Keratosis Pilaris: Bliv knopperne på armene kvit

06.05.10

Det er nemmere at spørge, hvem der ikke har det, end hvem der har det. Rigtigt mange af os har de små harmløse men irriterende og grimme røde eller hudfarvede knopper på overarmene og måske også på overlår og en lille smule på kinderne. Men langt de fleste af os aner ikke, hvad det i virkeligheden er og kæmper videre med grove skrubbecremer, hamphandsker og virkningsløse cremer.

Rammer op mod halvdelen af alle kvinder

Men de små djævle har faktisk et navn. Det er en meget udbredt lidelse, der hedder Keratosis Pilaris.  Den er faktisk så udbredt, at omkring halvdelen af befolkningen har disse knopper. For de fleste af os begrænser generne sig til, at vi helst skjuler vores overarme, men et fåtal er så voldsomt ramt, at de er alvorligt påvirkede af udseendet. I disse tilfælde skal man afgjort finde sig en dygtig hudlæge.

Vi andre kan bedre prøve os frem selv. Og der er flere ting, man kan prøve selv. Det vender vi tilbage til senere.

For at forstå Keratosis Pilaris må man gøre sig klart, hvad det er. Mange tror, det er talgknopper, bumser, hudorme eller lignende. Det har intet med sandheden at gøre.

Små hornpropper
Knopperne opstår i hårsække, der bliver tilstoppet med døde hudceller. Det giver de karakteristiske små knopper, som primært er på overarmene, men også ofte er i ansigtet, på benene og andre steder. Knoppen består af et hornet lag og nogle gange indeholder knoppen et lille hår, som er blevet fanget derinde. Lidelsen hænger ofte sammen med tør hud og har intet med uren hud at gøre. Det er en forstyrrelse i forhorningsprocessen i hårsækkene, hvis åbning bliver fyldt op af en lille hornprop.

Den dårlige nyhed er, at lidelsen ikke kan helbredes. Men symptomerne kan afhjælpes med den rette pleje.

Løsningen er ifølge dermatologien at fugte den tørre hud og exfoliere de døde hudceller væk. Almindelig skrubning med skrubbecremer, hamphandsker, og hvad man ellers kan finde på, er i bedste fald virkningsløse. En mild kemisk exfoliering, der kan løsne de døde hudceller, er løsningen. Der er flere muligheder, og du må prøve dig frem. Ofte er det en kombination af flere produkter på samme tid, der viser sig at være det mest effektive.

Carbamid
Ganske almindelig gammeldags carbamid er førstevalget i behandling af Keratosis Pilaris ifølge de hudlæger, jeg har talt med og litteraturen på området. Carbamid er kunstigt fremstillet urinstof som er effektivt til at blødgøre tør hud og løsne døde hudceller. Prøv dig frem og start med en koncentration på 5 %, og hvis din hud kan tåle det så forsøg med 10 procent.

AHA frugtsyre
AHA, som dækker over glycol-, mælke- eller frugtsyre er en efterhånden veltestet kemisk eksfoliering. Den trænger dybt ind i huden og stimulerer dannelsen af friske nye hudceller og fjerner de gamle. Prøv med koncentrationer på op til 10 procent. Find vores AHA serum her.

Salicylsyre
Eksfolierer huden ligesom AHA og Carbamid, dog mere overfladisk. Er et meget almindeligt produkt i produkter mod acne. Du kan blandt andet finde salicylsyre i vores T-zone Peeling.

Som sagt er kodeordet at prøve sig frem og kombinere produkterne. Jeg har for eksempel relativt stor succes med en kombination af 10 procent Carbamid og 8 procent AHA. Vores råd er at starte med Carbamid. Det er rimelig effektivt produkter og tilmed det billigste og nemmeste at få fat på.

Billig kombination af AHA og Carbamid
Jeg har selv prøvet de klassiske bodylotion, som har eksisteret i mange mange år HTH, som en læser gjorde mig opmærksom på. Den indeholder faktisk en kombination af et højt indhold af Carbamid og en AHA, Lactic Acid. Til meget billige 39 kroner.

Jeg har brugt den på mine lår, hvor jeg har meget Keratosis Pilaris, og det var effektivt.

Det og Carbamidcreme er min anbefaling, der er ikke umiddelbart nogen grund til at prøve dyrere AHA produkter, før du har prøvet HTH, som oven i købet kombinerer AHA med carbamid. Desværre kender vi ikke procentsatserne for indholdsstofferne, som Cederroth desværre ikke vil oplyse. Det ville ellers være en vigtig oplysning i denne sammenhæng.

Receptpligtige lægemidler
Hvis Carbamid og de andre håndkøbspræparater ikke er nok, så er det en god ide at gå til en hudlæge. Der findes forskellige receptpligtige lægemidler, der kan hjælpe.

Her kan du købe det
Carbamidcreme kan du købe på apoteket eller i Matas. Matas forhandler også vores AHA serum og T-zone Peeling. Paula’s Choice laver også gode produkter med AHA og salicylsyre. HTH forhandles pt. i Normal.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
179 kommentarer
Caroline

Hej, jeg har også selv disse knopper, som jeg har arvet efter min mos samtidig med at have arvet min fars tørre hud – heldige mig.
Men jeg vil nu prøve nogle af disse gode råd.
Det eneste jeg endnu har oplevet har virket er sommer og sol. Der plejer mit at gå væk. Men efter en 1 uge i bukser igen efter sommeren, er min hud så grim igen. Så håber på en bedre vinter i år med dine gode råd.
Tak!
M.V.H. Caroline

Pudderdåse Katja

Ja sol kan også have en positiv effekt for nogen, mens det for eksempel for mig personligt bliver værre af solen. Håber du har held med det, lad os høre, hvordan det går.

Ida

Hej
Har læst med om knopperne med stor interesse, da jeg selv er ret plaget af dem. Ligesom Sara er jeg også blevet spist af med hos hudlægeen, at “der er der altså ikke noget at gøre ved”. Så skønt at høre noget andet her!
Jeg har selv brugt carbamid 10% et stykke tid og oplever ikke den store effekt, så tænker det er tid til næste skridt. Du skriver om AHA og salicylsyre, og nævner derudover de specifikke produkter Isotrex og Locoid 0,1%. Indeholder de to produkter henholdsvis AHA og salicylsyre eller er der tale om andre virkemidler? Og hvad har virket aller bedst for dig?
Vh Ida

Pudderdåse Katja

Hej Ida
Isotrex og Locoid var klart det mest effektive, de er jo også receptpligtige lægemidler. Hvis du er så plaget vil jeg anbefale at snakke med en hudlæge og evt. foreslå den kombi. Det var meget effektfuldt og jeg er stort set knopfri i dag. Jeg gik hos hudlægerne på Roskildevej i Rødovre. Jeg ved ikke hvor du bor?
Kh. Katja

Ida

Hej Katja
Tusind tak, for hjælpen! Kan næsten ikke vente med at komme igang med behandling. Bor heldigvis tæt på Hudlægerne på Roskildevej 🙂
Vh Ida

Caroline

Hej igen, jeg har skrevet tidligere 🙂
Jeg har haft stor irretation med mine knopper da de også klør, så jeg gik til en hudlæge som sgade jeg skulle bruge locomid om morgen og isotrex om aften i 1 måned, det har jeg nu gjort, og jeg vil stærkt anbefale det da jeg har en meget glattere hud end før dog er de ikke gået helt væk overhovedet så nu vil jeg ringe op på mandag og få at vide hvad jeg så vil gøre. Lader jer høre snareste muligt.
Den Knoppe plaget 😉

Pudderdåse Katja

Hej Caroline
Det var samme kombi jeg fik. Hvor er det godt at høre det har virket. Mine er heller ikke helt væk, men de er ingenting i forhold til, hvad de har været, så jeg er ovenud glad. Men lad mig høre, hvis du finder noget, der kan tage det sidste! Jeg vil dog sige, at jeg brugte det i tre måneder, så måske du bare skal give det lidt længere tid?
Kh. Katja

Louise

Jeg er selv hårdt ramt af Keratosis Pilaris (røde knopper) på armene..
Helt tilbage i 8. klasse fik jeg det på overarmen, og fik dengang en tyk creme, som slet ikke hjalp på noget som helst.
Nu 8 år senere, spredte knopperne sig fra overamene og ned på underarmen også, så nu er det hele min arm der er fyldt med de røde knopper..
Derfor gik jeg til lægen og håbede på at det var noget andet, som kunne behandles..Men ak, det var Keratosis pilaris, en “lidelse” man skal leve med hele livet, men som man kan holde i skak.
Lægen anbefalede mig at bruge Locobase LPL eller Karbamid 10% som begge kan købes i håndkøb på apoteket.
Jeg er begyndt med locobase LPL cremen som egentlig er udviklet til “fiskehud”, men den virker fint mod det her også.
Prøv jer frem 🙂
Vh Louise

Christina

Hejsa..:)
Jeg lider også af de skide knopper og nu har de bredt sig til hele underarmen også.. Og jeg ville utrolig gerne gøre noget ved det.. Det der Locoid og Isotrex I skriver om, er det kun på recept at man kan få det så man skal gå til hudlæge først?
Hvad hvis de mener at man ikke kan gøre noget og ikke vil udskrive noget på recept? Kan man så få ens læge til det?
Mvh.
Christina..:)

Pudderdåse Katja

Hej Christina
Tak for din besked. Ja begge dele er på recept og skal udskrives af en læge. Om din praktiserende læge selv vil gøre det, tør jeg ikke udtale mig om.
Held og lykke!
Kh. Katja

Pia - den bekymret mor

Hej!
Jeg har en datter som lige om lidt fylder 8 år. Hun har fra nyfødt været plaget at røde knopper i ansigtet, og da hun var omkring ½ år, var hun først til egen læge og efterfølgende hos hudlæge, som sagde at det var børneeksem – bare i knopform. Vi fik homoncream til at smøre med, men det hjalp ikke.
Jeg fandt hurtig ud af at en god fed cream var bedre, men dog aldrig så det er forsvundet.
Vi havde også fået at vide hos hudlægen, at hun sikkert ville vokse sig fra det omkring 6 års alderen.
Vi ventede og ventede – og da hun var omkring 7 år tog vi til læge igen, som henviste os endnu engang til
hudlægen. Han siger nu, at det ikke har meget med børneeksem at gøre, men i stedet Keratosis Pilaris.
Min datter, som er rigtig ked af alle de meget tydlige knopper på sine kinder, spørger om hun ikke kan gøre noget. NEJ siger hudlægen – du må vente til du er over 40 år og er kommet i overgangsalderen……..
Tænk engang at sige sådan til en 7 årig pige!!!!!
Er der nogen gode råd – når det nu er i ansigtet problemet er????
Mvh.
Pia

Pudderdåse Katja

Hej Pia
Jeg vil sige de samme råd gælder hvad enten det er i ansigtet eller på kroppen, det gør ikke rigtig nogen forskel. Og så ville jeg også finde en hudlæge med forstand på problemet. Jeg kan anbefale hudlægerne på Roskildevej som skrevet højere oppe, jeg håber I finder noget hjælp til hende. Men ellers så start med Carbamidcreme. Det kan altså gøre en forskel.
Stakkels pige, det er ikke sjovt. Og hvor skulle de andre hudlæger da bare have en røvfuld for at sige den slags!
Held og lykke med det og lad mig høre, hvordan det går.
Kh. Katja

Anonym

[…] […]

Sophie

Hejsa
her er lige hvad Jeg har oplevet med denne “lidelse”
Jeg har haft det siden jeg var 13 år, i dag er jeg 27. Mit største problem var at jeg har fået gule plamager i hele min hovedbund, hvilket resulterede i at jeg har tabt en masse hår, som aldrig kan vokse ud igen, fordi at denne sygdom jo går ind og ødelægger hårsækkene. jeg har fået piller og cremer til at smøre på men har kun virket midlertidigt. jeg har også mange knopper på kroppen, men mest på hele min mave. har ikke rigtig vist at der var så mange der havde det, før at jeg er begyndt at læse om det. har vist bare vænnede mig til i alle disse år at det er sådan jeg bare ser ud, fordi jeg har haft det så længe. men efter jeg har læst alle jeres indlæg, ville jeg da prøve nogle af de cremer i foreslår. jeg har tit haft udbrud med denne sygdom i hovedbunden, dvs. jeg får stadig disse gule plamager “sårskorper” som jeg så er blevet behandlet med pencilin. efter jeg nu har haft denne sygdom i over 10 år, er jeg nu blevet henvist til marselisborg hospital i århus, da det er gået i udbrud igen i hovedbunden. jeg har fået foretaget en biopsi i hovedbunden, for at få konstateret at det var denne sygdom inden at jeg fik pillerne, udover plamagerne væsker det også, det er rimelig ulækkert at få fedtet hår på den måde, plus at det lugter grimt. nu skal jeg så på en skrab kur i 10 uger (koster 1000 kr.), som består af antibiotika og pencillin. dette bliver man behandlet med hvis man har tuberkulose.
selv om jeg kommer på denne kur, er det stadigvæk ikke helbredeligt. men er forsøget værd. mine knopper på huden vil selvfølgelig aldrig gå væk ved hjælp af pillerne.
jeg tror at grunden til at det er så slemt i hovedbunden er at hvis man sætter håret op mens at det er vådt, så kan huden ikke ånde, det gør huden fugtig.
jeg ved ikke hvorfor det sådan går i udbrud/ infektion i kroppen. har læst at hvis man har stress, kan man godt få infektion i kroppen, så tænker om det måske er derfor at det går i udbrud.
enden er jo så at jeg skal ansøge om at får en hårtransplantaion da der er størrer områder hvor jeg har tabt mit hår. hvis det ikke bliver bevilliget, kan det blive dyrt selv at betale for det.
jeg håber ikke at andre har haft det samme som mig mht sygdommen. jeg kan heldigvis skjule mit hårtab, men kan aldrig får korte smarte frisure. man har derimod sværre ved at skjule knopper på armene, især nu når at det bliver sommer.
jeg vil prøve nogle af disse cremer og se om det virker på min hud, især på maven og ryggen.
hilsen sophie

Pudderdåse Katja

Hej Sophie
Tak for din historie. Du er godt nok hårdt ramt, jeg håber den kur, du skal på, kan hjælpe. Det må helt sikkert være det værd, hvis den kan mindske problemerne bare lidt.
Jeg vil meget gerne høre om resultatet, når du er færdig med det, hvis du vil dele det med os.
Igen tak for at dele med os.
Kh. Katja

Sophie

Hej Katja
ja jeg skal nok skrive når kuren er ovre. jeg skal til kontrol på sygehuset igen om en mdr. så kan jeg lige skrive om der er noget nyt.
selv tak, det er altid godt at få tips fra andre og hører hvordan sådan en sygdom kan udvikle sig.
sophie 🙂

Pudderdåse Katja

Tak skal du have. Og rigtig meget held og lykke i hvert fald herfra.
Kh. Katja

Dan

Hejsa, jeg har læst alles beskeder igennem, og er nu blevet rigtig interesseret. Jeg er dreng på 17, der har haft de her knopper i snart 3-4 år. Jeg har af lægen fået af vide at det blot er noget pubertets forbundet, men efter at have læst omkring på nettet (især her http://www.keratosispilaris.org/) kan jeg se at det er en kronisk “sygdom”. Har dog fået den forståelse at det for nogle forsvinder (eller bliver meget bedre) ved udgang af puberteten.
Jeg har her det sidste stykke tid prøvet mig frem med carbamid 10%, dog uden forbedring. Har også prøvet at tage lidt sol, men synes umiddelbart ikke det hjælper – ligeledes hjælper en hamphandske heller ikke.
Jeg overvejer stærkt at begynde på
AHA-creme + Carbamid, eller
Isotrex + Locoid 0,1%.
Men jeg vil gerne lige høre dig, Katja, hvordan er det blevet bedre? Eftersom du siger det er effektivt, men dog ikke har fjernet det?
På forhånd tak, Dan.

Pudderdåse Katja

Hej Dan
Nu er det efterhånden lang tid siden, at jeg var på den kur, og mit er begyndt at blusse op igen, og jeg skal til at have gjort noget ved det igen. Det er jo desværre kronisk og blusser op igen efter noget tid.
Det fjernede det ikke helt, men der var færre knopper og mindre rødmen. Markant bedre udseende. Effekten var størst med Isotrex og Locoid, så jeg vil anbefale dig at opsøge en dygtig hudlæge og få kigget på det. Også for at være sikker på, at det er det.
Held og lykke
Kh. Katja

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *