Torsdags Top Ti: Forårsdufte 2022

Torsdags Top Ti: Forårsdufte 2022
26.05.22
Torsdags Top Ti: Forårsdufte 2022

Det er en tilbagevendende begivenhed, at forårsduftene lander i butikkerne. Det er efterhånden også en tilbagevendende skuffelse, fordi nyfortolkning nummer jeg-ved-ikke-hvad fra designermærkerne bliver lanceret. Selvfølgelig er der sikkert masser af dejlige dufte i den kategori! Udfordringen er bare, at de uendelig sjældent bliver på markedet. Det er i hvert fald grunden til, at jeg bliver helt træt på forhånd. Her under finder du en liste over dufte, som jeg synes passer særlig godt til sæsonen. De kan naturligvis bruges hele året, især når du vil fremkalde en særlig følelse eller et godt minde. Der er både dufte, som jeg er fuldstændig tosset med, og så er der dem, der udfordrer næsen lidt mere. Som en helt særlig bonus, har jeg tilføjet tre dufte, som egentlig blev valgt fra… De fortjener alligevel en plads, så det er faktisk endt med at være en top tretten…

Duftene er ikke nævnt i prioriteret rækkefølge.

Tekst markeret med * indeholder reklamelinks

Produkter markeret med ¤ er modtaget som anmeldereksemplar

1. Nishane Tuberóza Extrait de Parfum
Er der en duft, der signalerer forår for mig, så er det tuberose. På min hud bliver Tuberóza vanvittigt feminin, men jeg har testet den på et par mænd, og det kan bestemt også noget. Det er en virkelig intens duftoplevelse, og den holder ved, så man skal passe godt på doseringen. Den åbner frugtigt op med ylang-ylang, malurt, appelsinblomst og appelsin. I øjeblikket hvor den fine tuberose folder sig ud, bliver duften sådan lidt tyggegummiagtig. Buketten i midten er dog elegant bundet med jasmin, gardenia og tagetes. En let urtet bitterhed fra vetiver tager over, mens duften bliver afrundet både af moskus, rav og sandeltræ. Duften er som en ode til tuberose, den er simpelthen så velkomponeret, med mange fine lag og facetter. Den er på én og samme tid vildt intens, sart, elegant men også legesyg.

2. Comme des Garçons 2 Eau de Parfum
Der er så helt utroligt mange skønne dufte fra Comme des Garçons, jeg har flere af dem. Faktisk har jeg knuselsket mærket, siden jeg faldt pladask for det i midten af halvfemserne. Det er ikke dufte for hvem som helst, og det elsker jeg selvfølgelig. 2 er skabt af ingen ringere end Mark Buxton, som jeg har haft fornøjelsen af at møde. Han er så vanvittigt dygtig, så han er virkelig værd at holde øje med.
Denne duft er inspireret af calligrafi, lys og skygge. Lyset i form af aldehyder, kvan og sød mandarin åbner legende duften. Den rummer en insisterende dybde fra blæk i midten, akkompagneret af magnolie, laurbærblade, korianderfrø, kommen, muskatnød og kanel. Røgelse, rav, enebær, cedertræ, patchouli, labdanum, og selvfølgelig vetiver sørger for at kompositionen holder den elegante stil til det sidste.

3. Floral Street Sunflower Pop Eau de Parfum*
Måske kan du på billedet skimte et af billederne fra Van Goghs solsikkeserie. Det er virkelig smukt, men også ret misvisende med billedet af og navnet, der tilkendegiver, at duften skulle have noget med solsikker at gøre. Den eneste fællesnævner for duften, illustrationen og navnet er farven gul.
Det er nærmest en eksplosion af passionsfrugt ved første snif, efterhånden som mandarin og bergamotte tager over, bliver duften sødere og mere rolig. Dog ikke mere rolig end du kan mærke boblerne og næsten smage fersken fra en Bellini pyntet med lidt blomster fra et blommetræ. Både den ret så friske åbning og efterspillet bliver bundet sammen af orrisrod og tøjlet af honning, moskus og rav i bunden. I min næse er det en ung duft, da den er så frugtig, flakonen appellerer dog særdeles meget til mig på grund af motivet.

4. 2787 Parfums Sónar Eau de Parfum*
Fællesnævneren for flere af duftene blandt Forårsdufte 2022 er, at de hver især er en lille smule skæve. De er nok ikke det oplagte valg for de fleste. Selvfølgelig er det heller ikke et succeskriterie for mig at dufte som alle de andre. Så de passer meget godt ind her! Sónar var duften i Månedens Favoritter: April 2022, mens maj måneds duftfavorit sandsynligvis også er nævnt her… Så er alle tre forårsmåneder repræsenteret.
Da jeg beskrev åbningen af Sónar i april, var det som brus i næsen… Dét står jeg ved. En næsten kåd optakt med bergamotte og rosenpeber, en metallisk note af pilsner, afløst af tuberose og safran. Brændt gummi, træ og vanilje er den skønne om end temmelig atypiske afrunding. Det er lyd beskrevet for lugtesansen, det er sød musik, det er rendyrket lykke.

5. Acqua di Parma Lily of The Valley
Samtlige dufte til et indlæg som Torsdags Top Ti: Forårsdufte 2022, er selvfølgelig valgt med foråret i tankerne. En dufts holdbarhed, effekt, følelse og så videre kan variere en del afhængigt af årstiden. Min duftgarderobe rummer dufte, der står bagerst i nogle måneder og forrest i andre. Oftest er det min olfaktoriske sans, der forbinder duften med minder, der hører en anden sæson end den pågældende til.
For mig hænger linjekonvaller og forår uløseligt sammen, og en buket af de fine men giftige blomster hører foråret til. Lily of The Valley dufter langt fra giftig men meget intenst. Den åbner med søde solbær og citrus, derefter er det en skøn buket af både liljekonvaller, jasmin, magnolia og et strejf af geranium. I bunden finder du cedertræ og helt til sidst en blød moskus.

6. Matiere Premiere Neroli Oranger Eau de Parfum
Selvom Crime Passionnel er min absolut yndlingsduftdestination i København, bliver jeg selvfølgelig ked af at gå forgæves efter noget. Derfor forærede den skønne mand Aivaras mig en af de meget nuttede 6 ml flasker af Matiere Premiere Neroli Oranger. Der naturligvis allerede har en plads i mit rejsekit.
Oprindeligt var det en anden duft, som du kan læse om herunder, der skulle repræsentere den fine nerolinote. Den blev valgt fra, fordi Neroli Oranger minder meget mere om den duft, der oprindeligt ændrede mit forhold til neroli. Nu er noten selvskrevet i forårs- og sommermånederne, men før i tiden var jeg virkelig ikke fan. Neroli Oranger minder mig om duften af appelsintræerne i Sevilla. Det er en ren, frisk og berusende duft af neroli og bergamotte, efterfulgt af appelsinblomster. Og på smukkeste vis afrundet af moskus og et strejf af ylang-ylang.

7. Derek Lam 10 Crosby A Hold On Me Eau de Parfum
Denne virkelig skønne duft lå gemt blandt nogle favoritter, jeg havde udvalgt til en omgang Månedens favoritter sidste forår. Det indlæg blev aldrig udgivet, men duften lå altså i posen og blev derfor ikke taget i brug igen. Da jeg så rodede rundt i mine ting for nylig, dukkede den op, og det er et meget glædeligt gensyn. Flakonen er gul, og det er duften også… glad, ubekymret, let og klar. Den har noter af tigerlilje og allehånde. Sidstnævnte er en noget atypisk ingrediens, men den gør det sindssygt godt og understøtter blomsternoten virkelig godt. Samtidig giver noten selvfølgelig duften kant, noget ekstra styrke eller varme om du vil. Duften er nærmest cremet. Følelsen er lidt som en god rig bodylotion, der smyger sig om dig, Det er ægte forkælelse for sjælen.

8. Stora Skuggan Mistpouffer Eau de Parfum
Denne duft valgte jeg på grund af navnet… Som eneste kvinde i vores hustand har jeg samlet enormt meget ret så pudsig viden sammen gennem årene. Derfor stod jeg i Storm og fnisede, da jeg faldt over Mistpouffer fra det svenske mærke Stora Skuggan. Udtrykket dækker nemlig over en uforklarlig rumlen eller brag fra oven. Fniseriet skyldtes naturligvis, at jeg havde lidt svært ved at forestille mig, hvordan sådan et brag dufter. Det må jeg sige, at Store Skuggan er slubbet aldeles heldigt fra at fortolke. Det er en meget speciel duft! Den åbner med en intens evighedsblomst og bergamotte. Derefter tager lidt bitre noter af grannåle og figenblade over, alt i mens der er en udefinérbar luftighed. En nærmest kvalmende sød og røget note af malt tager over sammen med vetiver og cypriol.

9. Francesca Bianchi Sex and The Sea Neroli Extrait de Parfum
Aivaras fra Crime Passionnel præsenterede mig for forskellige dufte med neroli i butikken. Denne her blev skrottet øjeblikkeligt som alt for animalsk. Skæbnen ville dog, at jeg havde fået lidt på hånden. Duften der var så dragende, at jeg aldrig selv havde gættet, at det var den samme som på papiret. Den oser simpelthen af sex men på en lidt uskyldig måde. Som en af mine venner bemærkede med næsen i min nakke: ”jeg får lidt lyst til at bide i dig”. Det er sådan en duft, der kræver opmærksomhed. Den åbner med en eksplosion af bergamotte, neroli, mimosa, petitgrain og evighedsblomst. Derefter skvulper man over i en mælket og lidt grøn kokosnote, honning, støvet iris og berusende rose. Bunden er afgrundsdyb med sandeltræ, vetiver, labdanum, styrax, ambra, civet og et strejf af vanilje. Bare wow!

10. Le Labo Baie 19 Eau de Parfum*
Måske kan du genkende navnet? Baie 19 var nemlig en af Månedens Favoritter: Marts 2022. Faktisk har den været en favorit virkelig længe, og den sære duft vinder, hver gang jeg er i tvivl. Faktisk er der flere af Le Labos skønne dufte i garderoben, der har den rolle. De er ligesom den der knivskarpe sorte kjole, der kan bæres uafhængigt af tidspunktet, lejligheden og selskabet. Det er som tidligere nævnt en duft helt uden sammenligning. Den dufter rent, men jo altså af jord… friskt træ og regnvåd have. Åbningen er grønne blade, enebær og denne her medicinske kamferagtige note. I midten er det petrichor. Nu har jeg jo en forkærlighed for patchouli, denne variant er frisk og grøn. Det gør den til et afsindigt godt match til både moskus og ambroxan, der som en treenighed udgør bunden.

Bonus dufte

Torsdags Top Ti: Forårsdufte 2022 Bonus

11. Kayali Eden Juicy Apple | 01 Eau de Parfum*
Hele følelsesregistret er i gang, når jeg dufter til Eden Juicy Apple | 01. Lige fra kærlighed over i intenst had i samme øjeblik. Duften er sådan lidt lalleglad, fordi den er helt vildt frugtig og meget ung. Den dufter da dejligt og ret meget som den shampoo, jeg fik vasket hår i som barn. Æble, litchi og lidt bitterhed fra pink grapefrugt åbner, røde bær tager over sammen med et anstrøg af rose. Duften er så sød, at jeg har svært ved at skelne noterne fra hinanden. Især bundnoterne er næsten umulige at fange, før den har siddet LÆNGE på huden. Det er en lidt rodet oplevelse af sukker, moskus, rav og måske endda lidt vanilje. Åbningen dufter som den hjemmelavede skovbærcurd, jeg bruger til en særlig kage, mens afslutningen er mere medicinsk og hostesaftagtig.

12. Yves Rocher Matin Blanc Eau de Parfum¤
Det er tarveligt at have så høje forventninger til noget. Sagen er, at Yves Rocher allerede havde den perfekte duft baseret på neroli. Den udgik til fordel for Matin Blanc, og selvom mange hævder, at de to minder om hinanden… Så er det på ingen måde tilfældet.
Yves Rocher er bestemt ikke nybegyndere ud i skønne dufte. I de tredive år (ja, jeg regnede lige efter…) jeg har været kunde, har jeg haft mange fantastiske dufte fra mærket. Især Secret D’Esssences serien som Neroli var en del af, ville jeg ønske, jeg kunne købe endnu. Når det er sagt… Er Matin Blanc slet ikke en dårlig duft! Den er bare lidt mere skarp, end jeg bryder mig om. Den er som forgængeren baseret på alt hvad appelsintræet har at byde på. Mon det er lidt moskus, jeg savner?

13. The 7 Virtues Vetiver Elemi Eau de Parfum*
Alt i forbindelse med The 7 Virtues er virkelig så fint, både tankerne og historierne bag. Det ærgrer mig sådan, at duftene halter. De er alle sammen lidt skæve, og jeg er endnu ikke helt overbevist. Det er dog ikke de første naturlige dufte, jeg har det svært med. De udvikler sig helt anderledes på huden, og det, der starter godt, kan virkelig ende skidt og omvendt. Sådan er det med Vetiver Elemi, der virkelig er fantastisk og meget elegant… efter en times tid på huden. Det er altså længe at vente på en duft. Den åbner med bergamotte og elemi, der er skarp og citrusagtig. Så overtager en krydderiblanding af kardemomme, muskatnød og spidskommen. Det er der min næse stejler. Det er slet ikke rart. Afrundingen med vetiver, mos, cedertræ, rav og et hint af patchouli er skøn.

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *