Håndsæbe – vejen til tørre hænder

28.02.18

haandsaebe-rettet-ph1

Opdateret 18. maj fordi ph-værdi for Decubal var angivet forkert

Du gør jo alt det rigtige. Køber kun allergimærket håndsæbe uden parfume. Og alligevel bliver dine hænder ved med at tørre ud og måske endda revne?

Problemet er, at parfumen er fuldstændig ligegyldig for, hvor tørre dine hænder bliver. Og disse billige allergimærkede håndsæber udtørrer hænderne ligeså meget som en håndsæbe med parfume.

Da jeg mødte min mand havde han knastørre hænder, der revnede om vinteren. Efter at have udvist Neutral håndsæbe fra vores hjem for knap et årti siden har der intet været. Der var en kort overgang for et par år siden, hvor vi af mangel på alternativer gik tilbage til den almindelige håndsæbe, og hans hænder tørrede spontant ud. Så det stoppede vi med igen.

Min svigermor er også et godt eksempel. Da jeg sidste vinter fik hende til at skifte sin Neutral håndsæbe ud med Organic Circle fra Rema hjalp det også på hendes fingerrevner.

Det, du skal se efter, når du har tørre hænder, handler nemlig om meget mere end parfume. Det handler om, hvorvidt sæben udtørrer. Og der spiller parfume og andre allergene ingredienser faktisk ikke nogen videre rolle.

Det gør til gengæld de vaskeaktive stoffer. Sæben. Det, der vasker dine hænder.

De hedder sulfater. Og faste læsere har nok hørt os tale om dem før. Der findes mange slags sulfater, men de mest udbredte er:

 • Sodium lauryl sulfat
 • Sodium laureth sulfat
 • Sodium coco-sulfat

Sodium lauryl sulfat (SLS) er den mest hud-irriterende af de tre, og derfor bruger man den sjældent. Den findes især i shampoo, men det bliver mindre og mindre almindeligt. Du kan derimod finde den i din tandpasta, hvor den giver det lækre skum.

Sodium laureth sulfat (SLES) er uden tvivl et bedre valg end den mere irriterende Sodium Lauryl Sulfat, men som vi også tidligere har skrevet om, så udtørrer den huden. Og især i et produkt som håndsæbe, som du bruger mange mange gange dagligt, så kan det gøre forskellen mellem tør hud eller ej. Men sodium laureth sulfat er i stort set samtlige håndsæber på markedet. Og jeg mener samtlige. Fordi det er billigt, nemt og fordi det indtil for nylig har været det bedste, vi havde. Læs mere om SLES her.

Sodium coco-sulfat – Nu ved vi efterhånden mere om, at SLES også kan udtørre huden, og der er derfor kommet mange nye og mildere alternativer. Sodium coco-sulfate er blot en af dem.

Vi har testet allergivenlige og parfumefri håndsæber
Vi har været ude og købe ind af håndsæber i Matas, på apoteket, i supermarkedet og i Normal. Vi købte dem, der var uden parfume og/eller allergimærkede.

Med en enkelt undtagelse er de allesammen baseret på sodium laureth sulfat. Bortset fra Organic Circle er de altså mere ens end forskellige. Men der er forskel, på hvor meget laureth sulfat der er i.

håndsæbe

Håndsæberne fra Neutral, Rema 1000, Irma Tusindfryd, Decubal, Änglamark og Sensitive for You indeholder alle mest SLES. Her står sodium laureth sulfat som nummer 2 på ingredienslisten lige efter vand.

Derma, Matas Natur og Sanex har begge tilføjet en fugtgivende ingrediens før sodium laureth sulfat for at modvirke den udtørrende effekt og bør altså – i teorien i hvert fald – være knap så udtørrende.

Matas ph-sæbe bruger faktisk en anden og mildere sulfat, men stadig med en solid portion SLES i.

Og så er der Organic Circle fra Rema 1000. Den håndsæbe, vi selv har brugt herhjemme, siden jeg opdagede den for cirka 3 år siden.

Den adskiller sig markant fra de øvrige håndsæber ved som den eneste at være baseret på sodium coco-sulfat.

Ingen i min familie har tørre hænder, når vi bruger den. Det får vi alle øjeblikkeligt det øjeblik, jeg går tilbage til en af de andre håndsæber med SLES.

Ph-værdi
Ph-værdien af en flydende sæbe er en anden vigtig faktor. Huden har en naturlig ph-værdi på 4,7. Hvis du bruger en sæbe med en højere ph-værdi, så piller du ved hudens naturlige forsvar. Især fordi vores vandhane vand også trækker ph i en højere retning. Så vi vil gerne have sæbe, der er lidt surere end huden. (Jo højere ph-værdi jo mere basisk, jo lavere ph-værdi jo mere sur).  Alligevel har mange håndsæber en høj ph-værdi på over 5.

haandsaebe-ph2

Mange af dem oplyser ph-værdien bagpå og tak for det! Derudover har vi selv testet ph-værdien med ph-papir. Håndsæberne ender i to grupper. Dem med en ph-værdi på under 5 og dem med en ph-værdi på over 5. På billedet er gruppen til højre dem med en ph-værdi på 5-6 og til venstre dem med en ph-værdi på mellem 4-5. Huden har bedst af en sæbe med ph-værdi på under 5 – altså gruppen til venstre. (kilde)

Konklusion:
Så når vi lægger dem alle op på en række fra mest til mindst udtørrende baseret på ph-værdi og indhold af sodium laureth sulfat, så får vi:

haandsaebe-rettet-ph1

Mest udtørrende (høj ph-værdi og masser af sodium laureth sulfat):

 • Rema 1000 Flydende Håndsæbe
 • Sensitive For You håndsæbe fra Normal
 • Irma Tusindfryd Håndsæbe

Næstmest udtørrende
lav ph-værdi og masser af sodium laureth sulfat

 • Neutral Hand Wash
 • Coop Änglamark Hand Soap
 • Decubal Hand Hash fra apoteket

Måske en lille smule mindre udtørrende end de mest udtørrende
lav ph-værdi og mindre sodium laureth sulfat

 • Derma Family håndsæbe
 • Sanex Zero%
 • Matas Natur Håndsæbe
 • Matas ph håndsæbe

Mindst udtørrende
lav ph-værdi og baseret på sodium coco-sulfat

 • Organic Circle håndsæbe (fra Rema 1000)

Andre gode håndsæber til tørre hænder
Udover Organic Circle findes der selvfølgelig andre gode håndsæber uden SLES, der er gode til tørre hænder, men som ligger i et andet prisleje. Vi vil gerne fremhæve Purely Professional Hand Cleanser.

Hvis dine hænder er helt revnede, så vil jeg gerne anbefale denne her bar-sæbe fra A-Derma, som vi herhjemme har brugt på rigtig hårdt ramte børnehænder. Du kan selvfølgelig også bruge kropssæber uden SLES, som for eksempel den fra Dexyane.

Er sulfater farlige? Skal jeg undgå dem selvom jeg ikke har tørre hænder?
Nej, slet ikke. Der er en god grund til at sodium laureth sulfat er blevet standard. Er dine hænder bløde og glade, så brug endelig standard-håndsæbe. Dette indlæg er skrevet til alle jer med tørre hænder.

PS. Og husk nu at tage de vanter på!

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
27 kommentarer
Anna S.

Hej med jeg 🙂
Vil lige komme med en anbefaling: Urtekrams håndsæber er alle uden SLS og de er super gode og ikke udtørrende. Er man ikke til parfume, kan man bare købe varianten uden. Tænker det er godt at vide, da deres sæber også er forholdvist tilgængelige.
God aften!

Carina Lysdahl

Hej!
Først tak for et godt indlæg – havde aldrig tænkt over at der var et alternativ til den hårde udtørrede håndsæbe – så tak for at oplyse mig, har klart hjulpet mine vintertørre hænder.
Men en ting er at udskifte håndsæben derhjemme, en anden ting er at få det gjort på sin arbejdsplads, hvor jeg vasker hænder 20 gange i løbet af en dag. På min arbejdsplads hænger de klassiske dispensere fra Tork, og har søgt lidt på nettet for at se om der forhandles en sæbe med sodium Coco sulfate, men kan ikke umiddelbart finde noget – ved du om man kan købe det et sted?
Mvh. Carina

Gitte

Tak fir virkelig for godt tip! Herhjemme knaser hænderne betydeligt mindre, og vi bruger langt mindre håndcreme. Men kan du anbefale en fast håndsæbe? Jeg vil helst bruge ikke flydende håndsæbe. På forhånd tak.

Helene Randløv

Hej Gitte
Du kan læse om en, i dette gamle indlæg: https://pudderdaaserne.dk/2012/10/25/a-derma-dermatological-bar-eriks-kur-mod-eksemtorre-haender/, men jeg bliver lige nødt til at spørge, hvorfor du ikke vil bruge flydende sæbe?
Kh. Helene

Camilla

Hvad synes I om Organic Circle efter indholdet er ændret og flasken har skiftet udseende?
Jeg synes, at det bliver opbrugt hurtigere, fordi den nu er helt gele-agtig, og syntes også i begyndelsen, at den virkede mere udtørrende, men stadig, at det er den bedste, jeg kender.

Katja Moikjær

Jeg har lige brugt min første flaske. Jeg har desværre ikke brugt den gamle indenfor det sidste halve år pga vores egen sæbe, så jeg kan ikke huske den godt nok til at lave en præcis sammenligning af konsistensen, men 1) Den er stadig den bedste billige mulighed og 2) flasken er blevet markant pænere.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *