‘Bumser’ på hagen og omkring munden? – perioral dermatit

27.03.13
Perioral dermatit

Perioral dermatit

Har du bumser kun omkring munden og på hagen? Og er der ingen af de gængse råd, der virker – tværtimod bliver det kun værre? Så skal du overveje at gå en tur til lægen og få tjekket, om du i virkeligheden har perioral dermatit – og altså slet ikke bumser.

Det har jeg. Jeg har prøvet at finde et billede, hvor I kunne se det, men det var svært, det er ikke lige noget, man fotograferer. Dette mobiltelefonbillede er taget midt om natten nytårsaften…

Jeg har det heller ikke i ret voldsom grad. Se på Sundhed.dk eller Google for andre billeder. På mig lignede det fuldstændig bumser, og jeg troede et halvt år, at det var bumser. Men salicylsyre osv. hjalp bare overhovedet ikke – tværtimod.

Du kan også kende det på, at de ikke opfører sig som almindelige bumser. Det ligner, kan skælle lidt, men indeholder sjældent gul pus som almindelig akne.

Årsager til perioral dermatit
Man ved ikke præcis, hvad der er årsagen til perioral dermatit, som IKKE er akne, men derimod en form for udslæt. Hormoner mm. kan også spille en rolle.

Hvad der helt sikkert spiller en rolle er brug af lokalsteroider, tandpasta og kosmetik, som kan være den udløsende faktor.

Hvis du bruger cremer med steroid i ansigtet og har fået perioral dermatit skal du stoppe med det (og gå til lægen).

Tandpasta med fluor eller sulfat mener man også kan bidrage til problemerne. Og hudpleje og kosmetik kan helt sikkert. Stop med alt, hvad du kan forestille dig, og skift tandpastaen ud.

Få fat i lægen
Der er to behandlingsmuligheder: Enten tetracykling i tabletform eller behandling med en creme med metronidazol. Læs mere på sundhed.dk.

Hvad jeg selv har gjort
Den sidste måned er jeg stoppet med ALLE ansigtsprodukter pånær en fuldstændig basic ansigtsrens fra Purely Professional, øjenmakeupfjerner når jeg har haft makeup på, og som ansigtscreme har jeg brugt Homéoplasmine, som bare er vaseline med lidt planteekstrakter.

Jeg har skiftet min tandpasta ud, jeg har brugt en tandpasta til tør mund med bla. et højt fluorindhold. Så nu bruger jeg god gammel Zendium igen og er meget forsigtig med ikke at få det omkring munden.

Det er ikke fordi nogle af de ovennævnte produkter kan behandle det, men fordi perioral dermatit handler om “less is more” og at fjerne så mange faktorer som overhovedet muligt. Jo mindre du bruger i dit ansigt jo bedre. Jeg bruger stadig makeup, men ikke hver dag.

Jeg kender ingen behandlingsmuligheder udover medicin hos lægen og at stoppe med fx. den tandpasta, makeup og hudpleje, der kan udløse det.

Læs mere om hvilke ingredienser der kan tilstoppe porerne her.

Hos mig har min lille kur virket – det er blevet meget pænere nu. Næste skridt er, at jeg skal have fat i lægen.

Og nej – det betyder ikke, at man skal stoppe med makeup for altid. Det, jeg har gjort her, er i periode, til det er under kontrol og for at se, om det rent faktisk VAR det, der var problemet.

Og det vigtigste du kan gøre er at gå til lægen. For kun de kan kende forskel på akne, dermatit, rosacea osv. Så det er der, du skal starte!

Kan du genkende noget af dette?

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
106 kommentarer
sisse marie

Pisssss!
Det er det jeg har?! Uden tvivl! Har døjet med det de sidste 3 år. Har prøvet en masse uden det hjalp..
Vil det sige jeg ikke må bruge makeup omkring hagen?
AJ hvor trist. Så det vil jeg aldrig kunne komme af med det?
Nå.. Jamen en masse penge på hud produkter, kan jeg da spare frem over:-)

Pudderdåse Katja

Det er jo ikke for altid 🙂 Start med en tur til lægen og minimér mængden af produkter til et absolut minimum. Sørg for ikke at få tandpasta omkring munden.

Saga

Hold da op, jeg skulle lige til at sætte mig og google omkring lige netop det problem!
Jeg plejer at få én bums hver måned lige før menstruation, men pludselig fik jeg 10 omkring munden og på hagen. Og de opførte sig ikke som almindelige bumser og forsvandt heller ikke.
Hvad jeg har gjort anderledes, før det kom?
Begyndt at bruge flere hudpleje- og makeup produkter. Jeg har indtil nu kun brugt Derma Eco, lidt Matas Striber og Mirenesse bivoksmascara, da jeg har sart hud.
Men nu er jeg også begyndt at bruge makeupprodukter (bl.a. inspireret af jer dejlige damer).
Tak for at gøre opmærksom på, hvad “bumserne” kan skyldes. Tilbage i skabet med BB’en og makeuppen…øv.

Pudderdåse Katja

Start hos lægen! Det er kun ham/hende, der kan se det med sikkerhed.
Pøjpøj 🙂

Astrid

inden alle jeres læsere tænker at det har de. så har rigtig mange uren hud omkring haen pga hormon eller mave problemer. mange af vores hudproblemer er pga vores mave – dårlig fordøjelse og ophopning af affald. så det er kæmpe forskel på oral dermatit og bumser bylder hudorme og meget andet i ansigtet. for de fleste løser mælkefri diæt meget,,,,,

Pudderdåse Katja

Det er også derfor, jeg siger, de skal gå til lægen 🙂
Som du siger, så sidder hormonel akne de samme steder. Det kender jeg alt for godt.

maibritt J

wow det ligner jo det jeg har lidt af længe 😮 jeg må hellere komme til læge med det

Pudderdåse Katja

Gør det – det er kun lægen, der kan stille diagnosen. Held og lykke 🙂

Mig

Det lyder fuldstændig som mit forløb. Jeg begyndte at få, hvad jeg troede, var uslæt på hagen først på efteråret. Det spredte sig, og til sidst troede jeg, det var acne eller en eller anden underlig form for udslæt, fx rosacea. Jeg var meget stædig med ikke at gå til lægen (dumt!), så jeg gik med det alt for længe, og min selvtillid var totalt flosset. Til sidst, efter flere måneder, gik jeg til lægen, hun konstaterede med det samme, at det var akne-relateret (nok perioral dermatit) og jeg fik tetracykling i pilleform og en creme (husker ikke navn). Efter to dage (TO DAGE!) var det væk! Fortsatte pillebehandlingen indtil denne uge, og min hud har aldrig været mere medgørlig. Nu ved jeg helt sikkert, hvad jeg skal gøre, hvis jeg kommer ud for den slags igen – lægen! Med det samme! Og tak for dine tips, de vil også blive taget i brug 🙂
Bottom line: TAK for en fantastisk blog. I er til stor hjælp i hverdagen.

Pudderdåse Katja

Tak 🙂 Og tak fordi du delte din historie.

Ida

Jeg har også haft noget lignende. jeg har en svigemor der har en helsekostforretning og går meget ind for alternativ behandling. Hun fortalte mig at området omkring munden har forbindelse til tarmsystemet. Altså ligesom at man ved at massere nogle punkter på fødderne, fx kan fjerne lændesmerter.
Jeg holdt så i en periode op med at spise mælkeprodukter og vupti! Så var de væk. Uden medicin eller andet.
Da jeg aldrig har været til lægen kan jeg ikke sige med 100 % at det var det der jeg havde, men det lidgner meget og var IKKE almindelige bumser. Der var lige netop ikke det der gulige puds i dem og de forsvandt bare ikke ligesom en bums gør. Det er forsøget værd.

Ditte

Det lyder lovende!
Men jeg er en mælkelsker – vil det så sige at det så blusser op igen hvis man begynder at drikke mælk osv?

Carina

Vidunderligt indlæg! Har selv været ved lægen i sidste uge med dette, men hun kom ikke frem til en diagnose – så vi prøver noget. Skal klart derned igen hurtigst muligt og igang med behandling.
Tak tak tak fordi I ikke kun skriver om makeup, produkter osv. men også emner som disse! Nu håber jeg min ansigtshud er reddet 🙂

Pudderdåse Katja

Selvtak Carina. Lad mig høre, hvordan det går med dig 🙂

Annette

Hej Katja.
Skriver lige her, i stedet for at spamme Instagram til 😉
Fik som sagt konstaterer perioral dermatitis for knap 3 uger siden. Troede at det var rosacea, da min søster har fået det – og da det var værst, lignede hendes bumser. Men hudlægen sagde (heldigvis) at det ikke var rosacea, men pd. Så skal en gang om ugen tage en pille (antibiotika). Jeg synes pt ikke at jeg kan se den store forskel, men har stadig også 6 piller tilbage.
Derudover anbefalede hun lette creme, og gerne uden olier. De behøvede ikke at være dyre (thank god!). Så bruger Neutral Face Wash, Neutral Skintonic og en let lotion fra Matas Striber.

Pudderdåse Katja

Tak for svar 🙂 Det ligner også rigtig meget rosacea, men sidder et andet sted typisk. Dejligt for dig, at det ikke var det. Lad mig høre, hvordan det går 🙂

Annette

Min hud endte med at blive helt perfekt igen efter at have taget pillerne, og jeg fik hurtigt selvtilliden tilbage!
Jeg bruger stadig kun produkter uden parfume til sart hud, for ikke at irritere min hud for meget. Og følger huslægens råd, om at det ikke er nødvendigt at bruge formuer på creme. Skal dog bare lige have noget federe til om natten, nu hvor vi går de kolde tidere i møde.

Katja Moikjær

Hvor er det godt 🙂

SaraK

Jeg vil gerne sige at exuviance produkterne er det bedste mod peri oral dermatitis.
Det er meget udbredt i Sverige hvor hudlægerne også anbefaler disse produkter, og har et samarbejde med kosmetologer i Sverige.
Jeg har selv været plaget af perioral dermatitis i mange år og har prøvet med metronidazol til at starte med og efterfølgende tetracyklin som egentlig hjælper på det men det vender desværre altid tilbage efter endt behandling.
Jeg har været hos kosmetolog Marianne Bisgaard som laver behandlinger som overraskende nok hjælper på det. Hendes klinik ligger i Vejle, jeg bor selv i Kbh og har taget turen derhen flere gange og jeg kan kun anbefale hende videre. Det er self lidt dyrt med den lange tur men det har været alle pengene værd.
Hvis ikke man har mulighed for det så vil jeg anbefale at finde en exuviance forhandler tæt på egen bopæl. Har ikke selv prøvet andre en Marianne Bisgaard men vil gerne høre om andre har erfaringer med dette?
Exuviance laver også foundation som kun kan anbefales

Katja Moikjær

Præcis hvilke exuviance produkter skulle virke mod PD?

Nanna

Jeg er desværre også plaget af denne irriterende lidelse, både omkring næsen og munden, og kæmper i 3-4 mdr, hver gang jeg har et udbrud med creme fra hudlægen. MEN! Jeg faldt over et indlæg i et forum, hvor der blev skrevet om en creme fra Earth Friendly Baby – Organic calendula daily care cream. Den er vist beregnet til røde numser og andet hos babyer. Den har jeg haft glæde af og mit udslæt forsvandt efter ca en uge! Nu bruger jeg den dagligt, inden jeg smører min dagcreme på og har siden kunne holde det nede. :o)
Om det vil virke på jer andre, det ved jeg ikke men min erfaring skulle da lige deles… :o)

Pudderdåse Katja

Jeg har også læst lidt om Calendula og periorbital dermatit, og der er netop calendula i Homeoplasmine. Jeg skal nok opdatere, hvis jeg opdager, at der er noget om det 🙂
Hvor har du købt din creme?

Nanna

Jeg købte den på tankestrejf.dk men det ligner ikke, at de har den mere… Så skal man nok finde den på en engelsk hjemmeside? Ja, spændende med lidt mere “efterforskning” i det… :o)

Nanna

Jeg har lige fundet cremen på denne danske side
http://www.silleogsylvester.dk/product.asp?product=2856

Pudderdåse Katja

Tak 🙂

Maibritt

Jeg er rimelig sikker på at jeg lider af det samme. Men kan ikke finde cremen. Har du mulighed for at sende et direkte link til produktet? 🙂

Elena Malou Kristensen

Super godt og informerende indlæg. Jeg begyndte at læse din blog for et par måneder siden, og har lært rigtig meget. Jeg har også noget der ligner bumser, men som ikke helt virker til at være det. Jeg vil kigge nærmere på det nu i hvertfald. Tak for en god blog. Vh. Elena Kristensen

Pudderdåse Katja

Mange tak

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *