Peptider – en guide til rynkernes fjende nr. 1

14.08.17
Matrixyl

Matrixyl

Hvis vi skal udnævne en enkelt ingrediens, der er bedst til at mindske rynker her og nu, så er det peptider. De kan selvfølgelig ikke stå alene – solcreme, antioxidanter, fugtpleje og AHA skal der også til, men peptider er det bedste, du kan finde på creme, når det kommer til at få rynker til at syne mindre.

Peptider er små kæder af aminosyrer, som fungerer som signalstoffer, der kan få huden til at opføre sig mere normalt. Afhængigt af hvilken type peptid kan den få din hud til at producere mere collagen, elastin, hyaluronsyre. Nogle påstår også, at visse typer peptider kan få dine ansigtsmuskler til at slappe af på samme måde som Botox – det sidste vil jeg dog gerne se beviser på, før jeg tror det.

Peptider vs. retinol
A-vitamin har længe været og anses af mange stadig for at være den vigtigste ingrediens i antiage-hudpleje. Men studier har sammenlignet retinol (A-vitamin) med et af de mest kendte peptider Matrixyl 3000 og fundet, at peptiden Matrixyl 3000 virkede både hurtigere og bedre end retinol. 3% Matrixyl mindskede rynker bedre og øgede hudens tykkelse mere end 0,07% retinol og vigtigst af alt: Uden de bivirkninger og irritation, der ofte er forbundet med retinol.

Mange peptider – stor forskel
Der findes mange peptider, og navnene lyder så ens, at det for os almindelige mennesker er så godt som umuligt at skelne dem.

Vi har derfor forsøgt os med en oversigt. Der findes i øvrigt også peptider, der kan bruges til alt muligt andet end hudpleje som for eksempel i hårprodukter og øjenvippeserum, men dem har vi ikke taget med her. I dag handler det udelukkende om rynker.

For at gøre det endnu mere forvirrende har flere skiftet navn undervejs. Der var færre forskellige navne for nogle år tilbage, men nu har man taget flere forskellige navne i brug for at kunne differenciere mellem dem. Navnene minder meget om hinanden. De hedder allesammen noget i stil med palmitoyl-pentapeptide 3 eller palmitoyl hexapeptide-52, men selvom navnene lyder ens er der tale om meget forskellige stoffer.

Samtidig er langt fra alle peptider lige gode. Ganske få har uafhængig forskning bag. For adskillige har vi udelukkende tvivlsomt materiale fra producenten selv som dokumentation – eller mangel på samme.

Kollagenstimulerende peptider – Matrixyl
De mest udbredte og bedst dokumenterede peptider er dem, vi bruger til at stimulere hudens indhold af kollagen, elastin og andet vigtigt indhold. Når vi bliver ældre, så mister vi kollagen og elastin. Vores hud bliver tyndere, og vi får rynker. Disse peptider kan stimulere huden til at danne mere kollagen og elastin. Huden bliver tykkere igen, og rynker bliver mindre.

Matrixyl og Matrixyl 3000 – Matrixyl og efterfølgeren Matrixyl 3000 er blandt de mest kendte peptider. Den er produceret af tyske Sederma og kan findes i mange hudplejeserier lige fra Olay til Pudderdåserne. Den er ekstremt velkendt og anerkendt, blandt andet fordi Matrixyl har en enkelt ting, som de andre ikke har: Et uafhængigt studie. Sederma selv har selvfølgelig lavet massevis af studier af effekterne, men i 2013 udgav et engelsk universitet et studie, der viste, at Matrixyl øgede hudens indhold af kollagen. Og at have et studie fra et uafhængigt universitet bag sit produkt – det er der ikke nogen af de andre der har.

Matrixyl er navnet på stoffet palmitoyl pentapeptide-3. Palmitoyl pentapeptide-3 virker som sagt ved at stimulere hudens dannelse af kollagen.

Efter Matrixyl kom Matrixyl 3000. Matrixyl 3000 består af de to stoffer palmitoyl tripeptide-1 og palmitoyl tetrapeptide-7 (de har også skiftet navn og kan hedde noget andet bag på dit creme) og har ifølge producenten selv endnu bedre egenskaber end forgængeren. Siden har Sederma også lanceret endnu flere efterfølgere, de allernyeste har jeg slet ikke set i brug endnu.

Der findes mange mange andre peptider end Matrixyl i denne kategori, men det er uden sammenligning den mest udbredte.

Kobberpeptider
Ordet “kobberpeptid” bruges også om alle disse peptider generelt, men egentlig er der kun en, nemlig copper tripeptide-1, også kaldet GHK-Cu.

GHK-Cu blev først fundet i en menneskelever i 1973. Det findes altså i din egen krop. Man mener, at GHK-Cu virker ved at regulere optagelsen af kobber i celler. Kobberpeptid er især studeret til brug ved sårheling, men der findes også studier, der viser, at det kan mindske rynker, øge hudens elasticitet mm. Kobberpeptid bruges også i produkter mod hårtab.

Neuropeptider
En særlig kategori peptider bruges i cremer, der hævdes at efterligne effekten af Botox. Disse virker efter sigende ved at hæmme nerveimpulserne og kaldes neutopeptider.

Blandt de de mest kendte er Argireline (acetyl hexapeptide-3), Syn-Ake (dipeptide diaminobutyroyl benzylamide diacetate) og X-50 Myocept (palmitoyl hexapeptide-52 og palmitoyl heptapeptide-18).

Producenterne af neuropeptiderne står bag en meget aggressiv markedsføring, og det er utrolig svært at finde uafhængig information, der underbygger påstandene. Lipotec, der producerer Argireline, siger selv, at Argirelin er det samme som “botulinum toxin but safer and smoother, this anti-wrinkle peptide, the first of its generation, attenuates wrinkles and expression lines, reducing the depth by 17% in 15 days and the face becomes smoother.”

For nu at være helt ærlig, så tror jeg ikke en sk…. på, at disse peptider i en creme kan trænge så dybt ind under huden og lamme musklerne på samme måde som Botox gør i en injektionssprøjte. Det er alt for usandsynligt. Jeg tvivler ikke på, at de kan reducere rynker på en måde svarende til andre gode anti-age ingredienser. Men vi har ingen beviser på, at en ingrediens kan trænge så dybt gennem huden og samtidig opnå en effekt svarende til Botox. Tværtimod, som Paula Begoun skriver her. Det samme gælder de øvrige peptider i denne kategori. Læs hvad Beauty Brains skriver om Syn-Ake her. Jeg vil også gerne have svar på de samme spørgsmål, som Beauty Brains stiller.

Men den solide dokumentation som de neurostimulerende peptider mangler, har de kollagenstimulerende peptider til gengæld. Og de kollagenstimulerende peptider står øverst på vores liste over ingredienser, der kan mindske rynker.

PS. Et par forbehold
Det der med at udnævne Matrixyl 3000 til endegyldigt mere effektivt end retinol/A-Vitamin skal man selvfølgelig være påpasselig med. Studiet sammenligner 3% Matrixyl 3000 med 0,07% retinol. Hvad nu hvis man havde sammenlignet 3% Matrixyl 3000 med 1% retinol? Eller hvad sker der hvis vi afprøver nogle af de nyere typer retinol, der også er kommet på markedet? Hvad så hvis vi blander 3 typer matrixyl og sammenligner dem med…. Ja, I forstår forhåbentlig, hvad jeg mener. Men den helt store fordel ved matrixyl og de andre peptider fremfor retinol er, at der ikke er nogle af de bivirkninger ved peptider, som der er ved retinol: irritation, rødme, solfølsomhed, afskalning osv. Produkter med retinol/a-vitamin er ikke for alle, men jeg vil vove den påstand, at peptider er så tæt ved at være det, som noget kan blive.

Og så er der selvfølgelig EGF – en anden vækstfaktor, som et enkelt firma har eneret på. Den er også virkelig god, men har en del begrænsninger, både i forhold til pris og brug. Der er dog ingen tvivl om, at det også er et meget effektivt produkt.

Produkter med den højeste koncentration af de gode peptider (Indeholder reklamelinks):
Kig bag på din antirynkecreme eller serum. Der er en meget høj sandsynlighed for, at den indeholder en peptid. Disse produkter indeholder en ekstraordinær høj koncentration af de gode og veldokumenterede kollagenstimulerende peptider:

Andre produkter med peptider:
Clinique Repairwear Laser Focus Serum, Clinique Smart Serum og Estée Lauder CP+R wrinkle lifting serum indeholder alle tre en effektiv kombination af neuropeptiden argireline og den kollagenstimulerende palmitoyl oligopeptide.

Olay Regenerist serien bruger en kombination af Matrixyl og peptidet carnosine. Den nye Olay Pro-X serie bruger et peptid, der hedder Palmitoyl Dipeptide-7, som er Olays eget. Men Olay er ikke længere på det danske marked.

Hvis du alligevel vil prøve de omdiskuterede “better than botox” neuropeptider, så finder du en blanding af Syn-Ake og X-50 Myocept i Rodial Snake Booster Oil. Du kan også prøve The Ordinary Buffet.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
77 kommentarer
Emilie

Kære Pudderdåser
Har netop kigget på The Ordinarys “buffet”. Godt nok er jeg “kun” 26 år, men prøver at rynkeforebygge så meget som muligt.
Så vidt jeg har læst de fleste steder, så er både syre (fx AHA) og peptider vigtige grundsten.
I kommentarerne ser det ud til, at I siger god for at kombinere peptider og syrer.
Nu læser jeg så netop på Ordinarys hjemmeside, at de fraråder kombination af syrer og peptider.
Hvad tænker I om dette?
Vil det være en idé at holde sig til peptider om morgenen (selvom ordinary foreslår, at de skal påføres 2 x dagligt) og syre om aftenen?
GOD SOMMER 😀
De bedste hilsner Emilie

Helene Randløv

Hej Emilie
Det er vigtigt at læse det hele hos The Ordinary, de skriver:
“… Previously, we did not have a contraindication listed for the use of direct acids/Vitamin C with any of our peptides. However, we now have a huge arsenal of these products and some of the formulations are more susceptible to hydrolysis with certain types of Vitamin C or acids.
Instead of developing a complex guide listing the compatibility of each of our peptides with each acid and Vitamin C, we have adapted the following approach to maximize efficacy for the maximum number of people:
It is best to not use Peptides in the same routine as the following products: Direct acids, LAA (L-Ascorbic Acid) and ELAA (Ethylated Ascorbic Acid). In addition, we would recommend avoiding the use of products containing copper peptides in the same routine as strong antioxidants as well as direct acids/LAA/ELAA.”
Hvis du vil vide mere om, hvilke produkter der er sarte overfor hydrolyse i kombination af peptider og syrer, må jeg bede dig tage kontakt til The Ordinary. Vi kender ikke til deres formuleringer på det niveau.
Vores formuleringer kan man fint kombinere på kryds og tværs.
Kh. Helene

O.S.

Hej,
Må man bruge en natcreme A-vitamin, sammen med eksempelvis
The Ordinary Matrixyl 10%?

Helene Randløv

Hej O.S.
Det står under Regimen guide på TO’s eget site 🙂
Kh. Helene

Sascha

Jeg ved at det her er en gammelt indlæg, men jeg prøver (desperat efterhånden, haha) at finde ud af HVORFOR bla The Ordinary fraråder brug af peptider med c-vitamin??
Jeg vil så gerne bruge c-vitamin, men flere af de andre produkter jeg bruger (og elsker!) indeholder peptider, øv..
Hvad er jeres erfaring/holdning til dette?
Tak for den bedste blog <3

Katja Moikjær

Kære Sascha

Det ville jeg også virkelig gerne vide. Jeg aner det simpelthen ikke!

Kh. Katja

Ane

Den bedste creme med peptider til øjnene jeg har haft fingrene i (og som jeg har SET virker, helt bogstaveligt med færre rynker) er den fra Swanicco med flere forskellige typer peptider og fermenterede ingredienser. Jeg har helt konkret set mine øjenomgivelser blive mere faste og mindre rynkede, over en periode af 1-2 måneder med 2 gange dagligt brug.

Peptider er virkelig the schizzle, især når jeg ikke har særlig god tolerance for retinol desværre. Jeg er dog nysgerrig på det nye bachuchiol som de siger er næsten lige så effektivt som A-vitamim. Det bliver interessant at følge!

Helene Randløv

Hej Ane
Jeg startede med at redigere din tekst, med det andet navn du skrev, men det er Swanicoco, du mener ikke? Den lyder nemlig spændende, men alt det parfume? Det gør mig nervøs, hvor kraftigt dufter den? Æteriske olier og øjenomgivelser er bare ikke en ret god kombination og slet ikke lavendelolie.
Min hud er heller ikke glad for retinol, men Granactive Retinoid, som vi selv bruger, har jeg heldigvis ikke problemer med. Det er jeg glad for, for bakuchiol er heller ikke min huds favorit ingrediens :-/
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *