‘Bumser’ på hagen og omkring munden? – perioral dermatit

27.03.13
Perioral dermatit

Perioral dermatit

Har du bumser kun omkring munden og på hagen? Og er der ingen af de gængse råd, der virker – tværtimod bliver det kun værre? Så skal du overveje at gå en tur til lægen og få tjekket, om du i virkeligheden har perioral dermatit – og altså slet ikke bumser.

Det har jeg. Jeg har prøvet at finde et billede, hvor I kunne se det, men det var svært, det er ikke lige noget, man fotograferer. Dette mobiltelefonbillede er taget midt om natten nytårsaften…

Jeg har det heller ikke i ret voldsom grad. Se på Sundhed.dk eller Google for andre billeder. På mig lignede det fuldstændig bumser, og jeg troede et halvt år, at det var bumser. Men salicylsyre osv. hjalp bare overhovedet ikke – tværtimod.

Du kan også kende det på, at de ikke opfører sig som almindelige bumser. Det ligner, kan skælle lidt, men indeholder sjældent gul pus som almindelig akne.

Årsager til perioral dermatit
Man ved ikke præcis, hvad der er årsagen til perioral dermatit, som IKKE er akne, men derimod en form for udslæt. Hormoner mm. kan også spille en rolle.

Hvad der helt sikkert spiller en rolle er brug af lokalsteroider, tandpasta og kosmetik, som kan være den udløsende faktor.

Hvis du bruger cremer med steroid i ansigtet og har fået perioral dermatit skal du stoppe med det (og gå til lægen).

Tandpasta med fluor eller sulfat mener man også kan bidrage til problemerne. Og hudpleje og kosmetik kan helt sikkert. Stop med alt, hvad du kan forestille dig, og skift tandpastaen ud.

Få fat i lægen
Der er to behandlingsmuligheder: Enten tetracykling i tabletform eller behandling med en creme med metronidazol. Læs mere på sundhed.dk.

Hvad jeg selv har gjort
Den sidste måned er jeg stoppet med ALLE ansigtsprodukter pånær en fuldstændig basic ansigtsrens fra Purely Professional, øjenmakeupfjerner når jeg har haft makeup på, og som ansigtscreme har jeg brugt Homéoplasmine, som bare er vaseline med lidt planteekstrakter.

Jeg har skiftet min tandpasta ud, jeg har brugt en tandpasta til tør mund med bla. et højt fluorindhold. Så nu bruger jeg god gammel Zendium igen og er meget forsigtig med ikke at få det omkring munden.

Det er ikke fordi nogle af de ovennævnte produkter kan behandle det, men fordi perioral dermatit handler om “less is more” og at fjerne så mange faktorer som overhovedet muligt. Jo mindre du bruger i dit ansigt jo bedre. Jeg bruger stadig makeup, men ikke hver dag.

Jeg kender ingen behandlingsmuligheder udover medicin hos lægen og at stoppe med fx. den tandpasta, makeup og hudpleje, der kan udløse det.

Læs mere om hvilke ingredienser der kan tilstoppe porerne her.

Hos mig har min lille kur virket – det er blevet meget pænere nu. Næste skridt er, at jeg skal have fat i lægen.

Og nej – det betyder ikke, at man skal stoppe med makeup for altid. Det, jeg har gjort her, er i periode, til det er under kontrol og for at se, om det rent faktisk VAR det, der var problemet.

Og det vigtigste du kan gøre er at gå til lægen. For kun de kan kende forskel på akne, dermatit, rosacea osv. Så det er der, du skal starte!

Kan du genkende noget af dette?

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
106 kommentarer
Astrid

Altså, tusind tak for det her indlæg. Jeg googlede så sent som i går morges dette problem, men fandt ikke umiddelbart noget brugbart. Nu vil jeg skynde mig at få en tid hos lægen. Det ville da være fantastisk hvis der findes en “nem” løsning på det.

Pudderdåse Katja

Held og lykke – lad os høre, hvad lægen siger

c.

Jeg fik i september sådan nogle små prikker på hagen, som jeg ikke kunne få væk og besluttede i slut oktober at gå til lægen, dog var min læge på ferie, så det var en vikar.
Hun kiggede på mig i 1 sekund og sagde jeg havde akne.
Nå, tænkte jeg bare – det kan jo ske. Også i en alder af 22 år.
Jeg fik en tube med noget gele jeg skulle smøre mig med morgen og aften.
Allerede første gang jeg smurte gele’en på brændte det som om min hud var on fire. Og huden omkring prikkerne blev tomatrød. Ikke nok med det så fik jeg dybe flænger i huden af at ha geleen på.
Jeg fik hurtigt sendt en mail af sted til vikaren at det føltes helt forkert – men hun mente at jeg bare skulle vænne mig til følelsen og så ville det blive bedre.
Et par uger senere havde prikkerne nu spredt sig til halvdelen af mit ansigt og jeg var knald rød. Nu var jeg så ked af hvordan jeg så ud af at jeg mailede vikaren igen for 10. gang om jeg ikke kunne henvises til en hudlæge.
2 uger efter var det min tur til at besøge hudlægen – hun kiggede på min hud og spurgte så om jeg havde haft børneeksem som barn. Og det havde jeg – meget endda.
Den gele som vikaren havde givet mig måtte man ikke bruge hvis man havde haft børneeksem som barn – og havde derfor givet mig en allergisk reaktion hver gang jeg havde smurt mig med det. Hudlægen var selvfølgelig i chok over at vikaren havde givet mig den gele uden overhoved at spørge mig om tidligere hud problemer.
Hudlægen kunne selvfølgelig godt se at jeg led af perioral dermatit og ikke akne.
Nu var min hud så smadret at jeg ingen produkter måtte komme på den – det brændte og sve’ selv når jeg kom normal vand i panden hvor jeg ikke engang var ramt.
Jeg blev anbefalet kun at bruge en kildevandsspray fra apoteket og den mildeste rensecreme og creme også fra apoteket.
Nu har jeg været på antibiotika siden december og har 2 måneder tilbage af pillerne før min hud forhåbentlig vis er helt sig selv igen.
Så pas på med bare at stole 100% på jeres læge – så hellere bliv henvist til en hudlæge der har styr på hvad de laver!
Jeg har nu brugt over 1000 kr på piller og special creme og mange uger hvor jeg ikke engang ville kigge mig selv i spejlet.
Hvis min læge bare havde henvist mig, havde jeg været fri for alt dette 🙁

Pudderdåse Katja

Av for f… Tak for din historie.
Det er dyrekøbt erfaring, men jeg kan også tale med i lang tid om læger, der udtaler sig om ting, de ikke har forstand på. Stol på din egen mavefornemmelse.

kirstine

Vil det i dette tilfælde være hensigtsmæssigt at bruge Basiron, eller er det også med til at forværre?
Jeg føler, at jo mere jeg prøver at gøre ved det, jo værre bliver det.. :/

Pudderdåse Katja

Det gør det også værre. Du har helt ret i din fornemmelse – jo mere man gør jo værre. Less is more.

M

Har været til lægen i dag, og fået en creme jeg skal smøre på omkring hagen. Den virkede allerede 10 minutter efter jeg smurte det på – og jeg har bare gået om kæmpet med det de sidste 6 år!!! Gik først til lægen, da jeg så dette indlæg. Tak!

Pudderdåse Katja

Velbekomme 🙂 Lad os høre, om det fortsætter

Caroline

Har I prøvet Mario Badescus control creme? 🙂

SigneFejrskov

Utroligt at jeg har læst med siden nytår og dette indlæg har jeg først fundet i dag. :S
For snart 3 år siden fik jeg endelig taget mig sammen til at tage til lægen for at finde ud af hvorfor min hud omkring munden var så rød, skallede, havde mange små bumser og ikke mindst fordi det gjorde ondt at bruge cremer. Hun så et øjeblik på mig og sagde at det var Peroriral Dermatit, og at jeg straks skulle stoppe med den creme med binyrebarkhomon som jeg brugte. Hun anbefalede en 8 uger lang antibiotikakur og så ellers undgå produkter med parfumer og parabener.
Startede på kuren dagen efter og efter 2 uger var min hud meget pænere. efter de 8 uger på antibiotika var min hud blevet rigtig pæn, og man kunne ikke se det “udslæt” som jeg havde gået rundt med i 3-4 år.
en dag på apoteket står jeg og kigger på hvad de har af cremer til sensetiv og sart hud, og kommer derfor i snak med en ansat der havde meget forstand på hudsygdome. Hun fortalte at det franske apoteksmærke Avené havde en serie til ekstra sensitiv hud, som var lavet til f.eks. Peroriral Dermatit.
Efter at være gået delvist over til den serie, så har jeg kun haft små udbrud, få gange, på 3 år. Når jeg får mine udbrud skifter jeg over til at bruge den renselotion i serien som “nulstiller” huden.

Pudderdåse Katja

Hvad er det for en serie Signe? Det vil jeg rigtig gerne høre?

SigneFejrskov

Det er den til hypersensetiv hud.
http://www.escentual.com/avene/face/hyper-sensitive-skin/
Tolerance Extreme Cleansing Lotion er den renselotion, som nulstiller huden..

Signe

Jeg har rosacea og min hudlæge har anbefalet mig at bruge Finacea (så vidt jeg forstod hende resten af mine dage)
Jeg tænker om I kender til den salve, og har noget klogt at sige om indholdsstoffet? Og om I har andre forslag til gode cremer. Jeg har brugt La roche posays serie til rosacea-hud, men jeg synes ikke den gør underværker
http://www.apoteket.dk/Laegemidler/Medicinhaandbogen/MedicineHandbookItemPage.aspx?Id=3407
Kh Signe

cecilie

Jeg stoppede på mine ppiller, som jeg havde været på i 3 år i uge 9 2013. Mine ppiller fik jeg oprindeligt for urenhud (teenage hud – ikke akne), men jeg følte efter påvirken fra højre og venstre, at det ville være bedst for min krop at holde en pause fra alle de hormoner.
Først fik jeg et udslæt på brystet med små blæner, og troede i faktisk at parfume var årsagen, og stoppede derfor med, at bruge alt der indeholdt parfume.
Dette synes dog ikke og hjælpe, og jeg troede i stedet at jeg havde fået mælkeallergi – og stoppede derfor med alle mælkeprodukter, hvilket heller ikke hjalp.
Jeg fik dernæst et udslæt ved min næse og begyndte at bruge min mors hormon cream til hendes psoriasis, dette fik det til, at brede sig og jeg havde det så på begge sider at min næse.
Min svigerinde var imidlertiden reageret på hendes nye ppiller, at hendes ellers fejlfri hud var dækket af små røde knopper i hele hovedet.
Først troede lægen, at dette var akne og hun kom derfor på en recept cream der hed Locoid – dette hjalp ikke.
Hun kom dernæst på en anden recept cream der hed metronidazol og dette fik hendes hud til at blusse fuldstændigt op!
Lægen troede dernæst at det istedet for, at være akne var roscacia, men ændrede dog mening og hun fik endelig stillet diagnosen perioal dermatit og kom på tabellet behandlingen tetracylin DAK – hvilket hun er igang med nu. So far har dette hjulpet lidt på hende.
Men da hun så havde fået stillet diagnosen, viste hun mig nogle billeder af dette på google, og jeg kunne med det samme genkende disse, fra det udslæt jeg selv havde fået omkring næsen.
d. 5 juni ringede jeg endelig til lægen og fik tid samme dag – jeg noteret mig hele min svigerindes behandlingsforløb (ovenstående) og fortalte, lægen hvordan det forelå.
Hun var helt enig med mig i at jeg også havde perioral dermatit – og sagde dernæst at de følgende ting de havde givet min svigerinde (dog undladt tabeletterne) var ting man ikke anbefalede, at udskrive længere – hun sagde også, at hun faktisk lige havde været på kursus med en hudlæge, der istedet anbefalede en helt ny slags cream – Finacea 15 % gel. og at jeg kunne vælge mellem denne eller tabeletterne, men at hun anbefalede creamen eftersom pillen kunne gøre mig lysoverfølsom (= pigmentforandringer).
Vi valgte derfor jeg skulle have creamen. Jeg skal bruge denne morgen og aften. Jeg har brugt den i 5 dage nu, og det er allerede blevet meget bedre. Områderne hvor jeg havde perioal dermatit er meget tørre og også lidt røde, men der er ikke små betændte blæner længere.
Håber at dette måske kunne hjælpe nogle af jer, som evt. tror at i har denne hud sygdom, til ikke at blive fejlbehandlet som min svigerinde.
/Cecilie 🙂

Pudderdåse Katja

Tak for din historie Cecilie

Signe

Cecilie, det er den jeg også har beskrevet ovenfor som jeg bruger. Men hvor længe har du fået at vide, at du skal bruge den?

cecilie

Jeg spurgte hende, hvor længe jeg skulle bruge den og hun sagde at hun i princippet ville sige at jeg skulle bruge den indtil, at det var gået væk – men at det ikke var noget jeg skulle gøre i flere måneder, så skulle jeg hellere ringe og få pillerne istedet. Men for bare at angive tid i hendes rapport på computeren så skrev hun 14 dage. Hun sagde dog også at creamen er en man har til, at ligge derhjemme til at bruge, hvis man kan se det er ved at blusse op igen :-)!
Hvad sagde din læge angående dette? 🙂
/Cecilie

Signe

Min læge sagde jeg skulle bruge den altid, så jeg brugte den i omkring et år, og har så lige holdt et halvt års pause. Men nu er det ved at blusse op igen, så jeg skal have købt en ny. Men jeg bliver da lidt bekymret, når din læge har sagt 14 dage.

Nat

Hejsa
Meget befriende at læse dette indlæg! jeg har selv haft den fineste og nemmeste hud indtil da jeg ca var 20 år og begyndte at få den der urene hud/eksem under mundvigerne. Jeg prøvede alt i make-up og cremer til uren hud og kosmetologen anbefalede selvfølgelig cremer osv, men først da jeg kom til læge fandt jeg ud af at det var perioral dermatit.
I et par år efterfølgende brugte jeg metronidazol i perioder og var på et par tetracykling kure. Jeg ved ikke om man kan sige at det går væk? men jeg vil mene at jeg som 28 årig ikke lider meget af eksemen mere, nu er min hud tilgengæld helt tynd under mundvigerne og reagerer (læs: bliver uren/tør/ru/rød) hvis jeg bruger forkerte produkter.
Jeg er altså nødt til at bruge forskellige produkter på mit ellers tørre ansigt og på hagepartiet. Er der nogen der har gode råd til beroligende produkter der samtidig giver masser af fugt/fedt til ansigtet?

Pudderdåse Katja

Kære Nat
Tak for dit indlæg. Jeg har selv været glad for denne under min egen behandling: https://pudderdaaserne.dk/2012/03/06/purely-professional-repair-cream-til-torre-kiks/
Den indeholder Calendula som også kan være godt mod perioral dermatit.
(jeg køber den på tube i dag – ikke krukke)
Kh. Katja

Jeanette Krohn Henriksen

Hejsa.. Jeg har fået at vide i dag ved lægen at jeg har det.. Nu er jeg startet i behandling med det der metronidazol creme.. Håber godt nok det virker… Har gået med det i et par måneder og er bare træt af det.. Øv..

Katja Moikjær

Jeg håber, det hurtigt virker!

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *