Tranexamsyre mod pigmentpletter

20.09.23

Har du pigmentpletter, melasma, hyperpigmentering eller ar efter for eksempel bumser? Så skal du lære at sige “tranexamsyre”. Tranexamic acid, som det hedder på engelsk, og på de fleste produkter.

Det danske navn er tranexamsyre, så det kalder vi det selvfølgelig, og vi forkorter det TXA for nemheds skyld på vores nye Vitamin C+TXA serum, selvom de færreste nok har den fjerneste anelse om, hvad TXA står for.

Det er en ingrediens, som er særligt vigtig for dig, der gerne vil gøre noget ved hyperpigmentering i alle dets former. Du skal ikke lade dig forvirre over, at den hedder noget med syre. Den virker ikke eksfolierende overhovedet og er ikke en peeling. Den er helt anderledes end de syrer, du kan bruge til at eksfoliere din hud med.

Hvis du måske arbejder på et hospital eller en fødegang, så stirrer du sikkert på teksten her og tænker, at vi vist er kommet til at indånde lige lovlig meget af pudderdåsen. På hospitalet bruger man nemlig tranexamsyre til at stoppe alvorlige blødninger med.

Det beskæftiger vi os selvølgelig ikke med her – vi holder os til det, vi ved noget om, nemlig hudpleje. Og hvis man i stedet smører en lille smule tranexamsyre på udenvendigt, kan man også behandle pigmentpletter.

Stopper bestillingen på ekstra pigment

Tranexamsyre virker som et holdkæft-bolsje på de celler i din hud, der sender et fejl-signal om at producere for meget melanin. Tranexamsyre har selvfølgelig ingen betydning på de normale processer – kun på alle dem der skriger på for meget farvestof, fordi de af den ene eller anden årsag ikke virker som de skal.

Flere studier viser, at tranexamsyre som behandling af melasma virker. Det kan både gives oralt, som behandlinger hos en hudlæge og sidst men ikke mindst i en creme. Af de tre metoder er creme naturligvis den mindst effektive, men det er også den nemmeste og den med færrest bivirkninger. (kilde)

Eksperter anbefaler tranexamsyre

Under titlen “Optimizing Melasma Management With Topical Tranexamic Acid: An Expert Consensus” kunne man i “Journal of Drugs in Dermatology” læse en grundig opdatering af alt, hvad vi ved om behandling af melasma med tranexamsyre skrevet af 12 eksperter i emnet. De er blandt andet enige om:

“that topical TXA can be used as a monotherapy for long-term main-tenance in melasma.”

og at

“If topical TXA was to be used as a first-line agent, improvement of at least 50% may be expected.”

Så med de ord, så har vi fundet fire produkter med en effektiv koncentration af tranexamsyre til jer:

Skinceuticals Discoloration Defense Serum

Kombinerer 3% tranexamsyre med 1% kojic acid, 5% niacinamid og 5% eksfolierende HEPES. Koster 660 kroner for 30 ml. på for eksempel klinikker og online her.

Paula’s Choice Clinical Discoloration Repair Serum

Kombinerer tranexamsyre med niacinamid og bakuchiol. Koster 460 kroner for 30 ml. på Paula’s Choice danske webshop*.

Inkey List Tranexamic Acid

Kombinerer 2% tranexamsyre med blandt andet C-vitamin. Koster 149 kroner for 30 ml. i Sephora* og på The Inkey List’ europæiske webshop*.

Pudderdåserne Vitamin C+ TXA

Kombinerer 3% tranexamsyre med 3-O-Ethyl Ascorbic Acid, niacinamid og phenylethylresorcinol. Koster 349,49 kroner i blandt andet  Matas* og Magasin*.

PS. Husk, at har du først melasma og pigmentpletter, så har du dem for livet og behandlingen er vedvarende. Du skal altså blive ved, og ikke stoppe igen, når du synes, de er blevet pæne. Det er fast arbejde at holde dem nede – tro mig. Jeg har dem selv.

PPS. HUSK SOLCREME!

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Dette påvirker dog ikke vores redaktionelle arbejde og holdninger, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Dette indlæg indeholder et eller flere gratis anmeldereksemplarer

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
6 kommentarer
Lene Mirsbach

Hvordan skal jeg bruge jeres nye Vitamin C + TXA. Jeg har pigmentpletter.
Hilsen
Lene

Helene Randløv

Hej Lene
Det hele står i indlægget her: https://pudderdaaserne.dk/2023/09/07/pudderdaaserne-lancerer-vitamin-c-txa/

Kh. Helene

Ann-Katrine

Hej.
Kan jeg bruge denne serum under mine alm. hudplejeprodukter? Jeg skifter mellem filorga og jorgobe? Og, også under A-vitamincreme og niacinamidserum ol.?
Skal man bare smøre på pigmentpletterne, eller i hele ansigtet, og hvor ofte?

Helene Randløv

Hej Ann-Katrine
Ja, det kan du godt. Du skal bruge den i hele ansigtet en til to gange om dagen.

Kh. Helene

Sofie Thorborg Pedersen

Hej med jer:)
Hvor længe går der typsik, før man ser forandring?

Helene Randløv

Hej Sofie
Det er ikke til at svare på, nogle oplever markante ændringer hurtigt, andre skal vente længere på resultater.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *