Keratosis Pilaris: Bliv knopperne på armene kvit

06.05.10

Det er nemmere at spørge, hvem der ikke har det, end hvem der har det. Rigtigt mange af os har de små harmløse men irriterende og grimme røde eller hudfarvede knopper på overarmene og måske også på overlår og en lille smule på kinderne. Men langt de fleste af os aner ikke, hvad det i virkeligheden er og kæmper videre med grove skrubbecremer, hamphandsker og virkningsløse cremer.

Rammer op mod halvdelen af alle kvinder

Men de små djævle har faktisk et navn. Det er en meget udbredt lidelse, der hedder Keratosis Pilaris.  Den er faktisk så udbredt, at omkring halvdelen af befolkningen har disse knopper. For de fleste af os begrænser generne sig til, at vi helst skjuler vores overarme, men et fåtal er så voldsomt ramt, at de er alvorligt påvirkede af udseendet. I disse tilfælde skal man afgjort finde sig en dygtig hudlæge.

Vi andre kan bedre prøve os frem selv. Og der er flere ting, man kan prøve selv. Det vender vi tilbage til senere.

For at forstå Keratosis Pilaris må man gøre sig klart, hvad det er. Mange tror, det er talgknopper, bumser, hudorme eller lignende. Det har intet med sandheden at gøre.

Små hornpropper
Knopperne opstår i hårsække, der bliver tilstoppet med døde hudceller. Det giver de karakteristiske små knopper, som primært er på overarmene, men også ofte er i ansigtet, på benene og andre steder. Knoppen består af et hornet lag og nogle gange indeholder knoppen et lille hår, som er blevet fanget derinde. Lidelsen hænger ofte sammen med tør hud og har intet med uren hud at gøre. Det er en forstyrrelse i forhorningsprocessen i hårsækkene, hvis åbning bliver fyldt op af en lille hornprop.

Den dårlige nyhed er, at lidelsen ikke kan helbredes. Men symptomerne kan afhjælpes med den rette pleje.

Løsningen er ifølge dermatologien at fugte den tørre hud og exfoliere de døde hudceller væk. Almindelig skrubning med skrubbecremer, hamphandsker, og hvad man ellers kan finde på, er i bedste fald virkningsløse. En mild kemisk exfoliering, der kan løsne de døde hudceller, er løsningen. Der er flere muligheder, og du må prøve dig frem. Ofte er det en kombination af flere produkter på samme tid, der viser sig at være det mest effektive.

Carbamid
Ganske almindelig gammeldags carbamid er førstevalget i behandling af Keratosis Pilaris ifølge de hudlæger, jeg har talt med og litteraturen på området. Carbamid er kunstigt fremstillet urinstof som er effektivt til at blødgøre tør hud og løsne døde hudceller. Prøv dig frem og start med en koncentration på 5 %, og hvis din hud kan tåle det så forsøg med 10 procent.

AHA frugtsyre
AHA, som dækker over glycol-, mælke- eller frugtsyre er en efterhånden veltestet kemisk eksfoliering. Den trænger dybt ind i huden og stimulerer dannelsen af friske nye hudceller og fjerner de gamle. Prøv med koncentrationer på op til 10 procent. Find vores AHA serum her.

Salicylsyre
Eksfolierer huden ligesom AHA og Carbamid, dog mere overfladisk. Er et meget almindeligt produkt i produkter mod acne. Du kan blandt andet finde salicylsyre i vores T-zone Peeling.

Som sagt er kodeordet at prøve sig frem og kombinere produkterne. Jeg har for eksempel relativt stor succes med en kombination af 10 procent Carbamid og 8 procent AHA. Vores råd er at starte med Carbamid. Det er rimelig effektivt produkter og tilmed det billigste og nemmeste at få fat på.

Billig kombination af AHA og Carbamid
Jeg har selv prøvet de klassiske bodylotion, som har eksisteret i mange mange år HTH, som en læser gjorde mig opmærksom på. Den indeholder faktisk en kombination af et højt indhold af Carbamid og en AHA, Lactic Acid. Til meget billige 39 kroner.

Jeg har brugt den på mine lår, hvor jeg har meget Keratosis Pilaris, og det var effektivt.

Det og Carbamidcreme er min anbefaling, der er ikke umiddelbart nogen grund til at prøve dyrere AHA produkter, før du har prøvet HTH, som oven i købet kombinerer AHA med carbamid. Desværre kender vi ikke procentsatserne for indholdsstofferne, som Cederroth desværre ikke vil oplyse. Det ville ellers være en vigtig oplysning i denne sammenhæng.

Receptpligtige lægemidler
Hvis Carbamid og de andre håndkøbspræparater ikke er nok, så er det en god ide at gå til en hudlæge. Der findes forskellige receptpligtige lægemidler, der kan hjælpe.

Her kan du købe det
Carbamidcreme kan du købe på apoteket eller i Matas. Matas forhandler også vores AHA serum og T-zone Peeling. Paula’s Choice laver også gode produkter med AHA og salicylsyre. HTH forhandles pt. i Normal.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
179 kommentarer
camilla

hej, jeg er en pige på 14 år snart 15. jeg har haft et problem i mange år. når det er sommer, eller jeg får det varmt klør det af H til på mine arme, så dum er jeg at jeg klør det!, men jeg kan virklig ikke lade vær, begge mine arme kommer til at bløde, og får virklig mange knopper over alt på mine arme… så jeg har det rigtigt dårligt med at gå med kort ærmede trøjer. jeg har været til lægen virklig mange gange, fik alt mulige produkter til mine arme. det virkede ikke så de sendte mig til en hud læge, og de sagde at de ikke kan gøre nogen ved det, og det aldrig kommer til at gå væk!
håber nogen der ved lidt om det, jeg ved ikke engang hvad det hedder det jeg har.
tak på forhånd 🙂

Pudderdåse Helene

Hej Camilla
Kunne det være soleksem? eller er det uafhængigt af solen?
Mvh. Helene

Mette

Tak for denne artikel – den er guld værd for os, der lider af den hudsygdom. Jeg har i dag kontaktet min læge og får både isoTrex og locoid og jeg har købt den creme der er blevet anbefalet : carbamid – så nu vil jeg gå i gang for hårdt og en gang for alle få udryddet de satans knopper – eller …. Det er måske optimistisk nok, men håber på at kunne få dem lidt væk 😉 igen- tak for artiklen og alle de gode svar!!

Camilla

Hej katja
jeg lider som mange andre denne irriterende sygdom. jeg tænker at starte med at anvende produktet HTH.
Men jeg tænker ligeledes også på produktet AHA 10%, men er det noget man skal have recept på, og kan den købes på apoteker?

Pudderdåse Katja

Hej Camilla
HTH indeholder netop AHA i form af lactic acid.
Kh. Katja

Jack

Vil bare gøre opmærksom på at AHA kan have stik modsatte effekt end det man håber på da det nedbryder lipid barrieren.
http://www.kosmetolog.info/page7-11.html

Pudderdåse Katja

Hvor har du fra, at det nedbryder lipid barrieren? Den eneste bivirkning, jeg kender af AHA er den med at den øger følsomheden overfor lys (og det er i den grad en overdrivelse at kalde det “dramatisk” som den hjemmeside gør, der er tale om nogle procent, som svarer til den øgede beskyttelse man får fra det gamle og hornede hudlag, som man fjerner med AHA – hvilket jo er meningen).
Det er MEGET interessant hvis det rent faktisk nedbryder lipid barrieren, men jeg kan ikke finde en konkret kilde eller undersøgelse på det i den artikel? Der står en henvisning, der hedder dec. 1997, men et tidspunkt er jo ikke ligefrem nok 😉 Har du hele henvisningen? Undersøgelsen? Tidsskriftet det er publiceret i?
Kh. Katja

A

Hej, du har skrevet “billig kombination af AHA og Carbamid” og har nævnt produktet HTH Hjælper Tør Hud, da den indeholder begge dele.
Og at du bruger den på lårene. Men så har du skrevet “Det og Carbamidcreme er min anbefaling”. Vil det så sige at du gør brug af både HTH selvom den indeholder Carbamid og en Carbamidcreme også?
Sådan så at man både skal anskaffe sig HTH produktet og en Carbamidcreme?
Og hvilken HTH lotion skal det være, den der hedder Balance med blåt hoved eller Original med “grønt* hoved?
Hilsen A
På forhånd tak.

Pudderdåse Katja

Nej nej, ikke begge dele på samme tid. Enten HTH eller Carbamid creme. Jeg har brugt den blå lotion, men de vigtige ingredienser er de samme, så du kan bruge den, du synes bedst om. Kh. Katja

Janni Pedersen

Det her er en sand øjenåbner for mig, for jeg troede det var talgknopper, men mine er store og de bliver tit ømme/kradsende under huden. Mine bliver relativt store og har efterhånden gennem årene udviklet et problem med at jeg ikke kan lade være med at pille dem ud = sår og ar… De prikker og irriterer under huden. Har erfaret, at især under varme sommerdage og stressende perioder slår de mere ud hos mig. Jeg har erfaret, at camferine fra Coop også har en lettere effekt. Nok pga. den kradse fugtvirkning den har. Men den virker jo langt fra helt. Jeg tror jeg må smutte forbi lægen og have en recept på noget, for det driver både mig og mine omgivelser til vandvid…
Til Camilla > Det er præcis sådan jeg også har det. Det klør helt vildt når de slår ud. Når jeg “piller”/klør kommer der små hvide knolde eller strenge ud af knopperne. Vildt ulækkert. Tror ikke det er soleksem, men desværre nok en af de svære tilfælde af denne sygdom som dåserne beskriver. Jeg håber min læge er lige så god som han plejer og kan hjælpe med det. Hvis han finder noget der hjælper, så skal jeg nok give lyd.
Tusind tak dåser. Håber virkelig jeg endelig har fået svar på hvad det er jeg “fejler”, så min forlovede ikke hele tiden kommer med “det er bare en vane du har. Du tror bare der er knopper”… 🙁 Det ser lidt lysere ud nu.

Pudderdåse Katja

Afsted til en hudlæge. Og STOP med at pille! Jeg ved godt det er svært…
Held og lykke

Janni

Ja det er jo nok det der er løsningen… Så håber jeg der er hjælp at hente…

Camilla

Hej
Jeg har liget været til læge og har fået locoid og isotrex cremen.Enlig havde min læge først anbefalet locoid cremen, som jeg skulle bruge 2 gange dagligt, men da jeg så snakkede om isotrex kom den også på sedlen. Jeg havde tidligere læst du også havde fået disse cremer. Men jeg vil høre lidt om hvordan du har anvendt dem. Jeg kan huske at det var noget med at du anvendte den ene om morgenen om den anden om aftenen, kan det passe? Hvor meget smører du på din krop, tyndt tykt lag? Har du brugt dem en måned ad gangen? eller stoppet med at bruge dem efter at have set, at de har hjulpet på din krop?

Pudderdåse Katja

hej Camilla
Ja jeg brugte dem begge samtidig. Jeg kan ikke huske præcis hvor længe nu – som du kan se på indlægget så er det meget længe siden, men jeg brugte dem ret længe. Husker det som at jeg fik fornyet min recept, men det må du snakke med din læge om.
Jeg brugte den ene om morgenen (Locoic) og Isotrex om aftenen. Og et tyndt tyndt MEGET tyndt lag. Denne type cremer skal man altid bruge en lille bitte smule af.
Kh. Katja, der af en eller anden grund har Helenes foto på

em@ejdruphansen.dk

Hej Katja
Hvor kan jeg købe HTH Hjælpe Tør Hud?
Jeg har prøvet ved Matas og på apoteket uden held.
På forhånd tak

Pudderdåse Katja

Det kan du hos Dansk Supermarkede – dvs. Føtex og Bilka. Nogle gange er den på tilbud i Fakta og Netto.

pernille

Hej alle! Min datter på 10 har haft KP hele sit liv på kinderne og overarmene. Har netop været til 2. hudlæge, som gav os locoid og isotrex til morgen og aften – netop som I andre beskriver det. Hun skal bruge det i 4 uger, og hvis det ikke giver resultater, vil han give hende lysterapi med ultraviolette stråler. Kender intet til den slags behandling, men synes bare lige jeg ville bidrage til debatten. Jeg melder tilbage, når vi har flere erfaringer.

Pudderdåse Katja

Tusind tak Pernille. Det vil jeg spændt vente på at høre mere om. Jeg håber, I finder noget der virker til hende. Rigtig meget held og lykke til jer.

Sara G

Jeg har brugt carbamidcreme på benene i 3 dage nu, og både min kæreste og jeg kan allerede se en forskel! Jeg har også fået blødere ben end nogensinde, så jeg er GLAD!
Tak for det gode tip 🙂

Pudderdåse Katja

Ej hvor er det godt!

Janni

Hvor er jeg glad for at det virker for dig! 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *