Dåseposten: Råd om kemisk eksfoliering

24.11.13

Hej Katja.

Jeg har længe tænkt på at prøve kemisk eksfoliering, da jeg har læst, at I roser det til skyerne, og andre blogs også anbefaler det.

Men jeg er kommet lidt i tvivl. For der er både AHA og BHA, og jeg kan ikke rigtig finde rundt i, hvad der er godt mod hvad.

Jeg døjer med, at mine porer rigtig hurtigt bliver stoppet til, tør hud der ikke vil gå væk, min foundation sætter sig i hvertfald altid i det på næsen og over næseryggen og så, min hud ser lidt trist ud.

Så for at eksfoliere huden, vil du så anbefale AHA eller BHA? Og hvorfor er det mest som creme og ikke som maske egentlig?

Kærlig hilsen Frederikke

Kære Frederikke

Mange tak for din mail. Jeg har tilladt mig at nøjes med at svare på det ene af de tre emner, du tager op, for ellers bliver indlægget for rodet. Jeg håber det er ok.

Kemisk eksfoliering er virkelig genialt til mange ting. Det fjerner det øverste lag af døde hudceller og trist hud, renser porerne og stimulerer dannelsen af nye, friske hudceller, så man får en friskere hud.

For at gøre forvirringen endnu større, så findes der efterhånden mange flere slags kemisk eksfoliering end blot AHA og BHA.

Clinique bruger for eksempel PHA i et produkt, som jeg også er ret vild med.

L’Oreal koncernen har lavet en helt ny form for salicylsyre, nemlig LHA, som de bruger i blandt andet Vichy, L’Oreal Paris og Lancôme.

Helt andre typer ingredienser kan også virke eksfolierende som for eksempel gode gamle carbamid. Eller HEPES, som blandt andet Kiehl’s bruger, der slet ikke er en syre.

Og dette er slet ikke en udtømmende liste. Derudover indeholder mange produkter en kombination af flere slags syre som for eksempel Avène Cleanance K, der både indeholder AHA og BHA.

Prøv at dele det mindre op
Groft stillet op vil jeg sige, at BHA og LHA er bedst til sart hud samt uren hud. Det er godt til hudorme for eksempel.

AHA, PHA, carbamid og HEPES er bedst til tør, trist eller ældet hud.

Når det så er sagt, så kan AHA også være rigtig godt til fedtet hud med bumser. Og mine hudorme på næsen er bange for PHA og Clinique Turnaround Serum.

Desuden er der meget få produkter kun med en type syre på det danske marked. Exuviance, MD Formulation og lignende klinik-mærker laver en del produkter kun med AHA. Men dem, du kan købe på apoteket eller i Magasin, er stort set alle forskellige blandinger. Ren BHA i en effektiv ph-værdi kan jeg stadig kun finde i udlandet – med mindre vi taler om de hæslige alkoholfyldte varianter på apoteket.

De gode produkter på det danske marked er altså enten ren AHA eller blandingsprodukter af alle mulige slags. Jeg kan ikke komme med et ordentligt bud på, hvilken en der vil være bedst til din hud. Men jeg er ret sikker på, at hud som din vil have gavn af en effektiv kemisk eksfoliering – lige meget hvilken du vælger.

Kend et effektivt syreprodukt
Du spørger, hvorfor vi ikke anbefaler syremasker. Og det er fordi i de lave koncentrationer, man bruger i kosmetik, så skal produktet blive siddende på huden uden at blive fjernet igen for at virke optimalt. En maske fjerner du efter 15 minutter. En creme bliver siddende på huden. En maske med syre i kan måske nok have en effekt, men ikke lige så god som dem, der bliver på huden. Klinikbehandlinger er selvfølgelig noget helt andet, for der arbejder man med helt andre koncentrationer, som ikke er egnet til hjemmebrug.

Derudover er koncentrationen af syre vigtig. Den må hverken være for lav eller for høj, og der er forskellig koncentration til hver syre. BHA skal for eksempel være i meget små mængder – op til 2 procent, og findes ofte ned til 0,5 procent. AHA derimod går op til 10 procent og vil ikke have nogen effekt, hvis det var i så små koncentrationer. Carbamid ser vi op til 25 procent i blandt andet fodcremer.

Højere koncentrationer skal man IKKE begynde at lege med selv. Det hører kun hjemme hos professionelle behandlere.

Alle de produkter til kemisk eksfoliering, vi har anbefalet gennem tiden, vil du kunne have gavn af (nok ikke lige ren carbamid dog). Hvad med at starte med den, der er billigst eller nemmest at få fat i for dig? Det kan lige så godt være den, der viser sig at fungere.

Jeg håber, det hjalp.

Kærlig hilsen
Katja

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
22 kommentarer
Louise Eriksen

Hvad med MEGET sart hud? Jeg peeler aldrig min hud men jeg føler at den nogle gange godt kunne trænge til det. Men jeg er lidt nervøs for at gøre det da den er så sart, men samtidig er den meget trist og tilstoppet. Vil I anbefale at peele sådan en hud? Og hvis ja vil I ikke anbefale et bestemt produkt?

Katja Moikjær

BHA i en lav koncentration. http://www.paulaschoice-eu.com/shop/skin-care/exfoliants
Og så start forsigtigt op – fx. en gang hver anden dag så din hud kan vende sig til det

Anne S.

Kære Katja,
Rigtig spændende indlæg. Jeg er selv i tvivl om, hvorvidt det vil gavne min hud at bruge kemisk eksfoliering til min meget tørre og sarte hud med pigmentpletter og rosacea eller om det vil gøre især sidstnævnte værre (jeg er i øvrigt i slutningen af 20’erne). Har du mon en holdning her til? Og kan du anbefale en? Husker (måske forkert, i givet fald beklager jeg) at have læst en beskrivelse af din hud, der lød nogenlunde som min.
Kh. Anne

ida

Jeg har selv rosacea, og jeg har kun oplevet positive ting med BHA-eksfoliering! Jeg køber den hos Paula’s Choice (http://www.paulaschoice-eu.com/shop/skin-care/exfoliants). Jeg mener, at hun direkte anbefaler BHA (og vist aldrig AHA) til rosacea! 🙂

Katja Moikjær

Det er rigtigt. BHA er mildere (i de koncentrationer) end AHA og bedst til sart hud (som rosacea jo er). Jeg er også BHA-fan og vil klar anbefale det til Rosacea 🙂

Sofie

“med mindre vi taler om de hæslige alkoholfyldte varianter på apoteket.” Hvad er dog det for nogen? :O

Katja Moikjær

Vichys – for eksempel 🙂 Og dem fra de billigere apoteksmærker, jeg ikke kan huske, hvad hedder….Hver gang jeg er på apoteket kigger jeg akne-hylden igennem efter et salicylsyreprodukt uden alkohol. Jeg har ikke fundet det endnu, der er alkohol i det hele i store mængder.

Beate

Jeg har sart og tør hud, og har døjet virkelig meget med tilstoppede porer i mange år. Over den sidste måned har jeg brugt Smooth Skin Daily Exfoliator fra Danish Skin Care morgen og aften under min creme, og jeg kan ikke mindes, hvornår jeg sidst har haft så glat og ren en hud. Den kan kun anbefales! Jeg har prøvet andre produkter med Bha, men ingen har virket så godt som denne her.Den er dog ikke helt billig, men bestemt prisen værd, og så sparer jeg en masse penge på alt muligt andet, som ikke virker.

Katja Moikjær

Ved du hvor mange procent, der er i? Står der det på den?

Line

Den er på 2 procent 🙂

Anne F.

Hej Katja.
Tak for rigtig fin forklaring. Et hurtigt spørgsmål: Hvis man så bruger kemisk eksfoliering dagligt, er det så nok? Eller kan du anbefale at bruge en ‘gammeldags’ skrubbecreme oveni, fx en gang om ugen?
Mange hilsner
Anne

Katja Moikjær

Det kommer an på din hud. Det kan sagtens være en god idé for nogle, mens andre skal passe på med at over-eksfoliere. Prøv det – jeg gør det selv 🙂

Julie

Kære dåser, tusind tak for en fantastisk blog!
Jeg skriver fordi at jeg har et problem: jeg har mange og store hudorme i hele ansigtet, ikke kun på næsen men også på kinder, kindben, hage, næse og pande. Jeg bruger paulas choice 2% BHA, men det kan desværre ikke tage “det hele”. Jeg overevejer en kemisk peeling hos en klinik i håbet om at det kan afhjælpe problemet. Har i nogen erfaringer med det? Eller måske et godt råd? De bedste hilsner fra Julie 🙂

henrik boysen

Det kan nogle gange være nødvendigt at få de helt stride hudorme og talknopper fjernet manuelt, (altså presset ud) hos en kosmetolog, for derefter at genoptage sin behandling med sit BHA produkt. M.V.H theangrybeautynerd

Katja Moikjær

Kære Julie
Der er flere slags peeling på klinik, der kan hjælpe, men forvent ikke mirakler. Man får ikke babyhud på næsen igen.
Det er de samme syre-typer stort set, de forskellige klinikker bruger, så forskellen ligger i behandlerens evner. Der er mange dygtige derude, men også det modsatte – så gå efter den dygtige behandler.
Kh. Katja

Kitt

Jeg elsker simpelthen jeres blog, og skal altid lige tjekke om har anmeldt et produkt inden jeg køber det.
Anvender selv dagligt Avéne cleanance K hver aften, på jeres anbefaling.
Men hvornår går man for vidt med kemisk eksfoliering?
Kan de tænkes at man bruger Cleanace K om aftenen med bha og aha, for så at bruge et andet produkt med LHA om morgenen, for at være godt dækket ind?
Eller er der tale om eksfoliering overload i sådanne tilfælde?

Katja Moikjær

Kære Kitt
Tak for rosen 🙂 Man kan sagtens gå for vidt. Tre slags syrer ville jeg personligt mene var for meget. På den anden side er der ikke ret høje koncentrationer eller skrappe PH-værdier i nogle de LHA produkter, jeg har set? Prøv dig frem og mærk efter på din hud, hvordan den reagerer – og husk solcreme!
Kh. Katja

Anne

Åh jeg vidste slet ikke hvad min husd manglede før denne post. Igen har i ramt spot on!! Har det sidste år pga stress været ramt af virkelig kedelig hud uden glans, og meget tydelige porer på kæben. Hvis man har en tendens til lidt sart og tør hud, skal det så følges op med en fed creme? Eller ville la roche-posays Effeclare H være fin?

AK

Yay, lige et emne som passer paa noget jeg laenge har ville spoerge jer om, men bare ikke har faaet taget mig sammen til.
Jeg bruger (eller brugte) Avene Cleanance K cremen og isaer ved min overlaebe og mund, da jeg her har virkelige tilstoppede porer.
Dog synes jeg ikke det virkede saa optimalt mere, da der altid var en masse ‘hvidt’ toert agtigt ‘riskorn’ (halv saa store som et riskorn og nogle var mindre) som stak ud. Det blev aldrig til black heads som saadan og jeg kunne naermerst hive dem ud med en pincet.
Jeg synes ikke min creme hjalp paa det, og jeg har det tit omkring naesen, ved kanterne til naeseborene og ved naeseborene samt over ‘revnen’ paa min hage.
Jeg begyndte for nogle maaneder siden at presse dem ud med et instrument (http://www.thebodyshop.co.uk/mens/accessories/double-ended-blackhead-remover.aspx?utm_source=Google&utm_medium=sem_gen&utm_campaign=Search-GenericTopPLAs&utm_term=blackhead%20remover%20tool&utm_content=BlackheadRemoval&gclid=CJH584X3gLsCFYmN3godMy0ACg), og det hjaelper, men efter faa dage, er de tilstoppede igen..
Hvordan kan man undgaa tilstopningen?
Jeg bruger kun creme til hver dag og mascara.
Jeg brugte avene cleanance k cremen og har i de sidste par maaneder brugt LRP effclar duo og en gang om ugen bruger jeg hybenkerne olie som creme.
Hvad boer man putte i sit ansigt efter man har presset paa naesen?
Jeg har brugt LRP zinc sprayen efter i en maaned, men synes at de bliver tilstoppede igen..
Sorry for den lange og lidt klamme smoere, men I har saa mange gode raad, saa kunne ikke lade vaere med at spoerge jer.
Jeg har koebt mange gode produkter paa jeres anbefaling, saa I er mine to-go-to ift hudpleje og make-up 🙂

Maiken

Hej lækre Pudderdåser 🙂
TAK som altidnfor en fantastisk blog – og lige dette emne, er noget jeg har gået og været lidt usikker på.
Jeg bruger Paula’s BHA 2%, men overvejer at bruge Cliniques Turnaround serum SAMMEN med Paula’s BHA om natten.
Vil det være lige i overkanten?
Paula’s har gjort min hus meget bedre, men blackheads på min næse er noget mere stædige (aaarrrggg) – og så tænkte jeg på, om den “cocktail” måske ville hjælpe?

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *