Dåseposten: Teenagehud og akne

25.11.12

Hej verdens allerklogeste dåser 🙂

Jeg elsker jeres blogs og suger alt info fra jer til mig. Derfor kan jeg også kun skrive til jer, da damerne på apoteket og i Matas ikke har kunnet hjælpe mig.

Min datter bliver 12 i januar, men har gennem længere tid haft begyndende uren hud. Jeg ønsker ikke, at hun skal have en så rædselsfuld pubertet som mig, så derfor spørger jeg jer til råds. Hvad skal vi bruge? Hun har mega sart hud og tåler ikke parfume (præcis som hendes mor!!). Heldigvis er det ikke rigtigt slemt endnu, men det kunne være rart at tage det i opløbet.

På vores sommerferie til USA købte jeg et prøvesæt af Cliniques anti-blemish solutions. Det kunne hun ikke tåle!! blev rød og skallede.

Glæder mig til at høre fra jer.

KH

Dåsefan nr. 1 Marianne og Mie 🙂

Kære Marianne

Tak for din søde mail.

Jeg kan virkelig godt forstå din bekymring. Det er ikke sjovt at gå gennem teenageårene med akne. Det kan få store konsekvenserne for ens selvtillid.

Akne er hormonelt betinget, og du kan ikke gøre noget for at forebygge det. Hvis din datter har arvet det fra dig, så vil hun få det – hvad du end gør på nuværende tidspunkt.

BHA/Salicylsyre
Det bedste middel der findes indenfor kosmetik er salicysyre eller BHA. Det er en mild og god kemisk eksfoliering. Jeg kender på nuværende tidspunkt kun et sted, du kan købe det i en optimal koncentration og PH værdi, og det er hos Paula’s Choice. Du kan læse mere om eksfoliering her.

Basiron i håndkøb
Dernæst er antibakterielle midler rigtig gode, når/hvis din datter begynder at få deciderede bumser (jeg kan ikke helt tyde, hvor slemt det er endnu). Basiron er et effektivt håndkøbslægemiddel med benzylperoxid. MEN det er samme aktive ingrediens i Cliniques amerikanske Acne Solutions serie. Hold tungen lige i munden – var det den serie, Mie prøvede? Så KAN det være benzylperoxid, hun ikke kan tåle og dermed næppe heller Basiron.

Gå til lægen!
Mit vigtigste råd er at gå til lægen, når/hvis det for alvor begynder. Decideret akne kan man IKKE behandle med kosmetik. Det er styret af de hormonelle forandringer, der sker, og det er en læge-opgave at behandle. Heldigvis findes der er rigtig mange gode midler på recept at vælge imellem, og det kan jeres praktiserende læge eller en hudlæge hjælpe med, når/hvis det bliver nødvendigt.

Læs mit tidligere indlæg om akne her

Jeg håber, det hjalp.

Kh. Katja

Stil et spørgsmål til Dåseposten her

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
31 kommentarer
Mette T

Hej Katja – og Mie+ Marianne
Jeg har nu i en del år brugt Basiron (pga. Rosasea med akneudbrud) og har derfor et par input, der måske skal tages med i puljen- HVIS I vælger at bruge Basiron:
1: vigtigst af alt – en god fugtighedscreme til brug om morgenen- og så Basiron på ren hud om natten.
2: OBS: Basiron affarver tekstiler- så lad det tørre HELT op inden du lader noget røre huden. Det har her i huset kostet en del sengetøj og et par håndklæder inden det gik op for mig hvad det handlede om. Nu har jeg kun hvidt sengetøj 😉
Håber Mie slipper nådigt igennem.
Og– kan altså ikke helt lade være at blande mig- undskyld.
KH Mette

Pudderdåse Katja

Jeg er glad for at du blander dig Mette 🙂 Det er vigtige erfaringer at høre. Tak

Mel

Hej!
Jeg har en hud historie der minder lidt om din datters. Jeg fik akne da jeg var omkring 12 år, og begyndte at købe mig fattig i forskellige produkter fra matas.. Intet har virket, og jeg fik til sidst beskeden om at min hud var blevet over behandlet af alt for stærke produkter (har ultra sart hud nu) og jeg skulle tage en pause fra alt det hedder make up og cremer (ud over A-Derma fra apoteket). Jeg fik derefter en creme der hedder Clindoxyl af min læge som jeg skulle bruge om aftenen, som indeholder salicylsyre. I dag er jeg 18 og lider stadig af akne. Jeg tog mig for nyligt sammen til at bestille en tid til lægen, så jeg kunne komme af med mit problem. Det var lidt pinligt og grænseoverskridende at ringe til sin læge og sige at man er ked af at have bumser men han var meget behjælpsom og foreslog at jeg skulle skifte p-pillemærke (det bliver nok ikke lige aktuelt for din datter), så jeg skiftede til Diane MIte og fik samtidig antibiotika tabletter mod akne. De hjalp virkelig! Jeg tog dem i første omgang i 30 dage, men de var ikke helt stærke nok så nu har jeg fået nogle andre, og mere stærke, som jeg skal tage i 100 dage. Jeg kan allerede se en kæmpe forskel, så jeg vil virkelig foreslå jer at tage til lægen. Han vil nok i første omgang give din datter clindoxyl som også hjalp rigtig godt for mig den gang.
Akne ødelægger virkelig selvtilliden så jeg håber i finder en løsning for din datter 🙂

Pudderdåse Katja

Det skal du nu ikke sige nødvendigvis. Det er ikke unormalt at bruge p-piller alene for at behandle akne. Også hos piger, der ikke er seksuelt aktive endnu. P-piller af den rette type kan være en meget effektiv behandling (men der er jo nok en nedre aldresgrænse – jeg ved det faktisk ikke)

Karina

Hej Mel
Lider også af akne – kunne du oplyse navnet på de piller du fik og dem, du får nu? Er glad for at høre, at de har hjulpet dig.
Bedste hilsener
Karina

Sofie Jørgensen

På mit apotek, er det ofte Diane Mite eller en tisvarende vi ser når vi sælger p-piller til piger med uren hud.
http://pro.medicin.dk/Medicin/Praeparater/461

Anja Sand Bjerre

Jeg er ved den mening, at det selvfølgelig er vigtigt med udvendig rens af huden. Tit tænker man bare ikke over, hvordan den mad man spiser og det man drikker har indflydelse på huden, og jeg vil derfor påstå, at ingen almindelig hudplejeserie i håndkøb kan gøre særligt meget ved det. Serierne til uren hud har også tit den ulempe, at de affedter for meget, hvilket bare gør, at huden fedter mere til i sidste ende. Desuden er det tit nogle kradse sager lægen kan tilbyde. Jeg har hørt fra et par forældre til teenagere med uren hud, at de stoppede med at drikke mælk eller nøjes med meget lidt, og at de tænkte meget over at få de gode fedtsyrer i kosten. Det havde en kæmpe effekt. Så jeg kan kun sige, at det da er værd at prøve og tænke det lidt mere helhedsorienteret end bare den udvendige hudpleje.

HR

Hej
Min pige er også 12 år, og er lige for tiden ret plaget af uren hud. Jeg har lige købt Aloe Vera drik, da jeg har hørt, det skulle kunne være effektivt – og nogen skade kan det i hvert fald ikke gøre, da det jo er et naturprodukt.

Bodil

Er faldet over den her som måske ligner Paulas Choice? http://shop.danishskincare.dk/produkter/16-eksfoliering/63-smooth-skin-daily-exfoliator/
Hvad siger I ?
Er i tvivl om Avéne Cleanance K Gel-creme fra apoteket er effektiv nok til ung hud med mange bumser, se her: http://www.webapoteket.dk/produkter/av-ne-cleanance-k-oliefri-ansigtscreme-40-
Den har en god konsistens som dagcreme og underlag til mineralpudder eller foundation, så den kunne også være et godt bud.
Men ellers gælder det om at finde noget som ikke er for skrapt til at rense huden i morgen og aften, og det behøver ikke at være fra samme mærke som BHA/AHA produktet.

Pudderdåse Katja

Ja, den ligner rigtig meget. 🙂 Jeg har ikke set den før

Christina A

Prøv også at læse på hjemmesiden acne.org. De har mange videoer og råd okm, hvordan man behandler.

Katrine

Her bliver jeg nødt til at give mit besyv med, især når talen falder på p-piller:
Jeg har selv haft akne, siden jeg var i 10-års alderen, og har prøvet a l t .
Efter at have brændt min hud af med flere forskellige cremer (hvilket kostede mange tårer), været i utallige behandlinger med tetracyklin (antibiotika, der godt nok hjalp, når jeg var i behandling, men virkningen holdt op straks efter – og antibiotika er jo ikke noget, man skal blive ved med at indtage), begyndte jeg på p-piller som 16-årig. Det klarede sådan set problemet sammen med andre gener jeg havde ved menstruation. Men efter at have taget p-piller i fire år, fik jeg en blodprop.
Jeg havde ganske rigtig en genetisk disposition, men det har 1-2% af befolkningen, og 5% har en anden mutation, der ligeledes disponerer for blodpropper. Når man så oveni tager p-piller, så risikoen overhængende. Det er bare for at sige, at p-piller altså ikke er problemfrie at tage, og jeg har fået ødelagt venerne i mit ben som følge af blodproppen, og skal resten af livet gå med støttestrømper.
Jeg stoppede naturligvis på p-piller, hvorefter aknen vendte tilbage. Mod dette fik jeg isotretinoin (roaccutan) som jeg tidligere var meget bange for at tage, grundet rygter om meget slemme bivirkninger, bl.a. depression – heldigvis havde jeg en rigtig god oplevelse med behandlingen, der virkede rigtig godt på mig.

HR

Ang. Basiron: Kan man få tilskud fra “danmark” på dette, hvis lægen ordinerer det?

Amalie

Hej pudderdåserne og alle jer der kæmper med uren hud!
Jeg kæmpede i de tidlige teenageår med en hel del uren hud, og endte med at få recept på et produkt fra lægen.
Produktet hedder Redap, og har reddet mig.
Om aftenen renser jeg min hud og smører det på de steder der behøver det, og efter 2-3 dage er der en klar forbedring.
Det er er produkt som mange ikke har styr på findes, derfor ville jeg lige dele det med jer 🙂

Amanda

Hej 🙂 Jeg vil lige sige, at det er helt normalt at ens hud bliver rød og skaller når man bruger produkter med benzylperoxid – det er en af de mest almidelige bivirkninger og det betyder ikke nødvendigvis at man er allergisk overfor det. Men benzylperoxid er noget man skal vænne sin hud til. Man starter med kun at bruge en lille smule i et meget tyndt lag, og så bruger man mere ad gangen når huden kan tåle det 🙂 Jeg har prøvet en del med min forfærdelige hud, og benzylperoxid er helt sikkert det som har virket bedst.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *