Er mineralsk makeup sundere end almindelig makeup?

28.09.17
Mineralsk foundation

Mineralsk foundation

Vi har længe bagt på et indlæg om myter omkring mineralsk makeup, og pudsigt nok, så har kære Cecilia på Skønhedslaboratoriet haft præcis samme tanke. Hun var hurtigere end mig, så vi vil varmt anbefale at se hendes video også (selvom der lige er noget omkring den mineralske olie, vi skal have talt om!).

For mineralsk makeup er en trend, der bliver ved med at poppe op. Især i Skandinavien passer det godt til os – vi vil jo gerne have noget, der er naturligt, smukt og sundere for vores hud. Men er mineralsk makeup også det? Og er overhovedet stor forskel på mineralsk makeup og almindelig makeup?

Når vi taler om mineralsk makeup, så taler vi oftest om en løs mineralsk foundation. Og her er der reelt tale om et produkt, der udenlukkende er lavet af mineraler. Mineralsk foundation er i sin originale form en løs pudderfoundation, der er lavet af en kombination af flere forskellige mineraler: titanium dioxide, mica, zinc oxide, jernoxid, bismuth oxychloride eller talk.

Alle disse ingredienser er rent faktisk mineraler. De er også ekstremt almindelige i konventionel makeup. Mica for eksempel er standardingrediens nummer 1 til at lave glimmer til kosmetik af. Talk laver man konventionel pudder af, og talk ER et mineral ligesom alle de andre – men af en eller anden grund, så er talk ikke populær blandt producenterne af mineralsk makeup.

Ingredienser i løse mineralske foundations er altså ikke unikke, langt fra og tværtimod. De optræder bare uden noget andet, hvilket giver denne løse konsistens.

Men producenter af mineralsk makeup er selvfølgelig ikke tilfredse med udelukkende at lave en løs mineralsk foundation, så hvordan laver man så en kompakt mineralsk foundation, en mineralsk mascara og en mineralsk læbestift?

Ja, det er selvfølgelig her, billedet bliver meget mudret. For det gør man jo ved at blande disse mineralske farvestoffer og mineralsk glimmerstoffer med olier og bindemidler – ligesom man gør i konventionel kosmetik. Og hvad er så forskellen længere?

Her er ingredienslisten på to kompakte puddere at sammenligne. Den ene kalder sig mineralsk, den anden er fra et konventionelt mærke. Jeg har markeret mineralerne med fed.

Pudder 1
Talc, Synthetic Fluorphlogopite, Magnesium Stearate, Isodecyl Neopentanoate, Nylon-12, Caprylyl Glycol; May Contain, Mica, Titanium Dioxide, Iron Oxides

Pudder 2
Mica, Zea mais (corn) starch, Prunus amygdalus dulcis oil, Magnesium aluminum silicate, Butytospermum parkii butter, Caprylic/capric triglyceride, Glyceryl caprylate, Cera alba, P-anisic acid, Tocopheryl acetate.

Det er selvfølgelig pudder nr 2, der er “mineralsk”. Pudder nr. 1 er fra Maybelline. Og lad os så sammenligne en flydende mineralsk læbestift med en konventionel flydende læbestift:

Læbestift 1:
Isododecane, Octyldodecanol, Bis-Diglyceryl Polyacyladipate-2, Dimethicone/Bis-Isobutyl Ppg-20 Crosspolymer, Nylon-12, Caprylyl Methicone, Hydrogenated Polyisobutene, Silica, Polyethylene, Sorbitan Sesquioleate, Acetylated Glycol Stearate, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Wax, Euphorbia Cerifera (Candelilla) Wax (Candelilla Cera/Cire Candelilla), Microcrystalline Wax (Cera Microcristallina/Cire Microcristalline), Glyceryl Behenate, Cetearyl Alcohol, Diisostearyl Malate, Vanillin, Ascorbyl Palmitate, Retinyl Palmitate, Tocopheryl Acetate, Tocopherol, Silica Silylate, Water (Aqua/Eau), Sorbitan Oleate, Caprylyl Glycol. May Contain (+/-): Mica, Titanium Dioxide (Ci 77891), Iron Oxides (Ci 77491, Ci 77492, Ci 77499), Blue 1 Lake (Ci 42090), Red 6 (Ci 15850), Red 7 Lake (Ci 15850), Red 28 Lake (Ci 45410), Red 33 Lake (Ci 17200), Yellow 5 Lake (Ci 19140)

Læbestift 2:
Dimethicone, Isododecane, Methyl Methacrylate Crosspolymer, Trimethylsiloxysilicate, Polyglyceryl-2 Triisostearate, Polymethylsilsesquioxane, CI 77891\Titanium Dioxide, Silica Dimethyl Silylate, Isopentyldiol, Brassica Alba Sprout Extract, Taraxacum Officinale Leaf Extract, Vegetable Oil, Oryza Sativa Bran Oil, Rhus Succedanea Fruit Wax, Oryza Sativa Bran Wax, Helianthus Annuus Seed Wax, Glycine Soja Oil, Caprylic/Capric Triglyceride, Pentylene Glycol, 1,2-Hexanediol, Aluminum Hydroxide, Tocopherol, Ascorbyl Palmitate, CI 19140\Yellow 5 Lake, CI 15850\Red 7, CI 42090\Blue 1 Lake

Jo længere væk fra pulverform, vi kommer jo mindre mineral. Og jo mere pudret produkt, jo mere mineral. Og det gælder sjovt nok ligegyldigt om produktet kalder sig selv “mineralsk” eller ej.

Er mineralsk foundation så sundere for huden?
Det er altså ren volapyk at diskutere forskelle på mineralsk makeup og konventionel makeup, når vi taler om cremede produkter og til dels også, når vi taler om kompakt pudder, kompakte øjenskygger og lignende. For her er spørgsmålet om der reelt overhovedet er forskel på formuleringerne. Der er selvfølgelig stor forskel mellem de enkelte produkter, og de er også formuleret meget forskelligt.

Men de klassiske løse mineralske foundation er reelt et udelukkende mineralsk produkt, og adskiller sig altså fra den gængse måde at fremstille makeup på (bortset fra at de selvfølgelig ligner almindelig løs pudder ret meget – men lad nu det ligge).

Jeg bruger sjældent selv mineralsk foundation efterhånden. Jeg har ekstremt tør hud, og hvis jeg bruger dem for ofte oplever jeg, at de udtørrer min hud. Mineralerne i pudderet virker absorberende og dermed udtørrende for en hud som min. Min hud er langt gladere for en klassisk cremet foundation, der også holder bedre på hud som min.

De perioder, jeg selv har været glad for mineralsk foundation er for eksempel, når det skal gå virkelig stærkt – der findes ikke mange andre foundations, der er hurtigere at lægge end en mineralsk foundation med en god buffer pensel.

Eller i de perioder, hvor min hud har været helt umulig – for eksempel dengang jeg fik peeling med Cosmelan – der var mineralsk foundation det eneste, der kunne se bare nogenlunde ok ud på min skællende hud.

Jeg vælger altså makeup efter, hvad der performer bedst, og det synes jeg også, du skal gøre. Hvad enten det er en mineralsk eller en konventionel. Bare Minerals nye flydende læbestift (læbestift nummer 1 ovenfor) er for eksempel en fremragende læbestift, selvom den ikke har meget med mineraler at gøre.

Har du allergi, så skal du selvfølgelig fravælge de ingredienser, du har problemer med. Men der er intet belæg for, at mineralsk makeup indeholder færre af dem, bare fordi den er mineralsk. Mineralsk makeup bruger langt hen ad vejen de samme ingredienser om alle andre mærker. Og der er gode, allergivenlige valg at finde blandt både mineralske og ikke-mineralske mærker.

De potentielt mest allergene ingredienser i makeup, nemlig parfume og farvestoffer kan du også finde i mineralsk makeup. Farvestoffer og dertilhørende nikkel er jo helt rene mineraler.

 

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
13 kommentarer
Lovisen

Har også meget tør hud, og har aldrig haft held til at finde en mineralsk makeup der lægger sig pænt på min hud. Tror det er kombinationen af pudderet, og så det at man skal køre børsten en del rundt i ansigtet. Jeg kommer i hvert fald altid til se knastør ud med det samme, og alle tørhedslinjer fremhæves på meget ucharmerende vis…

Timothy Benjamin

Lægger du fugt på huden før mineralsk make-up? En god base fra f.eks. fugtighedscreme med silikone kan gøre en verden til forskel med hensyn til hvis der skal noget ovenpå.

Lovisen

Hej Timothy, tak for dit svar. Bruger serum og dagcreme, og en hel del facemist. Men har ikke en primer under foundation, måske det skal prøves.

Camilla

Kan virkelig anbefale “Hangover” fra Too Faced. Har også ret før hud, men denne – i kobination med løse mineraler fra enten tromborg eller bare minerals er en god og virkelig holdbar kombi. Bruger stort set aldrig alm foundation mere.

Katja Moikjær

Ejjj, den står også højt oppe på min ønskeseddel. Den har jeg læst så meget godt om.

Karina

Tak for en interessant artikel.
Jeg elsker mineral pudder og bruger den løse variant. Men det var rart lige at se den lille forskel der reelt er på de øvrige produkter.

Camilla Cecilie

Rigtig godt emne at tage op, også lige at slå fast at der er mineraler i begge produkter.

Cecilia

Tak for interessant og relevant information 😉 For mig fungerer mineralpudder rigtig godt da jeg har fedtet hud.

Kis

Igen en super formidling af den indviklede beauty industri. Tak for det – og så er det ikke bare mig der ikke kan bruge mineralsk pudder – tror ikke der er mange 50+ der har held med det.

Karina

Kære 😄 jeg håber i kan hjælpe mig. Jeg har netop fået konstateret kontaktallergi og det er Metyl ( MCI / MI ) jeg ikke kan tåle …. det er jo i alt ! Har netop pakket al min clinique væk og søger nu efter noget jeg kan tåle – det er også male up da jeg heller ikke tåler nikkel !
Kan i evt anbefale noget og hvor jeg skal lede . Hilsen Karina

Helene Randløv

Hej Karina
Methylchloroisothiazolinone/methylisothiazolinone er forhåbentlig ikke i alt… da det er blevet forbudt? Clinique tør jeg næsten lægge hovedet på blokken og sige at der finder du det ikke. Methylchloroisothiazolinone/methylisothiazolinone er et konserveringsmiddel, der først blev populært igen efter parabenehysteriet. Da det har forårsaget en eksplosion af allergiskereaktioner, er det blevet forbudt igen.
Gå efter de produkter der er allergimærket.
Kh. Helene

Marie

Rigtig godt emne at tage op. Jeg ved godt, det ikke specifikt handler om øjenblyanter/kohl her, men jeg har problemer med min, som er fra Nilens Jord. Jeg får simpelthen hævede, røde og irriterede øjenlåg nede omkring vippekanten og oplever også svie i øjnene. Jeg bruger den kun til at markere mine sparsomme og alt andet end tætte vipper med og lægger ikke en egentlig streg ovenover. Og det mærke skulle jo være meget mildt. Jeg afprøver i dag en fra Dr Hauschka, men jeg har faktisk mistanke til jernoxiderne- eller måske andre mineraler. Jeg kan heller ikke tåle øjenskygger eller Magic Luminizer fra RMS på mine øjenlåg, og det skulle jo være det ultimative mærke til sarte mennesker.
Har I nogle ideer til sådan en som mig?

Helene Randløv

Hej Marie
Gå efter produkter der er Allergy Certified, GOSH har for eksempel en hel del. Hvis det er farvestofferne, er det jo nok ligegyldigt, hvad du vælger. Nikkelallergi er ret almindelig årsag til den type reaktioner.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *