Paula’s Choice: Salicylsyre, glykolsyre vs mandelsyre

Paula's Choice eksfolieringer
04.04.24
Paula's Choice eksfolieringer

Paula's Choice eksfolieringer

Paula’s Choice har brudt med 30 års tradition og lanceret en ny peeling. Nu skal vi ikke længere kun vælge mellem glykolsyre (glycolic acid) og salicylsyre (salicylic acid), der er også en tredje valgmuligmulighed – en kombination af mandelsyre (mandelic acid) og mælkesyre (lactic acid).

Farvesymbolikken er slående. Den gamle glykolsyre er hvid, den gamle salicylsyre er mørkegrå. Den nye med mandelsyre og mælkesyre er lysegrå og effekten svarer også på mange måde lidt til en blanding af de to gamle. Den er på papiret en AHA som glykolsyre, men er mildere og virker mere overfladisk end den dybdegående glykolsyre. Samtidig har den nogle af de antibakterielle egenskaber, som salicylsyre har.

Hvad Paula selv sagde i 2008

Når Paula’s Choice gør den slags i dag, så kan jeg ikke lade være med at gribe en af mine trofaste bøger skrevet af den nu pensionerede grundlægger Paula Begoun. Her skriver Paula selv i Don’t Go To The Cosmetics Counter Without Me 7th Edition fra 2008:

“A search of the published literature for glycolic and lactic acids lists over 200 studies, while there are only a handful for the other three AHAs combined, and that includes the infrequently used AHA alternative mandelic acid. A similar literature search for BHA reveals over 450 different published studies evaluating its effectiveness.”

Når jeg i dag laver en lignende søgning i PubMed kombineret med hud, så finder jeg 2386 resultater om glykolsyre, 1045 om salicylsyre, 2382 om mælkesyre og 39 resultater for mandelsyre.

Vi har altså en gigantisk bunke videnskabelig litteratur om, hvordan glykolsyre, salicylsyre og mælkesyre virker. Det har vi ikke om mandelsyre. Det gør den bestemt ikke til en dårligere ingrediens – men dokumentationen er ringere.

Antibakteriel effekt

Paula skrev selv om mandelsyre i 2008:

“Alpha hydroxy acid, also known as amygdalic acid. There is scant research showing this to be an effective alternative to other AHA’s, though it does have germicidal activity”

Det passer så vidt jeg kan se stadig. Den videnskabelige litteratur er stadig begrænset sammenlignet med de øvrige AHA, men den antibakterielle effekt er en vigtig fordel ved mandelsyre. En lignende egenskab ses i øvrigt også hos salicylsyre.

En peel med 45% mandelsyre har vist sig lige så effektiv som 30% salicylsyre i behandling af akne (kilde). Det er selvfølgelig meget høje koncentrationer til professionel bruge og kan ikke sammenlignes med hjemmebrug.

Mildere end glykolsyre

Mandelsyre er studeret i høje koncentrationer på hyperpigmentering, og har en positiv effekt på melasma. Det samme har glykolsyre, men mandelsyre kan være bedre til mørkere hudtyper, fordi glykolsyre brugt i meget høje koncentrationer og med for lav ph-værdi kan give risiko for postinflammatorisk hyperpigmentering på mørke hudtyper. Læs mere for eksempel her. Risikoen er mindre med mandelsyre fordi den er mildere og ikke eksfolierer lige så dybt som glykolsyre gør.

Paula’s Choice har efterhånden lanceret mange peeling produkter og flere af dem indeholder også andre syrer, men som hovedregel falder de nu i disse tre grupper (indeholder reklamelinks*):

Peelinger med salicylsyre – BHA

 • En beta hydroxy acid (BHA)
 • Fedtopløselig med særlig evne til at eksfoliere i hudens porer
 • Særligt god til hudorme og bumser
 • Mild og med antiinflammatoriske egenskaber
 • Antibakterielle egenskaber

Finder du blandt andet i:

Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant*

CALM 1% BHA Sensitive Skin Exfoliant*

Peelinger med glykolsyre – AHA

 • En alpha hydroxy acid (AHA)
 • Trænger dybest ned i huden
 • Virker ved at løsne gamle hudceller og stimulere nye
 • Binder fugt i huden
 • Særligt velegnet til hyperpigmentering, ældet, tør og solskadet hud

Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant*

Skin Perfecting 8% AHA Lotion Exfoliant*

Peelinger med mælkesyre + mandelsyre

 • Begge er alpha hydroxy acids (AHA)
 • Har egenskaber der ligner glykolsyre, men virker mere overfladisk
 • Antibakterielle egenskaber
 • Mildere end glykolsyre – mindre risiko for irritation
 • God til hyperpigmentering, især på mørk hud, der vil mindste risko for bivirkninger

Skin Perfecting 6% Mandelic Acid + 2% Lactic Acid*

Her kan du købe det

Du kan købe alle Paula’s Choice produkter på Paula’s Choice’ danske webshop*. Magasin forhandler også Paula’s Choice*.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Dette påvirker dog ikke vores redaktionelle arbejde og holdninger, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Indlægget indeholder gratis anmeldereksemplarer.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *