Sådan får du mere kollagen i huden

Budding
09.02.22
Budding

Budding

Kollagen er den husblas, der holder vores hud stiv og spændstig. Bogstaveligt talt. I takt med at vi bliver ældre, mister vi kollagen, og vores hud mister fylde og spændstighed. Tab af elastin gør huden mindre elastisk og tab af GAG’er (blandt andet hyaluronsyre) gør os tørrere. Sådan meget groft sagt er det, hvad tidens tegn gør ved vores hud.

Heldigvis har dygtige videnskabsfolk gjort det muligt at forsinke den effekt en smule. For det er faktisk muligt at få lidt af det tabte kollagen tilbage til huden.

Sammenligningen med husblas skal forståes helt bogstaveligt. Husblas er lavet af kollagen fra dyr, og den er meget brugbar til mange formål. Det tager desværre lidt længere tid at opnå en effekt på huden end det gør at få budding til at stivne, men med tålmodighed og daglig brug, så kan det lade sig gøre.

1 Spis kollagen

Ja det hjælper at spise kollagen. Om du spiser det som pulver, tabletter eller som husblas gør næppe praktisk forskel, men du bliver nok lidt træt af gelé eller kogt suppe, hvis du skal have de mængder, der skal til. Derfor er kosttilskud som enten pulver eller tabletter et praktisk alternativ. Hvis du vil læse mere om hvordan de virker, så kan du læse med her.

Der findes to typer kollagen på markedet, kollagen fra fisk og kollagen fra ko. Det er et restprodukt fra fødevareindustrien, der på denne måde bruger alle de dele af dyrene, som vi ikke gider spise.

Mange steder på internettet kan du se meget videnskabeligt udseende typer påstå, at kollagentilskud ikke virker, fordi det ikke kan optages i kroppen. Hvis du i stedet læser på Videnskab.dk så får du et noget mere nuanceret billede af, hvor forskerne stå lige nu. Du kan sågar finde en decideret anbefaling af kollagen-tilskud her.

2 Glykolsyre

Peeling med glykolsyre virker stimulerende på hudens produktion af kollagen. Selv hjemmeprodukter med glykolsyre virker på kollagen (kilde). Hvis du har ældet hud, så er glykolsyre altså et bedre valg end andre og måske mere overfladiske syrer.

3 A-vitamin i alle dets former

Gode gamle A-vitamin er en superstjerne, når det kommer til at øge hudens indhold af kollagen – og for øvrigt også elastinproduktionen. Det er derfor den virker på rynker og derfor den har været førstevalg til antiagehudpleje i årevis. Det betyder mindre, hvilken slags A-vitamin du vælger, bare du bruger det. Retinol, granactive retinoid, hydroxypinacolone retinoate og øvrige retinoider og retinoater stimulerer kollagen i huden. Læs mere her om, hvordan kombinationen af glykolsyre og A-vitamin er særligt effektiv.

4 Matrixyl og andre peptider

Der findes mange petider derude. Matrixyl er bare den bedst dokumenterede, og den virker ved at fortælle huden, at den skal producere mere kollagen og mere elastin. Der findes ikke mange producenter, der IKKE bruger Matrixyl i en eller flere cremer, og det er der en god grund til. Det virker. Læs mere om peptider her.

Her kan du købe det

Det vælter frem med kosttilskud med kollagen. De virker allesammen på huden – især hvis de indeholder hydroliseret type 1 kollagen, der er den type kollagen, som findes i huden. Type 2 kollagen findes blandt andet i led.

Glykolsyre i en tilstrækkelig koncentration er lidt vanskeligere at finde – derfor vi selv lancerede AHA Peeling 7%, men der kommer heldigvis stadig flere gode produkter med syre på markedet.

Det samme gælder A-vitamin, som også bliver stadig nemmere at få fat i. Matrixyl kan du næsten ikke undgå at ramme, når du køber anti-age produkter. Læs mere om hvilke her.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
23 kommentarer
Emilie

Kan jeg bruge produkter med a-vitamin samtidig med syreprodukter? Fx jeres T-zone peeling? 😃

Katja Moikjær

Ja, så virker det endnu bedre 🙂

Sigrid

Hej.

Ville det være OK at bruge rens, BHA-syre, niacinamid, jeres AHA-peeling og så retinol og til sidst en fugtighedscreme – eller er det for meget?
Bh Sigrid

Helene Randløv Hansson

Hej Sigrid
Ja, det er for meget! Du skal vælge om du vil bruge BHA eller AHA! De to produkter må ikke anvendes sammen!

Kh. Helene

Nanna

er det ikke muligt, at i kan anbefale hvilke pulver -kollegaen, kollagen kapsler eller andet ? der er de bedste på markedet, med mest effekt . type 1 kollagen feks 🙂

Helene Randløv Hansson

Hej Nanna
Der ligger flere anmeldelser på bloggen allerede, brug søgefeltet så burde det kunne søges frem. Personligt får jeg simpelthen ikke taget pulveret, jeg kan ikke huske det. Kombinationen af de ingredienser, vi har i vores eget Alt i et Kosttilskud, er jeg naturligvis ret begejstret for. Skulle jeg tage noget andet, ville jeg finde et lignende for eksempel Smuuk.
Kh. Helene

S.

Hvor mange mg kollagen skal der være i produktet før end det er virksomt? Jeg synes det er en jungle at finde rundt i – og priserne på produkterne varierer jo enormt!

Helene Randløv Hansson

Hej S.
Jo mere jo bedre, prøv at søge på kollagen på bloggen, der har vi sandsynligvis linket til studier om netop dette. Frit fra hukommelsen er det vist mellem 200-400mg.
Kh. Helene

Line

Jeg har læst jer i lang tid og bruger jeres produkter – fordi I indgyder tillid med jeres grundige og no bullshit tilgang til hudpleje og skønhed.
Jeg er overfølsom og har haft et langt liv med eksem så jeg har brug for at skære overflødige fyldstoffer, parfume, allergener osv væk. Derfor elsker jeg jeres produkter og grundige vejledning. Tak for det!
Nu er jeg flyttet til Frankrig og har stashet op med mine Pudderdåserne produkter.
Men jeg tænker at der også må findes mange gode franske produkter. Derfor vil jeg høre om I kan anbefale gode franske produkter/mærker til tør, følsom og moden hud. Jeg er 44 og har meget tør hud med Perioral dermatit/rosacea.
Jeg bruger dagligt jeres T-Zone Peeling, Niacinamid 10%, Alt i en Hyaluronsyre, A-Serum 5%, Ansigtsolie og Anti-age Ansigtscreme. Derudover bruger jeg fede cremer/balm fra CeraVe, Avene og Ducay, og jeg leder efter franske anti-age og fugtgivende produkter.

Helene Randløv Hansson

Kære Line
Personligt kender jeg ikke rigtig til de erstatninger, du efterspørger. Franskmænd holder jo meget af at bruge parfume i produkterne, så jeg er ikke helt sikker på, hvor meget/hvilke mærker der findes uden.

Kh. Helene

Sofie

Hej med jer. Jeg har tendens til (meget) uren hud, og har haft stor glæde og gavn af at bruge jeres T-zone Peeling og herefter jeres niacinamid 10% serum bagefter morgen og aften. Jeg vil dog også rigtig gerne i gang med a-vitamin (vil gerne forebygge rynker) – kan jeg skifte mellem at bruge niacinamid og a-vitamin? Eller kan a-vitamin få min hud til at bryde ud? På forhånd mange tak for svar.

Helene Randløv Hansson

Hej Sofie
Du kan roligt kombinere alle tre produkter, brug bare A-Serum om aftenen efter først T-Zone Peeling og derefter Niacinamid 10%.

Kh. Helene

Emma

Hvordan ser man, om det er type 1 kollagen? Fx i den her fra Matas https://www.matas.dk/matas-striber-collagen-833-mgc-vitamin-27-mg-100-tabl ? 🙂 Og er det nødvendigt at tage kollagen hvis man stadig er forholdsvis ung? Eller er det i så fald ligegyldigt? 😀

Helene Randløv Hansson

Hej Emma
Man spørger producenten, det er derfor ikke noget jeg kan fortælle dig. Altså Kollagen er jo vildt godt til tør hud og keratosis pilaris, og det kan man jo have uanset alder.

Kh. Helene

Emma

Tusind tak for svar!

Gerd

Jeg er lige blevet 42 år og er begyndt at se tegn på mon alder. Jeg har en god, problemfri “normal” hud.
Jeg bruger makeup hver dag. Hvad vil være en god hudpleje rutine for mig? Hvilke produkter fra jeres serie vil du anbefale til dagligt brug?

Helene Randløv Hansson

Hej Gerd
Du kan starte med at læse her: https://pudderdaaserne.dk/2020/04/07/tirsdagstip-saadan-oversaetter-du-hudplejeritualet-til-produkter/
Så kan du i hvert fald få en idé om, hvad du har lyst til at bruge.
Det kunne for eksempel være:
Alt i en Makeupfjerner morgen og Alt i en Renseolie til at rense makeup af om aftenen
En mild eksfoliering der passer til din huds behov: https://pudderdaaserne.dk/2021/08/31/tirsdagstip-start-her/
Korrigerende pleje: Niacinamid 10% og A-Serum 2% til natten.
En creme: Den skal du vælge efter konsistensen, du foretrækker. Det kunne være Anti-age Ansigtscreme
Udover ovennævnte bør du bruge høj SPF i dagtimerne året rundt.

Kh. Helene

Maria

Ved I tilfældigvis om det kollagen som Vild Nord bruger er type 1? Jeg har forsøgt at finde svar på deres hjemmeside, men jeg synes ikke de nævner hvilken type de anvender. Hvilket i sig selv måske er mistænkeligt.

Helene Randløv Hansson

Hej Maria
Google siger Type 1 🙂

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *