Arganolie – fakta bag historierne

20.08.13
Geder i Marokko

Geder i Marokko

Foto: Saffronearth på Flickr

‘Flydende guld’ hedder det på nettet og i annoncerne. Olien fra argantræet i Marokko. Og guld har det i hvert fald været for marokkanerne, især kvinder der har fået nye muligheder for at brødføde deres familier. Samtidig bidrager plantningen af argantræer i Marokko til at beskytte både det fredede argantræ og hele landskabet. Hvis du vil have kosmetik, der for alvor gør en forskel for mennesker i verden, så er arganolie et godt bud.

Når det kommer til listen af lovprisningerne som hudmiddel, så er det lidt sværere at finde dokumentationen. Ikke fordi der er noget galt med arganolie – tværtimod, men mere fordi listen over, hvad det kan bruges mod, nok er blevet lidt for lang. Der er i hvert fald ikke videnskabelig dokumentation for, at det skulle kunne løse alle problemer.

Rig på antioxidanter
Arganolie indeholder store mængder antioxidanter i form af E vitamin. E vitamin har mange talenter, blandt andet:

  • Beskytte mod skader fra UV-stråler
  • Beskytte mod skader på grund af forurening, stress mm
  • Beskytte hudens barriere og mindske tab af fugt
  • Mindske nedbrydningen af fedtvæv i huden

Og meget mere. Det er ikke den slags antiage egenskaber, som du kan se mindsker dine rynker på samme måde som retinol eller peptider, men det er den slags, som beskytter din hud på lang sigt.

Comedogen oliesyre
Derudover er arganolie selvfølgelig rig på en masse fedtsyrer. Den består af næstflest linolsyrer, der er antiinflammatoriske og gode for alle slags hudtyper. Men arganolie består af over 40 procent oliesyrer, som er kendt for at være comedogene. Altså siger teorien, at arganolie kan tilstoppe porerne og øge akne. Og vi har ingen studier på forsøgspersoner, der siger noget andet.

På den anden side findes der et enkelt studie af en creme indeholdende arganolie, der viser, at cremen mindskede fedtet hud. Problemet med det studie er blandt andet, at der var flere forskellige ting i den creme udover arganolien, så vi ved ikke, hvad der rent faktisk virkede.

Der er ingen tvivl om, at arganolie er rigtig godt mod alle former for tørhed, og at det er en stærk antioxidant, der kan beskytte mod mangt og meget. Men der er desværre ingen videnskabelig dokumentation for at sige meget mere end det endnu.

Det meste forskning lige nu handler om oliens egenskaber, når man spiser det, og de to ting har ikke rigtig noget med hinanden at gøre.

Det mest brugbare studie, jeg kan finde, viser, at arganolie kan hæmme hyperpigmentering. Dette er dog stadig kun udført på celler og ikke på rigtige mennesker.

Arganolie vs. kokosolie til håret
Et meget omtalt studie af kokosolie fra 2003 viser, at kokosolie har evnen til at trænge ind i hårstrået og dermed reparere kernen af hårstrået.

Man siger, at arganolie kan det samme på grund af sammensætningen af fedtsyrer. Problemet er, at ingen rent faktisk har lavet samme undersøgelse af arganolie i et laboratorie som med kokosolien. Det ville ellers være toppen, det studie kunne jeg godt tænke mig at kende resultatet af.

Lugter af gnu
Jeg har meget tør hud og sågar også en del pigmentpletter. Jeg ville derfor være en perfekt testperson – jeg har selvfølgelig også en flaske. Men jeg kan ikke…

Til et pressemøde i sommers lancerede Palmolive en serie nye showergels med duften af middelhavet, “Meditteranean Moments”, der dufter af forskellige middelhavsdufte. Da den ene viste sig at hedde “Argan Shower Gel” fik Helene og jeg frokosten galt i halsen. For det sidste i verden, jeg vil dufte af, er arganolie. Det stinker værre end en gedestald.

Det har ikke noget med gederne at gøre, selvom historien siger, at argannødderne bliver samlet op af gedernes afføring på samme måde som verdens dyreste kaffe Kopi Luwak. Det gør man ikke mere med arganolien i de store produktioner, der er kommet moderne metoder til.

Arganolien lugter bare sådan. En ram lugt af gnu, og jeg har det personligt meget svært med at skulle smøre mig ind i den. Jeg forstår endnu mindre, hvordan man kan spise den, men man kan håbe, at ristningen gør smagen mere menneskelig. Jeg har aldrig prøvet de versioner til spisning. Jeg går ud fra, at de er helt anderledes.

Arganolie har altså mange fordele for især tør hud og sikkert også tørt hår, men lov mig at dufte til den, før du køber stort ind af den.

Her kan du købe det
Du kan købe arganolie over alt på internettet, og men det er vist ikke alt sammen lige ren arganolie. Du kan også købe den fra SARD på blandt andet udvalgte apoteker, så er du i hvert fald på den sikre side.

Test din olie
Lugten er et i øvrigt praktisk trick, når du skal tjekke, om din olie købt på nettet rent faktisk ER 100 procent ren arganolie. Lugter den lidt af ged? Hvis ikke så er der tilsat noget andet eller noget andet i.

PS. Min gamle kollega har rejst meget i Marokko på hesteryg, og hun slår altid en skraldlatter op, når jeg citerer pressemeddelelsernes ord om ‘hemmeligheden bag marokkanske kvinders skønhed’. De fleste marokkanske kvinder lever hårde liv og ser ud derefter. Der er ikke megen rynkefri hud at finde i landsbyerne, når man når over en ret tidlig alder. Man skal passe på med de lidt for gode historier…

PPS. Palmolive har fjernet lugten af ged fra deres Mediterranean Moments Argan Oil from Morocco and Almond – den dufter dejligt.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
33 kommentarer
Sara

Hej
Jeg er nødt til at rette dig i påstanden at det kun er arganolie der lugter af gnu der er den rigtige.
Det passer ikke. Argannødden i sig selv lugter heller ikke af gnu. Den har en let nøddeagtig duft, især når den presses som helt ny.
Årsagen til at nogle lugter at ged er fordi nødden (med skal) passere gadens tarmsystem. Og ja de bliver derefter knækket og presset til kosmetisk brug og ristet til spiseolien (spiseolien har en dejlig nøddesmag og ingen geder eller stald lugt).
Årsagen til at der er nogle der ikke lugter af ged er fordi man også plukker dem. Dels fordi produktionen er øget og fordi man også er bevidst om at kvinder ikke er interesseret i at lugte af ged. Jeg kender selv folk der sælger begge dele og har selv begge. Spiseolien har jeg spist siden jeg var barn og købt det fra den samme producent i over 25 år inden man overhovedet kendte til olien ude i verdenen.
Det er helt rigtigt at det passer ikke berberkvinderne har brugt olien kosmetisk som der står på nettet. Det lyder godt så det bliver brugt som salgtrick. De har kun spist argan olien og det er ikke alle berber kun de fleste der bor deromkring hvor produktionen er. Iøvrigt så kan de fleste berber ikke længere spise arganolien da efterspørgslen har gjort olien min. 3-4 gange dyrere end hvad det plejede at koste. Derfor kalder man det også det flydende marrokansk er guld.
Spiseolien kan man spise med morgenbrødet i salaten m.v.. Den bruges også til at lave Amlo med som er en slags marrokansk “peanutbutter”. Utrolig sundt pålæg som kan spises til morgenbrødet eller som mellemmåltider, det indeholder udelukkende mandler, arganolie og honing. Jeg sælger det selv til bekendte men det er ikke så udbredt endnu. De fleste der giver værdien til spiseolien og Amlo’en er marokkanere fra sydlig del af Marokko hvor olien kommer fra og naturligvis på det sidste luksusrestauranter m.v. som har kendskab til den. Men stille og roligt stiger interessen også for spisearganolien blandt den almindelig befolkning.
Mvh

Katja Moikjær

Hej Sara
Det er meget interessant, tak.
Jeg har endnu ikke selv prøvet spiseolien, ved du om man kan købe den hos forhandlere i Danmark ellers? Kunne være interessant at prøve den. Hvilken forskel gør det for oliens kvalitet om den har været gennem geden eller ej?

Morten

Det gør ingen forskel for oliens kvalitet, om nødderne har været igennem gedernes system eller ej. Den eneste forskel det gør, er at gedernes mavesyre giver olien i kraftigere duft. Denne duft kan kernerne dog også have, hvis de er helt friske.
http://argan-olie.guru/myten-om-arganolie-og-gederne/
Hvad angår spiseolien, kan den købes rigtig mange steder. Her er et par links til relativt gode kvalitets spiseolier, som er lavet af nødder, som ikke har været igennem gederne.
https://www.bellabellacci.dk/produkt/spiselig-argan-olie/
https://www.naturoghelse.dk/shop/argan-olie-koldpresset-11076p.html
https://www.matas.dk/argan-olie-koldpresset-oe-250-ml

Sara

Hej
Jeg skrev en kommentar i sidste uge, er der en grund til den ikke er kommet med?

Katja Moikjær

Hej Sara. Ingen grund andet end at jeg ikke har haft tid til at godkende den endnu. Vi får rigtig mange kommentarer, og det tager noget tid at komme igennem dem alle. Kh. Katja

Simone

Fik du prøvet den argan olie og hvordan var smagen? Kan du anbefale et bestemt mærke som spise arganolie? Har selv kun prøvet en olie til kosmetisk brug fra billig-arganolier.dk. Køber den jomfru argan olie, og synes den lugter meget neutral. Ingen ligt af ged eller sur gnu. God artikel om argan olien I har lavet. Tænker i øvrigt at den spiselige arganolie må være endnu bedre til huden siden den kan spises:D
Mvh Simone

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *