Keratosis Pilaris: Bliv knopperne på armene kvit

06.05.10

Det er nemmere at spørge, hvem der ikke har det, end hvem der har det. Rigtigt mange af os har de små harmløse men irriterende og grimme røde eller hudfarvede knopper på overarmene og måske også på overlår og en lille smule på kinderne. Men langt de fleste af os aner ikke, hvad det i virkeligheden er og kæmper videre med grove skrubbecremer, hamphandsker og virkningsløse cremer.

Rammer op mod halvdelen af alle kvinder

Men de små djævle har faktisk et navn. Det er en meget udbredt lidelse, der hedder Keratosis Pilaris.  Den er faktisk så udbredt, at omkring halvdelen af befolkningen har disse knopper. For de fleste af os begrænser generne sig til, at vi helst skjuler vores overarme, men et fåtal er så voldsomt ramt, at de er alvorligt påvirkede af udseendet. I disse tilfælde skal man afgjort finde sig en dygtig hudlæge.

Vi andre kan bedre prøve os frem selv. Og der er flere ting, man kan prøve selv. Det vender vi tilbage til senere.

For at forstå Keratosis Pilaris må man gøre sig klart, hvad det er. Mange tror, det er talgknopper, bumser, hudorme eller lignende. Det har intet med sandheden at gøre.

Små hornpropper
Knopperne opstår i hårsække, der bliver tilstoppet med døde hudceller. Det giver de karakteristiske små knopper, som primært er på overarmene, men også ofte er i ansigtet, på benene og andre steder. Knoppen består af et hornet lag og nogle gange indeholder knoppen et lille hår, som er blevet fanget derinde. Lidelsen hænger ofte sammen med tør hud og har intet med uren hud at gøre. Det er en forstyrrelse i forhorningsprocessen i hårsækkene, hvis åbning bliver fyldt op af en lille hornprop.

Den dårlige nyhed er, at lidelsen ikke kan helbredes. Men symptomerne kan afhjælpes med den rette pleje.

Løsningen er ifølge dermatologien at fugte den tørre hud og exfoliere de døde hudceller væk. Almindelig skrubning med skrubbecremer, hamphandsker, og hvad man ellers kan finde på, er i bedste fald virkningsløse. En mild kemisk exfoliering, der kan løsne de døde hudceller, er løsningen. Der er flere muligheder, og du må prøve dig frem. Ofte er det en kombination af flere produkter på samme tid, der viser sig at være det mest effektive.

Carbamid
Ganske almindelig gammeldags carbamid er førstevalget i behandling af Keratosis Pilaris ifølge de hudlæger, jeg har talt med og litteraturen på området. Carbamid er kunstigt fremstillet urinstof som er effektivt til at blødgøre tør hud og løsne døde hudceller. Prøv dig frem og start med en koncentration på 5 %, og hvis din hud kan tåle det så forsøg med 10 procent.

AHA frugtsyre
AHA, som dækker over glycol-, mælke- eller frugtsyre er en efterhånden veltestet kemisk eksfoliering. Den trænger dybt ind i huden og stimulerer dannelsen af friske nye hudceller og fjerner de gamle. Prøv med koncentrationer på op til 10 procent. Find vores AHA serum her.

Salicylsyre
Eksfolierer huden ligesom AHA og Carbamid, dog mere overfladisk. Er et meget almindeligt produkt i produkter mod acne. Du kan blandt andet finde salicylsyre i vores T-zone Peeling.

Som sagt er kodeordet at prøve sig frem og kombinere produkterne. Jeg har for eksempel relativt stor succes med en kombination af 10 procent Carbamid og 8 procent AHA. Vores råd er at starte med Carbamid. Det er rimelig effektivt produkter og tilmed det billigste og nemmeste at få fat på.

Billig kombination af AHA og Carbamid
Jeg har selv prøvet de klassiske bodylotion, som har eksisteret i mange mange år HTH, som en læser gjorde mig opmærksom på. Den indeholder faktisk en kombination af et højt indhold af Carbamid og en AHA, Lactic Acid. Til meget billige 39 kroner.

Jeg har brugt den på mine lår, hvor jeg har meget Keratosis Pilaris, og det var effektivt.

Det og Carbamidcreme er min anbefaling, der er ikke umiddelbart nogen grund til at prøve dyrere AHA produkter, før du har prøvet HTH, som oven i købet kombinerer AHA med carbamid. Desværre kender vi ikke procentsatserne for indholdsstofferne, som Cederroth desværre ikke vil oplyse. Det ville ellers være en vigtig oplysning i denne sammenhæng.

Receptpligtige lægemidler
Hvis Carbamid og de andre håndkøbspræparater ikke er nok, så er det en god ide at gå til en hudlæge. Der findes forskellige receptpligtige lægemidler, der kan hjælpe.

Her kan du købe det
Carbamidcreme kan du købe på apoteket eller i Matas. Matas forhandler også vores AHA serum og T-zone Peeling. Paula’s Choice laver også gode produkter med AHA og salicylsyre. HTH forhandles pt. i Normal.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
179 kommentarer
Julie

Hej Katja!
Jeg døjer også meget med de små røde knopper. Specielt på venstre overarm, er det værst. For 2 dage siden købte jeg sådan en Carbamid creme på 5 %. Tænkte, at dén ville jeg lige starte med. Købte den om eftermiddagen. Da det så blev aften tog jeg et bad og smurte mine arme ind i cremen og næste morgen smurte jeg også mine arme ind. Men synes mine overarme er blevet mere ‘klistret’ end bløde… Og de røde knopper synes mere tydligere!
Er det fordi jeg ikke kan tåle cremen, eller gør jeg noget forkert?
Har ikke været til hudlæge, da jeg ikke er voksen og min mor har sagt, at jeg ikke behøver at spørge en hudlæge….
Venlig hilsen, Julie.

Pudderdåse Katja

Hej Julie
Carbamidcreme er fedtet, det klistrer temmelig meget. Så det er nok helt normalt. Du kan prøve at bruge lidt mindre.
Der går længere tid, før man mærker en bedring. I hvert fald et par uger. Hvis du så stadig ikke mærker en bedring så drop det igen.
Men Keratosis Pilaris er noget irriterende noget, det er aldrig til at forudse, og det der virker på en, det virker ikke på andre.
Held og lykke med det.
Kh. Katja

Julie

Hej Katja.
Mange tak for dit svar!
Så vil jeg prøve at bruge lidt mindre.
Mange tak.
K.H Julie

Stefan

Hej alle!
Har læst alle beskederne igennem, og vil lige prøve at skrive hvilken behandlinggang jeg har været igennem.
Jeg har været til min egen læge som gav mig en meget meget svag binyrebarkhomon creme som jeg prøvede – den virkede i starten rigtig godt og de små sataner forsvandt næsten, men efter noget tid dukkede de op som før, og nu kunne så jeg begynde på ny -.-
Derefter prøvede jeg noget zink creme + carbamid 10 % uden den store virkning.
Så var jeg ved hudlægen som gav mig 2 cremer, som hedder: elocon 0,1 % og akérat créme corporelle – keratosis-prone skins. Disse 2 cremer er klart dem med det bedste resultat. Rødmen er meget lavere end tidligere, men de er ikke forsvundet desværre.
Må nok se det i øjene at det ikke kan gå væk, men håber!

Pudderdåse Katja

Hej Stefan
Tak for din erfaring. Det er godt at høre om.
Held og lykke, det er en hård kamp.
Kh. Katja

Christopher

Hej, jeg er en dreng/mand på 19 år og lider kraftigt af denne hudsygdom. Jeg har tænkt mig at købe Carbamid fra Matas men er lidt i tvivl om hvilken AHA creme jeg skal vælge. Jeg har fundet denne creme fra Melissa, kan den mon bruges?
http://www.ren-velvaereshop.dk/mellisa-hudpleje-88/mellisa-aha-frugtkomplex-creme-50ml-621.html?gclid=CJTf0MjknKkCFUjxzAodeUsquw

Pudderdåse Katja

Hej Christopher
Da Melissa cremen hverken indeholder mælke- eller glykolsyre kan jeg ikke anbefale den. Prøv i stedet at kigge på denne: http://www.paulaschoice-eu.com/skin-revealing-body-lotion-with-10-aha.html eller produkter fra Peter Thomas Roth eller MD Formulations.
Men hvis du lider kraftigt af KP, så vil jeg i stedet råde dig til at gå til hudlæge. Det vil være det eneste rigtige at gøre, og det vil sandsynligvis give dig bedre resultater.
Rigtig meget held og lykke herfra.
Kh. Katja

Anja

Jeg kan se, tråden og dit svar er gammelt, men jeg blev så glad for at se, at du havde fundet Paula’s Choise, og lige præcis den her creme er super.
Jeg er vild med Paula’s Choise siden jeg første gang stødte på det for ca. 15 år siden. Anbefales til alle. Følg med i hendes nyhedsbrev fra den amerikanske hjemmeside.

Rikke

Hej Katja!
Mig og mine to søskende har i udpræget grad denne hudsygdom.
Min lillebror er meget hårdt ramt. Min søster og jeg er knap så hårdt ramt. Vi har tidligere fået at vide, at den eneste løsning er creme, creme, creme og så lidt mere creme.
Men fra mandag skal vi da helt klart på Carbamid – hvis ikke mor har noget liggende i skabet.
Jeg bruger lige nu en hudplejeserie fra Danish Skincare (www.danishskincare.dk)
Jeg bruger et AHA-produkt derfra. Det har hjulpet lidt på knopperne på mine kinder. Men jeg vil mene det er ret dyrt, hvis man skal bruge det over det hele. Findes der billigere alternativer?
Desuden synes jeg, når det kommer til ansigtet, at det er svært at kende forskel på talgknopper og Keratosis Pilaris – har du nogle kendemærker jeg kan kigge efter?
Desuden oplever jeg, at AHA-produktet har en meget udtørrende effekt. Er det normalt?
Tusind tak for god information om emnet!
Vh Rikke

Pudderdåse Helene

Hej Rikke!
Katja har ikke mulighed for at svare i øjeblikket. Jeg vil sørge for, at hun ser dine spørgsmål og vender tilbage.
Jeg synes ikke, at jeg har oplevet at AHA produkter er udtørrende, men jeg kender desværre ikke det omtalte produkt.
Mvh. Helene

Pudderdåse Katja

Hej Rikke
AHA udtørrer ikke huden, det er i hvert fald ikke meningen, faktisk kan det virke godt mod tør hud, men det kan virke lidt barsk og irriterende på huden. Det er måske det, du oplever?
Den billigste løsning til kroppen, som jeg kender, er denne fra Paula’s Choice (som jeg selv bruger) http://www.paulaschoice.com/product/skin-revealing-body-lotion-10-percent-alpha-hydroxy-acid/body-hair-care (Paulas Choice og Paula Begoun er foruden enhver tvivl forbilledet for Danish Skincare, det er meget tydeligt derfra han har sin inspiration)
Om det er talgknopper eller KP… Jeg aner ikke forskellen. Desværre. Jeg synes også det ene kan udvikle sig til det andet. Min KP på armene bliver til små talgknopper, virker det som om. Men det er eget gætværk.
Hvis din lillebror er hårdt ramt og til jer andre, hvis dette ikke virker, vil jeg igen anbefale at gå til hudlæge. Der er som sagt medicinske cremer, der virker bedre.
Håber det hjalp.
Kh. Katja

Marie

Hejsa!
Jeg har læst noget om at hvis man bruger keemisk peeling, skal man også bruge højere solfaktor, da en af bivirkningerne ved peelingen er, at huden tager mere imod solen? Så man fx får skjoldet pigmentforandringer.. Mon også dette gælder med carbamid creme?
Marie

Pernille

Er der mon andre af jer, der har oplevet ikke at kunne tåle diverse cremer?
Jeg har en del af disse knopper på overarmene, og de er da ret irriterende, men dem i ansigtet er værre! Der er ike helt så mange, men de kløer! Jeg har aldrig hørt om denne lidelse før, min læge mente, jeg havde talgknopper på armene og nældefeber i hovedet, men kan jo sagtens se, det ikke er nældefeber. Så gætter på, det kunne være det her, som I skriver om. Så nu vil jeg gerne prøve carbamidcremen, men tør næsten ikke, eftersom jeg har haft ekstremt dårlig erfaring med mange cremer. Næsten lige meget hvad jeg har brugt, er hele mit ansigtet blevet rødt, og ofte er der også kommet flere knopper. Er der andre af jer, som har oplevet dette, men som alligevel har god erfaring med carbamid?

Pudderdåse Katja

Hej Pernille
KP klør ikke. Hvis du oplever knopper, der klør, bør du få det tjekket af en læge.
Kh. Katja

Karina L Sørensen

Jeg har haft denne hudlidelse hele mit liv, men var for første gang ved hudlæge i foråret. Min hudlæge tog det meget seriøst og sagde at man sagtens kan få en lækker hud – samtidig med at man kan få sine ar væk… Det handler blot om tålmodighed..Da det kan tage mange år.. Men hun sagde at man aldrig nogensinde måtte bruge en skrubbecreme ellert hamphandske igen, da des jo mere uro de flere knopper får man. Derudover fik jeg ordineret en beroligende hormoncreme, samt en kemisk slibende creme. Jeg fik også afvide, at jeg godt kunne købe carbamidcreme 10% i store mængder, da jeg nok kommer til at bruge det resten af mit liv. Jeg kan derudover anbefale apotekets til 60 kr. – den indeholder ingen parabener el. andre ubehagelige stoffer, samt den har ingen duft/lugt!
Jeg synes at I skal hanke op i jeres læger og komme til konsultation hos en hudlæge, det er besværet værd.. Derudover har mange mennesker andre hudlidelser oven i pakken… (jeg har personligt en form acne i nakken, hvilket jeg var meget chokkeret over).

Pudderdåse Katja

Hvor ER det godt at høre sådan en historie Karina. Enig og amen til det!
Hvilken hudlæge var det?

Mette

Hvilke cremer fik du ordineret? 🙂

Mie Skov

hejsa. det her kunne godt lyde som noget jeg har. Mit ligner bare gåsehud og det fremkommer mest på maven. dte har altid irriteret mig noget så grusomt. kan du fortælle mig og det er det samme jeg ”fejler”?

Pudderdåse Helene

Det kan jeg desværre ikke vurdere Mie
Du skal få en hudlæge til at kigge på det 🙂
Mvh. Helene

Klara

Hej! Jeg tror jeg Keratosis Pilaris, og jeg ville bare lige høre hvor man kan købe det der HTH?
-Klara.

Pudderdåse Katja

I Føtex og Bilka 🙂 Kh. Katja

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *