Dåseposten: Hudorme og tørre flager

20.05.18
Tid

Tid

Hej med jer
Jeg har en forespørgsel som jeg håber i kan svare på.

Jeg har altid haft meget med store porrer, og det kan jeg såmænd godt leve med. Problemet er, at jeg i meget lang tid har døjet med hudorme/Black heads. Hele min hage og kæbe er fuldstændig fyldt med bitte små black heads, og de kan egentlig godt klemmes ud, men det er et kæmpe arbejde, og ville flå hele min hage og kæbe til blods. Jeg har nøjagtig det samme på næsen.
I panden har jeg ikke så mange black heads, men den er derimod helt “bulet” af bitte små “knopper” som ikke virker til at have noget i sig – det er hverken bumser eller black heads. Jeg har kombineret hud – når jeg har vasket mit ansigt er den fuldstændig “blank” på sådan en tør måde, især i panden, og der er tørre flager rundt omkring. I løbet af dagen bliver den så rigtig olieret, og det er jo så der olien sætter sig i mine porer, og så opstår skruen uden ende.

Jeg har købt jeres t-zone peeling og brugt den i cirka en måned nu, men jeg har ikke set ét eneste tegn på forbedring. Min hud reagerer overhovedet ikke på den – jeg har set i tidligere har skrevet at den kan lugte lidt stærkt og prikke lidt i huden, men ingen af delene kan jeg relatere til. Derudover fedter min hud fuldstændig vanvittigt af den. Jeg har undgået makeup i den tid jeg har brugt den, og bruger den morgen og aften. Bruger jeg det forkerte produkt?
Jeg har også købt aha-serum, men tænkte ud fra beskrivelsen, at det var t-zone jeg skulle bruge.

Har i nogen form for råd, så jeg kan få bugt med den grimme hud? Jeg føler lidt det er lidt et first world problem, for jeg ved at andre er meget slemt ramt af akne med store bylder, men det fylder alligevel meget. Jeg håber i kan hjælpe!

Knus

Kære dig

Tusind tak for dit brev. Alle kosmetiske hudproblemer er vel first world problems, også akne. Men derfor er der da ingen skam i at ville gøre noget ved det, hvis man kan og vil.

Jeg vil starte med din hud og så kan vi snakke lidt om T-Zone Peeling, produkter og hvor lang tid man skal vente bagefter.

Det lyder som om du har tre udfordringer: Fedtet hud, hudorme og tørre flager. Og de skal behandles på hver sin måde.

Fedtet hud: Hudens fedtproduktion er primært styret indefra af dine hormoner, og det er virkelig svært at putte noget på, som kan hjælpe ret meget. Men lidt kan du måske gøre med nedenstående hudpleje. Forvent dog ikke mirakler.

Hudorme: Hudorme skyldes, at fedt bliver fanget i hudens porer. Det kan vi hjælpe på. Ved at eksfoliere med et produkt med salicylsyre, så kan du fjerne det snask, der sidder nede i porerne, så de ser pænere ud. Udover salicylsyre, så kan niacinamid også hjælpe, da det har en god effekt på hudens porer. Udover syren (som du allerede bruger med T-Zone Peeling), så kan du hjælpe processen lidt på vej med lidt god gammeldags fysisk eksfoliering. En god gammeldags skrubbecreme, en rensebørste eller en konjac-svamp. Men lad være med at overdrive, det er syren, der skal gøre arbejdet.
Du skal derfor heller ikke pille og prøve at trykke dem ud – især ikke hvis du ikke kan komme til det uden at det bløder. Som du sikkert også selv kan mærke, så hjælper det ikke spor. Det er ok at poppe en enkelt bums eller lignende, hvis den går af sig selv. Men du må ikke gøre vold på huden.

Skæl: De skæl, du har på din pande, lyder derimod som noget helt andet: Skæleksem. Og der skal du have fat i et middel mod skælsvamp. Det er det samme som skæl i håret, du har bare fået det i panden. Vi har skrevet mere om det her. Der findes forskellige midler. La Roche-Posay Kerium Creme eller Nizoral creme findes på apoteket. Brug et af dem på de ramte områder ovenpå din T-Zone Peeling.

Hudpleje tager lang tid
T-Zone Peelingen/salicylsyre er helt sikkert det oplagte valg til dine problemer (bortset fra skællene, som beskrevet ovenfor). Men hudplejeprodukter tager tid. Hvis du er startet direkte op med at bruge T-Zone Peelingen to gange om dagen, så vil du efter en måned sandsynligvis kun opleve at alting er blevet meget værre.

Salicylsyre kan i starten forværre både fedtet hud, hudorme og bumser. Derfor kan det være godt at starte langsomt op med kun en gang om dagen eller sjældnere. I dit tilfælde er det lige meget nu – nu er du godt i gang, så bare bliv ved.

Salicylsyre og dermed også T-Zone Peelingen er nok en af de mest irriterende at starte op med, fordi den også starter med at forværre problemerne. Men det gælder i virkeligheden med alle aktive ingredienser: Ethvert produkt tager månedsvis før man kan se den fulde effekt. Du skal vente en måned mere eller måske to.

Så vores 2 vigtigste råd til dig er:
1. Få fat i et middel mod skælsvamp og brug ovenpå T-Zone Peelingen (Læs bagpå hvordan de skal bruges)
2. Tid. T-Zone Peelingen er ligesom al anden hudpleje lang tid om at vise sin effekt. Giv den en måned eller to mere.

PS. Og vær blid ved din hud. Lad være med at hive, trykke og flå i den.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
8 kommentarer
Louise

Hvor vildt. Det er fuldstændig som om hun hare skrevet om min hud. Det eneste er, at jeg også er sensitiv. Meget sart.
Så mit spørgsmål til jer er. Kan jeg også bruge jeres T zone peelimg? Eller vil den blive for aktiv tilden min meget sarte hud?

Katja Moikjær

Kære Louise. Ja. T-Zone Peelingen er god til sart hud. Men begynd langsomt. Kun en gang om dagen

Mette

Blot et tip: Min hudlæge anbefalede at bruge skælshampoen (Nizoral) på skæleksem ved næsefløjen når jeg alligevel var i bad.

Katja Moikjær

Hej Mette. Det er en god ide! Helene har gjort noget lignende: https://pudderdaaserne.dk/2018/03/06/tirsdagstip-hurtig-hjaelp-til-skaeleksem/

Dorte Daugaard

Kombinationen af jeres T-zone peeling og niacinamid har gjort en klar forskel for min hud – så TAK!!

Eva

Jeg døjer også rigtig meget med hudorme på næsen og hagen. Hagen (og området omkring mundvigene) er dog mere ramt af knopper, der godt kan presse, men aldrig rigtig forsvinder.
Jeg har brugt t-zone peeling i flere år og niacinamid siden den blev lanceret (begge med stor fornøjelse), og renser med Dermas rensegel og bruger nogle dag en vaskeklud eller en skrubbemaske. Overordnet set er min hud helt klart blevet pænere, men jeg synes dog stadig min næse og hage er hårdt ramt. Har I nogle gode råd til hvordan jeg kan komme hudormene til livs?
Tak for en virkelig god blog!

Katja Moikjær

Kære Eva. Det lyder som om du allerede gør alt, hvad der står i vores bog 🙂 Hvor ofte bruger du hhv. T-Zone Peeling og Niacinamid?

Eva

Jeg har helt sikkert også set en generel forbedring, men ville ønske jeg kunne få en lidt “renere” næse 🙂
Jeg bruge begge produkter hver morgen og aften, om morgenen efterfulgt af jeres alt-i-en beskyttelse (som er virkelig god mod fedtet t-zone)

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *