Hvis du får bumser så stil dig selv dette spørgsmål

17.03.14
Yasminelle p-piller

Yasminelle p-piller

Er du en voksen kvinde og får du pludselig bumser, som du ikke plejer at have, så er der et spørgsmål, du skal stille dig selv:

Er der sket noget for nylig, der kan have påvirket mine hormoner? 

  • Start/stop af p-piller, hormonspiral eller anden slags hormonbaseret prævention 
  • Skift af p-pillemærke
  • Graviditet
  • PCO (klassiske symptomer er uregelmæssig menstruation, øget hårvækst, akne og vægtøgning)
  • Overgangsalder

 

Voksne mennesker udvikler meget sjældent pludselig akne, hvis ikke de har haft det før. Alligevel er akne ret hyppig blandt voksne kvinder.

Langt den hyppigste årsag til akne hos os er ganske simpelt hormoner. Voksne kvinder har hyppigere problemer med bumser end voksne mænd har, og forklaringen ligger sandsynligvis i, at vores hormoner svinger mere.

Og 9,99 ud af 10 gange, jeg bliver spurgt, hvad man skal gøre ved pludselige udbrud af bumser, så viser det sig da også, at spørgeren kan svare “ja” til ovenstående spørgsmål. For ikke ret længe siden, kom en hemmeligt gravid veninde til at afsløre sig selv, da hun spurgte mig til råds om hendes nye bumser. For ja – gravid var hun jo, måtte hun indrømme.

Løsningen på problemet afhænger selvfølgelig af, hvad der har udløst ændringen i dine hormoner og vil i næsten alle tilfælde (prævention og PCO fx.) kræve en tur til lægen. Valg af prævention kan vi selvfølgelig ikke rådgive om her.

Jeg har PCO og oplever i høj grad, at mine få udbrud af bumser kommer, når jeg ikke kan kontrollere min PCO i perioder.

Jeg har selv fået udbrud af bumser af halvdelen af al den prævention, jeg har fået, hvorimod den anden halvdel har fået min hud til at blive superpæn igen. Mange af os kender også det med, at man kan se på sit ansigt, hvad tid på måneden det er.

Har du selv erfaringer med sammenhængen mellem bumser og hormoner?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
34 kommentarer
Karen

Jeg er glad for I tager dette emne op.
Jeg plejer ikke at have de store udbrud af bumser da jeg var på p-piller.. En eller to hist og her pr mån.
Efter p-pille stop (8 år) er jeg begyndt at få lidt flere, især omkring kæbelinjen og på halsen. Jeg har læst mig til at det især har noget med hormonerne at gøre.
Jeg har læst om pocs har været mega bange for at jeg har det, men jeg fik jo kun øget bumser pga p-pille stop!
Hvis man har pocs holdes det så nede af p-piller mht bumser?
Jeg har hverken taget på, eller fået øget hårvækst. Dog er min mens ret ureglmæssig… Puha sikke en lang smøre.. Har I råd til hvordan det holdes nede på kæbe og hals?

Katja Moikjær

Ja, PCO symptomer bliver holdt nede af p-piller. P-piller bliver faktisk ofte brugt som behandling.
Hvis du har uregelmæssig menstruation kunne det godt tyde på, der var noget skævt i de hormoner, du burde få set på.

Mette

Mine bumser kommer af flere ting, men sjældent hormoner – jo, da jeg var i midten af 20’erne, fik jeg stort set altid 1 bums, når jeg havde menstruation.
Men nu kommer de af stress, for meget sukker og fed mad og af manglende afrens af ansigtet mere end en enkelt aften i ny og næ. Træning (med dertil hørende massive mængder sved) kan også få det til at poppe hos mig.

Katja Moikjær

Det er egentlig meget smart at have sådan en “indbygget” stress-alarm. Så ved man hvornår man skal passe bedre på sig selv 🙂 Jeg har også sådan, bare på en anden måde

Mette

Hehe, både og… De kommer jo først, når det er for sent 😉
Kom også lige til at tænke på, at jeg får bumser, når jeg er syg – eller mine porrer stopper i hvert fald meget mere til.

Nanna L

Jeg får altid tre-fire bumser på kæben/hagen et par dage før min menstruation, de er der så i fire-fem dage og “tørrer” så ligesom ud af sig selv igen…

Katja Moikjær

Me too!

Natascha

Yes, det har jeg helt sikkert. For mig lader uren hud til at hænge sammen med hormoner og stress. Mht. hormoner er det faktisk sådan, at jeg omkring ægløsning kan se, hvilken side, den kommer til at finde sted i, fordi det altid passer med, at jeg får uren hud i den side af ansigtet. Det lyder helt skørt, men det holder altså hver gang.

Katja Moikjær

Ej hvor vildt! Det kunne være ret interessant at undersøge nærmere

Julie Emmelie

Om jeg har… Lige op til den tid om måneden slog jeg tit voldsomt ud på hagen hvilket altid har irriteret mig. Og på et tidspunkt var det fordi jeg havde skiftet til et nyt p-pille mærke, men nu prøver jeg et nyt mærke igen og det er slet ikke så slemt, som det plejer, men det er stadig virkelig irriterende og tænkte på at høre min læge ad, hvad man kan gøre og måske få en henvisning til en hudspecialist da sart og udsat hud ligger til familien.. ):
-Julie Emmelie

Katja Moikjær

Det lyder som en god plan 🙂

Christina

For filan da ja, hvor jeg kender til det. Jeg stoppede med p-piller for lidt over et år siden, da manden og jeg er påbegyndt “projekt baby”. Der er dog ingen baby endnu, men desværre en masse uren hud hos mig. Jeg får primært bumser i panden og på ryggen (nakken), men døjer også lidt med nogle enkelte på hals og bryst. Mit problem er derudover, at jeg får ar af bumserne, og jeg piller altså ikke i dem. Promise! Men nogle gange popper de i badet eller under dynen. Jeg har efterhånden prøvet alt føler jeg, både til selve bumserne og arrene, men ingen bedring. Jeg synes efterhånden, at jeg burde kunne se en forandring? Altså, de der hormoner, bør de ikke snart stabilisere sig efter et år?
Sorry, det blev en lang smøre, men det er sgu et sensitivt emner, der lige rammer plet.

Katja Moikjær

Stakkel…. Jo efter et år burde det hjælpe, men…. Nu spørger jeg bare helt dumt: Du har bumser og lyder ikke til at være gravid endnu efter over et år. Har du PCO?

Christina

Tak for dit svar, Katja. Jeg måtte lige ind og tjekke, hvad pco egentlig er. Men da manden og jeg er i gang med de første undersøgelser ang. ufrivillig barnløshed, så har jeg fået taget blodprøver mv. Der går jeg ud fra, at de ville have fanget sådan noget? Jeg har heller ikke de andre symptomer, som netdoktor skriver. Jeg håber ihvertfald på, at der snart sker en ændring i huden, da jeg ærlig talt synes, at det er træls, at uren hud også skal fylde oppe i hovedet.

Anne H. Kristensen

Jeg får bumser af hårprodukter. Det er en bitsch, for hvis jeg bruger en shampoo eller balsam min hud ikke kan lide har jeg bumser næsten en hel måned derefter. Og mest på bryst og ryg men også langshårgrænse og ned af halsen/nakken. Surt, når man nu godt kan lide at prøve nye produkter. 🙁

Katja Moikjær

Æv 🙁 Det er irriterende. Det har jeg også prøvet et par gange

melanie

Ja mon ikke. Jeg skiftede til p-sprøjte pga andre bivirkninger ved mine p-piller og det tog 1,5 uge og min ryg havde jo næsten ikke en plet uden en bums eller noget på vej. Jeg fik nok 5 nye kæmper på ryggen hver morgen -.- Og de var så småt på vej mod mit ansigt.
Nu er jeg tilbage på piller og de er allerede på vej væk fra ryggen men min ryg er ødelagt 🙁 fyldt med ar og brune pletter, ved ikke hvad jeg kan gøre for at gøre dem mindre synlige?

Katja Moikjær

Jeg havde samme oplevelse, da jeg havde hormonspiral. Så den måtte ud :-/ Det ALLERvigtigste lige nu er ikke at få sol på stederne. Så burde du kunne undgå at arrene bliver permanente.

Stine

Jeg har selv pco og der er intet andet end hormoner der kan styre min bumser! Hold nu op hvor kan man prøve meget, men er man inde en en periode hvor der er ekstra blus på hormonerne ja så kører de bare deres eget løb må man sige!

Katja Moikjær

Jep! Samme her. Og der er så godt som intet man kan gøre “udvendigt”

Denise

Jeg er virkelig glad for i tager emnet op. Min hud har altid været fin indtil jeg gik i 2.G og min læge anbefalde at jeg skulle tage noget medicin først, men det hjalp ikke. Så fik jeg en kæreste, så begyndte jeg på p-piller som hjalp min hud rigtig meget! jeg har brugt p-piller i 4 år indtil i August sidste år, måtte jeg nemlig stoppe. Blev dårlig af dem hvergang jeg tog en pille, som om pillen var ikke slugt ordentlig. Da jeg holdte kunne jeg godt se med det samme i huden hvor hurtigt min akne kom desværre og det blev voldsomt. Men jeg måtte holde pause fra det og faktisk i går startede jeg på p-piller igen. 🙂
Så får min egen sag, så er jeg afhængige af p-piller der er beregnet til huden 🙂

Katja Moikjær

Tak for din historie Denise 🙂 Her har jeg heller aldrig pænere hud end når jeg er på p-piller. Desværre kan jeg ikke tåle dem :-/

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *