Sådan finder du din hudtype – og derfor skal du være ligeglad

07.04.22

Det er næsten umuligt at navigere hylderne i hudplejeafdelingerne uden at kende sin hudtype. De gammelkendte kategorier tør/sensitiv, normal, kombineret/fedtet hud er stadig dominerende. Dette kan være meget forvirrende for de fleste af os, der ikke lige passer ind i de kasser. Så lad os tale lidt mere om hudtyper.

Tør, fedtet eller noget midt i mellem

Selvfølgelig er der forskel på, om vi har tør eller fedtet hud, og det giver mening at tale om vores hud ud fra dette.

Hvis din hud føles stram og ubehagelig kort tid efter du har været i bad eller vasket den, så har du tør hud.

Hvis din hud bliver skinnende i løbet af dagen, så er den fedtet.

Rigtig mange af os har hud, der er noget midt i mellem. Ofte har vi tør hud på kinderne og mere fedtet hud midt i ansigtet, der fra naturens hånd er udstyret med mere fedt end kinderne. Derudover kan sådan en hud varriere i løbet af måneden og i løbet af året i takt med årstider, vejr og hvad vi sådan ellers udsætter den for.

Vi kan altså godt gå med til at tale om tør, fedtet og kombineret hud – men mon ikke de fleste af os i løbet af livet ender et sted med kombineret hud.

Og så er der alle jer lykkens pamfiliuser, der er udstyret med en hud, der ikke er nogen af delene. I er bare heldige. I får mig ikke til at kalde det normal hud, for ordet “normal” lyder som om, at det er den mest udbredte hudtype, og det er det næppe. Lad os bare kalde jer heldige.

Lad dig ikke styre af industriens hudtyper

Problemet med hudtyperne opstår, når hudpleje bliver målrettet klassiske kategorier som for eksempel tør/sensitiv hud eller fedtet/uren hud. Det er helt normalt at have masser af bumser og knastør hud på samme tid, og tør hud er ikke mere sensitive end andre hudtyper. Vi bør behandle alle hudtyper med samme forsigtighed.

Vi ved, at akne hænger sammen med en skadet hudbarriere, og det derfor er skadeligt at bruge udtørrende og skrappe produkter. Du bør undgå udtørrende ansigtsvaske, udtørrende alkohol og lignende, hvis du lider af akne. På præcis samme måde, som du skal passe på din hudbarriere, hvis du lider af eksem. Læs mere her.

Andre mistolker skæl i ansigtet som tør hud. Hud der flager omkring næsefløje eller øjenbryn er et tegn på skæleksem, ikke tør hud. Og skæleksem bliver kun værre af fed creme. Læs mere om skæleksem her.

Hudtype siger mest om produkterne

Når et produkt findes i både en variant til tør hud og en til kombineret hud, så siger det som regel mest noget om konsistensen. Typisk lanceres en dagcreme eller natcreme i en federe variant til tør hud og en lette variant til kombineret hud. Vælg den konsistens, du foretrækker – uafhængig af din hudtype.

Prøv i stedet at vælge hudplejeprodukter efter hvilke problemer du gerne vil løse. Moderne hudpleje indeholder aktive ingredienser, der som regel har en gavnlig effekt på en række problem, og som du kan udvælge alt efter om du ønsker af afhjælpe bumser, hudorme, hyperpigmentering, tørhed eller hvad der nu er dit problem. Mange ingredienser og produkter vil i øvrigt gå igen. For eksempel har en ingrediens som niacinamid en positiv effekt på alle førnævnte problemer. 

Skal du derimod vælge syrepeeling skal du derimod til at vælge – tør hud, rynker og pigmentpletter har bedst af AHA Peeling, mens hudorme, bumser og alle med meget sart hud har bedst af salicylsyren i T-Zone Peeling.

Og ja – salicylsyre er bedst til både uren hud og meget sart hud, så de er faktisk i samme kategori her. Stik mod den traditionelle opdeling, som industrien har brugt i mange år. Det skylles den dæmpende effekt som salicylsyre kan have på udfordret hud.

Næste gang du skal vælge mellem to eller tre forskellige dagcremer eller natcremer, der ser helt ens ud bortset fra den hudtype der står på, så prøv at mærke efter, hvilken konsistens du bedst kan lide. Det er måske den eneste forskel.

Og når du så er på jagt efter aktive ingredienser og løsninger på dine problemer, så prøv at glemme de gammeldags hudtyper. For de spiller ikke rigtig nogen rolle.

PS. En helt anden måde at inddele hudtype på, nemlig Fitzpatrick-skalaen handler om hudfarve og solfølsomhed. Den kan du læse mere om her.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
4 kommentarer
Emma

Tak for jeres evigt illuminerende indlæg!
Jeg ser en del opslag her og der om hårporøsitet, altså om ens hår har lav, normal eller høj porøsitet og hvordan, man skal tilpasse plejen af dem herefter. Er det mestendels et marketing-greb ligesom ovenstående, eller ligger der noget i det? Hvis der gør, ville jeg synes det ville super fedt med indlæg om det.
Mvh en trofast læser

Helene Randløv Hansson

Hej Emma
Håret bliver porøst efter behandlinger, i hvert fald skal der seriøst slid fra huer, hatte, styling til, for at du kan øge porøsiteten i så høj grad.

Kh. Helene

Line Parmo Maach

Jeg er ved at blive vanvittig over min hud. Jeg SKINNER allerede kl. 10 – har med lidt succes brugt Lancômes Pure Focus, der havde en mattende effekt. Men den produceres ikke længere.
Jeg skal ud og finde en ny dagcreme – nogen gode forslag ? Jeg har prøvet den grønne serie fra Ole Henriksen uden god effekt.
Vh Line

Helene Randløv Hansson

Kære Line
Det afhænger helt af, hvad du ellers bruger, skriv en besked til mig på FB eller Instagram, så er dialogen lidt lettere.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *