Besværlige blisterpakker: Hvorfor er medicin ikke pakket i plastbøtter?

02.02.24

I sidste uge fangede et brevkassesvar i Ude og Hjemme min opmærksomhed. En læser har slidgigt i fingrene, og har problemer med blisterpakningerne, hvilket er meget almindeligt. Men det svar hun fik af Ude og Hjemmes brevkasselæge undrede mig.

Jeg synes ikke helt, vi får svar på spørgsmålet. For selvfølgelig er der gode grunde til at medicinalindustrien vælger at producere i blisterpakninger, som er en både dyrere og mere besværlig produktionsform. Det er bestemt ikke af sparehensyn, tværtimod.

Pudderdåserne beskæftiger sig selvfølgelig ikke med lægemidler, men emballage er noget, vi ved noget om. Så jeg tænkte, at vi måske kunne give et lidt mere brugbart svar? Vi vil i hvert fald forsøge. Mange år som kronisk patient og fast medicinbruger har givet mig et desværre alt for godt indblik i emnet. Men jeg har også fået hjælp fra politisk chef for lægemiddelproduktion i Lægemiddelindustrien Jakob Bjerg Larsen. Tak for det.

Sådan kan du selv vælge blisterpakning eller dåse med låg

Først og fremmest – hvis du gerne vil slippe helt for blisterpakninger, så er det muligt. Mange lægemidler produceres i både plastikbøtter og blisterpakninger. Dit bedste hjælpemiddel i den sammenhæng er medicin.dk. Her kan du slå din medicin op og se, hvilke pakninger du kan købe den i.

Vi kan se på et almindelig smertestillende middel som Ibuprofen. Hvis du slår det op på min.medicin.dk kan du se en oversigt over alle præparater med det stof i.

Hvis du klikker på produktet “Ipren” kan du se, at det kun findes i en pakning med 20 styk i (blister).

Hvis vi i stedet klikker på “Ibumetin” så er der under “Priser, pakning og tilskud” et bredt udvalg af receptpligtige muligheder, man kan vælge imellem – både i blisterpakning og i bøtter med skruelåg. Det kræver naturligvis at man får en recept fra lægen og at lægen vælger den rette mulighed. Det kræver også, at man selv betaler for prisforskellen.

Tal med din læge eller apoteket. De skal kunne hjælp mig med den rette valgmulighed – hvis der er flere muligheder.

Dosisdispensering

Jeg har selv taget medicin fast i mange år. Jeg får den samme medicin hver dag, og den ændrer sig ikke. Derfor er jeg en god kandidat til dosisdispenseret medicin, hvilket da også fungerer supergodt for mig. Primært fordi jeg er en kæmpe torsk til at huske min medicin og især til at huske, OM jeg har husket at tage den. Det sidste er overraskende svært.

Dosisdispenseret medicin betyder, at apoteket pakker din medicin i små dosisposer for en periode på 14 dage ad gangen. Hvis du mener, du er kandidat, så tal med din læge.

Tabletudtrykkere

Er din blisterpakke bare helt uundværlig og umulig på samme tid? Apoteket sælger tabletudtrykkere, der kan klare jobbet for dig.

Lys- og lufttæt indpakning sikrer stabilitet

Blisterpakningerne er for din medicin, hvad en airless pumpe er for din hudpleje. Nogle lægemidler er lys- og luftfølsomme, og ved at pakke tabletter ind enkeltvis i en blisterpakning sikres deres stabilitet og holdbarhed.

Ligesom det kan være et problem at stikke en finger ned i en krukke med creme, så kan det være et problem at stikke en finger ned i en dåse med visse typer medicin. Der er forskel på hvor følsom medicin er, og nogle typer kræver altså bedre indpakning.

Forskellige kunder – forskellige ønsker

Forskellige kunder har forskellige præferencer. Nogle kan godt lide dåser med skruelåg, andre kan godt lide blisterpakninger. Jeg kan virkelig godt sætte mig ind i problemet med ømme hænder og blisterpakninger, men min smertestillende medicin, som jeg har med mig over alt, er for eksempel virkelig praktisk at have i blister.

Creme i krukke sælger også stadig bedst. Selvom det ikke giver nogen rationel mening, så kan forbrugerne godt lide det.

Sikkerhed og ekstra børnesikring

Nogle typer medicin er pakket særligt godt ind, fordi de skal have et ekstra lag af sikkerhed. De skal være ekstra svære at åbne, for eksempel for børn eller for at det ikke skal være for nemt at tage for mange.

Korrekt affaldssortering og mono-materialer

Mange er utilfredse med blister-pakningerne, fordi de er lavet af flere materialer og derfor ikke kan affaldssorteres og må i restaffald. Det er en relevant kritik, men der er nye typer blisterpakninger på vej. Prøv for eksempel at kigge på din Panodil Zapp i blisterpakning. Den er lavet af 100% plastik og kan derfor affaldssorteres som plast.

Når det nye udvidede producentansvar om lidt træder i kraft, vil det også gælde medicinalindustrien, og så vil vi forhåbentlig se mere mono-emballage. Det er i hvert fald hensigten med lovgivningen, der meget kort fortalt betyder, at producenten bliver ansvarlig for det affald, som produktet efterlader. Det kommer I helt sikkert til at høre meget mere om.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
1 kommentarer
Anne Sofie

Tusind tak fordi du skriver dette oplæg!
Det er ærgerligt at lægen der svarer på læserbrevet næsten gør det til en konspirationsteori mod alle “Big-Pharma” virksomhederne der kun tænker på penge.

Udover det ekstremt vigtige punkt om stabilitet og holdbarhed, kan lægen også selv gøre en masse, da der typisk findes pakninger i forskellige størrelser når det gælder receptpligtig medicin så patienten ikke behøver at hente nye pakker hver uge. Det er der mange læger der ikke tænker over når de udskriver recepten.

I virkeligheden er lægemidler og hvordan man skal håndtere dem et emne de fleste ikke ved særlig meget om når man tænker på hvor mange der bruger dem (både frivilligt og af behov).

Vh
Anne Sofie

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *