Tirsdagstip: SPF er SPF

26.03.19
En halv teskefuld solcreme. Så meget skal du bruge til ansigt og hals for at opnå den angivne SPF. Det er rigtig meget, og dobbeltpåsmøring kan være en god hjælp.

I løbet af de sidste par uger har jeg igen og igen svaret på spørgsmål om SPF. Det er der sådan set ikke noget atypisk i. Solen er begyndt at skinne, det betyder pigmentpletterne er begyndt at titte frem. Der er RIGTIG mange, der døjer med pigmentforandringer. Oftest er det først, når de bliver tydelige, at man bliver opmærksom på dem (igen). Den eneste metode til at undgå pletterne er at undgå at få dem. Det er meget lettere sagt end gjort. Desværre er det fakta, at når pigmentforandringerne først er der, så er de praktisk talt umulige at fjerne fuldstændigt. De kan falme så meget, at de ikke synes så voldsomme, lige indtil solen skinner på det ene lille stykke ubeskyttede hud. Så er de der igen. Solen virker som fremkaldervæske på pigmentpletter.

Sun Protection Factor
SPF står som bekendt for Sun Protection Factor. Det er ikke noget, man kan gradbøje. Hvis der står SPF 50 på din creme, så er der SPF 50 i din creme. Uanset om den hedder dagcreme, beskyttelse, sollotion eller hvad ved jeg. Det handler om at bruge RIGELIGT SPF. Som jeg skrev for et par uger siden, er den bedste metode flere lag. Lag på lag metoden kan du læse meget mere om i indlægget Tirsdagstip: Beskyt huden mod de første solstråler. Til diverse pressemøder har vi i årevis hørt om såkaldte caféfiltre… det er der selvfølgelig ikke noget, der hedder. Bruger du nok af din dyre dagcreme med SPF 25, så er det en SPF 25, du er beskyttet af. Det er her, lag på lag beskyttelsen bliver relevant, det er nemlig de færreste, der bruger den rigtige mængde.

SPF er SPF
Når der står SPF 40 på Alt i en Beskyttelse SPF 40, er det ikke tilfældigt. Det er ikke et tal, vi har trukket ud af en hat, eller vi har fundet på, fordi det er et pænt tal. Det er noget med at beregne, og derefter sende til test på et eller flere laboratorier. Metoden, man bruger, når man måler SPF, er at smøre en (alt for) stor mængde produkt på hud og sammenligne med den ubeskyttede hud ved siden af. Når jeg skriver alt for stor mængde, er det fordi 2mg/cm², er en vanvittigt stor mængde creme. Det er næsten umuligt at bruge den mængde i en helt almindelig hverdag. Der er stor forvirring blandt vores læsere, da de hører fra hudlæger, at det kun er RIGTIGE solcremer, der dur. Det er simpelthen ikke korrekt.

Forskellige målinger
Ovenfor forklarede jeg, hvordan sådan en SPF i et produkt bliver målt. Sidste år kom det frem, at nogle produkter ikke levede op til den SPF, der stod på produktet. Det er ikke fordi producenten har snydt. Det er fordi, det nærmest er umuligt at opnå den samme SPF ved hver eneste måling. Det gælder også, selvom produktet er blevet testet på det samme laboratorie. Så er der konsistensen… jo mere flydende et produkt er, jo sværere er det at opnå den rette mængde beskyttelse. Det siger næsten sig selv, at olier er sværest at få påført i rigelige mængder. Så hvis du stresser over dårlige testresultater, så kan du nu slå forholdsvis koldt vand i blodet. Så længe du altså sørger for at bruge nok af den eller de forskellige cremer, du vælger at beskytte huden med.

Glem ikke tøj og skygge
Det kan sikkert godt virke som en lang prædiken med rigtig mange gentagelser. Derfor vil jeg lige minde om de helt almindelige solråd.

  • Søg skygge mellem 12-15.
  • Parasol, solhat og fornuftig beklædning (langærmet).
  • Husk solcreme også på ørerne, i nakke og på fodsålerne, hvis du ligger ned.

Husk at beskytte øjnene! Du er oftest ret godt garderet mod UV-lys, hvis du er brillebruger. Er du ikke det, er et par gode solbriller fra optikeren det bedste valg. Og nej, det behøver ikke at koste en formue. Der er rigtig mange pæne billige stel. Det koster omkring 500 kroner at få skiftet til solbrilleglas uden styrke i et almindeligt brillestel.
I dette indlæg er jeg sprunget over UVA snakken, den kan du læse om i indlægget Tirsdagstip: Tjek selv UVA beskyttelsen i din solcreme. Og i indlægget Hvad betyder UVA-mærkerne? UVA cirkel, PA+++, PPD og stjerner.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
8 kommentarer
Louise

Krydser fingre for at I på et tidspunkt laver en Alt en beskyttelse SPF 50 Det har indtil vidre ikke lykkes mig at finder en anden producent der laver en SPF 50 med sammen perfekte farve som jeres ❤😊

Helene Randløv

Kære Louise
Det gør vi ikke, men hvorfor vil du have det? UVA beskyttelsen i Alt i en Beskyttelsen er del højere end en tredjedel. Så hvis du kan lide den, bør du være rolig ved at bruge den 🙂
Kh. Helene

Lise Lotte

Kan man købe en spf, som ikke består af andet ? Synes det er træls at brug dagcreme og skal toppe med en solcreme som er forklædt som dagcreme .. Jeg skal bruge høj Factor så i en alm solcreme er der ikke plads til god hudpleje og høj Factor, som jeg har forstået 😎

Helene Randløv

Hej Lise Lotte
Jeg beklager, men jeg forstår ikke, hvad du mener? Der er jo et hav af cremer på markedet, så jeg forestiller mig, at der er en, der matcher dine behov. Når foråret nærmer sig letter jeg selv mine ritualer. Så jeg bruger lag på lag serum som hudpleje med en SPF ovenpå.
Om vinteren er det en anden sag, der kan jeg sagtens bruge lag på lag af cremer med og uden SPF.
Kh. Helene

Iben

Hej tak for super god , forståelig og brugbar blog ❤️ jeg er 57 og er begyndt at døje en del med tørre kinder, jeg har altid før haft fedtet hud/acne. Så det er lige en ny udfordring. Sidste år købte jeg jeres alt i en beskyttelse. Jeg var rigtig glad ved resultater, rent “makeup mæssigt” men mine kinder blev alt for tørre og røde. Har i tip, så jeg evt kunne forsøge igen og afhjælpe problemet med kinderne. Kh Iben 😘

Helene Randløv

Kære Iben
Mit forslag er at få tilført en solid mængde fugt. Selv bruger jeg Pestle & Mortar Pure Hyaluronic Serum efterfulgt af Alt i en Creme eller Clinique DDML+
Kh. Helene

Tina

Hej 🙂
Kan man bruge foundation ovenpå jeres Alt i en beskyttelse? 🙂

Helene Randløv

Hej Tina
Ja, selvfølgelig 🙂
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *