Dåseposten: Perioral dermatit

10.09.13

Kære Katja,

Jeg har læst dit indlæg om perioral dermatit og om de ting, du har gjort for at få din hud god igen. Jeg har selv perioral dermatit og har ikke haft held med at finde en ansigtscreme, som ikke gør lidelsen værre. Jeg har ikke kunnet få hjælp til at finde en god creme et andet sted, hvorfor jeg skriver til dig!

Jeg benytter mig altid af cremer mv. uden parfume og parabener pga. min sarte hud. Apoteket anbefalede Decubals serie til tør hud, som jo er udviklet til sensitiv hud. Dog synes jeg ikke, at cremen har den ønskede effekt og vil derfor høre, om du kan anbefale en creme, som du har haft held med? Den du anbefaler i blogindlægget kan jeg ikke helt finde ud af, om den er velegnet som basis ansigtscreme? Har du evt. benyttet dig af andre i forbindelse med din lidelse, som er anbefalelsesværdige og gode til hverdagsbrug?

Jeg håber meget du kan hjælpe, da jeg ikke rigtigt ved, hvem jeg ellers skal søge hjælp hos – og du virker virkelig kompetent på området, så ville høre dig ad 🙂

Mange venlige hilsner,
Dorthea

Kære Dorthea

Tak for din tiltro. Jeg vil meget gerne dele mine personlige erfaringer med dig. Det er vigtigt at understrege for mig, at det her er KUN mine personlige erfaringer. Når jeg normalt skriver noget, så har jeg placebokontrollerede publicere studier til at støtte mine påstande. Det har jeg ikke her. Så tag mine ord her for hvad de er – bare en eller anden på internettet, der fortæller, hvad der virker for hende.

Antibiotika hos lægen
Jeg gik til min egen læge, som desværre ikke var der – det var en vikar. Jeg skulle virkelig kæmpe for mit synspunkt. Hun kendte tydeligvis ikke til forskellen på akne og perioral dermatit, og mente jeg skulle starte hos en kosmetolog (ret dårlig idé, når lidelsen bliver forværret af stort set enhver form for creme og kosmetik). Men jeg fik min antibiotika creme med derfra – hårdt tilkæmpet.

Antibiotika enten på creme eller tabletform er standardbehandlingen. Der er tale om langtidsbehandling, og der findes flere slags. Læs mere på sundhed.dk

Enhver form for hormoncreme/kortisoncreme, som man kunne have fundet på at smøre på, skal man stoppe med. Det gør kun lidelsen værre – det er meget vigtigt at undgå.

Mine egne husmoderråd
Tilbage til mine egne uvidenskabelige husmoderråd.

Alle former for cremer indeholdende syrepeeling har gjort det værre her. Så dem har jeg holdt mig fra i den periode.

A-Derma Exomega har forværret det. Præcis den creme kan jeg mærke fremkalder det – spørg mig ikke hvorfor, men det gør den. Så den røg også i skuffen.

Det handler altså om at finde ud af, hvad der tricker, og hvad der ikke gør. Og det virkelig svært og virkelig individuelt, ligesom med alle andre hudlidelser.

Tandpasta, barske vaskemidler mm. spiller også en rolle. Jeg kan finde studier af alskens sære ting, der har fremkaldt episoder med perioral dermatit. Næsespray med binyrebarkhormon fx.

CalendulaDet første skridt har altså været en jagt mod, hvad der irriterer huden. Jeg har altså haft en absurd enkel hudplejerutine i den periode. Den bestod af to ting:

Purely Professional Repair Cream

En gel med Calendula fra det samme mærke, som der laver Homéoplasmine

Den første er nem at få fat i, den sidste har jeg bestilt hjem fra franske webshops, som du kan læse mere om her.

Calendula virker antiinflammatorisk. Det er vel dokumenteret. Men der findes ingen studier af, om det skulle virke på perioral dermatit.

Om præcis calendulaen har virket, at jeg har fjernet nogle af de andre ting fra min hud, eller det faktum, at jeg har lagt min kost om, så jeg fx. ikke længere drikker så meget mælk, har haft den afgørende betydning, det har jeg simpelthen ingen anelse om. Man mener at hormoner også er vigtige for perioral dermatit, og når jeg som PCO-pige, lægger min kost om som jeg bør, så sker der altså ting og sager med mine hormoner.

Jeg er netop nu i gang med Cosmelan behandling mod pigmentpletter, og det kan jeg mærke fremprovokerer det lidt igen. Det indeholder ret høje mængder syrepeeling.

Det var svar på lidt flere spørgsmål, end du har stillet, men jeg håber, du kan bruge det. For alene at skifte til en ansigtscreme til sart hud (hvad enten den er fra Decubal eller Purely Professional), det kommer ikke til at løse dit problem.

Kh. Katja

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
49 kommentarer
Jeanet Deleuran

Hej med jer 😊 Jeg har gjort den erfaring at alle cremer med olie er gift for min rosacea hud. Neutral dag creme virker for mig, og så metronidazol i T-zonen.

Christina

Hej Katja. Jeg faldt over, at du har fået lavet cosmelan beh. på trods af, at du lider af perioral dermatitis. Jeg blev i dag afvist beh., da de ikke turde iværksætte det grundet min diagnose. Kan du huske om du fik trigget noget ifm behandlingen eller gik det fint? Jeg vil så gerne have mine pigmentpletter væk. Mvh Christina

Helene Randløv

Hej Christina
Er det dig, jeg svarede på instagram?
Kh. Helene

Janne Frederiksen

Jeg har kæmpet med perioral dermatitis i snart 15 år og jeg har endelig fundet en creme som virker. Det er lidt af et mirakel, når man har kæmpet i så lang tid. Det er Sanicares Calendula cream. Den lindrer MED DET SAMME og efter 5 dage var eksemen halveret og efter 10 dage er den nærmest væk (både rundt om mund og mit øje). Gid jeg havde vist dette for 15 år siden

Helene Randløv

Tak for tippet Janne <3

Sascha

Hej Janne.
Jeg har købt Sanicare Calendula balsam efter din anbefaling. Men kan INGEN steder læse om man må bruge den som gravid? Ved du (eller nogen herinde) det?
Min graviditet har gjort at jeg har fået Perioral dermatit (for første gang i mit liv).
Vh

Karina Breuning

Hej Katja & Christina
Kostomlægning med udelukkelse af alt der trigger tarmens bakterielle balance af bakterieflora er absolut første step. Dvs. der skal kostkombineres således at måltiderne ikke skaber forrådnelelses bakterier med inflammation til følge. Gluten mejeri sukker alkohol udelukkes. Indtag af basiske fødeemner øges. Indtag af rawfood øges således at måltidet fortrinsvis indeholder mere rå end kogt stegt bagt opvarmet mad min. 51%
Levende føde som krydderurter der understøtter organerne og uvurderligt – probiotika målrettet den bagvedliggende ubalance i tarmen. Jeg vil anbefale at konsultere en hudterapeut med speciale i kost, hormon og cellulær ernæring med brug af Cell Wellbeing Epigenetisk signatur protokol der fortæller hvor og hvilke ubalancer og nærings mangler der er hos den enkelte samt hvilke påvirkninger i livsstilen der presser kroppens systemer og giver udfordringer og symptomer på ubalance i organismen ( og her i huden )
Jeg håber det gav interesse for at kigge efter en løsning på ydre skønhed i den bagvedliggende indre sundhed.
De bedste hilsner Karina Breuning
Vedr. behandlinger til pigment – jeg vil anbefale at komme til konsultation for en uddybende Hudanalyse med produkt og behandlings anbefaling – jeg behandler i min klinik med biologiske naturlige rene og veldokumenterede produkter . Alle ingredienser og produkter er dermatologisk testet og jeg har meget meget fine resultater med både lidelsen /symptomet samt pigmentering. Kontakt på 20641545 for uforpligtende snak.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *