Torsdags top ti: Vinterdufte 2023/24

Torsdags top ti: Vinterdufte 2023/24
11.01.24
Torsdags top ti: Vinterdufte 2023/24

Tro det eller ej, jeg prøver VIRKELIG at få gode og billigere alternativer med blandt duftene på bloggen. Det gælder både i de mange favoritindlæg, som ”Torsdags top ti: Vinterdufte 2023/24” og i anmeldelserne i Olfaktorisk onsdag. Det er godt nok ikke en ret nem opgave, når udvalget af billigere dufte er så ringe. Det ville være så fedt med nogle flere mærker, der ikke vælter budgettet. Et mærke som Zara er jo oplagt, desværre udgår duftene som regel lynhurtigt, hvis de overhovedet når til Danmark. Det er både træls og selvfølgelig også irriterende. Hvis du kender gode billige mærker, så lad mig det endelig vide! Selvom jeg måske nok har udviklet en lidt snoppet næse, så er jeg stadig lige nysgerrig. Prisen tilkendegiver kun sjældent selve duften. Selvfølgelig kan man dufte forskel, men det er ofte kompositionens kompleksitet, der gør den helt store forskel.

Vinterdufte 2023/24

Vaniljenoten går virkelig sin sejrsgang på duftscenen i øjeblikket… det afspejler sig i indlægget. Der er nemlig hele syv dufte ud af ti, hvor vanilje spiller en større eller mindre rolle i kompositionen.
Der kom både begivenheder og samvittighedskvaler i vejen under udvælgelsen af ”Torsdags top ti: Vinterdufte 2023/24”. Indlægget er derfor blevet mere forsinket end forventet. På grund af samvittigheden tog det mig LANG tid at nå her til. Når verden er dum, fylder det ofte rigtig meget inde i mig. Selvfølgelig skal jeg kunne se mig selv i øjnene, både som hustru, mor og menneske, når indlægget er udgivet.
Fælles for alle disse dufte er, at du med doseringen frit kan vælge om duften udelukkende er for dig. Selvom nogle af duftene er mørkere, er de på ingen måde overdøvende. Husk altid, at det er dig, der skal bære duften og ikke omvendt.

Tekst markeret med * indeholder reklamelinks

1. Stephane Humbert Lucas Sand Dance Eau de Parfum

Når jeg tester dufte, mangler jeg stort set altid hud! Med lidt god vilje kan jeg teste seks dufte ad gangen, hvorfor jeg sprayer RIGTIG mange flere på papir. Af og til betyder det, at jeg går glip af den fine transformation. Sand Dance er vammel, syntetisk og slet ikke noget for mig på papir, på huden derimod… er den fantastisk.
I åbningen er det en blød og godt lagret whisky, bitter mandarin og et strejf af nyristede korianderfrø. Det er den søde kakaonote i hjertet, der i første omgang fik mig til at vælge Sand Dance fra. En ultracremet sandeltræsnote og molekylet cashmeran tilføjer både duften substans og dybde, samtidig med at kakaonoten bliver tøjlet. Vaniljeagtig varme fra tonkabønne og benzoin, en træagtig patchouli, sødme fra styrax samt en ren og sæbet cedertræsnote udgør bunden.

2. Initio Absolute Aphrodisiac Eau de Parfum*

Med et navn som Absolute Aphrodisiac følger der visse associationer… Min overraskelse var derfor stor, da jeg endelig fik næsen i duften. Det er nemlig en forholdsvis stille, sødmefyldt og egentlig nedtonet duft. Den vinder betragteligt i intensitet på huden, hvor den kommer mere til sin ret og folder sig ud. Duften er centreret om vanilje, i det første sekund af åbningen fanger jeg dog et strejf af hvide blomster. Det er selvfølgelig ikke længere rigtige animalske ingredienser, man bruger i dufte. Der er for længst gode syntetiske erstatninger for både moskus og castoreum med det skønne danske navn bævergejl. Castoreum understøtter ofte noter som vanilje og tonka, da noterne har flere ligheder, om end castoreum har en læderagtig nuance. Vaniljen spiller afgjort hovedrollen, men varmen fra rav og den lidt sæbede moskus, giver duften et langt liv på huden.

3. BDK Pas Ce Soir Eau de Parfum

Efter at have hørt om BDK længe fik jeg endelig duftet til dem… Mine forventninger særligt til Gris Charnel var tårnhøje, og jeg blev SÅ skuffet. Pas Ce Soir var helt modsat, og en vinder fra første snus. Smagen af peber er bestemt ikke en favorit hos mig… duften derimod elsker jeg særligt som note i dufte.
Den aromatiske åbning med nykværnet peber, ingefær og mandarin er intens og dragende. Denne introduktion gør hjertet af kvæde ekstra sensuelt nærmest saftigt, mens neroli og jasmin tilføjer en yndefuld og legende lethed. Duften afrundes af moderne noter som cashmeran og amberwood og en solid dosis patchouli. Pas Ce Soir er noget så sjældent som en sofistikeret, voksen og ikke mindst holdbar frugtig duft. Kompositionen kan sagtens være en slags opløftende tilbehør til dagtimerne og en sensuel accent til aftenen.

4. Filippo Sorcinelli Unum ennui_noir Extrait de Parfum

Filippo Sorcinellis kreationer hører bestemt ikke til blandt de lettest tilgængelige dufte på markedet. Ennui_noir er ingen undtagelse, det er på sin vis en ret stille duft, men der er knald på under overfladen. Duften tager mig i hånden på vej ind i et blødt og rart omsluttende mørke… Det er en duft, der bliver tæt på huden og den holder LÆNGE. Noterne nævnt af parfumøren, har jeg svært ved at opfange i den nævnte rækkefølge. Så beskrivelsen her er udelukkende baseret på min oplevelse af duften. Det er en meget urteagtig og aromatisk åbning med myrte og et strejf af lavendel. Når hjertet med den mandelagtige heliotrop og en mælket cedertræsnote tager over, opstår der en tør og lakridsrodsagtig sødme. En dyb træagtig patchouli blander sig med en tør vetiver, mens en rund og rar vanilje bløder hele herligheden op.

5. Stora Skuggan Azalai Eau de Parfum

Duftene fra det svenske mærke Stora Skuggan er mildest talt specielle. Selvom jeg tidligere har skrevet om Mistpouffer, så er Azalai meget mere tilgængelig. De hardcore fans af dufte, der virkelig stiller store krav til næsen, brokker sig over, at den er kedelig. Det synes jeg selvfølgelig ikke. Den har samme overraskende liv på huden som Lignum Vitae, hvor den nærmest bliver friskere og mere saftig med tiden. Azalai er opkaldt efter og inspireret af en handelsrute gennem Sahara, hvor akacietræet ”Det ensomme træ i Ténéré” stod.
Det er en frisk mynte og en let bitter blodappelsin, der danser i åbningen. Sødme fra tørrede frugter og læderagtig safran giver hjertet en nærmest honningagtig kvalitet. Den spændende syntetiske nærmest pudderagtige moskusnote Velvione afrunder duften uendelig elegant. I bunden har den selskab af varme fra rav, krydret røgelse og en nektaragtig akacienote.

6. Les Eaux Primordiales Ambre Superfluide Eau de Parfum

Denne sublime komposition fortjener at blive hyldet i al sin sanselige og elegante herlighed. Ambra Superfluide er en virkelig spændende, ret krydret, meget hyggelig og absolut vanedannende duft. Den holder HELE dagen og natten med… og så bliver den bare bedre og bedre. Åbningen er som følelsen af at sætte sig godt til rette i en god stol med et blødt og varmt tæppe. Det er aromatisk honning, kanel, bagt æble og earl grey te med appelsinskal. I åbningen hersker en markant note af ristet sesam, der gør duften helt enestående. I hjertet er der en insisterende og aldeles fantastisk balsamgran, et solidt drys kardemomme og et strejf af rose. Noterne der udgør bunden er en frugtig pibetobak, fadlagret rom og dragende moskus. Sidst men ikke mindst er svulmende vaniljestænger understøttet af en sødmefyldt styrax og en krydret tolubalsam.

7. Jeroboam Insulo Extrait de Parfum

Det er grundlæggeren bag mærket og butikkerne Jovoy, François Hénin, der står bag Jeroboam. Mærket er opstået med det formål at forstå moskusnoten, som mange slet ikke kan dufte. Sådan opstod Origino, der er parfumøren Vanina Muraccioles bud på den perfekte moskuscocktail. Det er samtidig denne base med lidt variationer, der udgør bunden i Jeroboams øvrige dufte. En af duftene er Insulo, der er en vanvittig sød, let støvet, fed og sukret vaniljeduft. Jeroboams katalog består af ekstremt koncentrerede Extrait de Parfums, der balancerer lige på kanten til at være for meget. Det bærer den overdådige jasminnote i hjertet af denne komposition præg af. Den har dog værdigt modspil i den nærmest kvalmende søde, bolcheagtige sødme fra vaniljen i åbningen. Jeroboam fremstår som parfumekunst og fascinerer mig netop, fordi de balancerer ekstremerne, der altså bliver tøjlet af den intense moskusblanding.

8. Parfums de Marly Althaïr Eau de Parfum*

Kønnede dufte hører i min optik fortiden til. Er det en dejlig duft? Skal du bestemt tage den på, uanset hvad der står på, og hvad andre mener om det. Det har jeg selvfølgelig også lært mine knægte, der rask væk dufter både sødt og blomstret. At Althaïr skulle være særligt maskulin, dét, synes jeg, selvfølgelig er noget pjat.
Den skønne duft åbner med saftig bergamotte, sart neroli og en fin nærmest frisk krydderblanding af kardemomme og kanel. Kompositionen er tæt ved metallisk og rå, indtil en fed vaniljenote tager over sammen med en balsamisk og citrusagtig elemi. En omsluttende, mælket og chokoladeagtig sødme, en lidt sæbet ambroxan, en let røget pukkenholt og en pudret moskusnote udgør bunden. Althaïr er en velkomponeret og luksuriøs duft. Lys og mørke, varme og kulde, samt syre og sødme er balanceret på smukkeste vis.

9. The 7 Virtues Cherry Ambition Eau de Parfum*

Der er stadig masser af inspiration, kreativitet og leg tilbage i noten, der har hovedrollen i Cherry Ambition. Navnet signalerer, at det handler om en duft, der er både forførende, spændende og sofistikeret. Cherry Ambition er med få undtagelser nærmest en komplet oversigt over mine favoritnoter. Det havde været nogle vilde forventninger, duften skulle indfri, hvis jeg havde vidst det… Heldigvis er den så vanvittigt velkomponeret! Duften skulle have en aromaterapeutisk effekt, og jeg må indrømme, at man virkelig føler sig på toppen.
Kirsebær, nærmest brusende rosenpeber, skumfiduser og sød mandarin sørger for en bemærkelsesværdig indgang. Efter det indledende indtryk er der en intens tilstedeværelse fra safran, sarte kirsebærblomster, cremet irisrod og en frugtig osmanthus. Motiver og begær når frem i lyset med en krydret vanilje, varme fra rav og moskus, let røget pukkenholt og en balsamisk olibanum.

10. Beaufort London Lignum Vitae Eau de Parfum

Lignum Vitae har ligeså stille vundet mit hjerte. Det er en speciel og ret fantastisk duft, der har den mest overraskende udvikling på huden. Fra søde kiks med en krydret karamelagtig citroncreme, over tørt træ, til havsalt, strand og rav. Kiksene er dog en krydret og hjemmebagt version. Udover aromatisk citron er cremen rørt med både mandarin, ingefær, enebær, sort peber, lime og et strejf af røde bær. Forestil dig en bænk yderst på molen, hvor du sidder og nyder ovennævnte hjemmebag og drikker Earl Grey fra termokanden. Lignum Vitae åbner med en cremet sødme og ender vindblæst på huden. Hjertet er knastørt og fyldt med pukkenholt, der også har opkaldt duften, så er der oud, vetiver og mere peber. Den anderledes friskhed i bunden bæres af en saltet vanilje, moskus, slåenlav, sand, rav og en let røget olibanum.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Dette påvirker dog ikke vores redaktionelle arbejde og holdninger, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
4 kommentarer
Janne

Kære pudderdåser
Jeg har forgæves ledt efter en erstatning for Diors Remember Me siden den udgik sikkert en gang i 00erne. Den var Skøøøn! Det var absolut ikke en vinterduft men alligevel, kender I en parfume, som er som den? Den duftede som når man står under en blomstrende syrenbusk på en sommerdag ❤️ Jeg havde også en parfume fra Lulu Guiness, som duftede lige sådan, men den er også udgået.

Helene Randløv

Hej Janne
Der er få syrendufte, og ikke nogen som Remember Me, som jeg husker den i hvert fald. Prøv at læse 7. her: https://pudderdaaserne.dk/2023/04/13/torsdags-top-ti-foraarsdufte-2023/ det er godt nok kaprifolie i stedet for hyacint, liljekonval og viol, men jeg elsker den.
Det er overhovedet ikke duften af syren, men du skal også prøve Byredo La Tulipe og Décou-Vert fra samme indlæg er heller ikke et fjollet bud: https://pudderdaaserne.dk/2019/04/18/torsdags-top-ti-foraarsdufte-2019/
Kh. Helene

stinne katrine

Jeg er ret vild med 4711 Acqua Colonia- der er forskellige varianter der koster omkring 180kr (kan fås billigere) for 50ml.
Deres linje “Inspired by nature” har jeg fået mange komplimenter for- de åbner lidt krads men efter 5 min bliver duftende bløde og inkluderende. På mig holder duften ca. 8 timer.

Så synes man får meget for pengene og det er ikke en duft man møder på ethvert gadehjørne.

Den originale 4711 er jeg dog ikke fan af, da jeg synes den dufter lidt af hengemt bedstemor- men smag er heldigvis forskellig

Helene Randløv

Hej Stinne Katrine
Hvor er det spændende, jeg har kigget på dem flere gange! Dog har jeg ikke stødt på dem, så jeg kunne få næsen i dem. Tak for anbefalingen <3

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *