Dåseposten: Perioral dermatit

10.09.13

Kære Katja,

Jeg har læst dit indlæg om perioral dermatit og om de ting, du har gjort for at få din hud god igen. Jeg har selv perioral dermatit og har ikke haft held med at finde en ansigtscreme, som ikke gør lidelsen værre. Jeg har ikke kunnet få hjælp til at finde en god creme et andet sted, hvorfor jeg skriver til dig!

Jeg benytter mig altid af cremer mv. uden parfume og parabener pga. min sarte hud. Apoteket anbefalede Decubals serie til tør hud, som jo er udviklet til sensitiv hud. Dog synes jeg ikke, at cremen har den ønskede effekt og vil derfor høre, om du kan anbefale en creme, som du har haft held med? Den du anbefaler i blogindlægget kan jeg ikke helt finde ud af, om den er velegnet som basis ansigtscreme? Har du evt. benyttet dig af andre i forbindelse med din lidelse, som er anbefalelsesværdige og gode til hverdagsbrug?

Jeg håber meget du kan hjælpe, da jeg ikke rigtigt ved, hvem jeg ellers skal søge hjælp hos – og du virker virkelig kompetent på området, så ville høre dig ad 🙂

Mange venlige hilsner,
Dorthea

Kære Dorthea

Tak for din tiltro. Jeg vil meget gerne dele mine personlige erfaringer med dig. Det er vigtigt at understrege for mig, at det her er KUN mine personlige erfaringer. Når jeg normalt skriver noget, så har jeg placebokontrollerede publicere studier til at støtte mine påstande. Det har jeg ikke her. Så tag mine ord her for hvad de er – bare en eller anden på internettet, der fortæller, hvad der virker for hende.

Antibiotika hos lægen
Jeg gik til min egen læge, som desværre ikke var der – det var en vikar. Jeg skulle virkelig kæmpe for mit synspunkt. Hun kendte tydeligvis ikke til forskellen på akne og perioral dermatit, og mente jeg skulle starte hos en kosmetolog (ret dårlig idé, når lidelsen bliver forværret af stort set enhver form for creme og kosmetik). Men jeg fik min antibiotika creme med derfra – hårdt tilkæmpet.

Antibiotika enten på creme eller tabletform er standardbehandlingen. Der er tale om langtidsbehandling, og der findes flere slags. Læs mere på sundhed.dk

Enhver form for hormoncreme/kortisoncreme, som man kunne have fundet på at smøre på, skal man stoppe med. Det gør kun lidelsen værre – det er meget vigtigt at undgå.

Mine egne husmoderråd
Tilbage til mine egne uvidenskabelige husmoderråd.

Alle former for cremer indeholdende syrepeeling har gjort det værre her. Så dem har jeg holdt mig fra i den periode.

A-Derma Exomega har forværret det. Præcis den creme kan jeg mærke fremkalder det – spørg mig ikke hvorfor, men det gør den. Så den røg også i skuffen.

Det handler altså om at finde ud af, hvad der tricker, og hvad der ikke gør. Og det virkelig svært og virkelig individuelt, ligesom med alle andre hudlidelser.

Tandpasta, barske vaskemidler mm. spiller også en rolle. Jeg kan finde studier af alskens sære ting, der har fremkaldt episoder med perioral dermatit. Næsespray med binyrebarkhormon fx.

CalendulaDet første skridt har altså været en jagt mod, hvad der irriterer huden. Jeg har altså haft en absurd enkel hudplejerutine i den periode. Den bestod af to ting:

Purely Professional Repair Cream

En gel med Calendula fra det samme mærke, som der laver Homéoplasmine

Den første er nem at få fat i, den sidste har jeg bestilt hjem fra franske webshops, som du kan læse mere om her.

Calendula virker antiinflammatorisk. Det er vel dokumenteret. Men der findes ingen studier af, om det skulle virke på perioral dermatit.

Om præcis calendulaen har virket, at jeg har fjernet nogle af de andre ting fra min hud, eller det faktum, at jeg har lagt min kost om, så jeg fx. ikke længere drikker så meget mælk, har haft den afgørende betydning, det har jeg simpelthen ingen anelse om. Man mener at hormoner også er vigtige for perioral dermatit, og når jeg som PCO-pige, lægger min kost om som jeg bør, så sker der altså ting og sager med mine hormoner.

Jeg er netop nu i gang med Cosmelan behandling mod pigmentpletter, og det kan jeg mærke fremprovokerer det lidt igen. Det indeholder ret høje mængder syrepeeling.

Det var svar på lidt flere spørgsmål, end du har stillet, men jeg håber, du kan bruge det. For alene at skifte til en ansigtscreme til sart hud (hvad enten den er fra Decubal eller Purely Professional), det kommer ikke til at løse dit problem.

Kh. Katja

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
49 kommentarer
Dorthea

Mange tak for svaret – meget brugbart!
Jeg har faktisk selv prøvet A-Derma cremen og den hjalp mig rigtig meget faktisk, men det var nok mest af alt fordi min hud blev ufattelig tør af både antibiotikaet fra lægen (min 2. måned jeg er igang) samt selve lidelsen, der virkelig var hård mod min hud. Men det viser vel egentlig også bare, at lidelsen er meget individuel og understøtter lidt at hvad der fremkalder den ikke er helt sikkert 🙂
Jeg tror jeg vil kaste mig over den repair cream du anbefaler! Den lyder som en creme som min hud vil elske – og forhåbentligt også hjælpe på lidensen!
Igen – mange gange tak for dit rigtig gode svar, det sætter jeg stor pris på! Dejligt at høre om dine erfaringer. Og så lige et lille tak for en god blog og fordi I har lyst til at kaste jer ud i alle mulige produkter, hvilket vi andre kun kan drage god nytte af 🙂
Dorthea.

Katja Moikjær

Kære Dorthea
Held og lykke med det. Jeg er glad for, at du kunne bruge mit svar.
Kh. Katja

Lisbeth

Hej Katja
Fedt at Google ledte mig herhen! Endelig et godt og betaleligt alternativ til perioral dermatit og PCO-hud. Jeg er netop blevet mor (helt uden hjælp til at blive gravid) og graviditeten har gjort min dårlige hud helt skør. Jeg har fået så sindssygt mange bumser og hudorme i panden. Har du nogen gode ideer til lokalbehandling af betændelse og bumser?
🙂 L

Cecilie Rasmussen

Hej piger
Har I nogle erfaringer med jurliques calendula cream?
Hilsen
Cecilie

Katja Moikjær

Hej Cecilie
Nej desværre
Kh. Katja

Maja

Tak for et godt indlæg, både dette, og det du har lagt ud tidligere.
Jeg er selv hårdt ramt af pd, dog primært på næsen, hvor de kommer som små knopper, som egentlig ligner bumser mest, og det ødelægger min hud (har i forvejen tør hud).
Jeg er i øjeblikket på min 3. antibiotika behandling siden marts, og jeg synes snart, at jeg ikke gider mere.
Jeg har prøvet at anskaffe mig earth friendly baby daily care cream, og jeg købte samtidig en til min veninde, som har det mere i form af eksem, hun fortæller “når jeg både smører morgen og aften, så kan jeg se at det bliver mindsket, men det forsvinder ikke”. Jeg kan ikke selv dokumentere virkningen af cremen, da jeg jo stadig er på antibiotika, men jeg vender gerne tilbage når jeg er færdig med denne kur (da jeg bestemt ikke tror på at det får det til at forsvinde).
Jeg kunne godt tænke mig at høre hvor mange af jer der lider af andre hudproblemer, da jeg synes det lyder som om at pd ikke kommer helt alene. Personligt har jeg lidt af akne i 7 år, og er endelig fri (HURRA), derudover er jeg allergiker, har udefinerbar eksem og madallergier. Hvad er jeres erfaringer.
Ja, det blev lidt langt det her, men, det er en ting der fylder meget synes jeg.
Tak for en god blog.
Hilsen Maja

Katja Moikjær

Hej Maja
Her kommer det helt klart i sammenhæng med svingende hormoner blandt andet. Jeg har PCO, og jeg kan regulere både min PCO og PD med min kost. Jeg har fjernet alle hurtige kulhydrater og (det sværeste!) mælk fra min kost. Det gør en kæmpe forskel for min hud og resten af min krop. Min krop som helhed reagerer også enormt dårligt på fx. gluten. At spise LCHF har gjort en stor forskel på rigtig mange måder for mig – hvoraf min hud næsten er det mindste
Kh. Katja

randi

Tak for svaret. Vidste ikke at der var noget, der hed PD. Jeg har aldrig rigtig haft akne men har altid været heldig med min ansigtshud. Dog kan jeg godt genkende det med at mælk giver bumser. Det er der vist også videnskabeligt belæg for.

Katja Moikjær

Ja det er der nemlig. Jeg har skrevet om det i et andet indlæg 🙂

Lotte

Kan man bruge cremen fra purley professional i hele ansigtet selvom man har lidt fedtet hud, eller skal man holde det der hvor man er ramt af pd? 🙂 i mit tilfælde på hagen og den ene side af næsen

Line

Hej. Jeg lider af sygdommen i en mild grad. Får antibiotika behandling i 3-4 uger også er det væk. Jeg oplever at jeg får udbrud 2-4 gange om året, men nu er det færre gange, da jeg er blevet bekendt med denne lidelse, og hvad jeg skal gøre – og hvad jeg ikke skal gøre. Dog har jeg et spørgsmål, I måske kan hjælpe med. Jeg går ikke i solarium, så jeg bruger selvbruner i stedet. Men, så tænker jeg, om jeg kan tåle det i ansigtet? Og hvad jeg kan gøre? – jeg bruger EasySun på spray, og det er 1 år siden, jeg har brugt selvbruner – så jeg er faktisk helt uvidende om, om jeg kan bruge selvbruner med den lidelse. Måske I kan hjælpe. 🙂

Katja Moikjær

Kære Line
Jeg ved det faktisk ikke? Der er den samme aktive ingrediens i alle selvbrunere, nemlig DHA. Den tror jeg ikke giver problemer. Det har jeg i hvert fald aldrig hørt om.
Men der kan jo være meget andet i en selvbruner og netop Easysun indeholder en del alkohol.
En helt almindelig selvbruner i en mild creme uden alkohol tror jeg ikke på vil gøre spor. Men prøv dig frem – og giv os gerne et referat.
Kh. Katja

Patricia

Hej. Har I nogle gode forslag til solcreme og aftersun som ikke er alt for dyre, når man i perioder lider af perioral dermatit? Vh Patricia.

Katja Moikjær

Åh det er så svært at svare på. Hvad har du selv prøvet, som har fungeret/ikke fungeret for dig?

Janne

Jeg har kæmpet med eksem i ansigtet i 7 år (mest rundt om munden, men også ved øjnene i nogle måneder). Der gik 5 år med div. cremer fra egen læge før jeg fandt ud af at det hed perioral dermatitis. Hudlægen gav mig en creme, som fik eksemen til at eksplodere. Det blev helt rødt og gjorde ondt. Læste på nettet om at folk kaldte calendula creme for et mirakel, hvis du har PD. Jeg købte den fra Sanicare og der gik fire dage, så var huden beroliget og efter 3-4 uger var eksemen HELT væk og har nu været væk i 4 måneder……FANTASTISK!!!

Mille

Er startet på sanicare calendula balsam/creme idag, og kan allerede mærke en væsentlig forskel, min hud er allerede mere fugtet og det klør slet ikke! Ber til at det vil virke på samme måde som det har gjort på dig 🙂

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *