Kemisk peeling til daglig brug – AHA, BHA, LHA, PHA

28.12.13
Produkter med kemisk eksfoliering

Produkter med kemisk eksfoliering

Vi får mange mails og kommentarer fra jer, der har svært ved at finde ud af, hvilken type kemisk peeling, man skal vælge og i særdeleshed, hvilke produkter der er gode.

Det forstår jeg godt. Der er efterhånden mange forskellige typer af syre at vælge i mellem, og mange af dem kan de samme ting. Derudover kræver det nærmest en uddannelse i kemi at finde ud af, hvilke produkter der er effektive. Visse typer af syre skal være i koncentrationer på maksimalt 2 procent, mens andre skal have 25 procent for at fungere optimalt. Samtidig er produktets ph-værdi afgørende. En syrepeeling med for høj ph-værdi vil være komplet ineffektiv, selvom det indeholder nok så høje koncentrationer af den pågældende syre.

Jeg vil i dette indlæg gennemgå de forskellige typer af syre, og hvilke gode produkter der findes med de enkelte typer i.

Men alle typer af syre vil være gode for næsten alle typer af hudproblemer. Selvom salicylsyre har den bedste effekt på akne, så er glykolsyre også godt. Og selvom glykolsyre anses for det bedste valg til tør og ældet hud, så er salicylsyre også stadig godt for de problemer. Fordi de i bund og grund gør de samme ting – fjerner døde hudceller og lader ny og frisk hud komme frem i lyset.

Jeg har derfor før anbefalet det forhåndenværende søms princip, når det kommer til valg af kemisk eksfoliering. Det er ikke sikkert at de store prisforskelle, der kan være på produkterne, modsvarer forskellen i effekt.

Vælg creme, lotion, toner eller lignende
Til huden bør du vælge produkter med kemisk peeling, der bliver siddende på huden. Og altså IKKE ansigtsvask eller lignende, der skal vaskes af igen. De har nok en effekt, men du får en bedre effekt af produkter, som bliver på huden.

BHA – salicylsyre
Salicylsyre eller BHA (beta hydroxy acid) er en af mine yndlings kemiske peelinger. Produkter kun med salicylsyre i er meget milde, men samtidig effektive. Det er godt mod primært akne, hudorme og uren hud, fordi de kan trænge gennem fedt på huden, hvilket AHA ikke kan på samme måde.

Hvis du for eksempel har rosacea er det salicylsyre, du skal gå efter, når du vælger en kemisk peeling.

Men af en eller anden grund så er det umanerligt svært at finde produkter på markedet med ren salicylsyre. Og dem, der er, indeholder gerne en forbandet masse alkohol (typisk produkter solgt mod akne) eller er ineffektive på grund af for høj PH-værdi (som for eksempel hos Vichy).

Gode produkter med salicylsyre
I de danske butikker kan jeg kun pege på et enkelt produkt: Cliniques Mild Clarifying Lotion. Den er til gengæld også super – den indeholder 0,5 procent salicylsyre og har en effektiv ph-værdi. ALLE de øvrige clarifying lotions indeholder desværre enormt meget alkohol.

Det absolut bedste produkter med salicylsyre finder du hos PaulasChoice. De er uden parfume, har en effektiv ph-værdi, og du kan vælge mellem 1 eller 2 procent koncentrationer.

Jeg selv bruger 2% Beta Hydroxy Acid Gel. Det betyder ikke noget for effekten om du vælger den som gelé, lotion eller flydende. Vælg den konsistens, du foretrækker. Hvis du har super sart hud, så kan du starte med de milde på 1 procent.

AHA – frugtsyre og mælkesyre
AHA er nok de mest udbredte syrepeelinger og dem, vi har haft på markedet længst. De består af både frugtsyre (for eksempel glykolsyre – glycolic acid) og mælkesyre (lactic acid). Der findes mange alt efter, hvad de er udvundet af: malic acid, tartaric acid, mandelaic acid mfl.

Til hjemmebrug bør du vælge koncentrationer mellem 5 og 10 procent. På klinikker kan du få professionelle peelinger med højere koncentrationer, men det er ikke noget at rode med selv derhjemme.

AHA trænger dybere ned i huden end BHA og dens kusine LHA. Dette gælder især glykolsyre, hvorimod mælkesyre ikke kommer så dybt ned.

Dernede stimulerer den dannelsen af nye hudceller og binder samtidig fugt i huden. Den fjerner døde hudceller og er især god til tør og ældet hud, men der er også god effekt for akne.

Gode produkter med AHA
Flere mærker herhjemme sælger effektive produkter med frugtsyre i. Det er ofte klinikmærker. Gå blandt andet efter mærker som MD Formulations, Peter Thomas Roth og Mesoestetic.

Paula’s Choice laver også effektive produkter med glykolsyre i en dejlig lav ph-værdi. Jeg har selv kun prøvet den almindelige med 8 procent.

LHA
LHA eller Lipohydroxy Acid er en ny type syre udviklet af L’Oréal-koncernen. Den er i tæt familie med salicylsyre og på ingredienslisten hedder den da også capryloyl salicylic acid.

Perspektiverne i den nye form for syre er meget interessante. Dens egenskaber minder meget om salicylsyre, og undersøgelser viser, at den er lige så effektiv som salicylsyre til at behandle akne, hudorme og uren hud.

Men der er en meget vigtig forskel på LHA og BHA. LHA virker nemlig ved en hudneutral ph-værdi på 5,5 så den kan bruges i produkter med højere (og dermed mildere) ph-værdier en salicylsyre (BHA).

LHA er altså meget interessant, og det kunne især være interessant at se mere forskning fra uafhængige kilder. Det vi har er financieret af L’Oréal-koncernen selv, men det er publiceret i anerkendte videnskabelige tidsskrifter.

Gode produkter med LHA
Du skal kigge hos L’Oreal koncernen for at finde produkter med LHA. Det vil sige mærker som SkinCeuticals, La Roche-Posay, Vichy og L’Oréal Paris.

Mit problem med de fleste af disse produkter som for eksempel denne fra Vichy er, at det er produkter med en kombination af LHA, AHA og BHA i en creme med en høj ph-værdi. Du får altså en effektiv LHA, men AHA og BHA vil være ineffektive.

L’Oréal opfinder gerne den dybe tallerken flere gange og billigere produkter som L’Oréal Triple Active Anti-Shine har en ingrediensliste, der minder rigtig, rigtig meget om La Roche-Posay Effaclar Duo (det er jo også de samme, der laver dem). La Roche-Posay tilfører dog også niacinamid, der er gavnligt for uren hud.

Dette produkt fra SkinCeuticals er særligt interessant, da det indeholder en kombination af ingredienser (med en lav ph-værdi), som er meget lig kombinationen af ingredienser i dette studie, der viser en effekt svarende til den fra det receptpligtige middel Clindoxyl.

Desværre er SkinCeuticals Blemish and Age Defense alkoholbaseret – man kan åbenbart ikke få det hele. Og når studiet viser, at både effekt og bivirkninger svarer til Clindoxyl, hvorfor så ikke bare gå til lægen og få en recept på det noget billigere lægemiddel?

Det samme gælder LHA Solution, der ellers indeholder en interessant blanding af syre.

La Roche-Posay Effaclar K er nok et af de bedste bud, hvis du kæmpe mod akne. Det indeholder også en stor mængde salicylsyre (men ph-værdien er altså temmelig høj) i en kombination med LHA og retinol linoleate, der også er godt mod uren hud.

La Roche-Posays Effaclar Skintonic er rig på LHA – men med meget alkohol i.

PHA
PHA – Polyhydroxyacid er en moderne udgave af AHA. Det har de samme egenskaber, som gør den effektiv til ældet, solskadet eller akneplaget hud, men er mildere mod huden og giver ikke den samme irritation som AHA ofte gør. Derfor kan PHA – i modsætning til AHA – også ofte bruges af dig med rosacea. (kilde) Gluconolactone kan måske endda hjælpe på rosacea.

PHA øger heller ikke følsomheden overfor UV-lys på samme måde som AHA gør. Den er et rigtig godt valg af syre, hvis ældet hud er dit problem.

PHA findes som blandt andet gluconolactone og lactobionic acid, og det er særdeles interessante syrer. Jeg har selv prøvet dem fra Clinique, og det er lækkert.

Gode produkter med PHA
Clinique bruger lactobionic acid i deres Turnaround serie.

Gluconolactone kan du finde hos især klinikserierne Exuviance/NeoStrata, der konsekvent holder en korrekt PH-værdi i deres produkter med syre.

Comfort Zone bruger også gluconolactone i deres Skin Resonance Peeling og i Skin Regimen Night Renewer.

Jeg har ikke selv haft peelingprodukter fra Exuviance, NeoStrata eller Comfort Zone i hænderne, så jeg kan ikke komme med nærmere anbefalinger.

Kombinations-produkter
Mange af de produkter, jeg har nævnt, indeholder en kombination af flere former for syre. Det gør nogle andre af mine favoritter også.

Avène Cleanance K er en blanding af 6 procent glykolsyre, 2 procent mælkesyre og 0,1 procent salicylsyre i en effektiv ph-værdi. Den lave ph-værdi, lave pris og nemme tilgængelighed på apoteket gør det til en meget attraktiv mulighed for de fleste.

MD Formulations Vit-A-Plus Night Recovery er også en blanding af glykolsyre og salicylsyre, men med et højere niveau af salicylsyre. En gammel favorit herhjemme – min hud kan bare bedst lide salicylsyre.

Andre syrer
De fire former for sure, jeg har skrevet om her, er langt fra udtømmende. Syrer som kojic acid bruges også mod hyperpigmentering. Acelaic acid er godt til hyperpigmentering, acne og rosacea. Gode, gamle carbamid er omend ikke en syre, så også eksfolierende. Til klinikbrug bruger man også nogle langt mere hardcore peelinger. Og så er der de nye former for enzympeelinger. Men dette indlæg er vist langt nok som det er…

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

PS. Dette er et gammel indlæg og flere af produkterne findes ikke længere og nye er kommet til. Blandt andet vores egne.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
129 kommentarer
Stephanie

Kære Pudderdåserne. Jeg har har til aften gået helt amok med at læse på bloggen ! (Selvom jeg nok bør få søvn)
Jeg har 2 små børn på hhv. 18 og 4 mdr. Og har forsømt mig selv og min hud længe nok. Så nu skal der selvforkælelse til. Ifm. Mine graviditeter er gået op i at produkterne er miljø og allergibenlige mv. Og ud fra jeres blog kan jeg forstå, at man ikke altid kan få det bedste resultat m. Naturlige produkter. ( bruger pt. Rudolft care). Og produkter der indeholder “syre” er helt nyt for mig.
Jeg ønsker at finde en balance, hvor jeg kan bruge begge dele. ?
Jeg har 2 hudproblemer som jeg vil komme til livs.
1) hudorme. Der kan jeg læse mig til at Niacinamid 10% vil være god? (Må jeg bruge den hver dag? Og har i nogle anbefalinger af rudolf produkter som jeg ka kombinere med f.eks.?
Kan læse, at der også anbefales Paula’s Choice BHA hvilke bør jeg starte med ?
Og og og skal der en creme oven på, altså når jeg har brugt niacinamid eller Paulas?
2) Keratosis Pilaris. At jeg i en alder af 30 år først nu finder ud af at det er det jeg har er skræmmende. Men tak for jer. Ser at i til en start anbefaler HTH orgigernal creme. Må jeg bruge den hver dag ? Har læst at den er taget væk fra nogle butikker, hvorfor mon ?
Og hvis jeg ikke må bruge den hth creme hver dag? Kan der så anbefales en mere.miljøv og allergivenlig creme jeg kan skifte med ?
Bekalger alle mine spørgsmål.

Katja Moikjær

Kære Stephanie. Beklager det sene svar.
1. Ja du skal starte med enten Paula’s BHA eller vores T-Zone Peeling. Indholdet er det samme cirka. Ovenpå den og så niacinamid vil det være godt med en ekstra creme.
2. Det er HTH du skal bruge. Jeg ved ikke hvorfor den er fjernet. Tror det handler om forhandlerne. Normal sælger den. Du må gerne bruge den hver dag.
Kh. Katja

Marie Mølgaard-Kornum

Kære Helene og Katja,
Tak for en fantastisk blog. Jeg har aldrig læst om hudpleje, men nu kan jeg ikke stoppe. Efter at have læst side op og side ned på jeres blog, bruger jeg nu jeres blog til kvalitetstest af diverse brands som jeg støder på og det bliver så afgørende for et køb eller ej.
Nu til mit spørgsmpål om kemisk peeling. Jeg har to kemiske peelinger: hhv jeres AHA-serum og Clinique mild clarifying lotion 1. Matasassistenten, som solgte mig begge, rådede mig til at anvende dem begge både morgen og aften. Det gør jeg selvfølgelig ikke, da i råder til at man holde sig til en syre. Jeg valgte at starte med jeres AHA-serum (velvidende at den anden er mildere). Jeg reagerer med let svie, som går over efter ca 10-15 min. Jeg har både læst at i mener man ikke bør acceptere svie, men også at man kan vænne sig til et givent produkt. Jeg tænker at jeg har brug for en ret intensiv indsats for at gøre min hud glad efter 33 års forsømmelse, men måske den bare er lidt overvældet af den nye hudplejerutine?. Bør jeg investerer i jeres T-zone eller tænker i at det er klogt at starte helt blidt med min clinique? Jeg har en træt og meget vintertør hud i ansigtet med løs hud om øjnene. Hilsen Marie 😊

Katja Moikjær

Kære Marie
Beklager det sene svar. Du har helt ret – godt du lytter til os 😀
AHA kan svie i starten. Det kan vores T-Zone Peeling også. Det kan alle effektive syreprodukter. Så brug du den bare. Men det skal selvfølgelig aftage med tiden, som huden vænner sig. Hvordan går det nu?

Allan

Hej Helene og Katja.
Virkelig spændende læsning,men som i selv skriver føles det som en jungle af bevæge sig igennem alle de forskellige produkter.Jeg kan se at indlægget er skrevet i 2013,Hvad vil i anbefale i dag 2019 som de bedste produkter,indenfor AHA, BHA, LHA, PHA.
Allan

Helene Randløv

Hej Allan
I vores egen T-Zone Peeling benytter vi salicylsyre, mens vi i AHA-Serum bruger glycolsyre. De er naturligvis begge to formuleret efter vores præferencer og krav til effektivitet. Helt ærligt er jeg ikke opdateret på LHA og PHA.
Kh. Helene

Stephanie

Hej
Pudsigt der bliver skrevet, at PHA ikke øger følsomhed overfor UV – personligt har jeg en receptpligtig aknecreme med bl.a. 600PHA, hvor der udtrykkeligt står, at man ikke bør solbade ved brug af cremen… Nogen forklaring herpå?

Katja Moikjær

Hvad er det for en creme? Hvis der står 600PHA på ingredienslisten, så tror jeg der er tale om et helt andet stof. Pony hydroxy acid hedder ikke PHA på ingredienslisten.

Helene Randløv

Hej Stephanie
Epiduo indeholder Benzoylperoxid, som netop gør huden lysfølsom.
Kh. Helene

Elina

Må man gerne bruge t zone peeling sammen med Ole Henriksens Truth Banana Bright serum. Der er 5% PHA i den nemlig. Bruger t zone peeling morgen og aften og så om dagen tager jeg banana bright serum ovenpå t zone peeling. Mvh elina

Katja Moikjær

Det ville jeg godt turde – men vær forsigtig og hold øje med hvordan huden reagere.

Sanne

Hej pudderdåser.

Instagram flyder jo over med gode råd mod uren hud. Her skrives der alle vegne at man max bør eksfoliere 2 gange ugentligt, altid aften af hensyn til hudbarrieren. Jeg har set det gentaget tusind steder. Hvad er årsagen til, at det ikke er det, I anbefaler, ej heller Paulas choice?

Julie

Tak for en god blog. Dog er jeg mega forvirret.

Efter jeg har renset min hud, kan jeg så bruge paulas choice 2 % bha eksfoliering/eller jeres t zone peeling og så derefter jeres anti age creme?

Jeg døjer med lidt fedtet hud og hudorme, men samtidig ønsker jeg noget antiage, da jeg har rundet de 30 år 😉

Helene Randløv

Hej Julie
Ja da!

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *