Dåseposten: Shampoo og balsam til forskellige hårtyper

03.04.16
John Frieda Beach Blonde
John Frieda Beach Blonde
John Frieda er et af de mærker, der for alvor har ændret på den traditionelle indeling af hårtyper. Og tak for det. Beach Blonde serien, som mit eget hår i øvrigt elsker, er ikke engang kun til blondiner – pånær Sun Streaks Lightening Spray, som rent faktisk lysner håret.

Kære Pudderdåser

Først og fremmest tak for en fantastisk blog og nogle fantastiske produkter, der virkelig gør at jeg har fået styr på min hud og mine makeup rutiner.

Jeg har nogle spørgsmål omkring shampoo og conditioner, som jeg ville høre om i havde lyst til at svare på.

Først og fremmest skal man gå efter nogle bestemte typer der passer til ens hår, eller er inddeling i forskellige shampooer “kunstig”?

Jeg er fx. i tvivl om jeg kan bruge shampooer der angiver at gøre håret “smooth” når jeg har krøllet hår?

En anden ting; gør shampooer til blonde håret lysere? Eller hvad er fidusen med dem?

Og: er shampoo/balsam specielt til farvet hår noget man skal gå uden om når man ikke har farvet hår? Eller er de bare plejende?

Sikke en smøre 🙂

Ha en god dag!

Mvh Christine

Kære Christine

Tusind tak for rosen og for det virkelig gode spørgsmål.

Mængden af typer af shampoo og balsam er mildest talt overvældende og kan være svær at navigere i. For der er shampoo til fedtet hår, normalt hår (hvad faen er normalt hår egentlig…), fint hår, farvet hår, brunt hår, blondt hår, skadet hår, tørt hår, krøllet hår, kort hår, langt hår osv.

Og ja, der ER forskel. Stor forskel endda. Men hvilket produkt der er bedst egnet til netop ens hår er ikke altid nemt at gennemskue. Især ikke hvis ens hår er fedtet i bunden, tørt i spidserne, fint, krøllet og blondt. Muligvis med lidt striber fra for et halvt år siden.

Hvad er en shampoo lavet af?
Shampoo består grundlæggende af vaskeaktive ingredienser tilsat en smule balsam. Hvis man tilsætter meget balsam i shampooen får man en plejende shampoo til skadet hår. Hvis man ikke tilsætter noget overhovedet men kun har vaskeaktiver i shampooen, så får man en shampoo til fedtet hår (eller endda til “normalt hår”).

Derudover kan man så tilsætte lidt forskellige fancy ting. Hvis man putter lidt solfilter i, så bliver det til en shampoo til farvet hår. Hvis man tilsætter lidt kamille, så bliver det til en shampoo til blond hår. Hvis man tilsætter et par ingredienser med hold, så bliver det en shampoo til fint hår eller endda til krøllet hår. Og med lidt salicylsyre bliver det til en shampoo mod fedtet hovedbund.

Og så er der selvfølgelig forskel på, hvilke vaskeaktiver man vælger, men det er et helt indlæg for sig.

Generelt er angivelsen af hårtype på flasken en god beskrivelse af, hvad shampooen gør. Hvis der står den er til fint hår eller volumizing, så er den det. Dem til bestemte farver hår farver som regel håret en smule. Også dem til blond hår.

Selvom inddelingen er meningsfuld er den ofte overdrevet forstået på den måde, at der hos flere mærker er mange gange flere typer shampoo, end der reelt er shampoo til. Så den samme shampoo går ofte igen med forskellige etiketter på.

Men brug markeringen som en hjælp. Og det er jo ikke det samme som at man ikke kan vælge frit i blandt dem. Tag nu mit eget hår for eksempel. Det er fedtet i hovedbunden. Tørt og stift i spidserne. Farvet i skiftende farver. Og tyndt som bare fanden.

Jeg bruger nogle meget fede balsam og hårkur, men jeg bruger dem selvfølgelig KUN i spidserne. Og de farvede typer shampoo og balsam bruger jeg alt efter, hvilken effekt jeg gerne vil opnå. Jeg bruger derfor normalt en shampoo til fedtet hovedbund i hele håret og så en fed balsam i spidserne.

Shampoo og balsam til krøllet hår
Nu nævner du netop krøller, og det er lidt særligt. Fordi der ikke rigtig findes noget i en shampoo, der kan gøre noget særligt for krøller. Shampoo og balsam til “krøllet hår” er oftest præcis magen til dem til skadet eller tørt hår – fordi krøllet hår ofte er det.

Så du kan i princippet lige så godt vælge shampoo eller balsam efter dit hårs næste kendtegn. Trænger det til fugt for eksempel.

Et par svar
Og ja, shampooer til blond hår lysner som regel håret en anelse. De fleste shampooer til en særlig hårfarve indeholder farve i et eller andet omfang. (Hvis du er afbleget blond vil du dog hellere have en af dem der indeholder grå eller lilla og fjerner det tisgule skær, som afbleget hår gerne får). Så du bør ikke bruge disse shampooer til bestemte farver med mindre du har den farve – og kender den effekt den pågældende shampoo har på din hårfarve.

En shampoo mærket “til farvet hår” generelt er derimod ikke noget problem at bruge selvom dit hår ikke er farvet. Det er typisk blot en plejende shampoo med UV-beskyttelse i, og den kan bruges af alle hårtyper

En shampoo eller balsam der er smoothening indeholder som regel en silikone eller lignende der skal lægge sig som en coating på hårstrået og gøre det glat. Det er altså ikke noget, der i sig selv trækker krøllerne ud. Nogle med krøller kan muligvis have gavn af den effekt – jeg ved helt ærligt ikke nok om at have krøller til at kunne svare på, hvad der sker. Måske en læser kan svare på det? Hvad sker der hvis man bruger en smoothing shampoo eller balsam på krøllet hår?

Kærlig hilsen
Katja

Se hvordan du stiller et spørgsmål til Dåseposten her

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
16 kommentarer
Christine

Wauw! Tusind tak for et virkeligt grundigt og lærerigt svar:-) nu er jeg vidst parat til shampoo markedet 😉

Mette

Super relevant indlæg!
Jeg har selv naturkrøller, som er relativt tørt. Jeg har prøvet et hav af mærker indenfor shampoo og balsam både på anbefaling af min frisør og af egen drift, hvor markeringen har sagt til enten krøller eller til tørt og skadet hår. Min erfaring er, at det er meget forskelligt, hvad der er godt for mit hår. Visse produkter til krøller er elendige, og andre er super gode og det samme med produkter til tørt og skadet hår.
Smoothing produkter har jeg til gengæld rigtig dårlig erfaring med. De modvirker nærmest mine krøller. Vil jeg glatte mit hår, er de udmærkede.

Katja Moikjær

Tak for input. Naturkrøller har jeg af gode grunde meget lidt praktisk erfaring med 🙂

Janne

Jeg kunne have skrevet Mettes svar. Jeg er enig i det hele.
Desuden kan jeg tilføje, at for lidt fugt i (mit) krøllet hår får det til at kruse, og for meget fugt får det til at klaske sammen.

Katja Moikjær

Tak for svaret 🙂

Lis T

Tusind tak for en meget fin gennemgang <3

Katja Moikjær

Selvtak. Jeg er glad for at du kan bruge det

Marlene

Jeg døjer selv med at mit hår er fedtet i hovedbunden og tørt i spidserne. Hvad for en shampoo bruger du Katja og synes du den har en god effekt?

Katja Moikjær

Jeg bruger en Redken shampoo, som jeg har skrevet en meget lille smule om i dette indlæg: https://pudderdaaserne.dk/2015/06/30/tirsdagstip-vask-dit-haar/ Og så varierende balsam/hårkur i spidserne. Synes de er mere ens end forskellige…

Marie-Louise Jønsson

Hej skønne dåser. Først vil jeg sige tusind tak fordi I har lavet jeres “T-zone peeling” jeg har brugt den nu i ca 4 uger og jeg oplever at jeg har fået en mere jævn hud uden så store porer og har næsten ingen urenheder i ansigtet. Jeg bruger den sammen med mine produkter fra exuviance og jeg er rigtig glad for den; en KÆMPE anbefaling herfra. Nu kommer så mit spørgsmål som jeg håber I kan/vil svare på: jeg har for nogle uger siden fået permanente mit hår og er super glad for det. Jeg købte nogle produkter til mit hår hos frisøren bla. shampoo og balsam. Frisøren fortalte mig (selvfølge) at shampoo og balsam skal man købe hos frisøren fordi de er bedre end dem man køber andre steder. Er der noget om snakken eller er det bare salgstrick ? Jeg vil rigtig gerne gøre det rigtige for at passe på/pleje mine krøller da jeg er rigtig glad for dem. Tusind tak for jeres arbejde med jeres blog 😊 Ml

Katja Moikjær

Hej Marie-Louise
Nej, det er der ikke. Der er ingen kvalitetsforskel. Især ikke på shampoo/balsam. Der er altså ikke ret mange forskellige måder at lave den slags produkter på. Der er sjældent decideret gode og dårlige hårprodukter, men mere gode og dårlige match til netop din hårtype.
Køb du bare i supermarkedet, hvis der er et godt produkt til netop dit hår.
Kh. Katja

Mette

Kære pudderdåser
I har lavet det tidligere er jeg ret sikke på, men en opsummering på forskellige rensefoams sat overfor hinanden incl jeres egen? Og skintonic/ansigtsgenkendelse kunne jeg godt tænke mig 😄. Pt bruger jeg Ole H’s afrikanske red Tea som er rigtig god. Har normalt/blandet hud og nærmer mig kraftigt 50 😁

Katja Moikjær

Jeg er faktisk i gang, men… der er ikke mange jeg er glad for 🙁 Mine krav er steget gevaldigt.

Helene Randløv

Kære Mette
Du skal gå efter en god mild variant uden sulfater. En af mine favoritter er fra Phamaceris. Skintonic er ikke noget, vi anbefaler, de færreste giver god mening at bruge. Nogle indeholder gode fugtgivende ingredienser, men de fleste gør overhovedet ingen forskel.
Kh. Helene

Maria L

Kære dåser. Tusind tak for jeres opsummering af shampoo-junglen på en så kort og forståelig måde. Jeg har nemlig aldrig fattet hvad den store forskel egentlig er mellem shampooerne, jeg troede sådan set at det var salgstrick, men når man skal vælge mellem den ene eller den anden så er der jo kun teksten og selve emballagen at forholde sig til. Så jeg valgte til farvet hår og ingen sulfater efter jeg er begyndt at følge jeres blog. Det er helt dejligt at få styr på indholdet så jeg kan udvide mit valg næste gang.

Anna

Jeg har selv naturkrøller af typen 2c/3a og alt hvad der hedder smooth og straight i sampoo/balsam segmentet får mit hår til at tørre ud og blive flyvsk. Det kan være at det hjælper når man bare har bølget hår.
Lige til krøltoppe er det virkelig vigtigt at få anskaffet sig en sulfatfri shampoo, da krøller bare er så tørre og sulfater ikke gør noget godt for håret eller hovedbunden. Ellers drop shampooen en gang imellem og “vask” håret med balsam, hvis din hovedbund kan holde til det.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *