Hvis du får bumser så stil dig selv dette spørgsmål

17.03.14
Yasminelle p-piller

Yasminelle p-piller

Er du en voksen kvinde og får du pludselig bumser, som du ikke plejer at have, så er der et spørgsmål, du skal stille dig selv:

Er der sket noget for nylig, der kan have påvirket mine hormoner? 

  • Start/stop af p-piller, hormonspiral eller anden slags hormonbaseret prævention 
  • Skift af p-pillemærke
  • Graviditet
  • PCO (klassiske symptomer er uregelmæssig menstruation, øget hårvækst, akne og vægtøgning)
  • Overgangsalder

 

Voksne mennesker udvikler meget sjældent pludselig akne, hvis ikke de har haft det før. Alligevel er akne ret hyppig blandt voksne kvinder.

Langt den hyppigste årsag til akne hos os er ganske simpelt hormoner. Voksne kvinder har hyppigere problemer med bumser end voksne mænd har, og forklaringen ligger sandsynligvis i, at vores hormoner svinger mere.

Og 9,99 ud af 10 gange, jeg bliver spurgt, hvad man skal gøre ved pludselige udbrud af bumser, så viser det sig da også, at spørgeren kan svare “ja” til ovenstående spørgsmål. For ikke ret længe siden, kom en hemmeligt gravid veninde til at afsløre sig selv, da hun spurgte mig til råds om hendes nye bumser. For ja – gravid var hun jo, måtte hun indrømme.

Løsningen på problemet afhænger selvfølgelig af, hvad der har udløst ændringen i dine hormoner og vil i næsten alle tilfælde (prævention og PCO fx.) kræve en tur til lægen. Valg af prævention kan vi selvfølgelig ikke rådgive om her.

Jeg har PCO og oplever i høj grad, at mine få udbrud af bumser kommer, når jeg ikke kan kontrollere min PCO i perioder.

Jeg har selv fået udbrud af bumser af halvdelen af al den prævention, jeg har fået, hvorimod den anden halvdel har fået min hud til at blive superpæn igen. Mange af os kender også det med, at man kan se på sit ansigt, hvad tid på måneden det er.

Har du selv erfaringer med sammenhængen mellem bumser og hormoner?

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
34 kommentarer
Molly

Jeg har sådan gået og tænkt på at skrive til jer omkring dette emne – men nu kan det være jeg kan få svar på mine spørgsmål her!
Jeg er nemlig gravid i 5. måned og døjer med rigtig dårlig hud. Allerede da jeg smed præventionen for et halvt år siden fik jeg udbrud langs kæben, og det blev kun værre da jeg så blev gravid. Røde ømme bumser på hele underste del af ansigtet. Det skal siges at jeg ALDRIG har haft problemhud før nu.
Efter et par måneder med blid og nænsom ansigtspleje er der ikke rigtig noget problem at spore – i mit ansigt vel at mærke. For jeg fik og har stadig enormt mange bumser på skuldrene og ned ad øverste del af ryggen, og det gør mig så frygtelig utilpas. Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skal stille op – prøver at være lige så nænsom som jeg er mod mit ansigt men lige lidt hjælper det. Har i nogle tips?

Katja Moikjær

Først og fremmest stort tillykke 🙂
Mit bedste og eneste råd er at få født det barn. Du kan ikke gøre en sk…. andet. Så hav tålmodighed 4 måneder endnu, så skal det hele nok skifte igen.

Molly

Haha, du har sgu nok ret 🙂 tak!

Caroline

Min hud er desværre kun pæn når jeg tager 1. generations p-piller (Feminil Mite). Jeg har prøvet både 2., 3. generations p-piller og at stoppe helt, men hver gang bryder helvedet løs igen. Jeg kan sige med sikkerhed at min urene hud udelukkende skyldes hormoner.

Pia h

Hej.
Jeg har pcos og kan genkende problemet med bumser når jeg ikke har 100 % styr på kosten.
Det er så frusterende at være forfulgt af pco og frygter barnløshed.
Har i nogle råd mod bumser og overvægt når man har pco?
Kh.

Katja Moikjær

Jeg har to: få en tid hos Svend Lindenberg på Lygten i Kbh og så lægge sin kost om: http://detskalsmageafnoget.dk/2011/11/gaesteblogger-pudderdase-katja-om-sit-vaegttab/

Melanie

Jeg blev ved et uheld gravid sidste år, og jeg fik ikke bare uren hud i ansigtet, men også akne op og ned af armene, som selv efter aborten bare blev ved og ved. Min hud ligner stadig ikke sig selv 🙁

Marie

Min hud ændrede sig markant da jeg fik hormonspiral. Efter at have haft den et lille års tid viste det sig dog, at jeg har allergi over for komælksprotein. Jeg prøvede derfor at droppe dette 100 % i min kost, hvilket efter et par uger viste sig ved en normal fin hud, som jeg altid tidligere har haft. Nu lever jeg ca. 95 % uden komælksprotein – dvs. at jeg f.eks. godt kan spise lidt ost engang imellem eller hvad end jeg nu lige finder uunvdværligt. Spiralen har jeg stadig, så nu får den ikke skylden længere. Håber for nogle af jer andre, at I evt. kan løse problemet ved at skære ned på mælken… Mvh.

Cecilia

Hej, jeg har også PCO. Hvad gør du for at mindske symptomerne?
Jeg er 18 år, så har nok også bumser af den grund, men stadig 🙂

Katja Moikjær

Lige nu er jeg ikke så god til det :-/
Men to ting: low carb kost og PCO klinikken på Lygten i Kbh

Sandra

Det er så sikkert som amen i kirken, at når jeg bliver stresset, så går der ganske få dage, og så kommer bumserne i ansigtet, på brystet og på ryggen!
Så for mit vedkommende hænger min livsstil og uren hud uvægerligt sammen.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *