enkelt.

Skift til et mildere renseprodukt: Sørg især for at undgå sodium laureth sulfat og sodium lauryl sulfat i dine ansigtsrens. Vi anbefaler blandt andet vores egen Alt i en sæbe  og Matas rensemousse*.

Brug produkter, der ikke kræver vand: For eksempel en flydende makeupfjerner, rensemælk eller tilsvarende. Vores egen Alt i en makeupfjerner*,  de fleste andre eau micellaire eller Cliniques Take The Day Of Balm*. Er du til en mere cremet konsistens, der stadig ikke skal skylles af, så prøv Cliniques dejlige All About Clean All-in-One Cleansing Milk. Avène Extremely Gentle Cleanser er virkelig mild. Konsistensen er ikke min personlige favorit, men jeg kan læse af kommentarerne på vores Facebook-side, at kontaktlinsebrugere er glade for den.

Brug plejende renseprodukter, der modvirker den udtørrende effekt af vand: Vi har netop lanceret Alt i en renseolie. Elizabeth Arden har også en helt anderledes, men meget lækker renseolie, som vi har skrevet om her.

 

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
26 kommentarer
Anne

Jeg har ofte tænkt på, hvis man nu ikke bruger make up er det så nødvendigt, at rense ansigtet om aften?

Helene Randløv Hansson

Hej Anne
Ja, det er det… Du bruger jo SPF hver dag, der lige skal af huden, og der er også forurening.

Kh. Helene

Marianne

Hvad tænker I om Exfo fra Ph Formula?
Den er mild og har meget lidt peelende i.

Helene Randløv Hansson

Hej Marianne
Vi svarer gerne, men får mange kommentarer på mange forskellige indlæg. Når du ikke har kommenteret før, skal din kommentar godkendes af os, det bliver den, når vi når så langt. Exfo er såvidt jeg husker god og mild… men dyr.

Kh. Helene

Dorrit

Hvad foreslår I man gør om morgenen? Lægger makeup oven på natcreme fra aftenen før? Eller lægger dagcreme ovenpå den “gamle” natcreme og så makeup?

Helene Randløv Hansson

Hej Dorrit
Personligt bruger jeg Alt i en Makeupfjerner om morgenen, ikke at vaske er ikke det samme som ikke at rense 🙂

Kh. Helene

Nanna

Så hvis man bruger jeres alt i en makeup fjerner er det så nok som rens? Jeg synes nemlig at mange siger at det først er en “ordentlig” rens hvis rensen skal skyldes af med vand?

Helene Randløv Hansson

Hej Nanna
Ja, det er det. Og ja, det er der mange der siger.
Kh. Helene

Lisbeth

Hej
Jeg har i flere år renset ansigt med micellar både morgen og aften. Men jeg har lige læst, at micellar ikke fjerner solcreme. Er det korrekt? For så skal jeg da til at bruge noget andet til ansigtsrens om aftenen.
Mvh. Lisbeth

Helene Randløv Hansson

Kære Lisbeth
Det er heldigvis helt forkert. Fortsæt endelig med det! Efterhånden har jeg prøvet at fjerne makeup og så videre foran et UVkamera, og jeg kan godt hilse og sige at det er ret så tydeligt, hvor solfiltrene er og bestemt ikke er på huden. Alt kommer af, når man bruger sådan en rensevand.

Kh. Helene

Nadja

Hej
Kan man nøjes med at anvende en skintonic om morgenen i stedet for vask?

Helene Randløv Hansson

Hej Nadja
Det afhænger rigtig meget af din skintonic, de fleste produkter af denne type gør nærmest mere skade end gavn. Vi anbefaler en mild rensevand i stedet.

Kh. Helene

Astrid

Hej!
Min rutine er hurtig plask af koldt vand om morgenen, kan ikke leve uden, og sæbe om aftenen.
Hertil et par produkt spørgsmål:
Hvad har i af tanker om Cliniques clarifying lotion 1.0? Er det mon den der før har heddet mild, og som ofte er blevet nævnt her på bloggen? Tænker den måske kunne være noget for mig.
Der udover har jeg fundet ud af at multigyn sæbefri intim vask er noget af det eneste jeg kan tåle i ansigtet(meget sart lidt tør hud, enkelte urenheder og til tider mild rosacea) den tørrer ikke min hud ud, men føles som om den renser. Men mon der overhovedet er noget i der kan fjerne solcreme? Måske i vil se på ingredienserne? Så vil jeg krydse fingre, for er virkelig glad for den som ansigtssæbe.
Mange hilsner, Astrid

Helene Randløv Hansson

Hej Astrid
Nej 1.0 er desværre ikke den der hed Mild, vi har skrevet om begge/forskellene.
Det er en meget hård behandling din hud får… og ja, sæben fjerner SPF.
Kh. Helene

cecilie

hej ! Jeg har clinique take the day off balm derhjemme ! men jeg er blevet instrueret i at blande den med lidt vand på huden og skylle den af efterfølgende … (dette står bl.a. også på flere hjemmesider under produkt-information) – så det har jeg troligt gjort. Men son jeg forstår jeres indlæg, kan jeg nøjes med blot at opfører balm’en og tørre overskydende produkt af med en vatrondel fx? for at undgå vand? 🙂

tak for en god blog! mvh Cecilie

Helene Randløv Hansson

Kære Cecilie
Du har ret, det er det Katja skriver. Det ville jeg aldrig anbefale, og jeg kan heller ikke helt slippe tanken om, at Katja må mene et andet produkt. Det kan jeg dog ikke verificere i aften, så jeg hører hende lige i morgen. Take The Day Off hører til i den sidste kategori og ikke den der, da det ikke har noget med rensevand at gøre. Det har derimod 2-in-1 Makeup Remover + Cleansing Micellar Gel.

Kh. Helene

Julie

Kære dåser
Jeg er doven og renser én gang dagligt og føler ellers måske at jeg ‘overbehandler’, så jeg føler det er ‘rigtigt’ for mig (jeg har tør moden hud). Problemet er nok at jeg renser om morgenen, for at ‘starte dagen frisk’ og så elsker jeg vand. Dvs. bruger jeres Alt i en sæbe. Men jeres Alt i en makeupfjerner er til gengæld den eneste micellar water jeg synes er dejlig og ikke lægger et fedtet lag eller generer øjnene. Jeg skal nok ændre rutine til at rense aften i stedet…!
Jeg tror en af årsagerne til vandet er at jeg har en idé om at huden skal være ren-ren (= strippet) for at den får glæde af serum, cremer etc. jeg så putter ovenpå. Kan jeg skyde en fed pil igennem det?? Bedste hilsner Julie

Helene Randløv Hansson

Hej Julie
Ja, det ikke bare kan, men bør du virkelig gøre! Der er virkelig ingen grund til at ødelægge eller kompromittere huden for at kunne bruge hudpleje. Det er vigtigt at rense om aftenen, så du kan få forurening, solfiltre, allergener (pollen/sporer/osv.) og så videre renset af. Du kan sagtens bruge ALt i en Sæbe, men brug en klud, så du begrænser vandmængden.
Kh. Helene

Ane

Hej,
jeg bruger Derma rensegel om aftenen. Ud over produktet bruges sammen med vand, er det så et mildt produkt?
Skal jeg forstå det således, at hvis jeg anvender Pudderdåserne make-up fjerner, så er det rensning nok i forhold til make-up, dagens “forurening” og solcreme? Og jeg kan spare en vask med vand?

Vh Ane

Katja Moikjær

Hej Ane. Svaret er “ja” til alle dine tre spørgsmål 🙂 Kh. Katja

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *