Peptider – en guide til rynkernes fjende nr. 1

14.08.17
Matrixyl

Matrixyl

Hvis vi skal udnævne en enkelt ingrediens, der er bedst til at mindske rynker her og nu, så er det peptider. De kan selvfølgelig ikke stå alene – solcreme, antioxidanter, fugtpleje og AHA skal der også til, men peptider er det bedste, du kan finde på creme, når det kommer til at få rynker til at syne mindre.

Peptider er små kæder af aminosyrer, som fungerer som signalstoffer, der kan få huden til at opføre sig mere normalt. Afhængigt af hvilken type peptid kan den få din hud til at producere mere collagen, elastin, hyaluronsyre. Nogle påstår også, at visse typer peptider kan få dine ansigtsmuskler til at slappe af på samme måde som Botox – det sidste vil jeg dog gerne se beviser på, før jeg tror det.

Peptider vs. retinol
A-vitamin har længe været og anses af mange stadig for at være den vigtigste ingrediens i antiage-hudpleje. Men studier har sammenlignet retinol (A-vitamin) med et af de mest kendte peptider Matrixyl 3000 og fundet, at peptiden Matrixyl 3000 virkede både hurtigere og bedre end retinol. 3% Matrixyl mindskede rynker bedre og øgede hudens tykkelse mere end 0,07% retinol og vigtigst af alt: Uden de bivirkninger og irritation, der ofte er forbundet med retinol.

Mange peptider – stor forskel
Der findes mange peptider, og navnene lyder så ens, at det for os almindelige mennesker er så godt som umuligt at skelne dem.

Vi har derfor forsøgt os med en oversigt. Der findes i øvrigt også peptider, der kan bruges til alt muligt andet end hudpleje som for eksempel i hårprodukter og øjenvippeserum, men dem har vi ikke taget med her. I dag handler det udelukkende om rynker.

For at gøre det endnu mere forvirrende har flere skiftet navn undervejs. Der var færre forskellige navne for nogle år tilbage, men nu har man taget flere forskellige navne i brug for at kunne differenciere mellem dem. Navnene minder meget om hinanden. De hedder allesammen noget i stil med palmitoyl-pentapeptide 3 eller palmitoyl hexapeptide-52, men selvom navnene lyder ens er der tale om meget forskellige stoffer.

Samtidig er langt fra alle peptider lige gode. Ganske få har uafhængig forskning bag. For adskillige har vi udelukkende tvivlsomt materiale fra producenten selv som dokumentation – eller mangel på samme.

Kollagenstimulerende peptider – Matrixyl
De mest udbredte og bedst dokumenterede peptider er dem, vi bruger til at stimulere hudens indhold af kollagen, elastin og andet vigtigt indhold. Når vi bliver ældre, så mister vi kollagen og elastin. Vores hud bliver tyndere, og vi får rynker. Disse peptider kan stimulere huden til at danne mere kollagen og elastin. Huden bliver tykkere igen, og rynker bliver mindre.

Matrixyl og Matrixyl 3000 – Matrixyl og efterfølgeren Matrixyl 3000 er blandt de mest kendte peptider. Den er produceret af tyske Sederma og kan findes i mange hudplejeserier lige fra Olay til Pudderdåserne. Den er ekstremt velkendt og anerkendt, blandt andet fordi Matrixyl har en enkelt ting, som de andre ikke har: Et uafhængigt studie. Sederma selv har selvfølgelig lavet massevis af studier af effekterne, men i 2013 udgav et engelsk universitet et studie, der viste, at Matrixyl øgede hudens indhold af kollagen. Og at have et studie fra et uafhængigt universitet bag sit produkt – det er der ikke nogen af de andre der har.

Matrixyl er navnet på stoffet palmitoyl pentapeptide-3. Palmitoyl pentapeptide-3 virker som sagt ved at stimulere hudens dannelse af kollagen.

Efter Matrixyl kom Matrixyl 3000. Matrixyl 3000 består af de to stoffer palmitoyl tripeptide-1 og palmitoyl tetrapeptide-7 (de har også skiftet navn og kan hedde noget andet bag på dit creme) og har ifølge producenten selv endnu bedre egenskaber end forgængeren. Siden har Sederma også lanceret endnu flere efterfølgere, de allernyeste har jeg slet ikke set i brug endnu.

Der findes mange mange andre peptider end Matrixyl i denne kategori, men det er uden sammenligning den mest udbredte.

Kobberpeptider
Ordet “kobberpeptid” bruges også om alle disse peptider generelt, men egentlig er der kun en, nemlig copper tripeptide-1, også kaldet GHK-Cu.

GHK-Cu blev først fundet i en menneskelever i 1973. Det findes altså i din egen krop. Man mener, at GHK-Cu virker ved at regulere optagelsen af kobber i celler. Kobberpeptid er især studeret til brug ved sårheling, men der findes også studier, der viser, at det kan mindske rynker, øge hudens elasticitet mm. Kobberpeptid bruges også i produkter mod hårtab.

Neuropeptider
En særlig kategori peptider bruges i cremer, der hævdes at efterligne effekten af Botox. Disse virker efter sigende ved at hæmme nerveimpulserne og kaldes neutopeptider.

Blandt de de mest kendte er Argireline (acetyl hexapeptide-3), Syn-Ake (dipeptide diaminobutyroyl benzylamide diacetate) og X-50 Myocept (palmitoyl hexapeptide-52 og palmitoyl heptapeptide-18).

Producenterne af neuropeptiderne står bag en meget aggressiv markedsføring, og det er utrolig svært at finde uafhængig information, der underbygger påstandene. Lipotec, der producerer Argireline, siger selv, at Argirelin er det samme som “botulinum toxin but safer and smoother, this anti-wrinkle peptide, the first of its generation, attenuates wrinkles and expression lines, reducing the depth by 17% in 15 days and the face becomes smoother.”

For nu at være helt ærlig, så tror jeg ikke en sk…. på, at disse peptider i en creme kan trænge så dybt ind under huden og lamme musklerne på samme måde som Botox gør i en injektionssprøjte. Det er alt for usandsynligt. Jeg tvivler ikke på, at de kan reducere rynker på en måde svarende til andre gode anti-age ingredienser. Men vi har ingen beviser på, at en ingrediens kan trænge så dybt gennem huden og samtidig opnå en effekt svarende til Botox. Tværtimod, som Paula Begoun skriver her. Det samme gælder de øvrige peptider i denne kategori. Læs hvad Beauty Brains skriver om Syn-Ake her. Jeg vil også gerne have svar på de samme spørgsmål, som Beauty Brains stiller.

Men den solide dokumentation som de neurostimulerende peptider mangler, har de kollagenstimulerende peptider til gengæld. Og de kollagenstimulerende peptider står øverst på vores liste over ingredienser, der kan mindske rynker.

PS. Et par forbehold
Det der med at udnævne Matrixyl 3000 til endegyldigt mere effektivt end retinol/A-Vitamin skal man selvfølgelig være påpasselig med. Studiet sammenligner 3% Matrixyl 3000 med 0,07% retinol. Hvad nu hvis man havde sammenlignet 3% Matrixyl 3000 med 1% retinol? Eller hvad sker der hvis vi afprøver nogle af de nyere typer retinol, der også er kommet på markedet? Hvad så hvis vi blander 3 typer matrixyl og sammenligner dem med…. Ja, I forstår forhåbentlig, hvad jeg mener. Men den helt store fordel ved matrixyl og de andre peptider fremfor retinol er, at der ikke er nogle af de bivirkninger ved peptider, som der er ved retinol: irritation, rødme, solfølsomhed, afskalning osv. Produkter med retinol/a-vitamin er ikke for alle, men jeg vil vove den påstand, at peptider er så tæt ved at være det, som noget kan blive.

Og så er der selvfølgelig EGF – en anden vækstfaktor, som et enkelt firma har eneret på. Den er også virkelig god, men har en del begrænsninger, både i forhold til pris og brug. Der er dog ingen tvivl om, at det også er et meget effektivt produkt.

Produkter med den højeste koncentration af de gode peptider (Indeholder reklamelinks):
Kig bag på din antirynkecreme eller serum. Der er en meget høj sandsynlighed for, at den indeholder en peptid. Disse produkter indeholder en ekstraordinær høj koncentration af de gode og veldokumenterede kollagenstimulerende peptider:

Andre produkter med peptider:
Clinique Repairwear Laser Focus Serum, Clinique Smart Serum og Estée Lauder CP+R wrinkle lifting serum indeholder alle tre en effektiv kombination af neuropeptiden argireline og den kollagenstimulerende palmitoyl oligopeptide.

Olay Regenerist serien bruger en kombination af Matrixyl og peptidet carnosine. Den nye Olay Pro-X serie bruger et peptid, der hedder Palmitoyl Dipeptide-7, som er Olays eget. Men Olay er ikke længere på det danske marked.

Hvis du alligevel vil prøve de omdiskuterede “better than botox” neuropeptider, så finder du en blanding af Syn-Ake og X-50 Myocept i Rodial Snake Booster Oil. Du kan også prøve The Ordinary Buffet.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
77 kommentarer
K

Havde lige skrevet langt og sikkert indviklet spørgsmål og creme og olie på én gang. Det er nu slettet fordi jeg kan se I allerede har svaret Line. Tænker bare jeg MÅ prøve den olie NU 🙂
– elsker simpelthen at de her indlæg er så informative. Handler GERNE hvor I får kommision hvis I lover at fortsætte med at servere fakta så lysende klart. TAK!

Katja Moikjær

Tusind tak 🙂

Pernille

Jeres blog er simpelthen den bedste og mest interessante jeg nogensinde har læst. Jeg er en sucker for beauty produkter og elsker at læse om det og prøve en masse forskelligt.
Jeg har netop bestilt 7 forskellige produkter fra The Ordinary (bla.Matrixyl) som bare ligger og venter på posthuset… Glæder mig vildt til at komme igang med at prøve produkterne og håber de kommer til at gøre noget godt for min MEGET fedtet hud og røde prikker/ar fra teenage årene med bumser.
Glæder mig til at der kommer nyt på bloggen 🙂

Katja Moikjær

Tak Pernille. Hvor er det sødt sagt!

Camilla

Tusind tak for en fantastisk blog. Jeg er pt gravid og savner en god olie/ creme til mit trætte ansigt. Ved i om det er ok at bruge olie med matrixyl i? Jeg kan ikke umiddelbart finde noget på nettet andet end at A-vitamin eller retinol er No Go.

Katja Moikjær

Det er helt fint 🙂

Birgit

Er det noe ny info om når produktene deres blir tilgjengelig for bestilling til Norge? Har SÅ lyst til å teste dem ut, men finner ingen steder som sender hit 🙁

Katja Moikjær

:-((( Nej. Undskyld!!!

Agnethe

Kan man godt bruge jeres olie selvom man har fedtet hud? Havde tænkt jeg vil prøve jeres t-zone, men vil også gerne have noget mod rynker.
Tak for en god blog 🙂

Katja Moikjær

Kære Agnethe. Der er mange med fedtet hud, der er glade for den. Andre med fedtet hud bryder sig ikke om olie. Den har mange gode fordele – men om du vil kunne lide følelsen af mere olie på huden, vil komme an på dig selv. Den er i hvert fald god for huden.
Kh. Katja

Simone

Hej med jer! 🙂 Jeg har googlet og googlet, men synes ikke, jeg kan finde nogen steder om ovenstående produkt fra The Oridinary indeholder parfume? Jeg har forsøgt at kigge på ingredienslisten, men forstår naturligvis ikke halvdelen af ordene 😀
Håber I kan hjælpe.
Og tak for en super god blog med altid spændende indlæg!!

Katja Moikjær

Kære Simone. Det gør den ikke 🙂

Camilla

Hej 🙂
Jeg er 28 år med normalt hud. Jeg kan dog godt få en smule tør hud om vinteren. Jeg vil meget gerne forebygge rynker. Jeg vil gerne bruge jeres serie af produkter. Jeg bruger allerede jeres alt i en beskyttelse inden min makeup. Hvilke produkter synes i jeg skal købe? Og i hvilken rækkefølge skal de påføres?

Katja Moikjær

Kære Camilla. Undskyld mit langsomme svar. Har du læst dette indlæg? https://pudderdaaserne.dk/2014/09/18/raekkefoelge-og-hudplejerutine-saadan-bruger-du-vores-og-andres-produkter-sammen/
Gode produkter til dig er AHA serum, antiage ansigtcreme og ansigtsolien. AHA serum skal altid nederst.

Theresa

Kære jer to. Jeg kører pt en morgenrutine med jeres T-zone Peeling og herefter The Ordinarys Niacinamide inden jeres anti-age creme for at holde urenheder i skak. Men kunne man imellem disse tilføje The Ordinarys Matrixyl? (jeg vil nemlig gerne holde den til dagen, da jeg om aftenen kører hyaluronsyre, jeres AHA samt Ordinarys Advanced Retinoid). Endnu engang tak for den bedste blog! 🙂

Katja Moikjær

Ja det kan du sagtens

Nanna

Hej. Jeg er lidt forvirret over jeres “GO” til Theresas morgen- og aftenrutine, da hun bruger t-zone peeling om morgen, og jere AHA om aftenen. I skriver andet sted at man kun må bruge et af disse produkter, da man ellers giver huden for meget syre. Kan man godt bruge det ene morgen og det andeet aften?

Katja Moikjær

Nej selvfølgelig ikke! Men det var heller ikke det, hun spurgte om 🙂

Dorte

Hej – tak for en vildt god side!
Kan man bruge jeres olie, hvis man har acne rosacea (i mild grad)? Min hudlæge har nemlig sagt, at alle olier er bandlyst. Men det er efterhånden mange år siden, så jeg tænkte, at der måske er sket noget siden da? 🙂

Katja Moikjær

Kære Dorte. Nogle med rosacea kan godt tåle olie. Andre kan slet ikke. Vores ansigtsolie er hverken værre eller bedre på det punkt end andre olier. Har du reageret på olie før? Kh. Katja

Jeannie

Hej. Skriver til jer da jeg er lidt i tvivl om hvilke produkter jeg egentlig skal bruge og hvordan jeg skal kombinere dem. Bruger pt. En argan olie sammen med en rynkecreme. Men lider af utrolig tør hud og har begyndende rynker/rynker nogle steder. Bruger pt. Kun argan olie og rynkecreme if min hud er virkelig dehydreret, så skal måske kombinere rynkecreme med en fugtcreme eller hvordan og faldt jeg over denne olie som jo ser super god ud, hvordan vil den skulle bruges, inden alm creme eller ?

Katja Moikjær

Kære Jeannie. Du kan både bruge den over og under creme. Når min hud er allertørrest bruger jeg den faktisk under cremen. Så “forsegler” cremen olien, så den virker endnu bedre. Kh. Katja

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *