Guide: Silikone – godt eller skidt?

27.12.12
dimethicone

dimethicone

De fleste produkter bliver i dag markedsført på baggrund af, hvad de IKKE indeholder i modsætning til, hvad de rent faktisk indeholder. Listerne kan nogle gange være virkelig lange og spøjse, men det må jo sælge. Silikone er en af de ingredienser, der er kommet på fy-listerne. Det er sikkert god markedsføring, men der er ingen videnskabelig dokumentation for at skælde ud på silikone. Og selv über-naturlige firmaer som Aveda og  Origins bruger dem. Med god grund.

Jeg har hørt mange myter om silikone, og der er sikkert mange flere, end jeg har samlet her. Generelt vil jeg sige, at der findes INGEN videnskabelige undersøgelser, der dokumenterer nogle negative effekter ved at bruge silikone i kosmetik:

Myte: Silikone forværrer akne og tilstopper porer
Der findes ingen undersøgelser, der har dokumenteret dette. Kun anekdoter fra folks personlige brug – og selvfølgelig masser af historier om det modsatte også. Hvis du personligt oplever at produkter med silikone forværrer akne, så skal du selvfølgelig holde dig fra det – men jeg vil altid fraråde kraftigt at basere et så ensidigt valg af hudpleje på tilfældige personlige oplevelser, som andre har haft. Tværtimod har silikone en ret unik evne til at være viskøs – det vil sige mere eller mindre fordampe efter den er kommet på, hvilket kan gøre den meget velegnet i akne-produkter. Den gør det også muligt at undgå fedtstoffer og olier, hvilket absolut er en fordel til akne.

Myte: Silikone udtørrer håret
Det er der intet belæg for. Tværtimod er silikone godt til at beskytte håret med. Det giver også en fantastiske midlertidig følelse af markant glattere og sundere hår, fordi silikone har en unik udglattende effekt på tørt og slidt hår.

Myte: Silikone forhindrer huden i at ånde
Jeg har aldrig helt forstået det her med, at huden skal kunne ånde – jeg ved ikke, hvor det kommer fra? Tværtimod er en rigtig god og effektiv creme kendetegnet ved at lave en god barriere som beskytter huden. Faktisk når det kommer til silikone, så er de kendetegnet ved at være ret store molekyler. Prøv at læse Paula Begouns beskrivelse af silikone her.

Myte: Silikone forhindrer håret i at ånde
Hår er dødt. Slut, prut, færdig! Det eneste, vi kan gøre er at beskytte det mod yderligere ødelæggelse og få det til at midlertidigt syne pænere, og det gør silikone godt.

Myte: Silikone udtørrer huden
Det er der ingen belæg for. Tværtimod beskytter silikone huden som en barriere mod ydre påvirkninger og ydeligere udtørring.

Sandt: Silikone kan være svært at vaske ud af håret
Det kan det afgjort være. Silikone er ikke bare èn ting, der findes mange former for silikone med hver sin unikke egenskab. Og visse typer er tungere og mere hårdføre end andre. Men de lader sig alle fjerne med en silikone-fri shampoo. Shampoo virker sådan (groft sagt), at hvis den indeholder den ingrediens, du forsøger at vaske ud, så vil den ingrediens bygge sig op over tid. Så hvis du bruger en fuldstændig plain shampoo uden silikone, så burde der ikke være problemer.

Tværtimod er silikone en af de conditioner-ingredienser, der er nemmest at vaske ud i forhold til flere andre. Læs fx. her på naturallycurly.com om fordelene ved silikone.

Hvad er fordelene ved silikone?
Silikone bliver primært brugt i hårplejeprodukter, ansigtsprodukter og makeup. Især i hårpleje er silikone populært. Intet kan tæmme tørt, frisset og spaltet hår så effektivt som et godt silikone produkt. Primere, ansigtsserums, makeupprodukter og cremer indeholder også ofte mere eller mindre silikone. Her handler det oftest om at opnå den lækre og smeltende konsistens, som den gode blanding af silikone kan give. Glidecreme består også typisk af silikone.

Men du kan høre både Helene og jeg med jævne mellemrum sige “ewwww det er silikone på den fedtede måde” om et produkt. Ansigtsserum eller primere kan være lavet på en måde, så man føler sig smurt ind i noget, der minder mere om glidecreme end en lækker ansigtscreme. Men det handler alene om konsistens og lækkerhedsværdi og ikke om at være skadeligt på nogen måde. Og når et fx silikonebaseret ansigtsserum er lavet rigtigt, kan det også være det, der fylder små linjer og rynker ud og får dem til på magisk vis at syne mindre – midlertidigt.

Sådan genkender du silikone på ingredienslisten
Silikone kan du genkende på at det slutte på -cone eller -oxane. Som regel. Se en oversigt over silikonetyper her.

Jeg hørte en ansat i et skønhedsfirma forklare, hvorfor de tillod silikone i deres produkter, ved at sige, at DERES særlige form for silikone var lavet af naturlig silica. Lad mig lige slå fast at al silikone stammer fra silica, og at silikone er silikone lige gyldigt hvad tossede mennesker prøver at sige.

Bruger du produkter med silikone? Hvad er din holdning?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
40 kommentarer
henrik boysen

Hvor jeg dog elsker dine artikler.
Du skriver nu så smukt
God dag 😀

Ditte

Henrik du er da det sødeste menneske.
——-
Tak for silikoneopklaring 🙂

Trine

Må indrømme at jeg sjældent ser på ingrediens listen – men super spænende artikel, som forholdet sig kritisk til hvad hvad der bliver ytret i det offentlige forum 🙂 btw. Kunne være vildt fedt med en tester af nude læbestifter, hvor man kan se dem på .. Syntes nemlig det er umuligt at finde en flot en 🙂
Godt nytår fra Vejle 🙂

Pudderdåse Katja

Hvad mener du med nude? For hvis du tænker i denne type farver – så er de bare ikke ret pæne 😉 https://pudderdaaserne.dk/2011/02/12/sneak-peek-mac-viva-glam-gaga-2/

Betina

Jeg må indrømme, at jeg heller aldrig kigger på ingredienser. Fungerer det for mig, køber jeg det gerne igen – og virker det ikke på mig, så køber jeg det ikke igen. Synes generelt der eksisterer en smule hysteri omkring indhold i fødevarer/kosmetik/*younameit*. Min hud skal nok sige fra hvis jeg bruger noget den ikke bryder sig om.

Pudderdåse Katja

Oh amen – hysteri er ordet!

Josephine

Hvad jeg har hørt skal huden ånde fordi den skal kunne forny sig selv og det kan den ikke med sminke på 🙂 😀

Pudderdåse Katja

Det med at man ikke må sove med makeup på – det er helt rigtigt 🙂

Bodil

Dejligt med en god, kort og oplysende artikel på dansk som er godt skrevet!
Silikone til håret har jeg det ikke så godt med – jeg har fint og tyndt hår og her dur det kun til spidserne, da mit hår klasker sammen afdet, det er som I skriver svært at få vasket ud igen.
Silikone til fjæset kan jeg derimod ikke undvære – det udjævner mine rynker inden jeg tager foundation på, så der ikke bliver motoveje i ansigtet. Når jeg ikke bruger det i serum eller primer kan jeg og andre tydeligt se forskel. Jeg har blandet/fed hud som er sart og god til ind imellem at reagere allergisk, så jeg bruger Olay serum, MAC eller Smashbox Photoprimer og får ikke reaktioner af dem.

Pudderdåse Katja

Fint hår har det generelt bedst af “jo mindre jo bedre”. Jeg har meget tørre spidser og fint hår, så jeg bruger lidt i spidserne, men for guds skyld ikke i bunden!

Henrik Boysen

Hej igen. i skriver nogle gange at i er til sådan nogle even´t i hudpleje brancen. Hvordan kommer man på sådan nogle.
Kender i nogle gode kurser man kan ta inde for hudpleje.
Jeg går jo meget op i hvad tingene indeholder, og havd der er videnskabelig beviser for, virker i hudplejeprodukterne lidt ligesom jer.
Tak for et godt site

Pudderdåse Helene

Hej Henrik
Tak skal du have :-*
Vi kommer med til pressemøder, fordi vi jo er en del af den onlinepresse 🙂
Det vi ved, ved vi på baggrund af stor læselyst, research og samtaler med spændende og relevante mennesker. Jeg kender ikke umiddelbart nogle relevante kurser andet end kemi naturligvis… Men det er måske for omfattende.
Kh. Helene

Laina Espensen

Jeg er selv af lidt ældre dato, og rynkerne er begyndt at vise sig, derfor er glimmer på kindbenene ikke så godt mere, men lidt silicone giver mig et smukt skin uden at det sætter sig i rynkerne om øjnene.
Jeg undgår dog helst at bruge silecone i mit hår, da mit hår er meget fint og kan blive tynget ned af det.

Pudderdåse Katja

Det lyder også ualmindelig klogt og velovervejet 🙂 Hvad bruger du på huden? Jeg er ved at samle lidt info sammen til et indlæg om primere til rynket hud.

Laina Espensen

For at få det bedste resultat bruger jeg Embrolisse, før jeg kommer noget primer på, den er rigtig god til at fugte så tilpas meget at de helt fine linjer bliver reduceret bare med den. Efter den bruger jeg Bennifits POREfessional på næsen og omkring rynkerne ved munden, og lige under øjnene ved den inderste øjenkrog. Den udglatter godt, og giver et mat udsende uden at udtørre ‘rynkerne’. For at at gøre det mere besværligt bruger jeg GOSH’s primer til “rynket” hud ved det yderste af mine øjne, og det øverste af kindbenene. Primeren fra GOSH kan efter min mening godt have lidt den ‘fedtede’ silecone fornemmelse som i taler om, men det fungerer godt for mig yderst ved øjnene og øverst kindbenene, da det er der mine problemområder er mest.
Mvh. Laina

Stinne

Jeg bliver SÅ glad, når I laver sådanne artikler. Det er svært at finde rundt som forbruger, så mange tak for at hjælpe os lidt på vejen.

Pudderdåse Katja

Tusind tak Stinne! Jeg bliver så glad for den slags kommentarer

Josefine

Jeg tror at jeg er lidt “ligeglad” med, om der er silikone i mine ansigtsprodukter og makeup, men i mine hårprodukter vil jeg meget gerne undgå det, fordi min frisør fortalte mig, at det sætter sig omkring hårstrået og kan rette det ud – Hvilket jeg gerne vil undgå, fordi jeg elsker mine krøller 😉 super fedt indlæg! Det var rart at få slået fast at det i hvert fald ikke er skadeligt 🙂

Pudderdåse Helene

Hej Josefine
Undskyld, men jeg blev simpelthen nødt til at fnise lidt, da jeg læste din kommentar. Den med at silikone skulle kunne rette krøller ud er alligevel ny. Det lyder lige lovlig voldsomt, når man tænker på at silikone netop bare lægger sig som en hinde på hårstrået.Hvordan skulle det kunne ændrer selve hårsækken? Anyways jeg har al mulig respekt for dit valg om at undgå silikone i hårpleje og det er heldigvis også let at finde 🙂
Kh. Helene

Annika

Tak for en fed artikel! 🙂 Mht håret så er den god nok for mit vedkommende, jeg brugte i en periode en balsam med silikone og fik helt glat hår, selvom jeg normalt har frizz og naturkrøl. Nu bruger jeg ikke et produkt med silikone og frizz og krøl er tilbage…

Helene Randløv

Hej Annika
Dine oplevelser underbygger bare det faktum, at silikonen ikke ændrer på noget, med mindre man altså bruger det. Når det er vasket ud, er effekten væk.
Kh. Helene

mette

Huden ånder da? Det er da påbevist i mange forsøg efterhånden.
Læs selv mere her 🙂 http://www.sund-forskning.dk/artikler/almindelig-t%C3%B8r-eller-fedtet-hud-eller-rynker

Pudderdåse Helene

Nej!!! Det gør huden ikke! Vi optager og udskiller ganske rigtigt sroffer via huden, men det er ikke det samme!
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *