Håndsæbe – vejen til tørre hænder

28.02.18

haandsaebe-rettet-ph1

Opdateret 18. maj fordi ph-værdi for Decubal var angivet forkert

Du gør jo alt det rigtige. Køber kun allergimærket håndsæbe uden parfume. Og alligevel bliver dine hænder ved med at tørre ud og måske endda revne?

Problemet er, at parfumen er fuldstændig ligegyldig for, hvor tørre dine hænder bliver. Og disse billige allergimærkede håndsæber udtørrer hænderne ligeså meget som en håndsæbe med parfume.

Da jeg mødte min mand havde han knastørre hænder, der revnede om vinteren. Efter at have udvist Neutral håndsæbe fra vores hjem for knap et årti siden har der intet været. Der var en kort overgang for et par år siden, hvor vi af mangel på alternativer gik tilbage til den almindelige håndsæbe, og hans hænder tørrede spontant ud. Så det stoppede vi med igen.

Min svigermor er også et godt eksempel. Da jeg sidste vinter fik hende til at skifte sin Neutral håndsæbe ud med Organic Circle fra Rema hjalp det også på hendes fingerrevner.

Det, du skal se efter, når du har tørre hænder, handler nemlig om meget mere end parfume. Det handler om, hvorvidt sæben udtørrer. Og der spiller parfume og andre allergene ingredienser faktisk ikke nogen videre rolle.

Det gør til gengæld de vaskeaktive stoffer. Sæben. Det, der vasker dine hænder.

De hedder sulfater. Og faste læsere har nok hørt os tale om dem før. Der findes mange slags sulfater, men de mest udbredte er:

 • Sodium lauryl sulfat
 • Sodium laureth sulfat
 • Sodium coco-sulfat

Sodium lauryl sulfat (SLS) er den mest hud-irriterende af de tre, og derfor bruger man den sjældent. Den findes især i shampoo, men det bliver mindre og mindre almindeligt. Du kan derimod finde den i din tandpasta, hvor den giver det lækre skum.

Sodium laureth sulfat (SLES) er uden tvivl et bedre valg end den mere irriterende Sodium Lauryl Sulfat, men som vi også tidligere har skrevet om, så udtørrer den huden. Og især i et produkt som håndsæbe, som du bruger mange mange gange dagligt, så kan det gøre forskellen mellem tør hud eller ej. Men sodium laureth sulfat er i stort set samtlige håndsæber på markedet. Og jeg mener samtlige. Fordi det er billigt, nemt og fordi det indtil for nylig har været det bedste, vi havde. Læs mere om SLES her.

Sodium coco-sulfat – Nu ved vi efterhånden mere om, at SLES også kan udtørre huden, og der er derfor kommet mange nye og mildere alternativer. Sodium coco-sulfate er blot en af dem.

Vi har testet allergivenlige og parfumefri håndsæber
Vi har været ude og købe ind af håndsæber i Matas, på apoteket, i supermarkedet og i Normal. Vi købte dem, der var uden parfume og/eller allergimærkede.

Med en enkelt undtagelse er de allesammen baseret på sodium laureth sulfat. Bortset fra Organic Circle er de altså mere ens end forskellige. Men der er forskel, på hvor meget laureth sulfat der er i.

håndsæbe

Håndsæberne fra Neutral, Rema 1000, Irma Tusindfryd, Decubal, Änglamark og Sensitive for You indeholder alle mest SLES. Her står sodium laureth sulfat som nummer 2 på ingredienslisten lige efter vand.

Derma, Matas Natur og Sanex har begge tilføjet en fugtgivende ingrediens før sodium laureth sulfat for at modvirke den udtørrende effekt og bør altså – i teorien i hvert fald – være knap så udtørrende.

Matas ph-sæbe bruger faktisk en anden og mildere sulfat, men stadig med en solid portion SLES i.

Og så er der Organic Circle fra Rema 1000. Den håndsæbe, vi selv har brugt herhjemme, siden jeg opdagede den for cirka 3 år siden.

Den adskiller sig markant fra de øvrige håndsæber ved som den eneste at være baseret på sodium coco-sulfat.

Ingen i min familie har tørre hænder, når vi bruger den. Det får vi alle øjeblikkeligt det øjeblik, jeg går tilbage til en af de andre håndsæber med SLES.

Ph-værdi
Ph-værdien af en flydende sæbe er en anden vigtig faktor. Huden har en naturlig ph-værdi på 4,7. Hvis du bruger en sæbe med en højere ph-værdi, så piller du ved hudens naturlige forsvar. Især fordi vores vandhane vand også trækker ph i en højere retning. Så vi vil gerne have sæbe, der er lidt surere end huden. (Jo højere ph-værdi jo mere basisk, jo lavere ph-værdi jo mere sur).  Alligevel har mange håndsæber en høj ph-værdi på over 5.

haandsaebe-ph2

Mange af dem oplyser ph-værdien bagpå og tak for det! Derudover har vi selv testet ph-værdien med ph-papir. Håndsæberne ender i to grupper. Dem med en ph-værdi på under 5 og dem med en ph-værdi på over 5. På billedet er gruppen til højre dem med en ph-værdi på 5-6 og til venstre dem med en ph-værdi på mellem 4-5. Huden har bedst af en sæbe med ph-værdi på under 5 – altså gruppen til venstre. (kilde)

Konklusion:
Så når vi lægger dem alle op på en række fra mest til mindst udtørrende baseret på ph-værdi og indhold af sodium laureth sulfat, så får vi:

haandsaebe-rettet-ph1

Mest udtørrende (høj ph-værdi og masser af sodium laureth sulfat):

 • Rema 1000 Flydende Håndsæbe
 • Sensitive For You håndsæbe fra Normal
 • Irma Tusindfryd Håndsæbe

Næstmest udtørrende
lav ph-værdi og masser af sodium laureth sulfat

 • Neutral Hand Wash
 • Coop Änglamark Hand Soap
 • Decubal Hand Hash fra apoteket

Måske en lille smule mindre udtørrende end de mest udtørrende
lav ph-værdi og mindre sodium laureth sulfat

 • Derma Family håndsæbe
 • Sanex Zero%
 • Matas Natur Håndsæbe
 • Matas ph håndsæbe

Mindst udtørrende
lav ph-værdi og baseret på sodium coco-sulfat

 • Organic Circle håndsæbe (fra Rema 1000)

Andre gode håndsæber til tørre hænder
Udover Organic Circle findes der selvfølgelig andre gode håndsæber uden SLES, der er gode til tørre hænder, men som ligger i et andet prisleje. Vi vil gerne fremhæve Purely Professional Hand Cleanser.

Hvis dine hænder er helt revnede, så vil jeg gerne anbefale denne her bar-sæbe fra A-Derma, som vi herhjemme har brugt på rigtig hårdt ramte børnehænder. Du kan selvfølgelig også bruge kropssæber uden SLES, som for eksempel den fra Dexyane.

Er sulfater farlige? Skal jeg undgå dem selvom jeg ikke har tørre hænder?
Nej, slet ikke. Der er en god grund til at sodium laureth sulfat er blevet standard. Er dine hænder bløde og glade, så brug endelig standard-håndsæbe. Dette indlæg er skrevet til alle jer med tørre hænder.

PS. Og husk nu at tage de vanter på!

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
27 kommentarer
Trine

Hej med jer
Fin test! Jeg sværger også til Organic Circle og Purely Professional, men jeg har hørt rygter om, at Organic Circle udgår? Ved I mon noget?
Mvh. Trine

Siff

Det var et rygte, men Rema siger, at den ikke udgår. 🙂

Katja Moikjær

Jep, jeg har også spurgt, den forbliver

Mette

Kan man med fordel bruge en vaskeolie/-lotion som håndsæbe?
Fx Eucerin Washlotion? Vil den vaske lige så rent, som fx en “almindelig” håndsæbe? (Som fx Organic Circle)
På forhånd tak for svar 🙂
Hilsen Mette

Timothy Benjamin

Ja, højst sandsynligt. Hvordan “føles” huden/hænderne egentlig efter vask med den? (Med hensyn til oilerne).

Mette

Jeg ved ikke, hvordan Eucerin Washlotion lige præcis føles, men med de vaskeolier jeg ellers har prøvet, så synes jeg umiddelbart, at huden føles mere fugtet – men jeg ved bare ikke, om de er lige så gode til at vaske rent, som fx en håndsæbe.

Katja Moikjær

Ja. Der er ingen forskel.

Katja Moikjær

Ja…. det gør jeg ikke 🙂

Katrine

Good to know! Den var nemlig ikke nævnt her 🙂

Nanna

Hej
Jeg døjer i perioder med skæl i hovedbunden, kan dette mon være medårsag? Og kan i anbefale et produkt herfor?
Med venlig hilsen
Nanna

Katja Moikjær

Hej Nanna. Der er forskel på skæl og tør hovedbund, men det kan værre svært at kende forskel. Har du tør eller fedtet hovedbund? Men jeg vil gerne anbefale denne shampoo – det er en sulfatfri skælshampoo: https://pudderdaaserne.dk/2014/11/28/fredagsfavorit-purely-professional-shampoo-4/

R

Hvor ligger Ziajas hånd/ansigtssæbe? 🙂

Katja Moikjær

Den er supergod MEN de bruger nogle gamle og temmelig allergene konserveringsmidler. De gamle formaldehydfraspaltere. Hvis ikke det var for den, så…

Gitte

Tak! Mit apotek har også anbefalet decubals håndsæbe. Men jeg skifter med det samme. Jeg har håndeksem, virkelig slemt hvor min hud falder af.. På Marselisborg-centret i Århus anbefaler de at bruge almindelige gamle håndsæbe i stykker. Og desuden at begrænse håndvask og bruge håndsprit hvis hænderne ikke er decideret snavsede.

Katja Moikjær

Ja al håndvask udtørrer hænderne. Så det er en afvejning mellem hygiejne på den ene side og tørre hænder på den anden side.
Nu var jeg også på mit apotek og kigge efter håndsæbe og Decubal var den eneste, de havde… Jeg tror ikke de har andre flydende håndsæber pt?

Mia

Tak for god info 🙂 Når det nu ikke er parfumen, der gør forskellen i forhold til hændernes tørhed, så kunne det være fedt, hvis I lavede en test af nogle af de mest almindelige mærker med duft 🙂

Randi

Interessant! Kan disse sulfat-principper overføres til sæbe til fx ansigt og krop?

Katja Moikjær

Ja. Det gælder al hud.

Anja Hartmann

Efter du for et par uger siden anbefalede mig at udskifte håndsæben, Katja, er mine hænder blevet mindre tørre, og jeg mærker klart forskel, når jeg bruger arbejdets … og endnu mere når jeg på offentlige steder kun kan vaske i parfumerede håndsæber

Karen

Pyha! Blev lige lidt bekymret et øjeblik. Organic Circle er også fast inventar her. Blander nogen gange en smule shampoo i hvis jeg trænger til lidt velduft.. 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *