Dåseposten: Keratosis pilaris

04.04.22

Kære Pudderdåser

Jeg har, som så mange andre, altid være plaget en del af keratosis pilaris. Bedre kendt som de små røde knopper, som hos de fleste sidder på armene. Hos mig sidder de både på arme, ben, baller og lår. Jeg har som regel kunnet holde det nogenlunde nede med Carbamid 10% fra Faaborg Pharma eller den klassiske HTH lotion, som også indeholder carbamid. Eftersom jeg har ret tør hud kan HTH lotion ikke stå alene, så når det er den, jeg bruger, smører jeg først med Lipikar Balm fra La-Roche Posay for at give huden en masse fedt. Jeg har altid haft atopisk hud, men har meget sjældent eksemudbrud, fordi jeg ALTID smører mig ind i fed creme. Undlader jeg det, så får jeg eksem.

Nu er mit problem, at jeg ikke kan få bugt med de små røde djævleknopper. Jeg skal giftes om 5 måneder og vil så frygteligt gerne stå skarpt den dag. Knopperne er meget tydelige, røde og hårde. Jeg får nok aldrig en blød og glat hud, men ville så gerne at huden så mere ensartet ud.

Jeg er egentlig ikke sart, reagerer ikke på parfume eller andet.

Hvad vil I råde mig til?

De bedste hilsner
Pia

Kære Pia

Tillykke med det kommende bryllup. Det lyder som om du har forsøgt med alle vores gode basis-råd mod keratosis pilaris, men at der skal skrappere midler til.

Det er bestemt heller ikke for tidligt at komme i gang nu, hvis vi har en deadline om fem måneder. Jeg har fem bud – du kan med fordel kombinere dem, du synes, giver mening for dig. Husk at alle de cremer, vi nævner her, skal bruges både morgen og aften for optimal effekt.

1: Kombiner AHA med carbamid

Som du måske allerede er klar over, er HTH en kombination af AHA (mælkesyre) og carbamid. Det er en effektiv kombination til at behandle keratosis pilaris med, men koncentrationen kan sagtens blive højere, end du får med HTH. Grunden til, at vi anbefaler HTH er, at den er billig. I stedet vil jeg foreslå, at du først bruger et produkt med en højere koncentration af AHA og derefter carbamidcreme 10%. Du kan for eksempel bruge:

Pudderdåserne AHA Peeling
Paula’s Choice produkter med AHA

2: Cerave SA Smoothing Cream

Cerave SA Smoothing Cream indeholder en kombination af 10% carbamidcreme og lidt salicylsyre. Den er ikke nødvendigvis meget mere effektiv end dem, du allerede har prøvet, men eftersom du ikke har prøvet den, så ville jeg lige nævne den også. Den er nemlig et godt bud til netop keratosis pilaris. Læs mere om den her.

3. Kosttilskud med kollagen

Jeg har tidligere skrevet om, hvordan jeg selv har oplevet en markant bedring af min egen keratosis pilaris ved at tage vores eget Alt i en kosttilskud. Det er absolut off-label use, og jeg har ingen dokumentation for at hverken kollagen eller hyaluronsyre skulle hjælpe på keratosis pilaris. Det, vi dog har dokumentation for, er, at kosttilskud med kollagen og hyaluronsyre hjælper på tør hud.

4. Lægemidler

For snart en del år siden var jeg hos en hudlæge, der udskrev en kombination af receptpligtige midler til mig mod keratosis pilaris. Du kan med fordel prøve en hudlæge, læs mere på lægehåndbogen her.

5. Overvej dine udtørrende badevaner

Hvis du har eksem og tør hud, så behøver jeg næppe belære dig om dette, men jeg gør det nu alligevel. Alt, der udtørrer din hud, gør også keratosis pilaris værre. Det vil blandt andet sige kulde, lange eller hyppige bade og udtørrende vaskeprodukter. Hvad vasker du dig med i badet? Sørg for at bruge en mild kropsvask i badet og ikke noget, der udtørrer huden. Og lad være med at skrubbe på dem, du generer bare huden.

Avène Clearing Oil (reklamelink*)
Pudderdåserne Alt i en sæbe

Kærlig hilsen Katja

Læs mere om, hvordan du kontakter os her

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
4 kommentarer
V

Et lille ekstra tip: Jeg ved ikke om der er hold i det, men jeg har på TikTok set at rigtig mange er begyndt bruge The Ordinary’s Glycolic Acid 7% Toning Solution på armene mod Keratosis Pilaris – og ser ud til at være med rigtig god effekt . 🙂

Helene Randløv Hansson

Det er der, det er netop effektivt med AHA til KP.

Kh. Helene

Malou

Hej Helene.

Hvis man nu brugte The Ordinary’s Glycolic Acid 7% Toning Solution på lår og ben, hvad anbefaler du så at jeg bruger før/efter? Samt hvornår og hvor tit.
Er helt ny i denne verden, men lider meget at røde knopper i huden på ben og lår. De bliver ekstra synlige når jeg efter bad bruger almindelig cremer, underligt nok. Har os en del gamle ar på benene, som ville være rare at få mindre synlige.

På forhånd tak 🙂

Helene Randløv Hansson

Hej Malou
Kan du ikke fortælle lidt mere om de der knopper? Hvis huden bliver mere irriteret/rød af creme, er det ikke sikkert, at du vil have glæde af TO Glycolic Acid 7% Toning Solution. Måske endda tværtimod :-/ Hvis du har mod på at prøve på et lille område til en start, ville jeg nok prøve. Mit råd er at gøre det om aftenen, så eventuelt ubehag og rødme kan lægge sig natten over. Personligt ville jeg bruge en let uparfumeret creme ovenpå.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *