Tirsdagstip: Tjek selv UVA beskyttelsen i din solcreme

26.06.18
SPF 50 til ansigtet solcreme
SPF 50 til ansigtet solcreme
Vil du læse om cremerne på billedet kan du gøre det i indlægget Torsdags top ti: SPF 50 til ansigtet. Der er et nyt indlæg på vej om solcremer, men det tager tid at teste…

I disse dage modtager vi et hav af forespørgsler om solcreme. Ordlyden er: ”Kan I ikke lige” og svaret er nej, det kan vi ikke. Der findes RIGTIG mange forskellige solcremer på det danske marked. Og vi kan altså ikke teste eller kigge på dem alle sammen, hvor gerne vi end ville. Solcreme er dyrt, og derfor er det temmelig ofte de billigere mærker, vi får spørgsmål om. Det er virkelig ikke uvilje, at vi ikke bare kaster os ud i en test. Selvom jeg altid selv smører mig ind, så har jeg ikke arme og ben nok til en kvalificeret anmeldelse af dem alle sammen. Der til skal det siges, at jeg selvfølgelig har mine egne favoritter. Samtidig er det et sted, jeg ikke ret gerne går på kompromis, og her taler jeg udelukkende om konsistensen. Da det som regel er der, prisen gør en forskel.

Den gode solcreme
Nu skrev jeg ovenfor, at jeg udelukkende vælger solcreme efter konsistensen, det er selvfølgelig ikke helt rigtigt. De solcremer, jeg vælger, skal have høj UVA beskyttelse. Hvorfor det er en god idé, kan du finde masser af indlæg om her på bloggen. Blandt andet finder du et, om utilstrækkelig UVA-beskyttelse i nogle af de solcremer, mange helst vælger til børn. Det ER et gammelt indlæg, men det er et vores læsere vender tilbage til, og derfor er det på tide, med en opdatering. Præferencerne har ikke ændret sig, men der er kommet mange flere mærker på banen. Og det er desværre ikke alle, der gør det nemt for forbrugeren.

Lav din egen liste
Når vores dejlige læsere skriver til os om allergi, eller ingredienser de ønsker at undgå, anbefaler jeg altid, at de printer en udførlig liste ud eller sender en mail til dem selv over de ingredienser, det handler om. Desværre er det ikke altid så enkelt, og det er ærlig talt virkelig træls. Mange ingredienser har nemlig flere navne, og det gælder naturligvis også solfiltre. Set i det lys er vores tidligere liste over de gode UVA-filtre mangelfuld. Det er desværre ikke det meget nyere indlæg om, hvordan man vælger den bedste solcreme, vores læsere kan huske. Derfor har jeg valgt at bruge den gamle liste som udgangspunkt. I den gamle liste figurerer filtrene under de navne, man oftest anvender, når man omtaler filtrene. Det er dog noget helt andet, der skal stå på ingredienslisten.

Kært barn…
For at gøre denne liste overskuelig, har jeg udelukket nogle af navnene for de forskellige filtre, til gengæld er navnet, der bør figurere på INCI’en markeret.

  • Titaniumdioxid: Det er et fysisk filter, der hedder Titanium dioxide på INCI’en. Det bliver også omtalt som Titanium(IV) oxide eller TIO2
  • Zinkoxid: Det er et fysisk filter, der hedder Zinc Oxide på INCI’en. Det bliver også kaldt ZnO. Du kender det fra den spøgelsesagtige teint, man får, når man smører det på. Zinc Oxide bliver nemlig også anvendt som hvidt farvestof.
  • Avobenzone: Det er et kemisk filter, der hedder Butyl Methoxydibenzoylmethane på INCI’en. Det er også kendt som 1,3-Propanedione, 2-butyl-2-methoxy-1,3-diphenyl-.
  • Mexoryl: Det er faktisk to forskellige kemiske filtre her vil jeg fokusere på Mexoryl SX, der hedder Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid på INCI’en. Det er også kendt under navnet Ecamsule. Du kender Mexoryl fra L’Oréal koncernens solcremer, hvor Mexoryl SX og Mexoryl XL ganske ofte er kombineret, fordi førstnævnte er vandopløselig, mens sidstnævnte er olieopløselig.
    Mexoryl XL dækker ikke helt så effektivt mod de langbølgede UVA-stråler, som er fokus for hele listen.
  • Tinosorb S: Det er et kemisk filter, der hedder Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine på INCI’en. Det er også kendt under navne som Bemotrizinol og Anisotriazine.
  • Tinosorb M: Det er et kemisk filter, der hedder Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol på INCI’en. Det er også kendt som Bisoctrizole.

Midt i min liste blev jeg så meget i tvivl selv, at jeg var ved at opgive. I min iver efter at få det hele med, fik jeg læst et sted, der bestemt ikke var baseret på fakta. Heldigvis har jeg adgang til en hotline hos vores fantastiske kemiker hos E. Tjellesen. Rikke har derfor bidraget med et ark over filtrene, så jeg var bedre rustet til at sortere den uendelige mængde af information fra Google. Det er nemt at blive forvirret, men jeg håber, at listen kan bidrage færre solskader.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
6 kommentarer
Anna

I min evige jagt på en solcreme der kan fungere med makeup er jeg faldet over denne fra Australian Gold. Den hedder Australian Gold Botanical SPF 50 Tinted Face Mineral­ Lotion, og er på 90m. Jeg hørte om den gennem Youtube og købte en tube for at prøve. Den fungerer bare perfekt! Min makeup kan sidde hele dagen og mit ansigt fremstår mat og fint. Den kan virke lidt udtørrende, så jeg bruger ansigtscreme under. Den benytter de fysiske filtre. Den fulde ingrediensliste kommer herunder. Jeg kan ikke gennemskue om der er noget fy-fy deri. Det håber jeg ikke, nu da jeg er blevet så glad for den.
Active Ingredients: Titanium Dioxide 4%, Zinc Oxide 4% Inactive Ingredients: Alumina, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Caprylyl Glycol, Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone, Cyclopentasiloxane, Dimethicone Crosspolymer, Disodium EDTA, Disteardimonium Hectorite, Eucalyptus Globulus Leaf Extract, Glycerin, Hexyl Laurate, Iron Oxides, Panthenol, PEG-10 Dimethicone, Phenoxyethanol, Polyglyceryl-4 Isostearate, Polymethylsilsesquioxane, Porphyra Umbilicalis (Red Algae) Extract, Silica, Squalane, Stearic Acid, Terminalia Ferdinandiana (Kakadu Plum) Fruit Extract, Tocopheryl Acetate*, Triethoxycaprylylsilane, Water *Vitamin E

Helene Randløv

Hej Anna
Det er godt nok en del aluminiumoxid, der er i, det virker ikke til at være den rigtige liste. Hvor har du fundet den?
Kh. Helene

ZS

Tak for et godt indlæg.
Jeg så at Matas Stribernes BB cremer, her (https://www.matas.dk/matas-striber-bb-cream-spf-15-mediumlight) både indeholder
Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine og Titanium Dioxide. Jeg troede ikke man kunne blande fysisk og kemisk filter? Hvilken slags solcreme skal man have ind under, fysisk eller kemisk.

Helene Randløv

Hej ZS
Det kan man sagtens. Du kan bruge den SPF, du har lyst til. Det spiller ingen rolle.
Kh. Helene

Birgit

Er blevet meget forvirret og i tvivl nu, havde ellers lige fundet den helt rigtige solcreme til ansigt, eucerin oilcontrol 50 men kan slet ikke se nogen sammenligning med jeres ingrediens liste, gudved om det nu også er endnu et solprodukt fejlkøb? ved at eucerin netop er blevet fjernet fra danske apoteker pga noget med ingredienser.
Søger stadig efter det samme dry touch solprodukt til kroppen (samme konsistent som oilcontrol dry touch, da den absolut ikke må være fed og klistret) , men er ikke nemt at finde – overvejede eucerin sin spray 50 netop med dry touch, men er nu i tvivl pga jeres anbefalede ingrediensliste som jeg overhovedet ikke kan se er i eucerin.
Vh
Birgit

Helene Randløv

Hej Birgit
Nej, det var på baggrund af manglende salg, at Eucerin forsvandt fra Apotekerne.
Du må lige forklare, hvad du mener med “sammenligning med jeres ingrediensliste? Hvilken ingrediensliste? Listen i indlægget har ikke oget med en ingrediensliste at gøre. Det er en liste over solfiltre, der beskytter mod de lange UVA stråler.
Hvis cremen du taler om er: Eucerin Sun Gel-Cream Oil Control SPF 50 indeholder den Butyl Methoxydibenzoylmethane (som står på listen).
Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *