Hudpleje-rutine for alle trin-for-trin

12.02.14

Hudplejerutine

Hvordan man skal sammensætte en optimal hudplejerutine? Her vil jeg forsøge at forklare, hvilken rækkefølge man bør bruge hvilke produkter i, hvilke skridt der er vigtige og ikke mindst hvilke du roligt kan springe over. Om det er morgen eller aften gør ikke rigtigt nogen forskel – pånær i forhold til solcreme selvfølgelig.

Det er ekstremt vigtigt for mig at sige fra starten, at selvom der er fem trin på billedet og i teksten, så er det for at illustrere en rækkefølge. Mange kan nøjes med meget mindre, men mere om det længere nede.

Jeg har skrevet dette indlæg en gang før, men det er ved at være så længe siden, at det trænger til en genopfriskning i hukommelsen.

1. Rens
Dette er eneste obligatoriske skridt for alle. Huden skal renses og gammel makeup skal væk. Men du kan sagtens nøjes med at gøre det en gang om dagen – din hud vil måske endda have bedre af det. Hvis du bruger makeup, skal det selvfølgelig være om aftenen.

Når du vælger renseprodukt, så vælg KUN ud fra hvordan det føles og virker. Absolut ingen af de påstande om at et renseprodukt kan hjælpe på for eksempel akne, rynker eller hvad-har-vi kan passe. De aktive ingredienser forsvinder ned i afløbet, når du vasker det af.

2. Eksfolier
At fjerne døde hudceller og andet skidt fra huden er en vigtig del af hudplejen, som kan hjælpe på alt: akne, hudorme, forstørrede porer eller rynker og solskadet hud. Jeg kan ikke rigtigt finde på nogle tilfælde, hvor eksfoliering ikke vil kunne hjælpe.

Hvordan du vælger at eksfoliere gør hele forskellen, og jeg anbefaler altid kemisk eksfoliering til daglig brug. Gode produkter til daglig kemisk eksfoliering er altid produkter, der bliver siddende på huden og IKKE vaskes af igen for eksempel i form af lotion, creme eller tonic. Læs mere om hvilken type syre, du skal vælge til din hud her.

3. Special produkter
Har du et særligt hudproblem, så er det her, du kan tilføje et produkt til det. Det kan være et anti-age serum, et produkt mod hyperpigmentering, et produkt mod akne, noget til øjnene eller hvad du ellers kan finde på.

4. Fugt
Lad mig lige slå en tyk pæl gennem myten om at alle skal bruge creme. Hvis din hud er fedtet i forvejen, og du føler, at den bliver mere fedtet af at bruge creme, så drop det! Creme er ikke en livsnødvendighed, det er et produkt, nogen vil sælge til dig.

Alle os andre har her et utal af valgmuligheder. Der er enkle cremer, der bare fugter huden, der er specielle cremer med interessante ingredienser, der er ansigtsolier osv.

5. Solbeskyttelse (om dagen)
Det her skridt kommer selvfølgelig kun ind om dagen. Måske har du kun en creme der både giver dig fugt og solfaktor. Måske er du ligesom mig en tør kiks, der skal have mange lag. Men solfaktor skal altid være det sidste produkt, du bruger (før makeup naturligvis).

Nu har jeg hørt om et par stykker efterhånden, der bruger deres dagcreme med solfaktor om natten også. Det er en virkelig dårlig idé, solfiltre er ikke uproblematiske for huden, og du skal nøjes med at bruge dem, når du rent faktisk går udenfor om dagen.

Mix og match
Hvis du har fedtet hud, så kan trin 1 og 2 være optimalt for dig. Måske har du så også lyst til at tilføre en meget let serum med nogle særlige ingredienser.

Hvis du er en indtørret kiks som jeg, så giver du den fuld skrald på fedtede produkter hele vejen igennem.

Er du ung og med hud som en babynumse, så gælder less is more.

Produkter på ugebasis
Der findes mange gode masker og andre behandlinger derude, som du kan bruge, når du gerne vil gøre lidt ekstra, hvad enten det er for fugt, for at fjerne fedt eller bare fordi det føles godt. Men det er de produkter, du bruger på daglig basis, der for alvor vil gøre en forskel på din hud. Masker og lignende er absolut kun et rart ekstra. De fede fugtmasker er i øvrigt “bare” cremer. Hvis du vil bruge en fugtmaske som creme hver dag, så er der intet til hinder for det.

Hvor er skintonicen?
En skintonic indeholder typisk den samme palette af ingredienser som en creme eller et serum, bare i en anden konsistens. Der er intet i den, der kan lukke dine porer eller hvad de ellers siger. Der er mange rigtig gode skintonics, men det er ikke nødvendigt. Hvis du har en, der gør noget godt for din hud, så hold endelig fast i den. Hvis du har fedtet hud, vil du måske hellere bruge en god skintonic end en creme og få gode ingredienser derigennem og slippe for olien.

Bland mærker og serier
Jeg selv kunne ikke drømme om at holde mig til en serie ad gangen. Der er på ingen måde grund til det. Sælgerne har selvfølgelig ofte en anden mening, men der er altså ekstremt sjældent en god grund bag. Og når ingen mærker laver de bedste produkter på alle områder, går du glip af en masse ved at begrænse dig til en enkelt serie.

Hvilke produkter er så bedst?
Se det er jo det, en meget stor del af de øvrige 1.616 indlæg, vi har skrevet i tidernes løb, handler om og er afhængigt af 117 ting. Hvis du ser i menuen øverst under “produkter” eller til højre, hvor vi har hevet nogle populære anmeldelses-kategorier frem, så håber jeg, du også finder produkter, der passer til dig.

Er dyrt bedre end billigt?
Ja svaret giver jo næsten sig selv – NEJ! Men der er nogle ting at uddybe alligevel. Spar penge på produkter i rensekategorien og køb dem, der fungerer uden at se på påstande om, hvilke mirakler de kan udøve. Dette er et oplagt sted at spare.

Der findes til gengæld dyre sera og cremer, som kan være alle pengene værd, så HVIS du vil bruge penge på luksus, så gør det her og spar på resten. Brug penge på det, der bliver på huden, og spar på det, du alligevel vasker af.

Og der er selvfølgelig også masser af gode BILLIGE sera og cremer. Prisen på et produkt er mere afhængig af emballage, markedsføring og efterspørgsel, end den er af kvaliteten på produktet.

Så hvis din hud ikke arter sig, som du gerne vil, så prøv at kigge din hudplejerutine igennem i forhold til punkterne her. Måske du kan finde en forklaring eller en mulig løsning?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
58 kommentarer
Kira Petersen

Hej Katja
Tak for et super godt indlæg på jeres blog.
Jeg har dog lige et spørgsmål – måske det bare er mig og min hud der er sådan. Men prøver lige at hører ad. Når jeg skifter renseserie, slå jeg meget ud på hagen. Er dette normalt og vil jeg også gør det hvis jeg evt brugte forskellig produkter?
Mvh
Kira

Katja Moikjær

Hej Kira
Prøv at læse her: https://pudderdaaserne.dk/2013/03/27/bumser-pa-hagen-og-omkring-munden-perioral-dermatit/
Det lyder det som. Min løsning ville være at holde mig fast til noget, jeg ved, jeg ikke slår ud af.
Kh. Katja

Mia S.

Hej!
Tak for en super super fin blog, som altid guider og underholder mig ud i skønhedens univers 🙂
Jeg vil lige smide en lille kommentar omkring eksfoliering (som jeg kan se allerede er blevet berørt). Jeg prøvede både Avene clearance K i 2 måneders tid, og fik sindssygt mange bumser i de 2 måneder :(….så prøvede jeg Paulas eksfoliering (kan ikke huske hvad den hedder), og fik en hud der var endnu værre, og som jeg var rigtig ked af.
Så stoppede jeg helt, nu bruger jeg en rensecreme i badet, og ellers bioderma nat og dag (ved godt det ‘bare’ er en makeup fjerne, men jeg føler den fugter min hud – dette er sikkert forkert), og så en creme (Laura Mercier om dagen, A-derma exomega om aftenen). Og min hud er helt klar og fin nu.
Ved ikke hvorfor det er sådan, men vil bare lige sige til de få derude, at det altså kan være at det ikke lige præcis virker for dig, og hvis du er en af uheldige få, så prøv bruge så få produkter som muligt 🙂 det fik ihvertfald min hud til at falde til ro.
(jeg er 26 år, så troede egentlig jeg var ovre mine mest forfærdelige hudperioder, men det sidste halve år har vist mig at jeg tog fejl.
Endnu en gang tak for en fantastisk blog!

Katja Moikjær

Hej Mia
Jamen du har helt ret 🙂 Men jeg er lidt nysgerrig efter, om det rent faktisk var bumser? Prøv at se her: https://pudderdaaserne.dk/2013/03/27/bumser-pa-hagen-og-omkring-munden-perioral-dermatit/
KH. Katja

Esther

Hej Katja.
Tak for mange gode råd.
Jeg har en del nattevagter og er i tvivl om, hvornår jeg bør rense og fugte huden, når jeg har de her nattevagter. Bør det være morgen og aften, eller skal det være før og efter, jeg sover – altså kl. 07.30 og kl. 14 ca? Eller har det slet ingen betydning?
Håber du har et svar.
Venlig hilsen
Esther

Katja Moikjær

Kære Esther
Det har ikke nogen betydning – gør det, så det passer så godt som muligt ind i din rutine. Og så læs her: https://pudderdaaserne.dk/2013/11/06/vask-kun-din-hud-en-gang-om-dagen/

M

Hej dåser!
Jeg er ikke helt klar over hvornår primer kommer ind i billedet.
Primer-solcreme-foundation
solcreme-primer-foundation
Hvilken rækkefølge vil i mene er bedst, jeg vil jo gerne beholde beskyttelsen af min solcreme men også effekten af min primer

Katja Moikjær

Efter solcremen. Ellers bliver det noget snask 🙂

Anna-Sophie

hej
jeg ville høre hvad du anbefaler til fedtet skinnende hud med mange hudorme og lidt bumser? jeg har hørt at danish skin care skulle være rigtig godt. men så ville også spørge om noget andet. jeg har nemlig nogen røde slags prikker/pletter i panden, som jeg har haft siden sommerferien. de er helt glatte, altså ikke knopper og jeg ved virkelig ikke hvad det er, og jeg vil gerne væk med det! håber du kan hjælpe mig.
KH anna-sophie
ps. så er jeg 13 år.

Katja Moikjær

Hej Anna-Sophie
Prøv Cleanance K først: https://pudderdaaserne.dk/2012/12/16/effektiv-kemisk-eksfoliering-avene-cleanance-k/
Ren BHA ville nok være bedre, men det er lidt sværere at få fat i.
Prikkerne i panden kan jeg ikke komme med et meningsfuldt bud på, når jeg ikke kan se dem, men prøv at vise dem til din læge næste gang du er der. Han/hun kan nok sige, hvad det er.
Kh. Katja

Tenna

Tak for en skøn blog!
Jeg er i tvivl om jeg mangler noget i mine dagelige hudpleje rutiner.
Jeg bruger:
Rens (Purete Thermale Renseskum)
Tonic (Rønsbøl Skin)
Creme (Avéne Cleanance K)
Nogle gange bruger jeg også lidt ansigtsolie.

Katja Moikjær

Kære Tenna
Det ser helt fint ud. Men får du noget ud af atbruge Rønsbøls Tonic?
Bare husk solfaktor til sommer 🙂
Kh. Katja

Pernille

Hej piger 🙂 Tak for alle de råde fif og råd i kommer med og en rigtig nyttig blog!
Jeg har et spørgsmål. Kan i anbefale en kemisk peeling til fedtet og kombineret hud? Jeg har nogle gange et par udbrud, men ellers bare fedtet og med synlige porer.
Jeg har brug for en som kan gøre min hud mindre “fedtet” men hun at den er for skrap, for så bliver jeg bare rød 🙂
Den skal helst også være SU-venlig
For forhånd tak 🙂

Sara

Nu er det her er ret gammelt indlæg, men jeg vil alligevel kommenterer! 🙂 Jeg ved ikke om i kender Caroline Hirons? Hun har en blog ved samme navn og er en sand EKSPERT med hudpleje og har mange tusinde følgere af hendes hudpleje ‘system’. Jeg ville bare lige anbefale hende, specielt efter i foreslår at vaske huden én gang om dagen. Det er et gigantisk no-no hvis man følger Hirons’ system 🙂 tjek hende ud!!

Katrine

Hej Pudderdåser,
Tusind tak for en fantastisk, evidensbaseret blog!
Det er vist bare mig der er tungnem, men skal jeg forstå dette som om jeg godt først kan bruge creme med kemisk exfoliering, så serum og så fugtighedscreme samme aften? Jeg har altid skiftet imellem exfoliering og serum hveranden dag.
På forhånd tak for hjælpen,
Katrine

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *