Forstørrede porer og hudorme: Eksfoliering og peeling

12.07.17

produkter-mod-hudorme

Store porer og hudorme  i ansigtet er forskellige problemer, der plager mange. I denne guide kan du læse om, hvordan du løser problemet. Løsningen er nemlig den samme for de fleste, for årsagen til de store porer og hudorme hænger sammen.

Det handler nemlig om tilstoppede porer, hvor fedt fra huden og døde hudceller bliver fanget. Men ved at eksfoliere det skidt, der har samlet sig inde i dem, så kan du få dem til at se mindre ud.

De sorte hudorme opstår, når huden producerer for meget fedt, som samler sig med døde hudceller og sætter sig som små propper i porerne, hvor de oxiderer og bliver sorte.

Du kan ikke eksfoliere dem væk mekanisk med almindelig skrubbecreme, dertil sidder de for dybt. Der skal kemisk eksfoliering til.

1. Kemisk eksfoliering
Kemisk eksfoliering/kemisk peeling er i det hele taget at foretrække fremfor skrubbecreme, da den er mildere og giver bedre resultater. En lotion, creme eller toner med en mild kemisk peeling hver dag renser dine porer og stimulerer dannelsen af nye hudceller.

Der er flere typer af kemisk peeling af vælge imellem. De vigtigste er AHA og BHA. AHA kan være flere stoffer, for eksempel glycolsyre, lactic acid mm. Det er også det, du kender som frugtsyre. BHA findes der kun en af, nemlig salicylsyre.

Fælles for dem begge er at de eksfolierer huden, renser porerne og stimulerer dannelsen af nye hudceller. Det betyder, at porerne ser mindre ud, du mindsker hudorme og forebygger akne.

Salicylsyre er ofte det bedste valg, hvis du har problemer med hudorme og forstørrede porer, men alle typer syre vil hjælpe. I bunden af dette indlæg kan du finde links til, hvor du kan købe effektive produkter med salicylsyre.

2. Niacinamid
Niacinamid er B3 vitamin, og det har også en positiv effekt på hudens porer. Brugt på huden i højere koncentrationer får det simpelt fortalt hudens porer til at opføre sig mere normalt. Niacinamid har også mange andre fordele, som du kan læse om her.

Et ekstra produkt med en høj dosis niacinamid ovenpå din daglige peeling med salicylsyre kan gøre en reel forskel. Det ved Helenes næse alt om. Jeg har samlet links til gode produkter med niacinamid i bunden af dette indlæg, og du kan også finde dem her.

3. Fysisk peeling
Med fysisk peeling mener jeg alle former mekaniske måder at skrubbe huden på. Det vil sige gammeldags skrubbecreme, rensebørster, konjac-svampe og lignende. Ingen af disse kan i sig selv fjerne hudorme. Det er ikke muligt fysisk at skrubbe hudorme væk, men de kan være et udemærket supplement til de to ovennævnte midler. Læs mere om rensebørster i vores guide her.

4. Masker
Traditionelle masker har begrænset effekt på hudorme. Nogle af dem indeholder syre, men syre skal helst bruges flere gange dagligt og blive siddende på huden for at opnå effekt, og det gør man ikke med en maske. En muddermaske eller lignende, der opsuger overskydende fedt fra huden, kan dog være behjælpelig, men er ikke i sig selv nok til at fjerne hudorme.

Her kan du købe det (indeholder reklamelinks)
En mild daglig peeling med salicylsyre er absolut førstevalg til hudorme og forstørrede porer:

Produkter med niacinamid er efterhånden udbredt. Læs mere om dem i dette indlæg. Du kan overveje disse produkter:

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

OBS: Som I kan se på kommentarerne er dette oprindeligt et gammelt indlæg, som stadig er et af de mest læste overhovedet på bloggen. Jeg har derfor opdateret det, så det afspejler vores nyeste viden og de nyeste produkter.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
374 kommentarer
Charlotte B

Til Madeleine.
Jeg har selv brugt en solcreme til ansigtet, som jeg købte i Pureshop. Den tilstopper IKKE porerne og lægger sig heller ikke som en “film” over huden. Den er fra Lavera naturkosmetik faktor 40. Jeg må med skam melde at jeg før i tiden sjældent brugte solcreme i ansigtet, fordi de fleste solcremer er oliebaseret, men da jeg skulle til Thailand i 2 måneder købte jeg denne og har brugt den hver sommer lige siden. Sidste jeg købte den, kostede den ca 160 kr for 50 ml, men den er meget drøj i brug.
Hilsen Charlotte

Madeleine

Mange tak for tippet Charlotte, den vil jeg tjekke ud! Man skal jo snart til at gå med skidtet igen:)

Pudderdåse Helene

Hej Charlotte!
Undskyld jeg ordkløver her….men hvis din solcreme er “drøj i brug” er det fordi du ikke bruger den rette mængde. Du kan sagtens bruge mindre end anbefalet, så skal du bare huske, at det ikke længere er SPF 40 du er beskyttet med 🙂
Mvh. Helene

Pernille F

Så er der blevet bestilt et styks Paula’s Choice hjem til mig! 🙂
Glæder mig rigtig meget til at prøve det, da jeg på trods af jeg nærmer mig de 27 år, stadig har en hud som en teenager plaget med mange hudorme, urenheder og store porrer!
//Pernille

Pudderdåse Helene

Hej Pernille
Det er der desværre rigtig mange der har 🙁
Jeg håber du får rigtig god gavn af Paula’s Choice.
Mvh. Helene

Trins

Er kemisk exfoliering bedst hvis man har fedtet hud? Bliver det for ‘krads’ til os med sart hud (tørhed på kinderne)?
Jeg kunne godt tænke mig at prøve Paula’s choice, men der findes jo 6 forskellige udgaver af exfoliants, og jeg synes at der står at de er “best for skin prone to blemishes and blackheads”.
Hvis man har en bums hver 2. måned og en blackhead i ny og næ…. får man så slet ikke noget ud af at exfoliere med BHA?

Pudderdåse Katja

Jeg får meget gavn af det, men har ikke mange bumser. Sart hud kan også godt eksfoliere, men start med den laveste procent og BHA er normalt mildest. Start med en gang om dagen og hold øje med din hud. Så burde du ikke have nogle problemer.

Anne

Har i erfaringer med disse produkter fra Nu skin?https://www.nuskin.com/content/nuskin/da_DK/products/nuskin/face_care/clear_action.html
Jeg kan se at de indeholder salicylsyre men ved ikke om indholdet er for lille i forhold til Paua’a Choice. (Kan købe nu skin gennem noget familie, derfor jeg ikke bare køber Paula’s Choice).
Og er det nødvendigt at bruge alle 4 produkter i den serie fra NU skin for at få den ønskede effekt?
Kunne man nøjes med en alm. og lidt billigere ansigtsrens (fx Derma og Vichy) og så bare bruge Toner’en fra NU skin. Og behøver man at bruge cremerne også fra NU skin for at få “den fulde” effekt af salicylsyre? Er nemlig rigtig glad for clinique laser focus serum og creme, så dem vil jeg helst beholde 🙂
På forhånd tak for hjælpen!

Pudderdåse Helene

Hej Anne
Jeg kender desværre ikke de pågældende produkter fra Nu Skin.
Efter at være gået i gennem ingredienserne på de forskellige produkter, er Clear Action Night Treatment det af produkterne, som jeg synes ser mest fornuftigt ud.
Det er IKKE vigtigt at bruge hele serien for at opnå en effekt. Så brug endelig den ansigtsrens du bedst kan lide 😀
Hvis du gerne vil bruge en toner, så overvej om det ikke bedre kan betale sig at købe Clarifying Lotion Mild fra Clinique, den vil have samme effekt, som toneren fra Nu Skin.
Håber du kan bruge svaret til noget, selvom det ikke helt var det du ønskede 😀
Mvh. Helene

Majken Andersen

MD Formulation kan jeg varmt anbefale og der er mange penge at spare, hvis det købes online i England, fremfor hos kosmetologen (portoen er tilmed mindst lige så “billig” som i DK og ´der er ingen ekstra moms eller skat, det er et EU-land)

Pudderdåse Katja

Helt enig. MD Formulations har nogle gode ting. Brugte det meget for nogle år tilbage. Desværre udgik min yndlings 🙁

Maria

Uha, det er godt nok et lidt gammelt indlæg jeg kommenterer på her, men jeg håber I ser min kommentar og vil hjælpe mig.
Jeg overvejer at bestille produktet der bliver henvist til, altså Skin Perfecting 2% BHA Gel Exfoliant fra Paula’s Choice. Jeg har altid døjet med forstørrede porer og hudorme næsen og rødme på kinderne. Bumser er ikke noget jeg er plaget af. Umiddelbart vil jeg ikke kategorisere min hud som fedtet, da jeg vil beskrive min hud på kinderne som tør/sart. Alligevel kunne jeg godt tænke mig at slippe af med mine problemer og få en mere ensartet hud.
Har jeg forstået det rigtigt hvis hudplejerutinen skal være:
Ansigtsrens, Skin Perfecting 2% BHA Gel Exfoliant, serum og dagcreme?
Jeg har i øvrigt fået anbefalet en dagcreme i geléform, Hydra Zen Neurocalm fra Lancôme og et serum derfra, Hydra Zen Neurocalm gel-essence (tror jeg serummet hed). Er det noget I kender til, og kan anbefale/fraråde mig at bruge?
Mange hilsner fra Maria

Pudderdåse Katja

Hej Maria
Ja det er korrekt. Serum og dagcreme er jo ikke nødvendigt begge dele. Brug det du foretrækker.
Jeg kender ikke produkterne fra Lancome.
Kh. Katja

Maria

Hej igen. Jeg svarer lige her, for af en eller anden grund kunne jeg ikke kommentere på dit sidste svar 🙂
Jeg har tænkt mig at købe PC cremen med BHA i, men som jeg har forstået det er det ikke tilstrækkeligt kun at bruge den creme – men at man også skal bruge dagcreme? 🙂
Og ja, med solfaktor!

Pudderdåse Katja

Ja selvfølgelig. Der er ikke solfaktor i BHA’en. Så du skal have en på med solfaktor. Der er MANGE. Prøv at søge, vi har skrevet meget. Ellers fortæl mig lidt mere, om hvad du skal bruge af solbeskyttelse? Måske denne, hvis den ikke skal fedte? https://pudderdaaserne.dk/2011/04/14/test-af-solcreme-cliniderm/
Kh. Katja

Pudderdåse Helene

Hej Maria
Det er godt nok MANGE år siden, jeg prøvede Hydra Zen cremen….Min hud var IKKE glad, den skulle jo give god fugt, men den endte med at blive knastør og billig er Lancôme jo sjældent. Som sagt er det mange år siden og cremerne kan være relanceret mange gange siden hen. Husk at læse ingredienserne igennem…dengang var der i hvert fald masser af parfumestoffer i.
Mvh. Helene

Maria

Hej Katja og Helene.
Mange tak for jeres svar 🙂 Jeg synes godt nok det er noget af en jungle mht. hudpleje.. Er der en anden dagcreme i ville kunne anbefale til mig og min hudtype?

Pudderdåse Katja

Hej Maria
Porrerne og hudormene kan BHA hjælpe med. Det kan en dagcreme ikke. Men hvis du snakke dagcreme, så snakker vi med solfaktor, ikke?
Kh. Katja

linda nielsen

Hej.
Serien Danish Skin Care har et produkt med 7 % AHA frugtsyre skriver de. Link: http://shop.danishskincare.dk/produkter/16-eksfoliering/13-exfoliating-gel/
Den er jo ikke så dyr, men er det noget i har kendskab til eller som i kan se via ingredienserne er godt eller skidt?
Jeg er ikke vild med tanken om syre på min hud hver dag, så er der et alternativ i form af en maske som man kan bruge et par gange om ugen i stedet?

Pudderdåse Katja

Jeg har ikke prøvet produktet, så jeg ved det ikke. Problemet med AHA produkter er, at jeg er nødt til at kende ph-værdien, og den kan jeg ikke se ud af indholdsfortegnelsen. Og for at tjekke ph-værdien skal jeg have en prøve hjem selvfølgelig. Men Helene har vist pillet lidt ved det på et tidspunkt og var ikke stor fan af konsistensen. Det har selvfølgelig ikke betydning for effektiviteten dog.
Der er ikke grund til at være bange for syre-produkter i disse koncentrationer. De er absolut milde. Brug et af dem, vi anbefaler, og start evt. med kun en gang om dagen eller sjældnere. Så kan du trappe op i takt med, at din hud vender sig til det. Især BHA er meget mildt, og selv Helenes ultra-sarte hud kan tåle det.

Pudderdåse Helene

Hej 🙂
Jeg vil lige tilføje, at jeg har prøvet det ganske kort og at jeg på ingen måde er fan af konsistensen på Paulas BHA heller 😛
Mange hilsner
Helene

Linda Nielsen

Okay…
Vil ikke bruge det hver dag, men gerne som maske fx 2 gange om ugen… er der ikke nogen masker i kan foreslå?

Pudderdåse Katja

Jeg vil ikke anbefale det. Syreprodukter skal blive siddende på huden.
Kh. Katja

sara

hej
jeg har en masse hudorme rundt om næsen og nede ved hagen lidt.
jeg har prævet mange scrub og sæbe fra matas i lang tid men det virker ikke synes bare der kommer flere..
så har jeg fundet denne hjemmeside http://jorgobe.dk/peel-off-mask-100-ml.html?gclid=CL6qwd-8t7ACFYZzmAod2xpT7w som jeg bare ikke ved om er noget snyd eller noget
håber du kan hjælpe mig! 🙂

Pudderdåse Helene

Hej Sara
Vi har fået spørgsmålet før, men ingen af os har prøvet produktet. Desværre er det oftest sådan, at jo mere en producent lover, des sværere er det for dem at holde…
Generelt er det de produkter, som du bruger i hverdagen, som gør forskellen ikke masken, som du bruger et par gange om ugen 🙂
Mvh. Helene

Linda Nielsen

Jeg har den maske… Må nok indrømme at jeg ikke synes det virker, men det til gengæld hamrende besværligt og gør ondt… Synes ikke du skal bruge dine penge på den…

sara

okay, når okay øv det er bare sådan på billedet det viser at masken nærmest trækker hurormene op?
eller er det bare noget fis? hvordan var dit resultat efter? kom der slet ingen op?
og hvilken hjemmeside har du købt produktet?:-)

linda nielsen

Jo der kom da nogen op, men ikke ret mange, og jeg har virkelig mange og ta af… tror en gang gaffatape på huden virker lige så godt ;0) Det kan jo også ‘trække dem op’… Kan ikke anbefale at du bruger penge på det (så gaffa billigere) har fortrudt mit køb i hvert fald… Kan ikke huske hvor jeg købte den…

Pudderdåse Katja

Hej Sara. Jeg har ikke prøvet – men det lyder til at I andre har rådgivet på bedste vis 🙂 Kh. Katja

Line P

Det er nu dejligt at kunne browse rundt i jeres tidligere indlæg. Dejlig overskueligt.
Ved du om denne type også bekæmper talgknopper? Jeg ved at talgknopper kommer af tør hud, men kunne det være en hjælp til at fjerne dem man allerede har? Synes jeg fugter og fugter kontant, men kommer dem aldrig til livs 🙁
Kh Line

Pudderdåse Katja

Talgknopper? Hvor sidder de helt præcis? Jeg tænker: https://pudderdaaserne.dk/2010/05/06/rode-knopper-pa-armene-keratosis-pilaris/ (har intet med talg at gøre)
Og så skal du have: https://pudderdaaserne.dk/2011/10/21/danmarks-billigste-kemiske-peeling-hth/

Line P

De sidder på kinderne kun.
Ja, jeg læste godt jeres indlæg, men fordi de står beskrevet som hudfarvede/røde knopper (kender dem forresten godt på bagssiden af overarmen i perioder) er jeg i tvivl.
Disse jeg får er helt hvide og sidder primært på mine kinder (kindben) forskellige størrelser. Jeg var engang til kosmetolog, som “prikkede” dem ud. Hun sagde at det skyldes tør hud (har dog mest tendens til fedtet faktisk) Ville bare være fantastisk hvis det var, at at produkt som dette kunne hjælpe – dét du har linket til måske.
Vh

Pudderdåse Katja

Det lyder helt sikkert som Keratosis Pilaris. Prøv HTH.
Kh. Katja

Line P

Tusind tak Katja 🙂

Pudderdåse Katja

Velbekomme 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *