Kemisk peeling til daglig brug – AHA, BHA, LHA, PHA

28.12.13
Produkter med kemisk eksfoliering

Produkter med kemisk eksfoliering

Vi får mange mails og kommentarer fra jer, der har svært ved at finde ud af, hvilken type kemisk peeling, man skal vælge og i særdeleshed, hvilke produkter der er gode.

Det forstår jeg godt. Der er efterhånden mange forskellige typer af syre at vælge i mellem, og mange af dem kan de samme ting. Derudover kræver det nærmest en uddannelse i kemi at finde ud af, hvilke produkter der er effektive. Visse typer af syre skal være i koncentrationer på maksimalt 2 procent, mens andre skal have 25 procent for at fungere optimalt. Samtidig er produktets ph-værdi afgørende. En syrepeeling med for høj ph-værdi vil være komplet ineffektiv, selvom det indeholder nok så høje koncentrationer af den pågældende syre.

Jeg vil i dette indlæg gennemgå de forskellige typer af syre, og hvilke gode produkter der findes med de enkelte typer i.

Men alle typer af syre vil være gode for næsten alle typer af hudproblemer. Selvom salicylsyre har den bedste effekt på akne, så er glykolsyre også godt. Og selvom glykolsyre anses for det bedste valg til tør og ældet hud, så er salicylsyre også stadig godt for de problemer. Fordi de i bund og grund gør de samme ting – fjerner døde hudceller og lader ny og frisk hud komme frem i lyset.

Jeg har derfor før anbefalet det forhåndenværende søms princip, når det kommer til valg af kemisk eksfoliering. Det er ikke sikkert at de store prisforskelle, der kan være på produkterne, modsvarer forskellen i effekt.

Vælg creme, lotion, toner eller lignende
Til huden bør du vælge produkter med kemisk peeling, der bliver siddende på huden. Og altså IKKE ansigtsvask eller lignende, der skal vaskes af igen. De har nok en effekt, men du får en bedre effekt af produkter, som bliver på huden.

BHA – salicylsyre
Salicylsyre eller BHA (beta hydroxy acid) er en af mine yndlings kemiske peelinger. Produkter kun med salicylsyre i er meget milde, men samtidig effektive. Det er godt mod primært akne, hudorme og uren hud, fordi de kan trænge gennem fedt på huden, hvilket AHA ikke kan på samme måde.

Hvis du for eksempel har rosacea er det salicylsyre, du skal gå efter, når du vælger en kemisk peeling.

Men af en eller anden grund så er det umanerligt svært at finde produkter på markedet med ren salicylsyre. Og dem, der er, indeholder gerne en forbandet masse alkohol (typisk produkter solgt mod akne) eller er ineffektive på grund af for høj PH-værdi (som for eksempel hos Vichy).

Gode produkter med salicylsyre
I de danske butikker kan jeg kun pege på et enkelt produkt: Cliniques Mild Clarifying Lotion. Den er til gengæld også super – den indeholder 0,5 procent salicylsyre og har en effektiv ph-værdi. ALLE de øvrige clarifying lotions indeholder desværre enormt meget alkohol.

Det absolut bedste produkter med salicylsyre finder du hos PaulasChoice. De er uden parfume, har en effektiv ph-værdi, og du kan vælge mellem 1 eller 2 procent koncentrationer.

Jeg selv bruger 2% Beta Hydroxy Acid Gel. Det betyder ikke noget for effekten om du vælger den som gelé, lotion eller flydende. Vælg den konsistens, du foretrækker. Hvis du har super sart hud, så kan du starte med de milde på 1 procent.

AHA – frugtsyre og mælkesyre
AHA er nok de mest udbredte syrepeelinger og dem, vi har haft på markedet længst. De består af både frugtsyre (for eksempel glykolsyre – glycolic acid) og mælkesyre (lactic acid). Der findes mange alt efter, hvad de er udvundet af: malic acid, tartaric acid, mandelaic acid mfl.

Til hjemmebrug bør du vælge koncentrationer mellem 5 og 10 procent. På klinikker kan du få professionelle peelinger med højere koncentrationer, men det er ikke noget at rode med selv derhjemme.

AHA trænger dybere ned i huden end BHA og dens kusine LHA. Dette gælder især glykolsyre, hvorimod mælkesyre ikke kommer så dybt ned.

Dernede stimulerer den dannelsen af nye hudceller og binder samtidig fugt i huden. Den fjerner døde hudceller og er især god til tør og ældet hud, men der er også god effekt for akne.

Gode produkter med AHA
Flere mærker herhjemme sælger effektive produkter med frugtsyre i. Det er ofte klinikmærker. Gå blandt andet efter mærker som MD Formulations, Peter Thomas Roth og Mesoestetic.

Paula’s Choice laver også effektive produkter med glykolsyre i en dejlig lav ph-værdi. Jeg har selv kun prøvet den almindelige med 8 procent.

LHA
LHA eller Lipohydroxy Acid er en ny type syre udviklet af L’Oréal-koncernen. Den er i tæt familie med salicylsyre og på ingredienslisten hedder den da også capryloyl salicylic acid.

Perspektiverne i den nye form for syre er meget interessante. Dens egenskaber minder meget om salicylsyre, og undersøgelser viser, at den er lige så effektiv som salicylsyre til at behandle akne, hudorme og uren hud.

Men der er en meget vigtig forskel på LHA og BHA. LHA virker nemlig ved en hudneutral ph-værdi på 5,5 så den kan bruges i produkter med højere (og dermed mildere) ph-værdier en salicylsyre (BHA).

LHA er altså meget interessant, og det kunne især være interessant at se mere forskning fra uafhængige kilder. Det vi har er financieret af L’Oréal-koncernen selv, men det er publiceret i anerkendte videnskabelige tidsskrifter.

Gode produkter med LHA
Du skal kigge hos L’Oreal koncernen for at finde produkter med LHA. Det vil sige mærker som SkinCeuticals, La Roche-Posay, Vichy og L’Oréal Paris.

Mit problem med de fleste af disse produkter som for eksempel denne fra Vichy er, at det er produkter med en kombination af LHA, AHA og BHA i en creme med en høj ph-værdi. Du får altså en effektiv LHA, men AHA og BHA vil være ineffektive.

L’Oréal opfinder gerne den dybe tallerken flere gange og billigere produkter som L’Oréal Triple Active Anti-Shine har en ingrediensliste, der minder rigtig, rigtig meget om La Roche-Posay Effaclar Duo (det er jo også de samme, der laver dem). La Roche-Posay tilfører dog også niacinamid, der er gavnligt for uren hud.

Dette produkt fra SkinCeuticals er særligt interessant, da det indeholder en kombination af ingredienser (med en lav ph-værdi), som er meget lig kombinationen af ingredienser i dette studie, der viser en effekt svarende til den fra det receptpligtige middel Clindoxyl.

Desværre er SkinCeuticals Blemish and Age Defense alkoholbaseret – man kan åbenbart ikke få det hele. Og når studiet viser, at både effekt og bivirkninger svarer til Clindoxyl, hvorfor så ikke bare gå til lægen og få en recept på det noget billigere lægemiddel?

Det samme gælder LHA Solution, der ellers indeholder en interessant blanding af syre.

La Roche-Posay Effaclar K er nok et af de bedste bud, hvis du kæmpe mod akne. Det indeholder også en stor mængde salicylsyre (men ph-værdien er altså temmelig høj) i en kombination med LHA og retinol linoleate, der også er godt mod uren hud.

La Roche-Posays Effaclar Skintonic er rig på LHA – men med meget alkohol i.

PHA
PHA – Polyhydroxyacid er en moderne udgave af AHA. Det har de samme egenskaber, som gør den effektiv til ældet, solskadet eller akneplaget hud, men er mildere mod huden og giver ikke den samme irritation som AHA ofte gør. Derfor kan PHA – i modsætning til AHA – også ofte bruges af dig med rosacea. (kilde) Gluconolactone kan måske endda hjælpe på rosacea.

PHA øger heller ikke følsomheden overfor UV-lys på samme måde som AHA gør. Den er et rigtig godt valg af syre, hvis ældet hud er dit problem.

PHA findes som blandt andet gluconolactone og lactobionic acid, og det er særdeles interessante syrer. Jeg har selv prøvet dem fra Clinique, og det er lækkert.

Gode produkter med PHA
Clinique bruger lactobionic acid i deres Turnaround serie.

Gluconolactone kan du finde hos især klinikserierne Exuviance/NeoStrata, der konsekvent holder en korrekt PH-værdi i deres produkter med syre.

Comfort Zone bruger også gluconolactone i deres Skin Resonance Peeling og i Skin Regimen Night Renewer.

Jeg har ikke selv haft peelingprodukter fra Exuviance, NeoStrata eller Comfort Zone i hænderne, så jeg kan ikke komme med nærmere anbefalinger.

Kombinations-produkter
Mange af de produkter, jeg har nævnt, indeholder en kombination af flere former for syre. Det gør nogle andre af mine favoritter også.

Avène Cleanance K er en blanding af 6 procent glykolsyre, 2 procent mælkesyre og 0,1 procent salicylsyre i en effektiv ph-værdi. Den lave ph-værdi, lave pris og nemme tilgængelighed på apoteket gør det til en meget attraktiv mulighed for de fleste.

MD Formulations Vit-A-Plus Night Recovery er også en blanding af glykolsyre og salicylsyre, men med et højere niveau af salicylsyre. En gammel favorit herhjemme – min hud kan bare bedst lide salicylsyre.

Andre syrer
De fire former for sure, jeg har skrevet om her, er langt fra udtømmende. Syrer som kojic acid bruges også mod hyperpigmentering. Acelaic acid er godt til hyperpigmentering, acne og rosacea. Gode, gamle carbamid er omend ikke en syre, så også eksfolierende. Til klinikbrug bruger man også nogle langt mere hardcore peelinger. Og så er der de nye former for enzympeelinger. Men dette indlæg er vist langt nok som det er…

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

PS. Dette er et gammel indlæg og flere af produkterne findes ikke længere og nye er kommet til. Blandt andet vores egne.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
129 kommentarer
Anneli

Dejligt indlæg! Apoteket og Avene kalder på mandag. Hvordan bør man forholde sig med at smøre creme på, ligeefter at man bruger fx. en tonic med syre? Bør man vente noget tid så den ikke risikerer at blive neutraliseret af cremen eller hvordan?

Louise

Er SÅ glad for jeg har fundet bloggen og dig :o) Superinteressant læsning, men mistede overblikket :o(
Hvordan er rækkefølgen:
1) Let vask med mild sæbe dagligt?
2) let skruppecrem 1 gang om ugen?
3 kemisk peelingen som man lader sidde og creme på hvis man har tør hud dagligt eller?
– Hvis jeg har tør hud med tendens til urenheder, hvad anbefaler du så?
Mange hilsner
Louise

Katja Moikjær

Jeps – det lyder som en god plan 🙂
Hvad er det for en anbefaling, du søger?

Beate

Jeg vil altså gerne slå et slags for Danish Skin Cares Smooth Skin Daily Exfoliator. Den er virkelig lækker, effektiv og mild. Jeg har før i tiden brugt en flydende fra Paula’s Choice, og de minder en del om hinanden – dog er jeg mest til DSC.

Kristina

Super godt indlæg, jeg er stor fan af kemisk peeling! Jeg har fulgt meget med i jeres indlæg om perioral dermatit, da jeg selv lider af dette og jeg vil derfor høre, om I har erfaringer med kemisk peeling til denne hudlidelse? Jeg har valgt at stoppe med peelingen (Paula’s choice) og bruge så få produkter som muligt til min hud, men jeg savner peelingen til at tage mine hudorme 🙂

Henrik boysen

Virkelig dejligt artikel, nem og forstålig. Vil lige tilføre at jeg syntes man skal starte stille ud hvis man kaster sig ud i daglig eksfoliering produkter. Det gælder nemlig ikke om at eksfolier huden mest muligt, men om at finde en balance hvor uden kommer til at opføre sig så normalt så muligt. Har selv brugt eksfoliering lidt for flittigt før hen og det bliver huden altså ikke pænere af, tro mig 🙂 Nu gør jeg det kun 2 gange om ugen med Paulas Choice 2% og det er rigeligt 🙂 Godt Nytår til alle, og til de 2 damer vil jeg bare sige endnu engang tak, fordi i hjælper så mange mennesker vi har et fælles mål kan jeg godt afsløre 🙂 Hilsen The angry beauty nerd

malene

jeg har længe overvejet kemisk peeling, og tror jeg springer ud i det nu – tak for en overskuelig guide! har luret lidt på avene, så det må blive den jeg napper.. igen – tusind tak! 🙂

Lotte

Hej med jer.
Takket være jeres blog har jeg fået øjnene op for det her. Det er et super fint indlæg, med rigtig mange muligheder at tage af. Men nu er jeg meget ny på det her kemisk peeling-område.. Så har lige et meget konkret spørgsmål.
Jeg døjer meget med uren hud især i form af hudorme på næsen og en del små knopper/små bumser i pande og på hagen. Hvilken slags af det der kemiske halløj skal jeg vælge? Altså hvilket mærke, og hvilket produkt (scrub, creme eller lign)? Eller hvilke vil i anbefale?
På forhånd tak,
Mvh Lotte

Anne S.

Kære Pudderdåser,
Først og fremmest tak for en aldeles fremragende og oplysende artikel – det var spændende læsning.
Jeg har hyperpigmentering, rosacea og meget tør og sensitiv hud (i prioriteret rækkefølge for hvor meget det irriterer mig :)). Er det PHA jeg bør gå efter?
Kh. Anne

Katja Moikjær

Ja, det ville være et godt bud. Alternativt salicylsyre.

Sofie

Salicylsyre er udtørrende og derfor vil man ikke anbefale det til Roseacea. Men PHA kan – i modsætning til AHA – også ofte bruges af dig med rosacea. Gluconolactone kan måske endda hjælpe på rosacea.

Katja Moikjær

Kære Sofie
Her er et indlæg fra den amerikanske sammenslutning af hudlæger, hvor der blandt andet står at salicylsyre er gavnligt for rosacea.
Kh. Katja

Rikke

Jeg er på min anden tube avéne cleanance k, efter jeres anbefaling, og min hud har aldrig været pænere! Jeg skrev faktisk en besked til min søster for nogle dage siden, om hvordan jeg nogensinde har kunnet klare mig uden pudderdåserne 😉 1000 tak for alle jeres tips og tricks – I gør det ikke bare sjovere at være kvinde, I gør det også betydeligt nemmere! Selvom skønhed kommer indefra og alt det der, så er det nu dejligt at have knækket koden til pæn hud efter mange års søgen!

Mette

Hej Rikke
Må jeg spørge, hvilke hudproblemer du har haft, og som er blevet bedre?
Mvh Mette

Rikke

Ikke noget alvorligt, men typisk teenagehud (fedtet t-zone, hudorme, irriterende bumser) som ikke rigtig gad blive i puberteten 😉 Jeg har måttet sande, at min hud kræver en del pleje for at blive pæn og Avéne Cleanance K har været et af mirakelprodukterne, som virkelig har gjort en tydelig forskel! Jeg har stadig en lidt fedtet t-zone, men jeg har lært hvilke produkter der holder det nede. Jeg får da også stadig en træls bums i ny og næ, men det er ikke noget der kan ødelægge mit humør længere, for jeg ved hvordan jeg kan forebygge og bekæmpe dem så vidt muligt 🙂
KH Rikke

Heidi

Hej Rikke
Jeg har lige købt Avene, men kan ikke helt finde ud af hvordan jeg skal bruge den. Skal den bare påføres og så blive siddende?
Hilsen Heidi

Katja Moikjær

Ja det skal den. Som emhver anden creme.

Heidi

Mange tak for svar

Mette Mohr

Super godt indlæg! Jeg er især interesseret i den der triple active anti-shine fra loreal, men der står at den gør huden mat og er beregnet til fedtet hud osv. Men min hud er tør, så jeg ved ikke rigtig. Det var mest fordi jeg så at den kunne købes i min lokale brugs, så den var nem at få fat i.
Eller måske er Avene Cleanance k bedre til min hud? 🙂
Min hud er mest tør (nogle gange lidt fedtet omkring næsen), jeg har en del små hudorme på næsen og hagen og så engang imellem lidt urenheder/bumser.

Pernille

Først og fremmest tak for en fed blog 🙂
Jeg er meget i vildrede omkring hudpleje. Mangler noget der er effektivt mod hudorme, rødme og sart hud. Får tit noget psoriasis lignende omkring øjenbryn og hårgrænsen. Hvad kunne være effektivt til disse problemer?
Kom gerne med forslag til cremer og renseprodukter. Glæder mig til at høre fra jer.

Katja Moikjær

Kære Pernille
Hvis det ligner psoriasis og skæller, så skal du til lægen og have noget. Det kan du ikke løse med almindelig hudplejer. Få det tjekket
Kh. Katja

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *