Hvad betyder UVA-mærkerne? UVA cirkel, PA+++, PPD og stjerner

26.02.17
UVA mærker

UVA mærker

En solcreme med faktor 20 betyder den samme beskyttelse mod solens UVB-stråler lige gyldigt hvor i verden man støder på den.

Men UVA-stråler har vi ingen mærkning af, og i mangel af en fælles standard for UVA-mærkning ser vi flere forskellige systemer dukke op. Den danske forbruger kan I dag møde både det asiatiske PA-system, de engelske stjerner, et PDD tal eller et symbol, hvor der står UVA med en cirkel rundt om. Men hvad betyder de? Og hvad er bedst?

SPF
Skal vi lige starte med SPF – det er nemlig det eneste her, der IKKE handler om UVA, men om UVB. SPF angiver solfaktoren med et tal, og selvom der er lidt variationer i hvordan man tester og hvor høj en SPF, man må sælge et produkt med, så er en solfaktor 20 mere eller mindre en solfaktor 20 lige meget hvor du støder på den i verden. Men den siger kun noget om UVB-beskyttelsen og altså kun noget om, hvor godt din solcreme beskytter mod forbrænding.

Sådan måler man
Når man vil sende en solcreme på markedet, skal man som producent sende den til test på et laboratorie for at få målt dens SPF. Her bliver et antal forsøgspersoner udsat for en forbrænding og man sammenligner hvor mange gange længere, der skulle til for at forbrænde dem med solcremen på. Hvis forsøgspersonerne i gennemsnit bliver forbrændt på 10 minutter uden solcreme og på 300 minutter med solcreme, så har man en SPF30.

Lovgivningen sikrer os et minimum af UVA-beskyttelse
EU sikrer os, at vores solcremer indeholder minimum 1/3 UVA-beskyttelse. Det er bestemt ikke et ringe minimumskrav, og dengang det blev indført, så vi faktisk flere solcremer forlade markedet eller blive reformuleret, fordi de ikke kunne opfylde kravet. Med en solcreme købt på det europæiske marked kan du altså være sikker på, at den til en hvis grad beskytter mod UVA-stråler.

UVA symbol med rund cirkel om
På mange europæiske og danske solcremer ser vi et UVA symbol med en rund cirkel om. Det betyder kun, at solcremen overholder lovens krav om 1/3 UVA-beskyttelse. Dette krav skal alle solcremer på det europæiske marked opfylde – du får altså ikke noget særligt ud af en solcreme mærket med dette symbol. Man kan måske diskutere værdien af en mærkning, der blot viser, at produktet opfylder lovens mindstekrav? Det skulle vel gerne være en selvfølge!

PPD
PPD står for Persistent Pigment Darkening og er det tætteste, vi kommer på et faktortal for UVA. Her måler man på pigmentering i huden som følge af UVA-stråler i stedet for på forbrænding, som man måler ved SPF-systemet. Hvis du læser bag på en La Roche-Posay solcreme kan du finde et PPD tal, der angiver UVA-beskyttelsen. Det er dette PPD tal, der skal være minimum 1/3 af SPF. En SPF 30 solcreme, skal altså have en minimum PPD på 10.

Sådan måler man
PPD måles på omtrent samme måde som SPF, men i stedet for at måle på rødme, så måler man på pigmentering. En PPD på 10 angiver altså at forsøgspersonerne kan være 10 gange længere i solen.

PA+(+++)
Det japanske PA+(+++) system er blevet stadig mere udbredt. Vi ser det især på amerikanske og asiatiske produkter, men også europæiske producenter har taget det til sig.

Dette system bygger på PPD-målinger som beskrevet ovenfor.

Det japanske PA-system havde indtil for nylig 3 klasser, men der er kommet en fjerde på.

PA+ = PPD på 2 – 4
PA++ = PPD på 4 – 8
PA+++ = PPD på 8 – 16
PA++++ = PPD på 16 eller derover

De engelske UVA-stjerner
Det engelske system med stjerner er opfundet af Boots og er helt sit eget. Her måler man UVA-beskyttelsen på et stykke gennemsigtig plastik og altså ikke på mennesker. Stjernerne angiver om der er et højt forhold mellem UVA og UVB beskyttelse, og vi ser dem altså udelukkende i England eller på engelske produkter. Der gives fra 1-5 stjerner.

Sådan måler man
Et tyndt lag solcreme lægges på en plade, der gennemlyses med kunstigt UV-lys. Den beskyttende effekt måles med et måleapparat.

Hvilket system er bedst?
Det engelske system er kun aktuelt i England og kan ikke sammenlignes direkte med PPD-målingerne. UVA-cirklen siger sådan set kun, at solcremen er lovlig i Europa, hvilket er en overflødig oplysning det øjeblik, du kan købe solcremen i en europæisk butik.

PPD angivet enten som et tal eller det japanske PA-system er mere brugbart og vi ser det også brugt mere og mere, men det er stadig kun et system i sin spæde vorden.

Læs mere om solcreme her og hvordan du vælger den rette solcreme. Hvad går du efter, når du skal vælge? Har du set andre UVA-mærker end disse?

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
2 kommentarer
Anja

Hvorfor giver det mening, at PPD, som angiver UVA-beskyttelse måler på pigmentering, når det er UVB-strålerne der aktiverer melanocytterne?

Helene Randløv

Hej Anja
Fordi UVA-strålerne trænger dybere ned i huden og er årsag til ujævn pigmentering.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *