Tirsdagstip: Vask dit hår

30.06.15
Sephora tørshampoo

Sephora tørshampoo

Jeg læste for et par uger siden et tip i et dansk dameblad om at springe hårvasken over. I samme tip stod der, at på 3. dagen var ens hår allerlækrest.

Den dag var det netop 3 dage siden, jeg sidst havde været i bad, da jeg kiggede mig i spejlet var mit normalt afblegede blonde hår næsten mørkebrunt af fedt. Spidserne var tørre af den tørshampoo, jeg dagen før havde forsøgt at genoplive det med, mens resten af håret var totalt tynget af fedt. Allerlækrest? Think not!

Der findes et utal af bevægelser og teorier om, hvordan man bør behandle sit hår. Curly girl, no poo, low poo med flere og fælles for de fleste er, at shampoo er blevet noget skidt. Og ja, hvis du har tykt hår langt ned af ryggen med massevis af krøller, så kan der være god mening i at skære ned på mængden af hårvask.

Men husk lige på, at de fleste af disse smarte tilgange til hårvask og hårpleje stammer fra verdensdele, hvor folk har et temmelig anderledes hår end den gennemsnitlige skandinav.

Der er en væsentlig forudsætning, der er vigtigt at få på plads her: Hovedbunden producerer den mængde fedt, vores hormoner bestemmer, at den skal. Du kan ikke påvirke fedtproduktionen udefra med hverken mere eller mindre hårvask.

Det, du derimod kan, er at hjælpe dit hår til at opsuge det fedt, som hovedbunden producerer. Og det er det, man for eksempel kan bruge en naturhårsbørste til.

Men et væsentlig kriterie for succes med færre hårvaske kræver ligesom, at der er noget hår at opsuge fedtet i.

Afhænger af hårtypen
Når det kommer til valg af hårpleje, hårprodukter og strategi for hårvask, så er det 100 procent afgørende, hvilken type hår man har. Har du tykt, krøllet hår skal du vælge en strategi. Har du tyndt, klassisk skandinavisk, fint hår skal du næppe vælge den samme.

Jeg plejer at sige, at der ikke findes dårlige hårprodukter derude. Der findes kun dårlige match. Og man kan sige lidt det samme om hårvask. Lyt til dit hår, mærk efter din hovedbund – hvordan føles den?

Jeg har meget fint og tyndt hår i pagelængde. Det er så tyndt, at hvis jeg sætter det i en hestehale, så bliver det nærmere en pisk.

Det er en rigtig dårlig idé for folk som mig at springe flere hårvaske over. For der er ikke nok hår til at opsuge det overskydende fedt. Og nej, man kan ikke bare afvænnne håret. Jeg har prøvet i mine unge dage gennem endeløse måneder med fedtet hår – det virker bare ikke.

Kribler det i hovedbunden?
En fedtet og snavset hovedbund er et sandt paradis for svamp og andre ubudne gæster i hovedbunden. Hvis du ikke vasker hår ret tit, og din hovedbund er begyndt at klø, få knopper, slå ud eller lignende, så er det en rigtig god idé at skrue op for antallet af hårvaske igen.

For mit eget vedkommende får jeg hovedbundsproblemer, hvis jeg der går 3-4 dage mellem hårvaske, hvilket der altså har gjort her i tvillingeland i starten.

Tørshampoo er ikke shampoo
Jeg elsker tørshampoo. Det redder mig gang på gang, når jeg skal fake, at jeg har styr på det, trods tvillinger og manglende tid til bad. Men det er ikke godt for hovedbunden.

Tørshampoo består af alkohol og andre udtørrende stoffer, der løfter fedtet fra håret. Det udtørrer både hår og hovedbund. Det er IKKE et plejeprodukt eller en shampoo. Det er et stylingprodukt. Et absolut uundværligt et, når man har travlt, ja, men bestemt ikke sundere for hovedbunden, tværtimod.

Vask håret grundigt
Når du springer en hårvask over og som jeg bruger godt med ekstra tørshampoo og stylingprodukter for at camouflere det, så er det ekstra vigtigt at vaske håret grundigt. De allermildeste sulfatfrie shampooer kan ikke klare den opgave. Vær ekstra opmærksom på, om du får vasket håret grundigt nok og husk at vaske det to gange. Er det gået galt og har du fået problemer med hovedbunden, så er Purely Professional Shampoo 4 fantastisk. Til almindeligt fedtet hår er jeg blevet rigtig glad for Redken Scalp Relief Oil Detox Shampoo.

Der er forskel på hår
Bare husk, at der er forskel på hår. Så når du undrer dig over, at din hovedbund kribler på 3. dagen, og du ligner en med halvvådt hår i stedet for en med det der lækre hår, du var blevet lovet, så overvej om ikke netop dit hår og din hovedbund har bedre af en ekstra hårvask end af endnu en omgang med tørshampooen.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
34 kommentarer
kim/superheltemor

Årh det er rart at høre dig sige det!! Har hår ligesom dit, og får dårlig samvittighed over næsten at vaske det hver dag, fordi man hele tiden hører om hvor usundt det er at gøre! Men mit trænger altså – så tak!;)

Kirstine

Du har så meget ret! Det afhænger fuldstændig af hvilken hårtype man har. Jeg erfarer som frisør virkelig tit at alt for mange kvinder bruger olie i håret .. Det dur altså heller ikke i et fint hår. Har du prøvet funny dust fra ingredien? Det er en super tørshampoo, der ikke klør i hovedbunden.
Kh Kirstine

Betina

Jeg har det mest ynkelige, tynde hår – og jeg bruger hårolie efter hver hårvask. Der er ingen forskel i forhold til hvornår mit hår bliver fedtet. Det begynder altid at fedte til på 2.dagen, så jeg vasker hår hveranden dag – det gjorde jeg også i alle de år inden jeg begyndte at bruge hårolie, så tror ikke helt du kan bruge det som forklaring.
Hårolien betyder i øvrigt, at mit hår ikke bliver elektrisk om vinteren, så det kommer jeg nok ikke til at stoppe med foreløbig.

Maria

100% enig! Jeg har forholdsvis tykt hår og 2 dage uden hårvask er lig med fedtet hår, skæl-lignende tilstand og knopper i hovedbunden. Enhver form for produkter i håret på dag 1 forværer også situationen de efterfølgende dage, specielt tør-shampoo er noget nær djævlen her.
Mit hår skal vaskes dagligt for at undgå alle de ovennævnte gener – og om det er sundt eller ej – det skider jeg på 🙂 Det er det eneste, der fungerer.

Louise

Jeg kan fortælle dig at stort tykt krøllet hår heller ikke ser specielt lækkert ud på dag 3, i hvert fald ikke mit det ligner at jeg lige har tværet fedt ud i hovedbunden jeg ved ikke om det er sandt, men min frisør fortalte mig en gang at det også kommer an på ens naturlige hårfarve. Mit er lyst, og lyst hår skulle fedte hurtigere end mørkt ( om det er rigtigt ved jeg ikke). Anyways, jeg må også vaske mit hver tredje dag, og tørshampoo er et no go, så klør hele min hovedbund bare

marie

Endnu engang fornuftens stemme 🙂
Den med hårbørstning virker også kun, hvis man rent faktisk børster hår. Jeg har naturkrøl/fald (afhængig af længde) og hverken børster eller reder hår imellem hårvaske. Og hvis jeg gerne vil have en kløende hårbund, så skal jeg bare bruge tørshampoo – så er den hjemme 😀

Line Hede

Fantastisk indlæg! Jeg har ledt så mange svar på mit undelige, skandinaviske, blonde hår (hele min familie er mørkhårede med krøller!) Tak for dit indlæg, jeg kender fuldstændig til de samme “bivirkninger” af ingen vask, det fedtede hår på 2. Dagen, knopper og sår og så den uendelige irration i hovedebunden! Det giver lige pludselig mening. Har opdaget at utallige af shampooer og ISÆR olier får håret til at skinne hos min familie, men aldrig mig, det er istedet det rene mareridt!
Jeg vil prøve lidt af det du anbefaler, har aldrig prøvet noget af det, selvom jeg næsten har prøvet alt 🙂
Hvis der opstår dette kæmpe fedtlager OG skæl? Hvordan kan det så være, synes skæl opstår ved tør hovedebund? Men hvis jeg venter 3-4 dage mellem vaskene, så er mit hår fyldt med det :(?

Katja Moikjær

Hej Line. Skæl opstår på grund af skælsvamp. Skælsvamp har intet med tør hovedbund at gøre, tværtimod. Skælsvamp trives bedst i fedt og snavs. Vi har skrevet en del mere i disse indlæg:
https://pudderdaaserne.dk/2013/07/09/head-shoulders-ekspert-svarer-pa-sporgsmal-om-skael/
https://pudderdaaserne.dk/2013/04/22/headshoulders-apple-fresh-bliv-klogere-pa-skael-og-tor-hovedbund/

Karin V S

Kære Katja 🙂
Hvor dejligt logisk det du skriver! Du rammer sømmet på hovedet! Tak 🙂

På nye eventyr

Jeg har den tyndeste, pjaskede, fineste skandinaviske page. Den er tilmed hardcore afbleget. Jeg er 36 år, og har siden jeg var ung teen kun vasket hår en gang om ugen. Mit hår er flottest på 3-4 dagen. Derefter er det let at sætte op i de næste dage til jeg så vasker det på 7 dagen. Det ér en tilvænningssag. Mit hår blev også hurtigt fedtet engang, det gør det slet ikke mere. Efter jeg opdagede tørshampoo for to år siden er det kun blevet endnu mere awesome st kun vaske det 1 gang om ugen. Gov det lidt mere tid, det tager længere tid at vænne sig af med alt det vaskeri!
Bare et tip! 🙂

Katja Moikjær

Det er IKKE en tilvænningssag! Der er bare forskel på hår og mit hår bliver aldrig sådan.

Stine

Ja jeg har aldrig helt været med på bølgen med tør”shampoo”. Jeg vil hellere have tørt hår end fedtet hår, så jeg vasker hår som jeg altid har gjort – næsten hver dag med hvile dag om søndagen, hvis den alligevel står på nattøj hele dagen. Og så bruger jeg en god kur. Og min frisør siger, at mit hår har det godt, så jeg bliver ved med shampooen 😉

Cecilia

Mange tak for dette indlæg 😉
Har i lang tid nu, prøvet at “vende” mit hår til at blive vasket ca. 2 gange i ugen, men mit hår er vist et godt bevis på at det ikke kan lade sig gøre for finere tyndt skandinavisk hår. Desværre.
Så jeg har også lige brugt noget af min ungdom med fedtet hår haha, noget min mor ikke har været glad for. Men jeg har jo læst stort set alle steder at det var bedst, så jeg troede jeg havde mine facts i orden. Jeg må vist krybe til korset nu og vaske hår hyppigere. Det bliver nok hver 2 eller 3 dag.
Har endelig købt en billig sulfatfri shampoo fra rema, men vil også gerne prøve flere af dem i har anbefalet blandt andet purely professional, phillip kingsley og vichy. Er det nogle du stadig kan anbefale? Jeg har overvejet 4’eren fra purely professional (til den smule skæl jeg har), men jeg er så vant til at det skal skumme, og når jeg læser anmeldelserne, kan jeg godt have mine tvivl om jeg kan få det til at fungerer. Det ville være trist hvis jeg allerede tømte en dyr flaske shampoo efter to gange. Mit sidste spørgsmål går på den shampoo fra redken du anbefaler. Er den også god at bruge til at vaske produkter ud med eller kan du anbefale en anden shampoo til det (med sulfater)? Måske også et billigere alternativ?
Det blev en lang smøre, men vil gerne være lidt bedre til at passe på mit hår 😉
Kh. Cecilia

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *