Guide: Disse ingredienser kan tilstoppe porerne

27.03.13

Skærmbillede 2013-03-27 kl. 14.34.36

Der eksisterer mange fordomme om, hvilke ingredienser der kan tilstoppe porerne og dermed udgøre et problem for akne, periorbital dermatit og lignende.

Heldigvis har forskere i mange år undersøgt ingredienser for præcis, hvilke der kan tilstoppe porerne, og vi ved derfor ret meget om, hvilke ingredienser der kan give problemer.

Dette er IKKE en liste over ingredienser som alle skal undgå – tværtimod. Der er mange virkelig gode ting på denne liste, som du bare skal bruge løs af, hvis du ikke har problemer eller bare har knastør hud og ikke skyggen af en bums i syne. Listen er kun aktuel for jer, der kæmper med problemer såsom akne og periorbital dermatit, som jeg skrev om tidligere i dag.

Disse ting er også ekstremt individuelle, så det er kun en liste til inspiration.

Om undersøgelserne
Forskerne har de sidste 50 år brugt dyreforsøg til at undersøge akne med. Præcis disse studier bliver lavet på kaninører, og denne liste er fra 1989. Der er derfor mange ingredienser, vi ser i dag, som ikke er på listen, men der er også rigtig mange, der stadig er i brug, og som udgør grundstammen af produkter.

Man har undersøgt ingredienserne for to egenskaber: Om de tilstopper porerne, og om de har inflammatorisk effekt (som også er vigtig for akne mm.). Listen, som du kan se i sin fulde længde i forskningsartiklen fra Journal of the Society of Cosmetic Chemist her, giver hvert stof point fra 0-5 efter hvor problematiske de er indenfor de to kategorier. Listen er lang og værd at kigge efter, hvis du har problemer med bumser mm.

Jeg har taget nogle af de mest interessante stoffer ud fra listen, som scorer højt ifht. at kunne tilstoppe porerne.

Fatty acids/fedtsyrer
Fatty acids står ofte højt oppe på ingredienslisten på mange typer produkter og er fedtstoffer, som man ofte bruger i creme eller renseprodukter. De kommer som regel fra planter. Blandt dem, der scorer højt på listen, er:
Caprylic acid
Capric Acid
Lauric Acid
Myristic Acid
Stearic Acid
Butyl Stearate
Cetyl Acetate
Decyl Oleate
Ethylhexyl palmitate
Isodecyl oleate
Isopropyl isostearate
Isopropyl linolate
Isopropyl myristate
Isopropyl palmitate
Isostearyl isotearate

Fedtalkoholer
Fatty alcohols har ikke noget med almindelig alkohol eller sprit at gøre. Der findes mange forskellige slags, og de virker typisk som blødgørere og fortykkere. De findes også i de fleste produkter, og de største syndere ifølge undersøgelsen kan være:
Myristyl alcohol
Isocetyal lcohol
Oleyl alcohol
Cetearyl alcohol ceteareth 20
PEG 8 stearate
Laureth-4
Steareth- 10

Planteolier
Artiklen har også en lang række planteolier med på listen, og mange er helt fine, men disse scorer højt og kan med fordel undgås:
Cocoa butter – kakaosmør
Coconutbutter – kokosolie
Hydrogenated vegetable oil
Sesame oil
Shark Liver Oil – Squalane
Avocado Oil
Evening Primrose Oil
Hydrogenated polyisobutane

Vitaminer:
Det er ikke alle former for A-vitamin eller E-vitamin, der giver ballade, ifølge undersøgelsen. Det afhænger af kilden. Desværre får vi ikke flere oplysninger end det, og fx. E-vitamin på indholdsfortegnelsen giver heller ikke flere oplysninger om, hvor det stammer fra.
Tocopherol (E-vitamin)
Vitamin A Palmitate

De frikendte:
Undersøgelsen har også medtaget tre silikoner; Simethicone, Dimethicone og Cyclomethicone. De kommer alle i den nederste kategori: “No significant increase in follicular keratosis”. Heller ikke her er der altså noget, der taler for, at silikone tilstopper porerne.

Husk at:
Læse listen igennem selv og husk at:

  • Den er over 20 år gammel, og der er mange moderne ingredienser, der ikke står på den, som du også skal tage med i regnestykket.
  • Akne her er meget individuelt – brug det, der virker for dig.
Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
22 kommentarer
Sara

Hej pudderdåser
Tak for en god blog – min yndlings, når det gælder skønhed! Jeg har selv været plaget meget af akne, i dag har jeg typisk kun et par overfladiske urenheder, men også MEGET tør hud. Jeg synes simpelthen det er så svært at finde en hudplejerutine, som gør min hud pæn, og samtidig gør det muligt at lægge en pæn makeup. Hvis jeg bruger produkter med olie (og andre fra denne liste?)får jeg bumser, hvis ikke er min hud knastør.
Har i nogle råd for dette?
Akne og tør hud er en irriterende kombination.
Kh Sara

Pudderdåse Katja

Hvilke olier? Har du lagt mærke til nogen bestemte? Hvilke cremer har du helt præcis prøvet?

Sara

Jeg prøvede engang hybenkerneolie, og den olie fik jeg urenheder af.
Ellers har jeg prøvet samtlige cremer fra apotekets eget mærke, Decubals face cream til tør hud, Avenes ansigtscreme til tør hud, Acos ansigtscreme til hhv. akne og normal-kombineret hud og A-Dermas Exomega, som hjælper på tørheden, men jeg får desværre også urenheder af den, og det er umuligt for mig at lægge makeup ovenpå… 🙁

Lise

Prøv La Roche Posay fra apoteket – deres Effaclar serie virker i hvert fald helt genialt for mig ift de samme problemer 🙂

Sara

Tak Lise, den vil jeg give et forsøg. 🙂

Pudderdåse Katja

Det er et godt forsøg 🙂 Og ellers så synes jeg, at simpel creme med god gammel mineralsk olie er noget af det bedste og ikke-stoppende.
Jeg skal teste lidt på mig selv og vender tilbage.

henrik Boysen

Hej, for mig hjælper det, hvis jeg kun bruger tynde produkter. De skal være så tynde at de nærmeste er flyddene, eller serum, gel agtige. sjovt at sara nævner hun slår ud af hyben kerne olie, det gjorde jeg også. Men når jeg bruger ren oliven olie fungere det perfekt. Fedt endnu engang at få bevist at vaseline og silikoner ikke er mere tilstopende end andre plante olier. godt indlæg som altid.

Maja

Hej Pudderdåser
Jeg faldt lige over jeres blog, eftersom jeg søgte på Google – i går fik jeg nemlig konstateret perioral dermatit hos min læge. Jeg fik recept på en creme,Metronidazol, som jeg gerne skulle bruge i en 2-3 måneder og Tetracyclin tabletter. Så jeg håber godt nok det virker! Desværre, efter hvad jeg læser på jeres blog, bliver jeg nok nødt til at kassere min nye creme fra Derma Eco (til tør hud). Kender du/I en god, men billig, creme som man kan bruge, uden at forværre det? Sjovt nok er dette “udslæt” startet EFTER jeg holdt op med at bruge min 24h ansigtscreme fra Matas Natur. Mon jeg kan gå tilbage til den igen?
Jeg håber virkelig jeg får svar fra jeg, selvom det er et “gammelt” opslag fra jer
Mvh Maja

Katja Moikjær

Kære Maja. Jeg håber, det virker for dig. Det er i hvert fald en kur helt efter bogen, du har fået.
Hvis du har oplevet det ske efter du er skiftet fra Matas Natur 24h til Derma Eco, så ville jeg helt afgjort prøve at skifte tilbage. Det ville være et logisk forsøg.
Kh. Katja

Sasha

Hej Pudderdåser
Tak for en rigtig god blog, jeg elsker at læse jeres altid veldokumenterede og kritiske indlæg om hudpleje og makeup.
Jeg har meget fedtet hud med bumser og rigtig mange hudorme. Jeg har læst her på jeres side at hvis man føler at huden bliver mere fedtet af at bruge creme, så behøver man ikke bruge det. Samtidig har jeg læst andre steder på nettet at selvom ens hudtype er fedtet, så kan huden stadig mangle fugt. Hvordan finder jeg ud af hvad der er bedst for min hudtype?
Kan i anbefale en hudplejerutine som ville passe til min hud? Jeg er også selv glad for mekanisk scrub, men jeg er samtidig bange for at jeg måske i virkeligheden forværrer min hud ved de produkter jeg bruger.
Min hud har, til trods for at den er fedtet, også tendens til at skælle en smule, især på kinderne. Jeg håber i kan hjælpe.
Sasha

Katja Moikjær

Hej Sasha
Tak for rosen. Det med at fedtet hud i virkeligheden er tør er noget p….
Prøv at starte med at læse dette indlæg: https://pudderdaaserne.dk/2014/02/12/hudpleje-rutine-alle-trin-trin/
Kh. Katja

Kitty

Hej søde dåser:-)… Hvad er jeres holdning til glycerin i især cremer? Som jeg kan læse mig til.., så er glycerin er “naturlig kemisk formel” ligesom salt er en kemisk formel som dannes i naturen. Så jeg opfatter ikke glycerin som unaturligt, men flere har fortalt mig at det ofte tilsættes som et fyldstof og ikke hører hjemme i feks. økologiske produkter. Hvad mener i?

Lone

Faldt lige over denne. Jeg har nemlig også i mange år haft perioral dermatit – især når jeg er gravid som nu. Da jeg var allermest træt af det, sagde min mand, at jeg da bare skulle prøve kokosolie. Og det har virket helt utroligt. Jeg bruger kokosolie til at rense ansigt med, kokosolie som ansigtscreme og undgår i det hele taget for meget vand – og slet ikke sæbe. Min hud har aldrig været flottere. Nu kan jeg skelne rødmen fra blodsprængningerne – noget som før var et stort misk-mask.
Så jeg kan varmt anbefale at give det et skud med helt naturlig kokosolie. Jeg bruger den fra Urtekram, som er økologisk, koldpresset og jomfrukokosolie.
Held og lykke med det……

Jette

Hvilke specifikke ansigtsolier kan I anbefale, som ikke indeholder ting der tilstopper porerne?

Katja Moikjær

Kære Jette. Vi har fx. lavet vores egen: https://pudderdaaserne.dk/vores-egne-produkter/pudderdaaserne-musthave-ansigtsolie/
Hvad søger du i en ansigtsolie?

Jette

Jeg er glad for jeres produkter, men lige netop olien fungerer desværre ikke til mig. Giver urenheder.
Jeg bruger Sisley Black Rose. Den gav faktisk også lidt urenheder i starten, men jeg holdt ud og nu er det fint.
Søger en lignende olie, men som ikke koster spidsen af en jetjager. Kan godt lide en olie der giver fugt og ligesom beskytter og bevarer fugten i huden. Og at den fedtede fornemmelse hurtigt forsvinder. Antiage og lign. får jeg fra andre produkter.

Katja Moikjær

Hmmm…. hvorfor vil du så gerne bruge olie? Altså olie er lækkert, men det giver jo ikke noget, du ikke kan få ud af en creme?

Eva

Hej. Har I høstet flere erfaringer fra læsere om, hvorvidt jeres ansigtsolie forværrer tendens til uren hud?

Helene Randløv

Hej Eva
Alle fedtede ansigtsprodukter kan potentielt tilstoppe dine porer. Hvis din hud er fedtet, har den sjældent brug for at få tilført fedt, så er det fugt den mangler. Min søn er glad for olien trods akne, fordi den er god til ar og heling.
Kh. Helene

Eva

OK, tak:-) Min hud er ikke fedtet, men får alligevel bumser en gang imellem. Og så får jeg tit tørre pletter, særligt i underansigtet, selvom jeg bruger fugtighedscreme…

Lenette

Tak for en oplysende blog. Hvis man har rosacea, vil man rigtig gerne undgå olie i sin creme – eller i hvert fald have en “fortyndet” (serum, gele, tynd creme) nok 🙂 Det var min hudlæges råd til mig, og det virkede sammen med en anti-bakteriel creme, hun samtidig udskrev. Jeg havde ellers prøvet andre typer af ordineret medicin uden virkning.

Helene Randløv

Hej Lenette
Rosacea er lige så forskelligt som dem, der lider af det. Det handler i højere grad om at finde det, der passer til huden, end at undgå olie. I øvrigt er det virkelig dumt, når hudlæger slynger netop dette forbehold ud til en patient, da en definitionen på en creme netop er en emulsion af olie/fedt og vand. Altså er en creme uden olie ikke en ting. Det er godt at høre, at du har fundet noget, der virker for dig.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *