‘Bumser’ på hagen og omkring munden? – perioral dermatit

27.03.13
Perioral dermatit

Perioral dermatit

Har du bumser kun omkring munden og på hagen? Og er der ingen af de gængse råd, der virker – tværtimod bliver det kun værre? Så skal du overveje at gå en tur til lægen og få tjekket, om du i virkeligheden har perioral dermatit – og altså slet ikke bumser.

Det har jeg. Jeg har prøvet at finde et billede, hvor I kunne se det, men det var svært, det er ikke lige noget, man fotograferer. Dette mobiltelefonbillede er taget midt om natten nytårsaften…

Jeg har det heller ikke i ret voldsom grad. Se på Sundhed.dk eller Google for andre billeder. På mig lignede det fuldstændig bumser, og jeg troede et halvt år, at det var bumser. Men salicylsyre osv. hjalp bare overhovedet ikke – tværtimod.

Du kan også kende det på, at de ikke opfører sig som almindelige bumser. Det ligner, kan skælle lidt, men indeholder sjældent gul pus som almindelig akne.

Årsager til perioral dermatit
Man ved ikke præcis, hvad der er årsagen til perioral dermatit, som IKKE er akne, men derimod en form for udslæt. Hormoner mm. kan også spille en rolle.

Hvad der helt sikkert spiller en rolle er brug af lokalsteroider, tandpasta og kosmetik, som kan være den udløsende faktor.

Hvis du bruger cremer med steroid i ansigtet og har fået perioral dermatit skal du stoppe med det (og gå til lægen).

Tandpasta med fluor eller sulfat mener man også kan bidrage til problemerne. Og hudpleje og kosmetik kan helt sikkert. Stop med alt, hvad du kan forestille dig, og skift tandpastaen ud.

Få fat i lægen
Der er to behandlingsmuligheder: Enten tetracykling i tabletform eller behandling med en creme med metronidazol. Læs mere på sundhed.dk.

Hvad jeg selv har gjort
Den sidste måned er jeg stoppet med ALLE ansigtsprodukter pånær en fuldstændig basic ansigtsrens fra Purely Professional, øjenmakeupfjerner når jeg har haft makeup på, og som ansigtscreme har jeg brugt Homéoplasmine, som bare er vaseline med lidt planteekstrakter.

Jeg har skiftet min tandpasta ud, jeg har brugt en tandpasta til tør mund med bla. et højt fluorindhold. Så nu bruger jeg god gammel Zendium igen og er meget forsigtig med ikke at få det omkring munden.

Det er ikke fordi nogle af de ovennævnte produkter kan behandle det, men fordi perioral dermatit handler om “less is more” og at fjerne så mange faktorer som overhovedet muligt. Jo mindre du bruger i dit ansigt jo bedre. Jeg bruger stadig makeup, men ikke hver dag.

Jeg kender ingen behandlingsmuligheder udover medicin hos lægen og at stoppe med fx. den tandpasta, makeup og hudpleje, der kan udløse det.

Læs mere om hvilke ingredienser der kan tilstoppe porerne her.

Hos mig har min lille kur virket – det er blevet meget pænere nu. Næste skridt er, at jeg skal have fat i lægen.

Og nej – det betyder ikke, at man skal stoppe med makeup for altid. Det, jeg har gjort her, er i periode, til det er under kontrol og for at se, om det rent faktisk VAR det, der var problemet.

Og det vigtigste du kan gøre er at gå til lægen. For kun de kan kende forskel på akne, dermatit, rosacea osv. Så det er der, du skal starte!

Kan du genkende noget af dette?

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
106 kommentarer
Christina

Kære Katja.
Tak for dette indlæg og en fantastisk blog iøvrigt:-)
Jeg har gennem de sidste måneder udviklet PD og nu har det bevæget sig ud på højre kind. Jeg lever meget sundt og undgår sukker, kulhydrater og mælk. Har googlet lidelsen og kan læse den også kan fremkaldes af makeup – så jeg mistænker min Chanel foundation som jeg begyndte med for nogle måneder siden. Den er nu lagt på hylden. Mine spørgsmål til dig er følgende:
– SKAL jeg til lægen og have en antibiotikakur? har læst at for mange er det bare en midlertidig læsning da lidelsen ofte vender tilbage…
– hvilken makeup må jeg benytte? er klar over at jeg skal undgå det, men kan ikke tage på job med den hud:-/ tænker evt. Jane Iredale da det er en “ren” makeup. Hvad tænker du? vil gerne en med god dækkeevne.
God påske:-)
Vh. Christina

Camilla

Må jeg spørge hvilken foundation el lign. du bruger, når du har makeup på?
Mvh Camilla

Katja Moikjær

1000 forskellige 🙂 Mener du i forbindelse med udbrud?

Camilla

Jeg mener bare generelt i forhold til hvilke du har erfaring med ikke sætter gang i et PD udbrud.

Merete

Hej – interessant indlæg. Har haft problemer med uren hud omkring mund og næse – præcis som du beskriver her – siden jeg var teenager. Eneste ting som har virket på dette har været P-piller af mærket Jasmin. Hverken kost, væske, søvn, stressniveau eller make-up/cremer synes at have haft nogen virkning.. Til gengæld er det sikkert at hvis jeg er på P-pillerne er det væk!

Stine

En ulykkelig pige i nød (!)
Jeg har ligesom mange af jer, en lignende historie…
Det startede da jeg i sommeren 2012 var Syd på i 5 uger. Da jeg kommer hjem er mine læber meget tørre. jeg begynder at smøre dem med læbepomade. Jeg fik små pustler og det kløede meget.
Efter ca. 3 år med utallige lægebesøg og cordison creme i ansigt, har det spredt sig til nærmest hele ansigtet.
Endelig er jeg selv gået til hudlægen, som sagde at jeg led af hudsygdommen Perioral Dermatit. Jeg er nu startet på en 7 ugers lang antibiotika behandling (Tetralysal) samt en creme (metronidazol) som man også benytter mod akne.
Jeg har kun været på kuren en uges tid, men er der nogen som har været udsat for samme, og som har været på samme kur?
Jeg syntes nemlig ikke at se nogle resultater endnu..
Håber nogle kan give en ulykkelig pige et par opmundrende ord på vejen, da denne sygdom er kronisk.. Jeg vil gerne være smuk igen, og lige meget hvad jeg gør syntes jeg stadig at ligne et monster 🙁 Håber denne kur vil gøre underværker..

Katja Moikjær

Kære Stine
Jeg har ikke prøvet Teralysal, men har brugt metronidazol.
Jeg vil blot sige til dig at disse ting tager tid om at virke. I hvert fald uger. Også gerne måneder. Før man kan se et resultat. Så du skal væbne dig med tålmodighed. Men det bliver bedre. Det lover jeg!
Den “gode” nyhed er, at kortisoncremen er en stor skurk i det spil, så alene det at du stopper med den, vil hjælpe også.
Det bedste du kan gøre i mellemtiden er at undgå alt, der kan irritere din hud. Se på hvilken tandpasta du bruger. Brug kun de allermildeste produkter i ansigtet osv.
Kh. Katja

Vibeke

Det er rigtigt man skal bruge cremen (metronidazol) i måneder, men jeg vil bare sige at det prøvede jeg også uden resultat, andet end at de hele udviklede sig til også “bumser” i hovedbunden! ca hver 5 cm! – Først da jeg holdt op med chremen og blev opjusteret i tetracyklin, begyndte der at være en bedring efter en måned. Jeg blev heldigvis behandlet på et universitetshospital.
Jeg har en mistanke om at mange af de “infektioner” man kan rammes af er ret eksotiske og efterhånden resistente for mange af de creme der virkede for 5 og 10 år siden. Mit “udslet” startede en uge efter jeg krammede en veninde der netop var hjemkommet fra lang rejse i østen, og i øvrigt havde fået samme udslet.
Jeg tror derfor der er tale om en eller anden smitte, som vi her i norden ikke lige er immune overfor. (blot en hypotese).
Jeg er helt enig i at hormoncreme er dumt og får det til at blive rigtigt slemt med tiden.

Karen

Ja, perioral dermatit er så træls! Ville lige komme på banen her med et par ting, der synes at have virket for mig. Jeg er også gået over til fluorfri tandpasta, det er én ting, men ellers har jeg haft god gavn af Avenes Cicalfate-creme (fra apoteket) – og så har jeg opsporet det milde amerikanske mærke Osmia, der er sammensat netop mhp. at hindre udbrud af dermatit. Problemet med Osmia er, at det er dyrt at få produkterne igennem den danske told. Men produkterne er gode!

Marie-Louise

Kære Pudderdåser,
Jeg er rigtig glad for at læse jeres blog og jeres råd for at selv kunne hitte rede i denne jungle af produkter og hudproblemer. Jeg vil rigtig gerne høre om I har nogen anbefalinger til en dygtig hudlæge i Københavns-området. Selv har jeg en lang historie med uren hud og acne og mener selv at jeg snart har udtømt alle muligheder. Det er dog lang tid siden at jeg har set en dansk hudlæge (jeg bor i udlandet) og vil rigtig gerne konsultere en. På forhånd tak, Marie-Louise

Katja Moikjær

Kære Marie-Louise
Min erfaring er, at danske hudlæger interesserer sig for hudsygdomme og ikke hudproblemer. Jeg kender ingen. Jeg håber, at andre måske kan hjælpe.
Kh. Katja

Mia

Først – Tak for en fantastisk blog! Jeg har i over 15 år døjet med perioral dermatitis og grædt mange tårer, brugt mange penge på diverse cremer, mirakelkure, “renere” makeup osv. Jeg har besøgt alverdens hudlæger i flere forskellige lande, samt været på antibiotikakur alt, alt for mange gange. Jeg fandt i Spanien en creme, egentlig beregnet til babynumser, som indeholder 40% zink. Den smører jeg på udslættet så snart det dukker op – og det hjælper! Udslættet forsvinder! Jeg har ellers været igennem samtlige medikamenter, kure, udrensninger, kold tyrker fra makeup osv. uden succes. Tænk at jeg efter så mange år, endelig har fundet noget som virker. Egentlig er jeg allermest glad for at skulle undgå at tage antibiotika gang på gang, hvilket kun kan være usundt for kroppen.

Helene Randløv

Mange tak for tippet Mia, det er så skønt, når man endelig finder noget der virker.
Kh. Helene

Louise

Nu har jeg selv haft mit foerste udbrud af perioral dermatit for et halvt aar siden, hvilket slet ikke er sjovt, fordi det er virkelig synligt og generende, men medicin-cremen hjalp mig paa en uge eller to var alt vaek!(jeg fik det sandsynligvis grundet antibiotika-stop og stress). Men jeg har samtidig i mange aar lidt af parfume-allergi(uden at vide det). Derfor gav laebepomader og ansigtsrense mig nogle lignede udslaedt(samt shampoo gav skael). Foerst da jeg stoppede med at bruge parfume forsvandt mine gener. Saa et andet trick er at tjekke om man har noget allergi, fordi de kan ogsaa give rigtig grimme maerkelige udslaedt.
Mit bedste trick til PD er at have medicin-cremen liggende og naar jeg fornemmer et udbrud er ved at bluse op smoerer jeg det paa, saa udbruddet ikke naar at tage fat!

Camilla

Hej piger!
Først og fremmest tak for de gode råd.
Jeg har selv haft det her mærkelige udslæt omkring munden de sidste to måneder, og det er kun blevet værre. For to uger siden fik jeg så konstateret perioral dermatitis hos lægen, og vi fandt ud af at det var bluset op i forbindelse med mit p-pille skift. De nye p-piller har åbenbart været et for stort hormonskift for min krop, der i forvejen er lidt sippet med p-piller. Jeg fik så antibiotika piller (Tetracyklin) som normalt bruges mod voldsom akne, og skulle spise en pille på 500 mg. om dagen. Da jeg havde taget dem i halvanden uge følte jeg stadig ingen forskel, og jeg opsøgte derfor en hudlæge der anbefalede at vaske det med både sæbe (jeg bruger intimsæbe fordi der ikke er parfume og parabener i) og vand, og derefter bruge SVOVLCREME. Det kan jeg stærkt anbefale, da det virkelig har virket for mig. Jeg har kun brugt det i fire dage, og mit PD er blevet meget bedre. Det er ikke væk, men jeg kan tydeligt se forskel. Før kløede og stikkede det også, men denne fornemmelse har jeg stort set ikke mere. Jeg tager stadig antibiotika pillerne, og det vil jeg gøre den næste måned, da det stadig har en virkning, det går bare lidt langsomt. Jeg undgår også at bruge Make-up så godt jeg nu kan, selvom det er meget frustrerende at gå rundt med, og de få gange jeg gør, bruger jeg en pudder fra Bare Minerals uden alt muligt i. Jeg søgte virkelig en creme at smøre på, da jeg følte det var meget tørt, og at jeg ikke engang kunne åbne munden uden at føle at mit ansigt sprækkede, men hudlægen fortalte mig, at den eneste creme jeg måtte bruge var svovlcreme, da intet andet virkede og kun gjorde det værre. Hun sagde så også, at det var meningen udslættet skulle blive tørt, da det var sådan det gik væk. Men svovl er åbenbart bakteriedræbende, og går derfor ind og dræber bakterierne i udslettet ligesom antibiotika vil gøre. Jeg har i hvert fald haft stor succes med det. Desværre har hun bare puttet cremen i en lille engangsbeholder, og skrevet svovlcreme på den, så hvilket mærke eller hvad det helt nøjagtig er kan jeg ikke sige 🙁 men tænker at noget med svovl generelt vil være godt at prøve. Held og lykke med det, håber I også får bugt med jeres PD!

Helene Randløv

Hej Camilla
Er det sådan noget fedtet noget? i så fald kan det være denne her: Svovl Pasta
Kh. Helene

Cecilie

Hej Katja.
Jeg har også en del små “bumser” på min hage, og ved ikke og det er det samme som du taler om. Min læge tager mig desværre ikke så seriøst når jeg nævner jeg er ked af min hud. Jeg har også ret mange bumser/knopper i panden. De er meget forstyrrende for ved. Ved ikke helt hvad der er skyld i det. På billedet af dig, så jeg at du ser ud til at være lidt hvid over munden og op til næsen. Det er jeg også! Jeg har aldrig fundet ud af hvad det er, men jeg er meget ked af det over det. Ved du evt. hvad dit er? Det er super dejligt, at I skriver om sådan nogle ting her på bloggen! 🙂

Katja Moikjær

Hej Cecilie. Det har jeg aldrig tænkt over, jeg tror ikke det er noget særligt – måske bare måden skyggen falder på? Det kan godt være der er lidt farveforskel på min hud under næsen, men det er i hvert ikke noget, der kan forklares 🙂
Fortæl mig om dine bumser – er de hvide og kan de “poppe” rigtigt? Både i panden og på hagen?
Hvilken hudpleje bruger du i dag?

Cecilie

Hej Katja. Tak for dit hurtige svar! Jeg var heller ikke helt sikker, eftersom det ikke var helt tydeligt på billedet. Men jeg har det uden tvivl. Bumserne kan stort set aldrig poppe. En gang i mellem får jeg et par stykker der kan. Ellers er de små og røde. Jeg bruger Kiehls calendula ansigtsrens og toner. Og en fugtighedscreme uden olie fra Kiehls også. Om aftenen bruger jeg en rens, micro peel og en creme med salicylsyre. Alt sammen fra Kiehls 🙂

Katja Moikjær

Hej Cecilie. Det lyder som om du skal skære ned på produkterne. Og hvis jeg kender Kiehl’s ret så kan der sagtens gemme sig et par irriterende ingredienser eller to i. Hvor længe har du brugt det? Har det hjulpet på din hud? Du skal nok skære ned – især på rens.

Cecilie

Hej igen Katja.
Hvor er det fedt at du gider at bruge tid på at hjælpe mig med det her 🙂 Det sætter jeg stor pris på. Skal jeg så ikke vaske ansigt morgen og aften? Når jeg siger rens mener jeg bare en klassisk skummende rens.Jeg har snart brugt det tre måneder vil jeg tro. Det hjalp en periode, men synes ikke min hud er betydeligt pænere end hvis jeg ikke renser. Kender du til nogen gode dermatologer el. i Kbh?

Cecilie

Og i øvrigt.. Hvilke produkter vil du anbefale hvis ikke det skal være Kiehls?

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *