Tirsdagstip: Find andre ord for dine udfordringer

Fredagsfavorit: Vaskeklude
06.02.24
Fredagsfavorit: Vaskeklude

I dag har ”Tirsdagstip: Find andre ord for dine udfordringer” rod i, at jeg manglede ord. Mens jeg sad og svarede på en kommentar, slog det mig, at sproget virkelig kunne udnyttes bedre… Der burde simpelthen være nogle ord, der ikke automatisk trækker en forståelsesramme ned over udfordringer med huden.
I sidste uge skrev jeg ”Tirsdagstip: Alder er ikke en hudtype”, der udspringer af præcis det samme. Det er nemlig ikke for at provokere, eller fordi jeg ikke vil hjælpe, at jeg skriver sådan. Din alder er oftest fuldstændig irrelevant information, hvis du vil have hjælp. Det er ord som uren hud, teenagehud, anti-age og normal hud, der ligger først for i hukommelsen. At tale om at åbne og lukkede porer, at lysne mørke rande, hudtyper og oliefri-creme giver heller meget mening.

Uren hud

Det er bare et supertrælst navn for hud, der driller med bumser og hudorme. Huden kan lige såvel sidde på en treoghalvtreds-årig som på en på fjorten og et halvt. Det bliver endda ofte udløst af det samme, dog af forskellige årsager. Den fjorten-og-et-halvt-årige er påvirket af hormoner, fordi det hører alderen til… Og der har vi endnu en ærgerlig benævnelse nemlig teenagehud. Når du er treoghalvtreds kan du også sagtens være påvirket af hormoner og dertilhørende ubalancer. Hormonerne kan du ikke påvirke uanset, hvor meget du vasker og renser og smører dig ind. Du kan gøre noget ved hudens tilstand.
Modsætningen til uren er jo ren, og hvordan får man noget rent? Det er jo logisk, at du prøver at vaske det væk. Faktum er bare, at bumserne sandsynligvis bliver flere og flere af den misforståede behandling.

Hvad er alternativet til anti-age?

Det er noget underligt noget det der med at modvirke tegnene på, at vi bliver ældre. Nu er jeg måske ikke helt den rigtige til at udtale mig. Mit hår bliver nok ikke gråt foreløbig, og rynker har jeg heller ikke ret mange af.
Der er en del kvinder mellem fyrre og tres, der i årenes løb har ønsket sig mirakler af deres hudpleje. Der er saftsuseme ikke noget, jeg hellere ville end at udøve mirakler. Tænk hvis der fandtes en creme, der kunne udglatte alle linjer og fjerne årenes og de dårlige vaners spor. Desværre er det produkt endnu ikke en realitet. Det, der derimod er en realitet, er, at vi skal blive gode venner med spejlbilledet én gang for alle. Det er drønærgerligt at spilde gode år med at ærgre sig over sit udseende, fokusér hellere på dit indre.

Find andre ord for dine udfordringer

Som nævnt ovenfor er der nogle ord, der altid skurer i mine ører. Her i leksikon over fjollede ord eller begreber har jeg forsøgt mig med at forklare hvorfor. I sidste uge fik jeg vist trådt nogen over tæerne. Det er på ingen måde hensigten! Det er vitterligt et forsøg på at anerkende og forklare, hvorfor også vi behøver at lære et nyt sprog for de her udfordringer.

Uren hud

Nej, din hud er ikke beskidt, den har sandsynligvis en ødelagt barriere. Det værste, du kan gøre, er derfor at forsøge at vaske den ren. Der er lidt læsestof i Tirsdagstip: Hold det enkelt med et af de vigtigste råd overhovedet! Og hvordan du måske kan undgå en del af balladen ved at rense blidt i Tirsdagstip: Forfin hudstrukturen og formindsk dine porer.

Teenagehud

Der er masser af ting, der ændrer sig i overgange fra barn til voksen. For eksempel er man voldsomt påvirket af hormoner, men det er man altså også på mange andre tidspunkter i livet. For eksempel når man er stresset…

Anti-age

At forhindre hudens aldring er en umulig opgave, selvfølgelig er der ingredienser, der virker… Men det kræver, at du har været opmærksom og haft gode vaner gennem livet. Du kan ikke bare rette op på fyrre års mangel på SPF ved at bruge peptider. Når vi omtaler os selv, griner vi ofte og kalder os selv for gamle krager. Det ved jeg udmærket, at vi ikke er. Vi er nok lidt over halvvejs i livet, og har forhåbentlig mange år endnu. Når jeg ser mig i spejlet, er jeg stadig ikke vildt begejstret for mine store porer på næsen. De er blevet behandlet med alle mulige ting i årenes løb, og jeg har stadig ikke rigtig accepteret dem.

Normal hud

Som jeg også nævnte i sidste uge, er hudtyper ikke rigtig noget, vi taler om. Det er lidt noget sludder, for den normale hud… er det den hud, som folk har flest? Og hvad er det så? Hvilke udfordringer er normale, og hvilke er atypiske? Der er ikke noget at sige til, at mange føler sig meget alene og hæmmede af, hvad det nu end er de døjer med. Efter fjorten år og MANGE forskellige menneskers hududfordringer, kan jeg løfte sløret for den mest almindelige hudtype… Det er kombineret hud. Denne hud er både tør, fedtet, har pigmentpletter, måske et par linjer og en bums i ny og næ.

Åbne og lukkede porer

Som nævnt er det en af de ting, jeg er mest træt af ved mit udseende. Min store næse, mine dobbelthager, min høje pande og alt det andet har jeg lært at leve med… Porerne på næsen, ser jeg nærmest hver eneste gang, jeg kigger mig i spejlet. Måske er det fordi jeg faktisk har set forbedring gennem årene og bare vil have mere? Jeg ved det ikke… Det jeg ved er, at jeg i årevis har snydt mig selv. Troen på at jeg kan få helt usynlige porer på næsen, er stadig i live. De kan muligvis trække sig lidt sammen, hvis jeg nu var rigtig dygtig til at bruge alle de rigtige produkter.

Lysne mørke rande

Det er en meget stor misforståelse, at man kan lysne mørke rande. Mørke rande er dine blodårer, man kan se gennem den tynde hud. Har du hyperpigmentering i øjenomgivelserne er det ganske givet et helt andet produkt, du skal bruge. Og det du har brug for, hvis du har mørke rande, er et produkt, der kan give din hud dens tabte volumen tilbage.

Creme uden olie

Her kommer jeg næsten til at gå med træsko i folks følelser. Derfor håber jeg inderligt, at du vil læse følgende, i den kærlige tone, der er hensigten. Oliefri creme findes ikke! Creme er per definition en emulsion (altså blanding) af vand i olie eller olie i vand. Vil du have et produkt helt uden fedtstoffer? Så skal du lede efter noget andet end creme. I øvrigt kan jeg godt røbe, at det er de færreste, der vil undvære en creme.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
2 kommentarer
Johanne

Hej Pudderdåserne,

Vil jeg komme til at overeksfoliere min hud, da jeg bruger Oskia Renaissance Brightlight med bl.a. AHA og så bruger jeg Rudolph Care Hint of Summer med bl.a. Citric Acid ca. hver anden aften sammen med A-vitamin creme ? Jeg bruger SPF 20 hver morgen i disse måneder og så SPF 50 om sommeren 😉

Tak for en altid god blog! 🙏

Vh
Johanne

Helene Randløv

Kære Johanne
Du kan læse mere om eksfolierende syrer i indlægget om at undgå overeksfoliering. Så kan du gennemgå de respektive produkter, for eksfolierende ingredienser. Det afhænger også af hvilket derivat af retinol, der er i din A-vitamin creme.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *