Alt om ansigtsprimere: En anti-ansigtsprimer-guide

11.07.18
Primer guide

Primer guide

Jeg har jagtet den perfekte ansigtsprimer det meste af mit voksne liv. Når nu den perfekte øjenmakeupprimer findes, hvorfor kan de så ikke lave en til ansigtet også? Den skal bare kunne gøre huden jævn og pæn og få min makeup til at holde hele dagen. Hvor svært kan det være?

Åbenbart rigtig svært… I hvert fald har jeg pt. over 30 ansigtsprimere liggende, og jeg bruger dem stort set aldrig. For 9 ud af 10 gange skuffer de. Problemet er nok, at en ansigtsprimer skal kunne så utroligt meget, at den enten ender med at være et mystisk og besværligt produkt eller også ender med bare at være noget, der ligner enhver anden ansigtsserum eller let ansigtscreme.

Problemet med lag-på-lag
For at lave en almindelig ansigtsprimer, som gør huden pænere, udjævner og gør det nemmere at lægge makeup, så laver man en let emulsion bestående af vand, silikone og olie tilsat måske lidt pudder eller andet, der kan give en pæn overflade. Det er præcis den samme opskrift som på enhver ansigtsserum eller ansigtscreme.

Bliver resultatet så pænere af at man lægger et ekstra lag på? Nej, ikke nødvendigvis. Tværtimod kan det bare give en ekstra risiko for bearnaise-effekten, hvis man har brugt 4 hudplejeprodukter nedenunder og lægger en foundation ovenpå – jo flere lag, jo større risiko for at det skiller.

Nogle primers er endda lavet med det formål at lave en glaslignende overflade på huden. De gør bestemt huden helt glat – men hvis de kommer i kontakt med andre produkter, så fnulrer det hele, og man kan starte helt forfra.

Brug din serum som primer
Derfor kan en velformuleret serum eller creme også fungere lige så godt som primer, som de fleste allround primere derude, som vi også har skrevet om her. Jeg bruger selv vores egen Antiage Ansigtscreme til formålet, og mange andre gode serum derude fungerer mindst lige så godt.

Men det er klart, at har du givet en halv bondegård for en dyr antiage-serum, så er det ikke et økonomisk godt tip, da en primer ofte vil være langt billigere. Hvis du er ude efter en god allround primer til ansigtet, så kan vi anbefale (reklamelinks*):

Gosh Primer + Moisture*

Make Up For Ever Step 1 Hydrating Primer *

MAC Prep+Prime Skin

Matterende primere og porer
Der findes en masse matterende og polyfilla-lignende primere til fedtede t-zoner og dybe porer. Jeg ville ønske, jeg kunne lave en lang liste over dem, der virker… Der findes masser af mennesker derude, som elsker dem, men ikke os. Vi har ellers så rigeligt med næse at teste den slags på, men helt ærligt – det fungerer bare ikke for nogen af os.

Enten så virker de bare ikke, eller også så ender de faktisk med at få næsen til at skinne endnu mere – det sker også ofte for mig med de mest matterende foundations. Med de primere, der for alvor skal virke som polyfilla på næsen, så får de som regel bare lavet noget værre rod under min ellers så pæne foundation. Beklager – jeg kan ikke anbefale en eneste af dem.

Jeg kan til gengæld virkelig virkelig varmt anbefale godt gammelt blot paper og selvfølgelig Blotterazi fra Beautyblender. De kan ikke forhindre næsen i at fedte, men de kan gøre det nemt og enkelt at fjerne det, når det opstår.

Og så er mit bedste råd at vælge en god foundation. Ikke en supermat, der krakelerer så snart den bliver ramt af den første dråbe fedt, men måske i stedet Estée Lauder Double Wear eller Revlon ColorStay.

Og så det der med at forlænge holdbarheden på makeup…
Det går over min forstand at det skal være så svært at lave en ansigtsprimer, der forbedrer holdbarhede af ansigtsmakeup, men det er det åbenbart. I hvert fald skuffer de altid på det punkt.

Urban Decay All-Nighter er stadig noget af det bedste, men den er slet ikke en primer. Det er en setting-spray, som du bruger ovenpå din makeup. Og den virker faktisk.

Den er blevet omformuleret og er ikke længere den, som vi anmeldte engang, men den nye fungerer og endda endnu mere praktisk, fordi den nu skal ovenpå makeuppen i stedet for under. Men vær forsigtig når du sprayer den på – den kan trække striber, hvis du ikke er påpasselig.

Vores egen solcreme er faktisk vores bedste bud på en primer, der holder på makeuppen – efter vores egen ydmyge mening. Der er åbenbart noget med de der tørre mineralske solfiltre som gør, at de holder fast på makeuppen. Læs mere om vores Alt i en beskyttelse SPF40 her.

Jeg bruger også som primer i et tyndt lag under foundation, når jeg skal i byen og ikke ser skyggen af en solstråle. Jeg har endnu ikke fundet noget, der er bedre til at holde fast på min foundation.

PS. Pas på glimmer
Primere lover tit at være lysreflekterende, give glød mm. Det betyder som regel, at der er glitter i. Hvis du kan lide glittercreme i ansigtet, så er det ikke noget, jeg vil blande mig i – men nu er du i hvert fald advaret…

PPS. Hvis I følger med på Instagram eller Facebook, så ved I, at jeg netop er i gang med at teste en lovende primer fra Becca, og jeg er vildt begejstret. Jeg skal naturligvis nok holde jer opdateret med hvordan det går – men jeg går altså ikke med ret meget foundation på denne tid af året.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
9 kommentarer
Sus

Ej hvor sjovt du har beskrevet et “problem” jeg netop stod overfor i dag 🤔
Jeg har lige modtaget den nyeComplexing brush fra RT som skulle være egnet til at mixe f.eks. primer el concealer med foundation direkte på børsten og så påføre på ansigtet – men OMG 😱 jeg valgte at prøve med dagcreme og primer og så bagefter påføre foundation – det fnulrede totalt og min næse ligenede netop det du beskriver bagefter 😝 …
Når det så er sagt, ved brug alene som foundation brush, er det den bedste jeg har prøvet ever 😍 og jeg har altså efterhånden prøvet en hel del 🙂
Bruger forøvrigt jeres Alt i encreme og Antiage blandet sammen – fungerer så fint 💪

Mie

Hej Dåser!
Jeg er pjattet, med jeres Alt i en beskyttelse og er på flaske nummer 3 🙂 Jeg oplever dog desværre netop Bearnaise effekten med den, når jeg bruger den ovenpå min dagcreme som jeg foretrækker er Estee Lauders Daywear Matte. Jeg bruger jeres T-zone peeling og en serum under cremen… Her til sommer har jeg bare besluttet at droppe Daywear, og så er der ingen problemer med jeres primer 🙂 Men hvor er det dog pisse irriterende at sidste lag skal kludre sådan i det, lige inden man skal ud af døren… (Der går ca. 20 min imellem Daywear og jeres Primer, så det burde ikke være tiden der giver problemer). Jeg har i øvrigt et andet soørgsmål vedr. jeres glimrende fodcreme: Er der noget til hindre for at man kan bruge den som håndcreme? Jeg har meget tørre hænder ovenpå da jeg er kok og vasker hænder 100 gange dagligt. Så en håndcreme der trænger hurtigt ind uden parfume er lige det jeg søger 🙂 Tusind tak for al den gode læsning og god sommer til jer!

Katrine

Det ligger da lige for, at I udvikler den optimale primer? Jeg vil gerne købe den første… 😉

Sophie

Jeg er helt vildt med MAC strobe cream som primer, men mest fordi den giver huden glød og fugt 🙂 Jeg har desværre oplevet med jeres alt i en beskyttelse at pigmenterne i den sætter sig voldsomt i mine porer, som jeg ellers ikke har et problem med. Hvis jeg endelig skal bruge den før makeup skal den blandes op med en anden solcreme eller så bruger jeg en silikone primer under. Det er hver eneste gang jeg forsøger med den og forskellige foundation :-\ ærgerligt da produktet er så lækkert

Charlotte Jensen

Ved jo ikke om I har prøvet den, men ellers vil jeg fremhæve Hylamide HA Blur som udmærker sig ved at være en primer der kommes ovenpå makeuppen. Jeg hader den der indelukkede regnfrakke-følelse på huden og bruger den derfor på den måde at jeg dupper lidt på der, hvor jeg skinner mest eller vil have makeuppen til at holde. Den fungerer ikke upåklageligt, men som noget af det bedste og billigste jeg har prøvet.

Annika

Det mest effektive jeg har prøvet er Seriously Shinefree fra Formula 10.0.6 (fås i Matas). Det er ikke en primer, men jeg anvender den som sådan. Og så Rimmel Insta-Matt oven på de værste områder som afslutning oven på foundation.

Mia

Jeg fedter en del i t-zonen, men har ikke uren hud. Efter jeg er begyndt fast at bruge T-Zone Peeling og Alt-i-Et Beskyttelse (ikke mere end det, ud over lidt pudder) er min hud begyndt at fedte mindre. Om aftenen bruger jeg Niaciamid og Anti-Age. Mine kinder, som er mere tørre, er også blevet væsentligt mindre røde og irriterede. I starten gav både T-Zone og Niacinamid min hud lidt udfordringer, men nu fungerer det bare så godt! Lige meget hvad jeg prøver, er jeres produkter bare bedre 🙂

Pernille

Jeg bliver nødt til at fremhæve smashbox photofinish primer.. Jeg har virkelig en fedtet t-zone og smashbox virker virkelig. Jeg arbejder 24 timer ad gangen og den holder i alle 24 timer.. jeg elsker den.

Liselotte

Jeg har en fra Armani, som er lidt svær at bruge … men der er potentiale. Og så har jeg den lilla fra Becca (i den store flaske) og den er kanon nem at arbejde med. Den fra Becca er efter SkinSafe app’en i ‘næsten topkategorien’ af allergenfri, men de har også en, der rr i topfree kategorien. Det vil sige anvendelig for alle.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *