Tirsdagstip: Sådan behandler du fedtet hår

Hovedbundsbørste
18.10.22
Hovedbundsbørste

Lige i øjeblikket får vi flere beskeder end vanligt om fedtet hår især hos teenagere. Det læser jeg som et tegn på, at vi ikke har skrevet om netop denne udfordring længe. ”Tirsdagstip: Sådan behandler du fedtet hår” er vejledningen til dig, der vrider hænder over dit eget eller teenagerens fedtede hår.
I mere end tyve år har der været fokus på at vaske håret mindre for hårkvalitetens skyld. Det er simpelthen forkert. Alle trikologer, jeg har talt med, har i hvert fald sagt noget andet. En trikolog er en ekspert i hovedbund og hår, så de ved det nu nok. Faktisk har jeg aldrig set et menneske blive så træt i ansigtet som en trikolog til et pressemøde. Det var femte omformulerede version af spørgsmålet, ”har håret ikke bedst af IKKE at blive vasket?”, der fremkaldte trætheden. Svaret på spørgsmålet kan du måske regne ud er et rungende NEJ!

Hårtab
Hvis du gerne vil have en sund hovedbund og dermed hår… skal det altså vaskes… helst hver dag. Det gjorde jeg i årevis, og alle kommenterede altid mit lange sunde hår. Efter begge mine graviditeter har jeg tabt uhyggelig meget hår, hver gang har det været noget af et chok. Når håret er langt ser mængden af hår på risten i afløbet helt vanvittig ud. Tænk over det, når du synes, du fælder mere, end du plejer. Måske er dit hår i virkeligheden bare blevet længere, så mængden synes større.
Der er et sammenfald mellem fedtet hovedbund og hårtab. Oplever du, at håret er blevet tyndere, giver det altså god mening at vaske håret noget oftere.
I et hav af indlæg har jeg skrevet om mine gode erfaringer med kosttilskud. Dog bliver det aldrig en kæmpe manke af hår, hvis udgangspunktet ikke var netop sådan.

Sådan behandler du fedtet hår
Nu er det altså ikke sådan, at de tips herunder er den endegyldige sandhed. Det er udelukkende mine erfaringer, de er baseret på.

 • Vask håret: Der er grænser for, hvor meget fedt dit hår kan optage. Løsningen er sådan ret enkel. Udfordringen er, at det jo er hårvasken, de fleste gerne vil væk fra. I disse dage er det forhåbentlig af andre årsager end tiden, du vil spare på hårvasken. Husk også at tørre håret, så du ikke får svamp i hovedbunden.
 • Tænk over temperaturen: Det gælder både, når du vasker og tørrer håret. Det er vigtigt, at vandet eller luftstrømmen ikke er for varm. Lunken er den rette temperatur, så undgår du både at genere hovedbunden og slide unødigt på håret.
 • Vask mildere: Jo mere rensende min shampoo er, des mere og hurtigere fedter mit hår. Efter jeg begyndte at vaske hår med vores egen Vaskebalsam og lignende produkter, fedter mit hår markant mindre. Indeholder din shampoo SLS (sodium lauryl sulfate) og SLES (sodium laureth sulfate), kan det hjælpe, at skifte den ud. En shampoo der indeholder mildere vaskeaktiver:
  • Skummer oftest meget mindre.
  • Du skal bruge en del mere produkt.
  • Nogle produkter skal have tid til at virke.
  • Selv når jeg vaske håret med skånsomme produkter, vasker jeg det altid to gange.
 • Brug tørshampooen rigtigt: Uanset hvilken variant du vælger, og hvilken form den er i, skal den bruges i tide. Det er vigtigt at bruge den, inden håret er så fedtet, at det klistrer til hovedbunden. Og ikke mindst at den får en chance for at virke.
 • Hundrede tag med børsten: Det er ikke en hvilken som helst børste… det skal være en, der kan trække fedtet ned i længderne. Det, oplever jeg, at naturhårsbørster med nylontænder er bedst til. Sådan en skrev jeg om i Måneden Favoritter: September 2022 og tilbage i August 2019, men jeg har før skrevet om lignende børster.
 • Skift til silke: Hvis dit hår både fedter og knækker meget, kan et pudebetræk af silke hjælpe. Det gør hverken fra eller til for fedtproduktionen i hovedbunden, men det kan forhindre sart hår i at knække.

Selvom man jo egentlig fraråder massage af en fedtet hovedbund, giver det SÅ meget velvære. Derfor er det ikke noget, jeg personligt holder mig fra.
Som sædvanligt er der sandsynligvis tip, jeg har glemt, tilføj dem gerne i kommentarfeltet herunder!

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
14 kommentarer
Karina

Vasker selv hår hver dag, da jeg bedst kan lide følelsen af nyvasket hår og ren hovedbund. Har dog altid haft lidt dårlig samvittighed over det, da man altid hører at det ikke er godt for håret. Så tak for oplysende artikel.

Helene Randløv

Hej Karina
Af miljøhensyn er det måske også lidt noget griseri, men altså med de mange problemer, der kan høre med sjældnere hårvask, overlever min samvittighed.
Kh. Helene

Julie

Tak for en fantastisk blog og nogle endnu mere fantastiske produkter. Jeg har haft ekstremt fedtet hud siden mine teenageår, men har spist p-piller, som gjorde huden normal. Nu er jeg blevet 46 og tør ikke længere. Derfor er min hud især i panden meget fedtet og sørger for, at mit pandehår i løbet af bare en formiddag også bliver meget fedtet. Jeg er så utroligt træt af folk, der fortæller mig, at jeg bare skal vænne mit hår til at blive vasket sjældnere. Der er ofte en, der fortæller mig, at hun ikke har vasket hår i to uger, og se lige, hvor ikke fedtet det ser ud! Som regel synes jeg, hendes hår ser tørt ud. Mine hormoner gør jo panden og pandehåret fedtet helt uafhængigt af, hvor ofte eller sjældent jeg vasker hår. Bruger jeg jeres Tørshampoo lige efter hårvask, kan håret se pænt ud en hel dag. Men det kan aldrig klare to dage. Jeg kunne blive rig af at sælge læbepomade, hvis jeg høstede min pande hver anden time 🤢

Helene Randløv

Hej Julie
Uanset om det er det ene eller det andet, der gør håret fedtet, er det en rigtig træls følelse. I øvrigt skal folk altså passe deres egen butik.
Inden vi skulle i Matas Live og lancere vores hårserie, havde jeg ikke vasket hår i over en måned, alene ved brug af vores Tørshampoo. Det var selvfølgelig for at teste, hvordan sådan en behandling ville påvirke min ellers sarte hovedbund. Det så hverken specielt fedtet eller klamt ud, når jeg havde brugt Tørshampoo, men altså fornemmelsen af uvasket hår, var ikke så rar. Selvom det slet ikke var den der “lag af produkt” følelse jeg har haft tidligere.
Det er så skønt at høre, at vores Tørshampoo kan hjælpe dig <3
Kh. Helene

Janne

Alle fortæller mig konstant at jeg “bare” skal vaske det mindre, selv frisøren. Mit fine hår fedter utrolig meget…selv sidst på dagen, og det er virkelig irriterende. Måske skal jeg kaste mig over jeres vaskebalsam, den har jeg ikke prøvet endnu.
Tak for Jeres altid dejlige blog (og produkter ikke mindst).

Helene Randløv

Kære Janne
Det er simpelthen en skrøne, selvom jeg udmærket ved, at det hjælper nogen… Så er det altså ikke løsningen for alle. Selvfølgelig kan jeg ikke love dig, at det virker for dig med en mildere shampoo, men måske kan det… og det er i hvert fald forsøget værd, hvis det kan holde hele dagen. Vores Tørshampoo kan, som du kan læse andet steds her i kommentarfeltet, også gøre en forskel.
Kh. Helene

Camilla

Det viste sig at min rosacea kommer til udtryk i fedter hud – særligt i panden og fedtet hår. Isostretionin har virkelig hjulpet. Det at medicinen nedsætter min talgproduktion har gjort underværker for min hovedbund og mit hår er nu slet ikke så fedtet. Det er sikkert ikke løsningen for alle men måske er der nogle gange en årsag bag ved det fedtede hår 😉

Helene Randløv

Hej Camilla
Både Katja og jeg har ekstremt tør hud og fedtet hår, så i vores tilfælde ville isotretinoin være en katastrofe. Fedtet hud i panden og i hovedbunden er sådan set det samme 🙂

Kh. Helene

Cendie

Og lad være med at sætte håret stramt op og med hårelastikken det samme sted hver dag😉
Da jeg var lille fik jeg groft salt i tørt hår og en omgang hovedbundsmassage inden vi vaskede hår. Jeg må sige, at jeg nyder jeres hovedbundsbørste noget mere😂 Min mor var frisør og en sund hovedbund gik hun altså meget op i. Havde man hovedpine eller var stresset kunne hun lige løsne det hele med hovedbundsmassage – det virker undervurderet idag.

Helene Randløv

Hej Cendie
Jeg kan ikke fordrage at blive pillet i håret, men hovedbundsmassage… uuuhhh, det er rart!
Vildt med den der saltskrub, men hun havde fat i den lange ende!

Kh. Helene

Henriette

Mit hår er meget mærkeligt lige for tiden. Det fedter i toppen efter en dag til halvanden, men samtidigt føles det som filtret hø fra midten og ned mod spidserne. Jeg overvejer derfor at prøve jeres vaskebalsam for den fedtede del. Min hovedbund klør nemlig også. Men vil det være en ide at slutte af med jeres balsamkur? For pleje til spidserne og for jeg kan få det redt ud. Jeg har fint hår, men rigtig meget af det 🙂

Helene Randløv

Hej Henriette
Begge dele lyder som en rigtig god idé.

Kh. Helene

Helle Nielsen

Synes shampoo nr 2 fra purely Professional har hjulpet på min datters fedtede hår

Helene Randløv

Hej Helle
Ja, den indeholder jo heller ikke SLS eller SLES 🙂

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *