‘Bumser’ på hagen og omkring munden? – perioral dermatit

27.03.13
Perioral dermatit

Perioral dermatit

Har du bumser kun omkring munden og på hagen? Og er der ingen af de gængse råd, der virker – tværtimod bliver det kun værre? Så skal du overveje at gå en tur til lægen og få tjekket, om du i virkeligheden har perioral dermatit – og altså slet ikke bumser.

Det har jeg. Jeg har prøvet at finde et billede, hvor I kunne se det, men det var svært, det er ikke lige noget, man fotograferer. Dette mobiltelefonbillede er taget midt om natten nytårsaften…

Jeg har det heller ikke i ret voldsom grad. Se på Sundhed.dk eller Google for andre billeder. På mig lignede det fuldstændig bumser, og jeg troede et halvt år, at det var bumser. Men salicylsyre osv. hjalp bare overhovedet ikke – tværtimod.

Du kan også kende det på, at de ikke opfører sig som almindelige bumser. Det ligner, kan skælle lidt, men indeholder sjældent gul pus som almindelig akne.

Årsager til perioral dermatit
Man ved ikke præcis, hvad der er årsagen til perioral dermatit, som IKKE er akne, men derimod en form for udslæt. Hormoner mm. kan også spille en rolle.

Hvad der helt sikkert spiller en rolle er brug af lokalsteroider, tandpasta og kosmetik, som kan være den udløsende faktor.

Hvis du bruger cremer med steroid i ansigtet og har fået perioral dermatit skal du stoppe med det (og gå til lægen).

Tandpasta med fluor eller sulfat mener man også kan bidrage til problemerne. Og hudpleje og kosmetik kan helt sikkert. Stop med alt, hvad du kan forestille dig, og skift tandpastaen ud.

Få fat i lægen
Der er to behandlingsmuligheder: Enten tetracykling i tabletform eller behandling med en creme med metronidazol. Læs mere på sundhed.dk.

Hvad jeg selv har gjort
Den sidste måned er jeg stoppet med ALLE ansigtsprodukter pånær en fuldstændig basic ansigtsrens fra Purely Professional, øjenmakeupfjerner når jeg har haft makeup på, og som ansigtscreme har jeg brugt Homéoplasmine, som bare er vaseline med lidt planteekstrakter.

Jeg har skiftet min tandpasta ud, jeg har brugt en tandpasta til tør mund med bla. et højt fluorindhold. Så nu bruger jeg god gammel Zendium igen og er meget forsigtig med ikke at få det omkring munden.

Det er ikke fordi nogle af de ovennævnte produkter kan behandle det, men fordi perioral dermatit handler om “less is more” og at fjerne så mange faktorer som overhovedet muligt. Jo mindre du bruger i dit ansigt jo bedre. Jeg bruger stadig makeup, men ikke hver dag.

Jeg kender ingen behandlingsmuligheder udover medicin hos lægen og at stoppe med fx. den tandpasta, makeup og hudpleje, der kan udløse det.

Læs mere om hvilke ingredienser der kan tilstoppe porerne her.

Hos mig har min lille kur virket – det er blevet meget pænere nu. Næste skridt er, at jeg skal have fat i lægen.

Og nej – det betyder ikke, at man skal stoppe med makeup for altid. Det, jeg har gjort her, er i periode, til det er under kontrol og for at se, om det rent faktisk VAR det, der var problemet.

Og det vigtigste du kan gøre er at gå til lægen. For kun de kan kende forskel på akne, dermatit, rosacea osv. Så det er der, du skal starte!

Kan du genkende noget af dette?

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
106 kommentarer
Tandpasta som allergisynder | Smuk i Hverdagen

[…] Jeg synes, det kan være ret så svært at finde ud af, hvad der er hoved og hale i alle disse mere eller mindre officielle anbefalinger. Så personligt tror jeg, det vigtigste er at lægge mærke til, om du oplever problemer i din brug af tandpasta. Jeg har fx. haft problemer med eksem omkring munden og øjnene, og i den forbindelse blev jeg faktisk testet for min tandpasta (især fordi jeg er typen, der ligner en væddeløbshest med fråde om munden, når jeg børster tænder). Heldigvis var det ikke tandpasta, jeg var overfølsom overfor. Og faktisk findes der også flere typer af tandpasta, som er svanemærket, hvilket er en ret god indikator i allergisammenhæng. En af mine yndlingsblogs, Pudderdåserne, har skrevet en super god post om emnet, hvor de fortæller, at tandpasta kan være synderen i forhold til det generende udslæt perioral dermatit. Læs blogposten her. […]

Jette

Jeg vil bare lige give mit besyv med, da jeg selv med stor interesse har læst både artikel og kommentarer.
I de sidste 5 måneder har jeg haft noget rødt udslæt ved næsen, og forsøgte i lang tid med noget fed creme i den tro der var tale om tør hud. Jeg begyndte også at tage fiskeolie og vitaminer, i det tilfælde at udslættet var tegn på noget min krop manglede. Jeg kunne udelukke allergi, da jeg kun yderst sjældent bruger makeup, og aldrig bruger parfumerede cremer.
Til sidst gav jeg op og bestilte en tid hos lægen… næsten samtidig kom jeg i tanke om en svampedræbende creme jeg tidligere har fået til min datters røde numse. Det er en tube Brentacort 20mg+10mg salve. Efter at have smurt i få dage, ser det allerede meget pænere ud. Talte i telefon med min læge som siger jeg roligt kan fortsætte.
Jeg har således ikke fået en diagnose, men det er åbenbart noget svamp af en slags. Jeg har læst om skæleksem – det forekommer hyppigt om vinteren og/eller ved stress og behandles netop med et svampemiddel. Alle 3 ting passer godt i mit tilfælde.
God bedring til alle Jer der endnu ikke har fundet en behandling. Det er rigtig træls at rende rundt med rødt eksem i ansigtet, og jeg håber at
mit bidrag her måske kan hjælpe nogen.

Mette

Vil bare lige bemærke, at steroidcreme som fx Brentacort skal bruges med omtanke, og hvis man mistænker at have peroral dermatit, bør man absolut ikke bruge det.
Men dejligt for dig, at det virkede på det, der var årsagen til dit eksem 🙂

Mette

Jeg faldt lige over dette gamle indlæg og ville give mit besyv med. Jeg har lidt af peroral dermatit i ca. 10 år og prøvet diverse ting og sager. Mit sidder primært i næsefløjene og en smule på højre side af hagen under munden.
Min egen læge udskrev et præparat med Metronidazol, men i dag bruges det sjældent, fordi resultaterne ikke er overbevisende. Selv oplevede jeg, at mit eksem (det kalder jeg det for :-)) blussede endnu mere op og kløede endnu mere. En lægevikar udskrev Brentacort (steroidcreme), og så gik det helt galt. ALDRIG-ALDRIG bruge steroider på peroral dermatit!!!
En hudlæge anbefalede mig at droppe al makeup og udelukkende bruge ansigtscreme uden parabener, parfume osv. Makeuppen var jeg ikke indstillet på at kvitte, men der blev kraftigt luget ud i cremer, foundations mm., og jeg kastede mig over Derma Womans produkter.
I efteråret 2013 oplevede jeg for første gang i mange år, at min hud var pæn uden skæl og kløe og uden det blussende røde look. Det vendte tilbage efter en tur i solariet 🙁
For 2 måneder siden købte jeg Cosborgs B12 Forte creme og Bare Minerals pudderfoundtion, og det har været et godt match. Desuden bruger jeg CC cream fra Origins med et ganske tyndt lag på eksemområderne.
Især B12 Forte vil jeg anbefale – det er helt tydeligt det, der har gjort de største underværker og så uden de bivirkninger, som medicinsk behandling kan medføre. Jeg oplevede hurtigt, at det blussende look forsvandt, og efter ca. 1 måned begyndte huden at klare op, og de små skæl forsvandt.
Håber, at dette kan inspirere andre 🙂

Mette

Interessant, at så mange her i tråden har fået udskrevet Metronidalzol, og at det anbefales på sundhed.dk. Jeg har læst en tråd andetsteds, hvor stort set ingen havde gode erfaringer med produktet, men derimod med tetracyklin.

Katja Moikjær

Vil bare indskydde at du har helt ret i det med steroidcremer og brentacort. Det står også i lægehåndbogen. Steroidcremer på perioral dermatit gør det bare værre.

Louise

Er slet ikke i tvivl om, at det er det, jeg har døjet med! ALT er ellers blevet skiftet ud til de allergivenlige og svanemærkede produkter (lige fra shampoo og hårvoks til ansigtsrens og cremer), men hvis der skal antibiotika til, så jeg er jo kun lige startet…
Har bestilt tid hos lægen, har lige 10 dage tilbage af min ventetid på 5 (!!!) uger, inden hun skal “overbevises” om, at jeg har perioral dermatit 🙂 I mellemtiden, er der så noget, man selv kan gøre? Min hud omkring næse og mund er tør og irriteret, og jeg vil gerne kunne gøre et eller andet for at afhjælpe; zinksalve, en speciel hudcreme, just something, for jeg bliver snart tosset! Én ting er det lidet charmerende udseende, en anden ting er hudirritationen fra det… 😉
Jeg har minutiøst læst alle svarene igennem og er beredt til tænderne med gode argumenter til lægen, men har nogle gode erfaringer med cremer/hvad-som-helst før behandlingen hos lægen?
Kæmpe tak på forhånd! 🙂

Katja Moikjær

Kære Louise
Det vigtigste du kan gøre er at droppe alle produkter. At det er allergivenlige eller svanemærkede betyder for så vidt ingenting. De kan sagtens irritere huden alligevel. Jeg synes, det vigtigste, du kan gøre for dig selv og din økonomi lige nu er IKKE at smide en masse ud og bruge penge på noget nyt, der næppe vil gøre en stor forskel alligevel.
Fortæl mig hvad du har brugt indtil nu og hvad du har i huset? Så skal jeg forsøge at hjælpe.
Kh. Katja

Louise

Jeg har i 3 år brugt Body Shoppens E-vitamin-serie (ansigtsvask og dagcreme), og det har fungeret rigtig godt! Da jeg begyndte at få udslæt, røg det under mistanke, og jeg skiftede til Levevis’ ansigtsvask og dagcreme (som ikke hjalp en dyt). Jeg har prøvet zinksalve, også fra Levevis, det gør det i hvert fald ikke værre, og lindrer for en kort stund. Har prøvet apotekets aftersun-lotion (med aloe vera), og det hjælper ligeledes kortvarigt.
Nu er jeg tilbage til Body Shoppens E-vitamin-serie, da det faktisk er den, der kan holde huden mest fugtig (= ikke-kløende), og det lader ikke til, at det bliver værre af det.
Generelt bruger jeg slet ikke noget i mit ansigt, udover almindelig dagcreme, så at det skulle komme fra kosmetik (eller creme, som jeg har brugt i lang tid), ville undre mig… Men da jeg læste, at hormonelle ubalancer kunne være årsagen, faldt brikkerne på plads; blev af min læge anbefalet at skifte til lavdosis p-piller (3. generationspiller) og var lige begyndt på dem, da udslættet kom. Jeg er tilbage på mine “gamle” p-piller, men udslættet blev 😉
Tusinde tak, fordi du/I tager jer tid til at læse og besvare spørgsmål – det er guld værd! 😀

Katja Moikjær

Hvilken tandpasta bruger du?

Louise

Aquafresh Triple Protection hedder den vist…
Har luret på en tandpasta uden fluor, men synes det er svært at gennemskue, hvilke der er med, og hvilke der er uden fluor… De fleste er vel næsten med fluor, da fluoren har en beviselig gavnlig effekt for tandsundheden…?

Katja Moikjær

Tandpastaen kan have betydning, hvis det sidder tæt ved munden. Overvej zendium næste gang du alligevel skal købe, men ellers kan jeg ikke råde dig til det store, andet end tålmodighed mens du venter på lægen. Og lad være med at skifte en masse ud og købe nyt – det gør ikke nogen forskel alligevel.

Sarah

Har også lidt af DP og brugt body shops produkter uden parfume. Tror desværre det er den som begge gange, i år, har fået mit pd til at gå i udbrud.

Louise

Jeg er opmærksom på tandpastaen, når der skal købes nyt, og venter tålmodigt på, at det bliver min tur hos lægen.
Kæmpe tak for gode råd og hjælpsomhed! Jeg er ny ‘medlæser’ på jeres blog og er nu ofte forbi efter viden og inspiration – I gør et fantastisk stykke arbejde! 😀

Katja Moikjær

Tusind tak Louise 🙂

Vibeke Nielsen

Har lidt ad pd i syv (7) år! Og prøvet huslæger to gange. Og været ved hudafdelingen på et universitetshospital i et år. Her prøvet alt. Og gjort alt hvad lægerne sagde. Derudover må jeg supplere med at jeg lever sundt og aldrig har brugt ret meget make up, om nogen. Kun har brugt zendium.
Jeg er helt enig i beskrivelserne, det ligner bumser, men er helt anderledes, er der i længere tid, og der er ikke noget pus, de er lidt hårdere og mere med tendens til skælflage falder af. Hvis man er uheldig kan de også komme i hårgrænsen og hovedbrud og skuldre.
Her er mine erfaringer:
Jeg opdagede at svampecremer (brentan og lanicil og nizoral skællshcampoo) virkede meget bedre en alle de antibiotika lægen ordinerede på receptpkigtige salver, så jeg troede det var svamp. Huslægen sagde det ikke var svamp (podninger på svamp var negative), men alligevel hjalp de sværeste bacteridræbende receptpkigtige cremer alt ikke (max en næsten usynlig ændring selv om jeg blev vedholdende ved i mange måneder). Har også prøvet piller euryt..et eller andet som jeg kun prøvede 1/2 uge pga bivirkninger.
På universitetshospitalets hudafdeling blev jeg sat i en kur på tetracyklin (jeg er generel for helsekost, så det krævede sin kvinde at sige ok), og mærkede efter få dage at min hud blev pænere og ikke mindst glattere, næsten ungpigeagtig:) og jeg kunne tåle pillerne og mærkede ikke ubehag. (Man skal huske at man skal følge en bestemt kost, ikke mælk eller jern eller magnesium to timer før og efter pillerne tages), så det var noget af en omlægning og regnskab. Man må absolut heller ikke blive gravid mens men tager pillerne.
Derudover blev jeg bedt om at vaske min mund, næse, ansigt, hårbund og skuldre med 2% nizoral schampoo som skulle virke 7 min før den blev skyllet ud. Dette mindst 2 gange om ugen.
Endelig blev jeg bedt om at bruge en creme til de udsatte steder fra avene (er nævnt i et af de tidligere opslag).
Jeg har nu været et år på kuren, og det ser ud til at være væk (krydser fingre for det ikke kommer tilbage når jeg stopper).
Af ting man kan foretage sig, der ikke kræver specialist i hud (man være på venteliste i flere måneder), er:
Køb “hudpiller” med morgenfrue og marietidsel – det fjernede mine pd totalt i et halvt år (med recidiv når jeg holdt pause) urteteket havde nogen i en periode der var super gode, men dem kan man ikke få mere.
Køb en “ansigstbørste” (jeg fandt en i Østrig) det ligner en blød miniudgave af en badebørste. At vaske sig med den + avene rensevæske, morgen og aften holder bumserne væk (også på teenagesønnen, som fik sin egen børste). Det er godt at bruge 1 meget varmt vand og slutte af med meget koldt vand.
Lægerne kunne ikke finde ud af om det var bacteridræbende eller svamp, for de gængse podninger var “sterile” – kan ikke udelukke at de bare ikke undersøgte bredt nok.
En læge mistænkte at det var den meget almindelige demodex hårsækmidde som vi alle har, men som jeg var blevet irriteret af. Ikke af miden, men af de bacterier og svampe den bevæger sig rundt med. (Man har også hår omkring munden). I hvertfald kunne dette også forklare hvorfor jeg syndes jeg var blevet lidt mere tyndhåret det sidste år. Nu vel det er der ikke noget dokumentation for.
Når jeg er færdig med min kur har jeg tænkt mig
Fortsætte med at bruge morgenfrue og marietidsel og havtorn i koncentreret dyr helsekostkvaliete.
Fortsætte vaskx2 ugentlig i nizoral schampoo som lades blive siddende 7 min.
Vaske dagligt x2 med ansigstbørste og avenes rensemælk,
Sove med avene cremen
Bruge solskinspudder (kun Foundation fedtfri til fest), let øjenskykke og en af de nye maskaraer der ikke behøver reseprodukter men kan skyldes af med varmt vand. (Clinique). Læbepomade. Og intet absolut intet andet.
Det var det.
Beklager de mange slå og tastefejl – jeg har kun i iPhone at skrive fra.

Maika

Jeg fik også konstateret perioral dermatit hos en hudlæge her i foråret. Forinden havde min egen læge givet mig metronidazol, som bare gjorde det hele MEGET værre. Hudlægen kiggede 2 sekunder på mig og sagde at det var perioral dermatit, og at jeg skulle have tetracyklin. Det virkede ikke en dyt på mig, så jeg gik i gang med at gribe det anderledes an. Jeg begyndte at spise fiskeolie og b-vitaminer og udfasede mælkeprodukterne fra min kost. Samtidig brugte jeg (efter anbefaling fra en dygtig alternativ behandler) cremen “ByLykke”. Det er første gang jeg har prøvet en creme der rent faktisk har lindret knopperne og rødmen. Og nu har jeg endelig min perioral dermatit under kontrol! Jeg skal dog ikke eksperimentere for meget med hverken hudplejeprodukter eller makeup, før jeg igen får et udbrud. Men jeg overvejer om ikke jeg skal prøve Purely Professional repair cremen, så min hud engang imellem kan få en afveksling fra ByLykke cremen. Men kan Purely Professional cremen bruges i ansigtet uden at man går rundt og skinner hele dagen?

Katja Moikjær

Det kommer jo meget an på din hud. Hvis den er fedtet også, så nej. Men en tør hud som min elsker den. Jeg vil dog sige (jeg kender ikke den creme du omtaler), at hvis den creme fungerer så godt for dig, så hold dig for guds skyld til den! If it works, don’t fix it. Og Perioral dermatit kan i den grad blive fremprovokeret af produkter i ansigtet.

Lotte

Jeg har lige fået det konstateret hos lægen i dag. Har fået piller og creme mod det. Har aldrig døjet med det før, men har fornylig skiftet min hudpleje fra garnie til clerasil samt skiftet primer fra gosh til maxfactor. Så nu bliver clerasil lagt på hylden og garnie får en chance igen. Mf primeren får sig også en pause. Håber jeg på den måde kan finde ud af hvad der har udløst det 🙂
Dejlig at se jeg ikke er den eneste som lider af dette og at der findes en behandling for det 🙂

Jo

Dobbeltposter lige en kommentar fra et andet indlæg, håber det er ok.
Har i 4-5 mdr døjet med perioral dermatit på og omkring hagen (min læge skyder skylden på p-pilleskift for ca et halvt år siden) og har både fået udskrevet Redap, Finacea og Tetracyklin hos min læge siden oktober måned sidste år – og der var ingenting der hjalp, tværtimod synes jeg bare det blev værre og værre. For én uge siden besluttede jeg mig for helt at holde op med at bruge alt det her, og købte i stedet en tube Homéoplasmine (bor i UK hvor det er nemt at få fat i heldigvis – mit er faktisk købt i Topshops beautyafdeling .. til 6 pund i øvrigt), og i dag er min hud faktisk næsten ligeså pæn som den var før – ingen nye udbrud og arrene (havde desværre lidt svært ved at holde fingrene helt fra det…) er stort set forsvundet også. Det kan jo også være et resultat af at jeg helt er holdt op med at bruge skrappe cremer og penicillin, svært at sige, men jeg har det her mistænkt for at have en finger med i spillet. Min hud på og omkring hagen er i hvert fald totalt forandret på 7 dage, og bliver kun pænere for hver dag jeg fortsætter med at bruge Homéoplasmine – noget jeg slet ikke har oplevet i andre perioder hvor jeg har lagt de skrappere midler på hylden for at give huden lidt fred.

Helene Randløv

Det er helt fint 😀

Trine

Først og fremmest – TAK for en skøn blog!
Jeg har desværre også perioral dermatit og lige fået Metronidazol hos lægen for en uge siden.
Jeg forsøger nu at begrænse brug af cremer og make-up… men synes ikke det er optimalt at droppe fugtighedscremen helt da jeg har ret tørre kinder især.
Jeg bruger nu:
Rens: Beaute pacifique/rudolph care
Creme: Rudolph care anti-stress + avene repair creme på pd-opråderne.
Tandpasta: Zendium
Har indtil for en uge siden også brugt konjac svamp og jeres t-zone peeling (som er fantastisk!). Begge dele har jeg været glad for, men bør jeg fortsat stoppe med det? Kan jeg evt. anvende jeres peeling i T-zonen og uden om pd områderne?
Skal snart på ferie – og er jo nødt til at bruge noget solcreme til den tid – er der nogen ingredienser/mærker jeg særligt bør undgå/gå efter???
På forhånd tak <3

Katja Moikjær

Hej Trine
Så længe du bruger Metronidazol ville jeg undgå både konjac og syrepeeling. Du kan derpå med fordel genoptage begge dele langsomt når behandlingen er overstået. Du kan selvfølgelig bruge T-zone peelingen i andre områder, hvis det er vigtigt for dig, men under alle omstændigheder er det jo mindre, jo bedre, for så er der færre “fejlkilder”, hvis du forstår 🙂 Så snart du er færdig med din behandling kan du forsigtigt starte op igen.
Solcreme er en svær en. Jeg har aldrig selv reageret på solfiltre, men nogle gør. Jeg er selv meget glad for de milde mineralske solfiltre, men de kan være svære at få fat i. Under alle omstændigheder har jeg ikke noget grundlag for at den ene type skulle være bedre for lige netop PD end andet.
Fortsæt som du gør nu, det lyder som om du har styr på det 🙂
Kh. Katja

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *