Dåseposten: Myter og fakta

07.10.13

Kære Katja.
Først vil jeg lige sige: Tak for en super blog!

I de sidste par dage har jeg været på kursus hvor der er mange forskellige mennesker. en af dem var en pige der er uddannet kosmetolog, og jeg besluttede mig for at høre, hvad de egentlig lærer på sådan en uddannelse. Mange af de ting hun sagde lød helt forkert i mit hoved, da jeg følger jeres råd meget nøje. Jeg er dog alligevel kommet i tvivl, og vil meget gerne have af-eller bekræftet hendes påstande.

1. Ifølge hende skulle man gerne bruge 4 basisprodukter (rens, tonic, dagcreme og natcreme) fra det samme brand (og helst også serie), da de er lavet sådan at de passer perfekt til hinanden og dermed er den eneste måde at stabilisere pH-værdien. Altså hvis man blander flere serier stabiliserer de ikke i samme omfang, da de ikke ‘passer sammen’.

2. Alle hudtyper skal bruge en creme for fugt – også de kombineret eller fedtede. Hud kan nemlig kun skabe fedt – ikke fugt, og derfor skal fedtede hudtyper også have creme.

3. Prisen afspejler hvor stor en andel af produktet er aktive ingredienser eller bare fyld. Ikke at der ikke findes dyre, dårlige produkter. Men billige produkter er der, ”logisk nok”, ikke brugt lige så mange penge på at udvikle som dyre. Dermed er der ikke lige så stor en andel aktive ingredienser i billige produkter som dyrere produkter, hvilket fører til at en billig rens fra fx. Neutral ikke nødvendigvis kan rense i dybden.

4. Det er ikke nok bare at kigge på ingredienslister for at tjekke efter gode og/eller dårlige ingredienser. Ingredienser kan reagere forskelligt alt afhængigt af hvilken sammensætning med andre ingredienser de er sat i og hvilke dele af ingrediensen der er brugt. Dermed kunne fx. kamillete både være godt og dårligt, da den kan reagere som en beroligende ingrediens i nogle sammenhænge, og i andre ingredienssammenhængende kunne den virke som noget irriterende for huden.

Jeg håber du forstår min (og hendes) forklaring, og vil give mig et fingerpeg om hvad er rigtigt eller forkert.

Mvh Camilla

Kære Camilla

Tak for din mail og de rigtig gode spørgsmål. Dem vil jeg meget gerne give min mening til kende om.

1. Først og fremmest er jeg slet ikke enig med hende i, at et renseprodukt, en skintonic, en dagcreme og en natcreme er nødvendige produkter. En skintonic er slet ikke et nødvendigt skridt i en hudplejerutine, læs mere om hvorfor her. Og den eneste forskel på dagcreme og natcreme er solfaktor og den kan lige så godt komme fra en solcreme ovenpå den fugtighedscreme, som man bruger dag og nat.

Dernæst er det absolut ikke sandt, at man skal bruge den samme serie. Med mindre man gerne vil have det skal se pænt ud på badeværelset selvfølgelig.

PH-værdier er ganske rigtigt vigtige for et godt produkt, men det handler ikke om at forberede huden til det næste produkt. Den optimale ph-værdi handler om at irritere huden mindst muligt, og i den ideelle verden ville alle renseprodukter have samme ph-værdi. Under alle omstændigheder har det ikke nogen betydning for resten af serien.

Eneste undtagelse er, hvis man arbejder med syrepeeling, men hvis man arbejder med syrepeelinger, men det er jo slet ikke det, vi taler om her.

Jeg har læst utallige videnskabelige undersøgelser af cremer og ingredienser, og de har aldrig nogensinde beskæftiget sig med, hvad man rensede huden af med før, og om man brugte resten af samme serie.

2. Det er jeg heller ikke enig i. Der findes folk, der virkelig ikke har brug for cremer, men foretrækker helt at undgå dem af mange årsager. Jeg ved ikke, hvad hun mener med, at huden ikke selv kan skabe fugt? Huden indeholder for eksempel naturligt hyaluronsyre, som man normalt snakker om som en “fugt-ingrediens” og et alternativ til fedt. Desuden kan man godt tilføre disse ingredienser til huden i en tonic for eksempel i stedet for i en creme. At skelne mellem fedt og fugt på den måde er også en temmelig simplificeret fremstilling af virkeligheden. FutureDerm har lavet en rigtig god infographic over, hvordan cremer virker.

3. På nogle områder får man ofte, hvad man betaler for, men på andre absolut ikke. Og at der skulle være forskel på koncentrationen af aktive ingredienser i en ansigtsrens, kan jeg ikke nikke genkendende til. Faktisk minder de fleste utrolig meget om hinanden – der findes et meget begrænset udvalg af vaskeaktive stoffer, og det er de samme, der går igen. I den sammenhæng vil det faktisk heller ikke nødvendigvis være en fordel med en højere koncentration af vaskeaktive stoffer, da de kan være irriterende for huden.

Jeg har læst utrolig mange ingredienslister i tidernes løb, og jeg ville ønske, at man kunne regne med, at pris og kvalitet automatisk hænger sammen. Det kan man bestemt ikke.

Der er forskel på produktkategorier, synes jeg. For eksempel sådan noget som netop renseprodukter, hårprodukter og neglelak minder mere om hinanden, end der er reelle forskelle. Oftere og oftere ser vi også de store koncerne som for eksempel L’Oreal lancere meget ens produkter på tværs af flere brands, og man kan for eksempel finde den samme shampoo i både deres profesionelle og supermarkedsserie.

Når priser på nye produktserier skal fastlægges fungerer på den måde, at først laver man produkterne, og så bestemmer man hvad de skal koste, på baggrund af hvilket kundesegment man vil ramme. Derudover er det, der oftest afgør prisen på produkter, emballagen. Det er absolut det dyreste og mest komplicerede at have med at gøre indenfor produktion af kosmetik. Ingredienserne er næsten det nemmeste.

4. Det er jeg enig i. Lige i tilfældet med kamille tror jeg ikke, jeg forstår, men det er klart at de enkelte ingredienser ikke kan stå alene i en samlet vurdering. For eksempel et stof som epidermal growth factor, der indgår i BioEffect, kan ikke tåle fedtstoffer. Man kan derfor ikke bruge det i en almindelig creme med olier i.

Et andet godt eksempel er syrepeelinger. Syrer som salicylsyre og glykolsyre kræver nogle bestemte ph-værdier for at virke. Det kan man ikke teste alene ved at kigge på en ingrediensliste.

Planteekstrakter og æteriske olier er også et eksempel på dette. Morgenfrueekstrakt er populært i cremer og med god grund og vil selvfølgelig fremgå af ingredienslisten. Men ingredienslisten siger ikke noget om koncentrationen af det oprindelige morgenfrueekstrakt, der kan være både kraftig og svag. Det samme gør sig gældende for stort set alle andre planteekstrakter, og der er ikke rigtig nogen måde at teste det på uden et laboratorieudstyr i baghånden.

Og så er der selvfølgelig spørgsmålet, om hvordan vi kan tjekke, at det producenterne skriver på ingredienslisten nu også passer. Det kan vi igen ikke uden et helt laboratorie til det, med mindre listen er så skæv, at det er tydeligt for enhver som i dette tilfælde.

Og til sidst vil jeg sige, at hvad der er rigtigt og forkert er selvfølgelig i sidste ende din egen afgørelse. Det her er bare min mening, og dem er der helt sikkert mange forskellige af.

Kærlig hilsen

Katja

 

 

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
14 kommentarer
Stine

Siden jeg er begyndt at læse jeres blog har jeg ikke alene fået meget pænere hud, men også sparet mange penge, da jeg har skiftet de mange dyre renseserier ud med mild (billig) rensemælk og Avene Clearence K creme. Intet andet. Bliver helt irriteret, når jeg læser produktanmeldelse i modeblade nu! Hvorfor ansætter de ikke sådan nogle som jer til at anmelde? For de fylder folk med løgn. Men det er selvfølgelig producenterne, der betaler for bladet med deres annoncer, så måske er det bad for business… ;(

amelie

Jeg er helt enig, tænker tit det samme når jeg læser i magasiner. Og min hud har også fået det bedre efter at have læst jeres tips! Tak for det:)

Janne

Efter at jeg har fundet jeres blog er den blevet mit opslagsværk, inden jeg køber nye produkter!
Men jeg synes stadig det er en jungle at finde rundt i indgredienslister, ph-værdi, hvad der er godt for hvad osv.
Måske I allerede har skrevet noget om det et sted, som jeg måske bare ikke har fundet endnu?
Er stadig igang med udforskningen af denne geniale blog! 🙂 stor tak for jeres kæmpe arbejde!

Mathilde

Hold op, jeg elsker jeres blog. Jeres kritiskte tilgang, grundighed og passion er en fryd at bevidne. Jeg bruger selv Bioderma renseprodukt, Avene cicalfate og Clenance K, Gosh kohl og Matas hårstylingprodukter på jeres anbefaling. Prøvede Paula’s choice, dog uden det store resultat.
Jeg glæder mig til jeres næste post 🙂

Sara

Hvor er det dejligt at i rent faktisk forholder jer kritisk til tingene!
Ufatteligt at en uddannet kosmetolog kan have så skævt et billede af hvordan tingene hænger sammen. Faktisk lidt skræmmende!

lea

Jeg vil ønske at jeg kunne finde billige produkter som vil hjælpe på mit hudproblem. Jeg bruger i øjeblikket exuviance på mit akne+olie+fedtet ansigt. Det hjælper mig, og jeg tror at det skyldes pha, som hvis nok kun findes i disse produkter. MEN de er møgdyre. Bare ansigtscremen koster 399 kr. Jeg vil ønske at jeg kunne finde noget lignende, men det er svært

anna

Hvis du har vedvarende akne, skal du til læge evt hudlæge og få nogle receptpligtige cremer eller lignende. Akne går ikke væk af dyre cremer.
For nogen kan det hjælpe at tage p-piller, droppe mælken i en periode, kun gå med makeup ved særlige lejligheder og ellers rengøre huden jævnligt.
Jeg har bl.a. haft glæde af receptpligtige cremer/gels som epiduo og clindoxyl samt isotrex…

Simone

Hvor er det bare et dejligt indlæg og hvor er det rart at få en nuanceret vinkel på de forskellige problematikker.
En lille kommentar til spørgsmålet om fugt. Jeg har kombineret/fedtet hud og jeg er stoppet med at bruge fugtighedscremer og min hud har aldrig haft det bedre.
I har en fantastisk blog, og har jer at takke for at min hud er blevet bedre. Efter jeres indlæg om produkter til “problem”hud, er har jeg prøvet mig frem med nogle af produkterne og nu ser denbedre ud end den nogensinde har gjort!
Så TUSIND TAK!

Marie

Nu er det sådan at jeg er enig med kosmetologen frem for Katja. Jeg har selv førhen brugt Matas produkter med tanken om at prisen ikke gør nogen forskel. Jeg har også altid tænkt at jeg ikke behøvede creme (combi).
Men efter at have snakket med kosmetologerne fra magasin som hjalp mig, er jeg skiftet over til Origins som er helt vidunderligt til min kombinerede hudtype. Min hud bliver silkeblød og dejlig. Det jeg er mest uenig med dig om er dagcreme og natcreme. Det med spf er forkert. Ja en dagcreme kan godt indeholde spf, men den forskel som er, er at du om natten har brug for fugt. Og det har du nødvendigvis ikke helt om dagen, da du bare bliver fedtet. Derfor bliver der altså puttet ekstra fugt i en natcreme end dag. Så hvis du bruger en dagcreme til natten vil din hud altså ikke være lige så pæn om dagen som hvis du gav din hud mere fugt om natten.
Det med skintonic og rensemælk, jeg bruger personligt ikke tonic men jeg synes det er så vigtigt at rense dit ansigt inden du går i seng med renselotion. Det er altså bare mere effektivt end bare fx vand (nu er jeg bioteknologer, som ved at vand ikke fjerner bakterier effektivt). Og alm sæbe er alt for skrapt til ansigtet.
Men det er forskelligt hvad man vil bruge og hvad man anser som basisprodukter. Det er ligesom tøj, hvor folk måske tænker at en tshirt er basis mens jeg måske tænker at en læderjakke er basis.

Den misforståede

Hej Camilla og pudderdåserne..
Jeg skriver da jeg tror det er mig Camilla har snakket med, (på et kursus midt sep ca), men at hun har misforstået eller fået taget tingene lidt ud af sammenhæng, så er muligt jeg har været dårlig til at forklare mig. Så vil li kort prøve at sige hvor jeg tror ovennævnte kom fra i vores samtale 🙂
1) Vi kalder de 4 produkter (rens, lotion, dag- og natcreme) basisprodukter. Dette er bare en opdeling af produkterne, da disse er produkterne vi vil starte med at vejlede en kunde der INGEN produkter bruger i, inden man vejler i serum, masker osv.. Ikke at alle SKAL bruge disse 4 som Katja fint har forklaret lidt om 🙂
Og at de 4 skal være fra samme mærke og serie var ud fra det ene mærke vi brugte på skolen der havde den filosofi om deres produkter (nogle mærker mener man kun får det optimale ud af deres produkter hvis man kun bruger dem) hvor andre mener man sagtens kan blande, så dette var ikke en generalisering 🙂
2) Det jeg mente har været, at næsten uanset hvilken hud man har, vil man kunne bruge fugt. Og at en fedtet hud sagtens kan være tør og derfor have gavn af fugt selvom det fedter. Ikke derved sagt at hvis din hud fedter så skal du bruge fugt. Og om det kommer fra creme eller hvad det kommer fra spiller ingen rolle 🙂
3) Camilla snakkede meget om hendes egen rens som værende den bedste selvom den var billig og at denne var bedre end alle de dyre. I denne sammenhæng har jeg sagt at en billig sagtens kan være li så god som en dyr. MEN at man også kan være ude for at de billige altså ikke er gode i forhold til dyrere rense, så hun ikke kunne sige at en billig rens var bedst. 🙂
4) Denne har Katja fint forklaret. Jeg har dog ikke sagt at kamille kunne irriterer huden. Men jeg har sagt at en indgrediens kan have flere forskellige gode egenskaber og man ud fra en indgrediensliste ikke kan se hvilket udtræk der er brugt og derved ikke kan vide hvilken egenskab de i forskellige produkter har lagt væk på. Og derfor kan et virkestof være i en creme for fx at give fugt men i en anden for at berolige 🙂
Håber jeg har forklaret mig bedre denne gang, så tingene forhåbentligt giver lidt mere mening:)
Forresten, når jeg har skrevet VI så er det som “os fra skolen” jeg gik på, og ikke mig selv som flertal 🙂
God dag til jer alle 🙂

Marie-Louise J

Til dåserne: skøn blog I har, følger den hver dag. Til Lea: du kan finde exuviance på denne hjemmeside i England http://www.effortlessskin.com/ jeg bruger det selv og det er langt billigere på denne side

Ann

Hej skønne dåser! Jeg kan ikke lige finde det sted jeg skriver spørgsmål til jer, så jeg prøver her.
Jeg har fået købt en BB cream der er alt for mørk til mig, selvom det er den lyseste tone der findes. (L’oreals med ‘kapsler’, cremen er hvid når den kommer ud af tuben..) Jeg kender godt tricket med at blande den med dagcreme, men er der andre tricks, så jeg får et pænere resultat? Jeg synes nemlig ellers det er en super BB cream Loreal har lavet.
TAK for en fantastisk blog.
Mvh Ann

Katja Moikjær

Kære Ann
Nej. En for mørk foundation/BB Cream er for mørk. Du er kun tjent med en farve i præcis din hudtone.
Du kan enten gemme den til sommer (jeg er en tone mørkere om sommeren end jeg er nu) eller forære den væk. Men du må ikke forsøge alle mulige krumspring.
Og køb en anden, der passer 100 procent til dig selv i stedet.
Kh. Katja

Ann

Hej Katja! Årh, øv. Synes ellers den er meget bedre at arbejde med og med større dækkeevne end den jeg har prøvet fra Garnier. 🙁 Men tusind tak for svar – jeg prøver at sælge den, den er jo knap nok brugt. Mvh. Ann

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *