Kemisk peeling til daglig brug – AHA, BHA, LHA, PHA

28.12.13
Produkter med kemisk eksfoliering

Produkter med kemisk eksfoliering

Vi får mange mails og kommentarer fra jer, der har svært ved at finde ud af, hvilken type kemisk peeling, man skal vælge og i særdeleshed, hvilke produkter der er gode.

Det forstår jeg godt. Der er efterhånden mange forskellige typer af syre at vælge i mellem, og mange af dem kan de samme ting. Derudover kræver det nærmest en uddannelse i kemi at finde ud af, hvilke produkter der er effektive. Visse typer af syre skal være i koncentrationer på maksimalt 2 procent, mens andre skal have 25 procent for at fungere optimalt. Samtidig er produktets ph-værdi afgørende. En syrepeeling med for høj ph-værdi vil være komplet ineffektiv, selvom det indeholder nok så høje koncentrationer af den pågældende syre.

Jeg vil i dette indlæg gennemgå de forskellige typer af syre, og hvilke gode produkter der findes med de enkelte typer i.

Men alle typer af syre vil være gode for næsten alle typer af hudproblemer. Selvom salicylsyre har den bedste effekt på akne, så er glykolsyre også godt. Og selvom glykolsyre anses for det bedste valg til tør og ældet hud, så er salicylsyre også stadig godt for de problemer. Fordi de i bund og grund gør de samme ting – fjerner døde hudceller og lader ny og frisk hud komme frem i lyset.

Jeg har derfor før anbefalet det forhåndenværende søms princip, når det kommer til valg af kemisk eksfoliering. Det er ikke sikkert at de store prisforskelle, der kan være på produkterne, modsvarer forskellen i effekt.

Vælg creme, lotion, toner eller lignende
Til huden bør du vælge produkter med kemisk peeling, der bliver siddende på huden. Og altså IKKE ansigtsvask eller lignende, der skal vaskes af igen. De har nok en effekt, men du får en bedre effekt af produkter, som bliver på huden.

BHA – salicylsyre
Salicylsyre eller BHA (beta hydroxy acid) er en af mine yndlings kemiske peelinger. Produkter kun med salicylsyre i er meget milde, men samtidig effektive. Det er godt mod primært akne, hudorme og uren hud, fordi de kan trænge gennem fedt på huden, hvilket AHA ikke kan på samme måde.

Hvis du for eksempel har rosacea er det salicylsyre, du skal gå efter, når du vælger en kemisk peeling.

Men af en eller anden grund så er det umanerligt svært at finde produkter på markedet med ren salicylsyre. Og dem, der er, indeholder gerne en forbandet masse alkohol (typisk produkter solgt mod akne) eller er ineffektive på grund af for høj PH-værdi (som for eksempel hos Vichy).

Gode produkter med salicylsyre
I de danske butikker kan jeg kun pege på et enkelt produkt: Cliniques Mild Clarifying Lotion. Den er til gengæld også super – den indeholder 0,5 procent salicylsyre og har en effektiv ph-værdi. ALLE de øvrige clarifying lotions indeholder desværre enormt meget alkohol.

Det absolut bedste produkter med salicylsyre finder du hos PaulasChoice. De er uden parfume, har en effektiv ph-værdi, og du kan vælge mellem 1 eller 2 procent koncentrationer.

Jeg selv bruger 2% Beta Hydroxy Acid Gel. Det betyder ikke noget for effekten om du vælger den som gelé, lotion eller flydende. Vælg den konsistens, du foretrækker. Hvis du har super sart hud, så kan du starte med de milde på 1 procent.

AHA – frugtsyre og mælkesyre
AHA er nok de mest udbredte syrepeelinger og dem, vi har haft på markedet længst. De består af både frugtsyre (for eksempel glykolsyre – glycolic acid) og mælkesyre (lactic acid). Der findes mange alt efter, hvad de er udvundet af: malic acid, tartaric acid, mandelaic acid mfl.

Til hjemmebrug bør du vælge koncentrationer mellem 5 og 10 procent. På klinikker kan du få professionelle peelinger med højere koncentrationer, men det er ikke noget at rode med selv derhjemme.

AHA trænger dybere ned i huden end BHA og dens kusine LHA. Dette gælder især glykolsyre, hvorimod mælkesyre ikke kommer så dybt ned.

Dernede stimulerer den dannelsen af nye hudceller og binder samtidig fugt i huden. Den fjerner døde hudceller og er især god til tør og ældet hud, men der er også god effekt for akne.

Gode produkter med AHA
Flere mærker herhjemme sælger effektive produkter med frugtsyre i. Det er ofte klinikmærker. Gå blandt andet efter mærker som MD Formulations, Peter Thomas Roth og Mesoestetic.

Paula’s Choice laver også effektive produkter med glykolsyre i en dejlig lav ph-værdi. Jeg har selv kun prøvet den almindelige med 8 procent.

LHA
LHA eller Lipohydroxy Acid er en ny type syre udviklet af L’Oréal-koncernen. Den er i tæt familie med salicylsyre og på ingredienslisten hedder den da også capryloyl salicylic acid.

Perspektiverne i den nye form for syre er meget interessante. Dens egenskaber minder meget om salicylsyre, og undersøgelser viser, at den er lige så effektiv som salicylsyre til at behandle akne, hudorme og uren hud.

Men der er en meget vigtig forskel på LHA og BHA. LHA virker nemlig ved en hudneutral ph-værdi på 5,5 så den kan bruges i produkter med højere (og dermed mildere) ph-værdier en salicylsyre (BHA).

LHA er altså meget interessant, og det kunne især være interessant at se mere forskning fra uafhængige kilder. Det vi har er financieret af L’Oréal-koncernen selv, men det er publiceret i anerkendte videnskabelige tidsskrifter.

Gode produkter med LHA
Du skal kigge hos L’Oreal koncernen for at finde produkter med LHA. Det vil sige mærker som SkinCeuticals, La Roche-Posay, Vichy og L’Oréal Paris.

Mit problem med de fleste af disse produkter som for eksempel denne fra Vichy er, at det er produkter med en kombination af LHA, AHA og BHA i en creme med en høj ph-værdi. Du får altså en effektiv LHA, men AHA og BHA vil være ineffektive.

L’Oréal opfinder gerne den dybe tallerken flere gange og billigere produkter som L’Oréal Triple Active Anti-Shine har en ingrediensliste, der minder rigtig, rigtig meget om La Roche-Posay Effaclar Duo (det er jo også de samme, der laver dem). La Roche-Posay tilfører dog også niacinamid, der er gavnligt for uren hud.

Dette produkt fra SkinCeuticals er særligt interessant, da det indeholder en kombination af ingredienser (med en lav ph-værdi), som er meget lig kombinationen af ingredienser i dette studie, der viser en effekt svarende til den fra det receptpligtige middel Clindoxyl.

Desværre er SkinCeuticals Blemish and Age Defense alkoholbaseret – man kan åbenbart ikke få det hele. Og når studiet viser, at både effekt og bivirkninger svarer til Clindoxyl, hvorfor så ikke bare gå til lægen og få en recept på det noget billigere lægemiddel?

Det samme gælder LHA Solution, der ellers indeholder en interessant blanding af syre.

La Roche-Posay Effaclar K er nok et af de bedste bud, hvis du kæmpe mod akne. Det indeholder også en stor mængde salicylsyre (men ph-værdien er altså temmelig høj) i en kombination med LHA og retinol linoleate, der også er godt mod uren hud.

La Roche-Posays Effaclar Skintonic er rig på LHA – men med meget alkohol i.

PHA
PHA – Polyhydroxyacid er en moderne udgave af AHA. Det har de samme egenskaber, som gør den effektiv til ældet, solskadet eller akneplaget hud, men er mildere mod huden og giver ikke den samme irritation som AHA ofte gør. Derfor kan PHA – i modsætning til AHA – også ofte bruges af dig med rosacea. (kilde) Gluconolactone kan måske endda hjælpe på rosacea.

PHA øger heller ikke følsomheden overfor UV-lys på samme måde som AHA gør. Den er et rigtig godt valg af syre, hvis ældet hud er dit problem.

PHA findes som blandt andet gluconolactone og lactobionic acid, og det er særdeles interessante syrer. Jeg har selv prøvet dem fra Clinique, og det er lækkert.

Gode produkter med PHA
Clinique bruger lactobionic acid i deres Turnaround serie.

Gluconolactone kan du finde hos især klinikserierne Exuviance/NeoStrata, der konsekvent holder en korrekt PH-værdi i deres produkter med syre.

Comfort Zone bruger også gluconolactone i deres Skin Resonance Peeling og i Skin Regimen Night Renewer.

Jeg har ikke selv haft peelingprodukter fra Exuviance, NeoStrata eller Comfort Zone i hænderne, så jeg kan ikke komme med nærmere anbefalinger.

Kombinations-produkter
Mange af de produkter, jeg har nævnt, indeholder en kombination af flere former for syre. Det gør nogle andre af mine favoritter også.

Avène Cleanance K er en blanding af 6 procent glykolsyre, 2 procent mælkesyre og 0,1 procent salicylsyre i en effektiv ph-værdi. Den lave ph-værdi, lave pris og nemme tilgængelighed på apoteket gør det til en meget attraktiv mulighed for de fleste.

MD Formulations Vit-A-Plus Night Recovery er også en blanding af glykolsyre og salicylsyre, men med et højere niveau af salicylsyre. En gammel favorit herhjemme – min hud kan bare bedst lide salicylsyre.

Andre syrer
De fire former for sure, jeg har skrevet om her, er langt fra udtømmende. Syrer som kojic acid bruges også mod hyperpigmentering. Acelaic acid er godt til hyperpigmentering, acne og rosacea. Gode, gamle carbamid er omend ikke en syre, så også eksfolierende. Til klinikbrug bruger man også nogle langt mere hardcore peelinger. Og så er der de nye former for enzympeelinger. Men dette indlæg er vist langt nok som det er…

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

PS. Dette er et gammel indlæg og flere af produkterne findes ikke længere og nye er kommet til. Blandt andet vores egne.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
129 kommentarer
Sara

Hej
Først og fremmest tusind tak for en god blog. Jeg står og skal til usa hvor de jo har en masse lækre produkter. Jeg har en del hudorme og bumser som jeg ikke rigtigt ka. Komme af med. Så mit spørgsmål til jer er hvilke produkter jeg burde købe der over da de har en masse med gode Indgredienser som er blevet forbudte i Danmark.

Katja Moikjær

Hej Sara
Det eneste interessante jeg kan komme i tanke om er, at den aktive ingrediens i Basiron er tilladt i hudpleje i USA: https://pudderdaaserne.dk/2014/06/16/hvorfor-produkter-mod-bumser-virker-bedre-usa-end-eu/
Dvs. du kan købe en masse kosmetik der virker ligesom Basiron. Men altså… Du kan også bare købe Basiron 😉 Derudover har jeg ikke rigtigt nogle oplagte bud?
Der er afgjort et bedre udvalg af syreprodukter, men jeg er ikke opdateret her. Stridex er populære, men dem vil jeg ikke anbefale: https://pudderdaaserne.dk/2015/11/22/anmeldelse-stridex-pads/
Kh. Katja

Nina

Kære Pudderdåser,
Tak for en fantastisk blog 🙂 I har reddet mig det sidste år hvor jeg har været syg og gennemgået en række hudforandringer, blandt andet pga medicin og begrænset diæt – med nye overfølsomheder til følge.
Med jeres vejledning er min hud kommet bedre igennem det.
Nu er jeg dog stødt på en større udfordring, og jeg håber at I kan hjælpe. Jeg er pga pollenallergi i foråret kombineret med inflammatorisk sygdom begyndt at reagere voldsomt meget, på rigtig meget mere end jeg plejer. Pollensæsonen er for længst overstået, men min krop reagerer fortsat i højeste gear. Jeg er kommet på en ny diæt, der gerne skulle hjælpe på reaktionerne, men min hud har også brug for hjælp.
Min hud er lys (min far er rødhåret, jeg har arvet den meget lyse hud fra ham), tør og mangler fugt, især om vinteren, følsom og sart, og reagerer på både dufte, støv, forurening i luften og generelt verden omkring mig. Jeg har desværre en del allergier, særligt overfor de fleste parfumestoffer, næsten alle typer nødder – og olie udvundet af dem – og også mange typer kerner, feks abrikoskerneolie, og ofte planteolier/ekstrakter også. Min hud virker glad for glycerin og jeg bruger carbamidbodylotion på kroppen. Shea smør virker ok.
Jeg har i lang tid brugt Dr Weil Mega-Mushroom serien fra Origins, som på trods af nogle uheldige stoffer har været det bedste jeg kunne finde for min hud, og virket nogenlunde beroligende – men ikke længere. Det er virkelig en udfordring at finde fugtgivende, plejende produkter uden parfumer, uden for mange aktive stoffer, der tydeligvis irriterer huden, og uden alle de ellers gode nødde- og planteolier.
Jeg har fået prøver på apoteket på Toleriane Dermo-Cleanser og Toleriane Ultra cremen, begge skulle være uden generende stoffer. Dem overvejer jeg at prøve – og også jeres Alt-i-en-creme. Det vigtigste for mig er at finde noget der fugter og plejer, som er uden generende stoffer, og ikke alt for tungt, min hud føles ofte lidt tør/stram/irriteret, men meget fede cremer føles som en hinde ovenpå huden. T-zonen er normal. Jeg ville sætte meget pris på jeres vejledning.
Jeg ville gerne bruge kemisk peeling som I anbefaler (jeg bruger stadig en gammeldags ‘mild’ scrub en gang om ugen før jeg går i seng, det føles som om huden bedre kan ånde bagefter, men den udtørrer og irriterer også, det kan jeg godt mærke), men med så sart hud er jeg virkelig i tvivl, jeg kan ikke tåle salicylsyre, måske en AHA baseret på mælkesyre? Eller kan man nøjes med en enzym maske til så sart hud?
Også solcreme volder problemer, jeg reagerer på nogle kemiske filtre og har altid følelsen af at have enten et generende stift, eller et tykt fedtet lag på huden, når jeg har solcreme på – og den lyse hud har brug for en god solcreme med høj faktor. Jeg vil foretrække en basis hudcreme uden faktor, og så finde en let solcreme at slutte morgenrutinen af med – kan det anbefales at bruge feks Anthelios XL Ultralet eller Anthelios Aqua Gel med spf 30 til hverdagsbrug om vinteren ovenpå en god creme (evt spf 50 om sommeren)? Jeg vil gerne bruge en let ikke alt for dækkende foundation, men bruger ellers ikke makeup på huden, et bud på den er også meget velkommen, da jeg i øjeblikket må udskifte alle produkter med bare lidt generende stoffer i. Langt og kompliceret blev det – jeg håber på jeres hjælp og gode vejledning.
På forhånd mange tak 🙂
Kh Nina

Katja Moikjær

Kære Nina
Jeg er lidt loren ved at sende dig ned efter en enzympeeling. De er ofte ikke så milde fordi der er en masse frugtekstrakter i.
Hvordan reagerer du på salicylsyre? Der er LHA som i La Roche Posay, men det er også en salicylsyre, hvis du har allergi overfor salicylater.
Prøv en af følgende muligheder – FORSIGTIGT! Start måske en gang hver 3. dag? Det er ikke sikkert du skal have mere.
https://pudderdaaserne.dk/2013/03/17/eksfoliering-til-tor-hud-kiehls-over-night-biological-peel/
PHA – en ekstra mild version af glykolsyre som du finder hos exuviance eller hos Clinique Turnaroun
Om de reelt er mildere…. Mnjaaaah… Måske kan du lige så godt prøve med vores AHA hver 3. dag?
En billig måde at forsøge på kunne være en HTH creme? Det er faktisk ikke noget dumt bud. Der er lidt urea og lidt mælkesyre i.
Mht solcreme, synes jeg du skal finde en med mineralsk filter, når din hud reagerer så meget. Har du prøvet det? Du kan sagtens finde nogle lette og lækre nogen.
Mht. cremerne så prøv dig frem med dem, du har fået prøver på. Prøv også vores Antiage Ansigtscreme. Den er meget let og den bør du kunne tåle. Der er også lidt ekstra godt i den. Men gå ned i Matas eller Magasin og prøv før du køber!
Og tusind tak for de pæne ord. Jeg håber du kan bruge svaret.
Kh. Katja

Majse

Kære pudderdåserne,
Jeg har en fedtet hud med mange hudorme og store porer på både næsen og kinderne – det veksler dog dagligt, hvor store porerne er, men er i bund og grund rigtig generende, og jeg føler, at jeg kommer til at se mere usoigneret ud grundet dem. Jeg har dog ikke problemer med bumser.
Til daglig bruger jeg en dagcreme til uren hud.
Jeg er i tvivl, om jeg skal bruge en Exfoliator med BHA eller AHA?
Især da du selv skriver, at BHA oftest er til folk med tør hud, hvilket min hud absolut ikke er.. Men du skriver samtidig, at BHA også er rigtig god til uren hud og hudorme.
Mvh. M

Helene Randløv

Hej Majse
Hvilken dagcreme er det, du bruger? Du skal bruge BHA, da det kan rense dine porer og på sigt få dem til at syne mindre. Hvor står der, at BHA er til tør hud? BHA kan normalisere en fedtet hud, og AHA kan skubbe gang i den tørre hud.
Kh. Helene

Majse

Jeg bruger denne fra Matas: https://www.matas.dk/matas-fugtlotion-uren-hud-80-ml
Det må være et af jeres andre opslag, hvor jeg har læst, at BHA bruges til tør hud – ellers har jeg bare misforstået det.
Jeg tror, at jeg er nået frem til, at jeg skal prøve jeres? Altså T-zone Peeling. Den er BHA, ikke?
Mvh. M

Maria

Hej Pudderdåserne,
Jeg er meget interesseret i at prøve en eksfoliering med BHA i, og vil høre om i har erfaringer med Smooth Skin Treatment fra Danish Skincare (http://www.danishskincare.dk/products/danish-skin-care-smooth-skin-treatment)? Og hvordan den evt. er i forhold til den i anbefaler fra Paula’s Choice?
Mvh. Maria

Katja Moikjær

Hej Maria.
Jeg har aldrig selv prøvet Danish Skin Care, men både Paula’s Choice, Danish Skin Care og vores egen Pudderdåserne T-zone Peeling indeholder den samme mængde 2% salicylsyre i en effektiv ph-værdi. Der er også niacinamid i vores T-zone Peeling. Det mener jeg også der er i Danish Skin Care, mens Paula ikke bruger det i sin.
Der er en forskel på konsistenserne og hvordan de tre forskellige føles, men effekten bør være den samme.

Camilla

Hej håber i kan hjælpe 🙂
Jeg bruger lige nu exfoliatoren fra Danish skincare og den er rigtig god. Men jeg mangler en ny dagcreme. Jeg er 23 og har længe døjet med urenhed, jeg har været på forskellige pillekurere fra lægen mod det, men tror ikke det er den rigtig vej til pæn hud! I løbet af dagen er min hud fedtet og skinner meget! Inden jeg tager creme på er den tør, nogle gange skallende? Har overvejet jeres creme – rynkrcremen da jeg er bange for den alt i en creme er for Fed til min hud? En god dagcreme for mig skal trænge hurtigt ind 🙂
Til natten bruger jeg nu super booster 3 fra beute pacifique. Håber i kan hjælpe 🙂

Katja Moikjær

Kære Camilla
Det er er et godt bud, få en prøve i Matas eller prøv den først. Men husk det er ikke en dagcreme i den forstand at der er ikke solfilter i!
Kh. Katja

Emilie

Kære dåser,
Jeg har ‘kemiluppet’ t-zone peeling, som jeg er blevet ret glad for, men der er tilsyneladende hormonforstyrrende stoffer i.. jeg er gravid og vil naturligvis gerne undgå unødig kemi – stortset alle mine andre produkter er astma-allergi- og svanemærkede.
Hvad vil I anbefale? Hvilke stoffer er det der er tale om?

Helene Randløv

Hej Emilie
Prøv at læse vores kommentar til den ingrediens, der er tale om: Cyclopentasiloxane. Den er faktisk lige blevet testet OG frikendt igen, så jeg ville roligt bruge den, hvis jeg var dig :-*
Husk at mærkninger koster en del at sætte på sine produkter. Hvorfor alle andre produkter ikke nødvendigvis er dårlige, fordi de ikke har mærkningen.
Kh. Helene

Camilla

Hej! Nu har jeg læst jeres opslag og jeg lider selv af meget uren hud på hagen og ved ikke hvordan jeg skal få det væk, synes dog det virker i jeres opslag som om alle syrer virker mod bumser, acne osv. Kan det passe eller hvad anbefaler i? 🙂

Katja Moikjær

Hej Camilla. Ja, alle syrer virker. Salicylsyre virker dog normalt bedst mod bumser.
Har du kun uren hud på hagen eller også andre steder? Kan du fortælle lidt mere om hvordan de ser ud?

Pia

Hej. Jeg lider af perioral dermatitis som dog er i ro pt. Jeg overvejer en klinik behandling med glukol syre diamantslibning og derma stamp. Primært pga rynker og gammel hud. Men jeg er bekymret for om dermatitis bryder ud igen? Har i nogen erfaringer der? Vh Pia. Og tak for en god informativ blog🙂

Katja Moikjær

Kære Pia. Jeg har ingen viden om de pågældende behandlinger. Men enhver glykolsyrepeeling og skrappe ansigtsbehandlingerkan i hvert fald provokere

Maggie

Hej Katja,
Jeg har de seneste år læst mange blogs, fulgt mange kanaler på nettet omkring både ældrende hud (jeg er 35 år) og menstruel taglknopper bumser på ansigtet (åh de sidste 14 dage i cyklus er de værste!)….og vil gerne lige rose arbejdet bag hjemmesiden, især lige denne her side om syrer, som er meget fuldendt artikel! Den bedste jeg har læst indtil nu!!
Anyway, jeg skriver her fordi jeg med store forventninger har købt jeres eget TZONE PEELING, som jeg i de sidste 5 dage bruger som base morgen og aften (jeg er fint vant til AHA/BHA) under min Exuviance Age Reverse Day ellerNight Lift… Men så kom jeg i tvivl!!! Kan man blande disse to? Får huden alt det bedste ud af produkterne når jeg bruger dem sammen?
Jeg er jo ikke syre expert……og ønsker kun de bedste produkter når jeg går i krig mod inflameret taglknopper! 🙂 overvejer også MD Formulations Vit-A-Plus Night Recovery nu at du har skrevet om den!
Håber meget man godt må bruge TZONE PEELING med Exuviance 🙂
Tusinde tak for din tid og svar 🙂
Mvh, Maggie

Katja Moikjær

Kære Maggie. Det er godt, du spørger, for der er syre i rigtig meget Exuviance, men netop de to der, kan du sagtens bruge sammen med. MD Formulations må du derimod ikke bruge sammen med – og den findes i øvrigt slet ikke længere. Kh. Katja

Helle

Hej Pudderdåser! 1000 tak for nogle fantastiske produkter:) Jeg bruger jeres AHA-serum og kan se at man skal “undgå direkte kontakt med øjnene”, men jeg er lidt i tvivl om hvordan, det skal forstås. Den skal selvfølgelig ikke ind i øjnene, men bør den heller ikke bruges på huden omkring øjnene eller hvordan? Mvh. Helle

Katja Moikjær

Kære Helle. Du må gerne bruge den omkring øjnene og helt tæt på. Men lad være med at få den i øjnene. Det er ikke farligt, det er bare ikke rart. 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *