Keratosis Pilaris: Bliv knopperne på armene kvit

06.05.10

Det er nemmere at spørge, hvem der ikke har det, end hvem der har det. Rigtigt mange af os har de små harmløse men irriterende og grimme røde eller hudfarvede knopper på overarmene og måske også på overlår og en lille smule på kinderne. Men langt de fleste af os aner ikke, hvad det i virkeligheden er og kæmper videre med grove skrubbecremer, hamphandsker og virkningsløse cremer.

Rammer op mod halvdelen af alle kvinder

Men de små djævle har faktisk et navn. Det er en meget udbredt lidelse, der hedder Keratosis Pilaris.  Den er faktisk så udbredt, at omkring halvdelen af befolkningen har disse knopper. For de fleste af os begrænser generne sig til, at vi helst skjuler vores overarme, men et fåtal er så voldsomt ramt, at de er alvorligt påvirkede af udseendet. I disse tilfælde skal man afgjort finde sig en dygtig hudlæge.

Vi andre kan bedre prøve os frem selv. Og der er flere ting, man kan prøve selv. Det vender vi tilbage til senere.

For at forstå Keratosis Pilaris må man gøre sig klart, hvad det er. Mange tror, det er talgknopper, bumser, hudorme eller lignende. Det har intet med sandheden at gøre.

Små hornpropper
Knopperne opstår i hårsække, der bliver tilstoppet med døde hudceller. Det giver de karakteristiske små knopper, som primært er på overarmene, men også ofte er i ansigtet, på benene og andre steder. Knoppen består af et hornet lag og nogle gange indeholder knoppen et lille hår, som er blevet fanget derinde. Lidelsen hænger ofte sammen med tør hud og har intet med uren hud at gøre. Det er en forstyrrelse i forhorningsprocessen i hårsækkene, hvis åbning bliver fyldt op af en lille hornprop.

Den dårlige nyhed er, at lidelsen ikke kan helbredes. Men symptomerne kan afhjælpes med den rette pleje.

Løsningen er ifølge dermatologien at fugte den tørre hud og exfoliere de døde hudceller væk. Almindelig skrubning med skrubbecremer, hamphandsker, og hvad man ellers kan finde på, er i bedste fald virkningsløse. En mild kemisk exfoliering, der kan løsne de døde hudceller, er løsningen. Der er flere muligheder, og du må prøve dig frem. Ofte er det en kombination af flere produkter på samme tid, der viser sig at være det mest effektive.

Carbamid
Ganske almindelig gammeldags carbamid er førstevalget i behandling af Keratosis Pilaris ifølge de hudlæger, jeg har talt med og litteraturen på området. Carbamid er kunstigt fremstillet urinstof som er effektivt til at blødgøre tør hud og løsne døde hudceller. Prøv dig frem og start med en koncentration på 5 %, og hvis din hud kan tåle det så forsøg med 10 procent.

AHA frugtsyre
AHA, som dækker over glycol-, mælke- eller frugtsyre er en efterhånden veltestet kemisk eksfoliering. Den trænger dybt ind i huden og stimulerer dannelsen af friske nye hudceller og fjerner de gamle. Prøv med koncentrationer på op til 10 procent. Find vores AHA serum her.

Salicylsyre
Eksfolierer huden ligesom AHA og Carbamid, dog mere overfladisk. Er et meget almindeligt produkt i produkter mod acne. Du kan blandt andet finde salicylsyre i vores T-zone Peeling.

Som sagt er kodeordet at prøve sig frem og kombinere produkterne. Jeg har for eksempel relativt stor succes med en kombination af 10 procent Carbamid og 8 procent AHA. Vores råd er at starte med Carbamid. Det er rimelig effektivt produkter og tilmed det billigste og nemmeste at få fat på.

Billig kombination af AHA og Carbamid
Jeg har selv prøvet de klassiske bodylotion, som har eksisteret i mange mange år HTH, som en læser gjorde mig opmærksom på. Den indeholder faktisk en kombination af et højt indhold af Carbamid og en AHA, Lactic Acid. Til meget billige 39 kroner.

Jeg har brugt den på mine lår, hvor jeg har meget Keratosis Pilaris, og det var effektivt.

Det og Carbamidcreme er min anbefaling, der er ikke umiddelbart nogen grund til at prøve dyrere AHA produkter, før du har prøvet HTH, som oven i købet kombinerer AHA med carbamid. Desværre kender vi ikke procentsatserne for indholdsstofferne, som Cederroth desværre ikke vil oplyse. Det ville ellers være en vigtig oplysning i denne sammenhæng.

Receptpligtige lægemidler
Hvis Carbamid og de andre håndkøbspræparater ikke er nok, så er det en god ide at gå til en hudlæge. Der findes forskellige receptpligtige lægemidler, der kan hjælpe.

Her kan du købe det
Carbamidcreme kan du købe på apoteket eller i Matas. Matas forhandler også vores AHA serum og T-zone Peeling. Paula’s Choice laver også gode produkter med AHA og salicylsyre. HTH forhandles pt. i Normal.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
179 kommentarer
Anne Bergstrøm

Jeg har også de irriterende knopper, dog kun på overarmene. Jeg er en pige på 15, og har haft det i omkring 2 år. Jeg har prøvet carbamid både 5 og 10%, men uden den store succes. Jeg er dog lige begyndt at styrketræne lidt, og mærkeligt nok går det bedre med knopperne. Det er ikke det store jeg træner, bare en smule for ikke at være helt så slap. Det er dog kun en uge siden jeg begyndte, så jeg vil lige give det lidt tid, før jeg fælder den endelige dom, men jeg er da optimistisk! (:

Pudderdåse Katja

Det var da fedt. Gad godt vide hvorfor det har den effekt? Held og lykke med det – sundt er det i hvert fald 🙂

Anne Bergstrøm

Det virker forsat! 😀
Det er overarmene jeg har fokus på, og mit bedste bud er, t det giver en øget blodcirkulation…?

Vibeke

Hvor kan man købe HTH hænde ?

katla

prøv 100% ren Argan olie. Har virket vældig efektivt på mig selv. Køb ikke Argen olie i plast flasker, eller olier uden en meget svag duft. De er i hvert fald ikke rene. Den billigste jeg har fundet som lever op til det er i Butik Babouche, på nr.voldgade i kbh. der kan man få en halv liter for 350kr
mvh Katla

Kristine

Skal man bruge både HTH cremen og carbamid creme? Jeg begge dele men synes ikke helt jeg kan tyde jeres råd som i øvrigt er fantastiske 🙂

Pudderdåse Katja

Nej, ikke på samme sted. Der er masser af Carbamid i HTH, så det bliver for meget.

Sanne

Hej,
Jeg er også en af de uheldige, der døjer med de hersens irriterende knopper. Jeg bor i KBH, så jeg vil da lige smutte forbi hudlægen på Roskildevej. Har du kontaktoplysninger på ham Christian? Og koster det penge at få en tid hos ham?
Mvh. Sanne

Louise

Hej, jeg har Keratosis Pilaris, men jeg holder det rigtig godt nede med et produkt jeg købte pga. en af mine veninder sagde det hjalp. Det bliver kaldet The Olie eller sådan noget.
I kan skaffe noget af det på den her mugoehns@hotmail.com firmaets webshop af pt nede. Håber det vil kunne hjælpe jer. 🙂
Pris mellem 100,- og 150,- 🙂

Sulli

Hej,
Jeg lider af det her i stor grad og jeg har lige nu bestilt et produkt som er specielt lavet mod dette. Produktet hedder KP Duty by DermaDoctors , der findes både en skrub og bodylotion.
Jeg har fået min kusine fra USA til at købe den til mig fra Sephora, men jeg ved ikke hvor den kan fås i DK. Jeg har dog ikke prøvet den endnu, men folk på YouTube er meget glade for den ihvertfald.

Pudderdåse Helene

Hej Sulli
Den har jeg hørt om, men heller ikke prøvet…
Meld endelig tilbage med, hvad du synes 🙂
Kh. Helene

Freja

Hvilket et produkt kan du anbefale fra Peter Thomas Roth. Har kigget lidt på det, men kan kun finde noget imod acne og ved ikke om det vil virke 🙂

Katja Moikjær

Jeg ville nok ikke vælge dem som førstevalg. De er ret dyre og Carbamidcreme kan være lige så godt. Hvad har du ellers prøvet?

Anne

Prøv HVIDT SUKKER som peeling! Det gør en kæmpe forskel. Lad eventuelt sukkeret bløde op i lidt vand, så peelingen ikke bliver så hård.

Jane

Hej!
Jeg ved godt at det er noget tid siden, at denne artikel blev lagt op, men jeg den alligevel vældig brugbar. Jeg vil høre om denne her creme kunne være nyttig: http://www.matas.dk/mellisa-aha-frugtkomplex-urtelotion-150-ml i kampen mod keratosis Pilaris? 🙂
Mange hilsner.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *