En guide til teenage-hud – uanset alder

24.01.22

Teenageres hudpleje er pludselig til debat. Her vil jeg i stedet forsøge mig med flere praktiske råd, fakta og færre løftede pegefingre.

Normalt, når vi skriver om teenagehud handler det om bumser. Men den seneste tid har det i medierne også handlet om, hvordan teenagere benytter sig af skrappe hudplejeprodukter til voksne. Det har jeg skrevet mere om her, hvis I er interesseret. Her kommer det til at handle om vores gode råd til pleje af ung hud.  Hvis man vil gøre noget ved en akne-plaget hud, skal der nu ofte nogle af de produkter, som nogle omtaler som “skrappe” til, så det handler her om at skelne skidt fra kanel.

Jeg selv havde babyhud gennem alle mine teenageår. Bumser og urenheder har først ramt mig efter de 25. Langt fra alle unge mennesker har bumser og hudpleje for dem handler det langt hen ad vejen om enkle gode vaner og ikke mindst at have det sjovt med det.

1 Jo blidere, jo bedre

I min egen ungdom var teenage-hudpleje en totalt affedtende, dejligt skummende (og hudfjernende) anti-akne vask, efterfulgt af en skintonic med en masse alkohol i. Og hvis det skulle være lidt ekstra godt fik den stakkels hud en skrub og muddermaske, hvis der da var bare en smule af hudens egen naturlige beskyttelslag tilbage. Jeg gjorde det da også selv, selvom jeg ingen bumser havde – jeg var jo ung, og derfor måtte produkterne være til mig. Ingen hud har godt af den slags behandling, og mindst af alt en hud med bumser og akne. Moderne hudpleje er faktisk et stort fremskridt.

Vi ved i dag mere om, hvilken rolle hudens egen barrierefunktion spiller for blandt andet udviklingen af akne. Og efter ovenstående skrappe behandling er der altså ikke megen barrierefunktion tilbage til at passe på huden. Det giver frit spil til blandt andet akne-bakterien eller andre hud-problemer.

Første vigtige trin er derfor at rense sin hud maks. en gang om dagen med en blid rens. Jo mildere, jo bedre. Du kan ikke vaske bumser, hudorme eller andre problemer væk, så lad være med at forsøge. Det eneste, du vasker væk, er hudens eget forsvar.

2 Fugtpleje

Den der førnævnte barrierefunktion skal genoprettes, og mange af disse midler mod akne hjælper ikke ligefrem. Derfor skal der god pleje af huden til, så den bliver mere modstandsdygtig.

3 Solbeskyttelse

Brug SPF og lær for Guds skyld de unge at gå i en stor bue udenom solariet…. (okay, her var en løftet pegefinger alligevel, men det mener jeg virkelig!)

Og lad mig så lige slå en ting fast inden vi går i gang med de såkaldt skrappere midler: Der er INGEN teenagere, der bør begynde på nogle af nedenstående nogetsomhelst. bare fordi de når en bestemt alder. Teenagere har forskellig hud ligesom os andre.

4 Salicylsyre <3

Er der begyndt at komme hudorme eller små bumser? Så er salicylsyre efter vores mening det mest oplagte første trin. Daglig eksfoliering med en mild salicylsyre opløser tilstoppede porer og forebygger at de propper til. Det gør bumsernes levebetingelser ringere og kan også hjælpe på hudorme. Samtidig giver en daglig peeling med salicylsyre generelt pænere hud, så det er et godt førstevalg til alle med uren hud – uanset alder. Den kan også kombineres med andre præparater til behandling af sværere tilfælde.

Husk på når du starter på salicylsyre, at det kan gøre dine hudproblemer værre i starten, fordi huden “renser ud”. Bumser og lignende kan blusse op kortvarigt. Det er derfor vigtigt at trappe langsomt op og have tålmodighed. Det er et tegn på, at produktet virker.

Er din teenager die-hard Drunk Elephant-fan og har du 749 kroner der brænder i lommen, så er T.L.C Framboos Glycolic Night Serum også en god syrepeeling, der i sin sammensætning minder lidt om gode gamle Avène. Ligesom de fleste andre nyere mærker også har en type mild syrepeeling.

Hvis din hudforetrækker en blanding af AHA og BHA, så får du ikke mig til at pege fingre af den. Det er et godt valg til en daglig kemisk eksfoliering og kan bestemt hjælpe. Der er rigtig mange gode valg i denne kategori. Vi foretrækker bare 2% salicylsyre til denne type hud. Har du stadig hud, der er fin og glat som den dag, du blev født? Så skal du selvfølgelig holde dig fra dem og nøjes med punk 1-3.

En anden vigtigt ting at holde øje med er ikke at bruge flere produkter med syre. Bruger du både en “brigtening toner”, en “overnight sleeping mask” og en “remove pores serum”, så er der sandsynligvis eksfolierende syre i dem alle, og der er i praksis måske tale om meget ens produkter. Du risikerer derfor overeksfoliering og bør nøjes med en enkelt. (Undskyld – det var en løftet pegefinger mere)

5 Benzoylperoxid

Har du derimod bumser og er eksfolierende syre ikke nok, så er der mere du kan gøre – hvis du vil og det er vigtigt for dig. Apoteket har for eksempel et meget lidt sexet, men effektivt produkt: Basiron. Benzoylperoxid er den aktive ingrediens, der findes i mange gode udenlandske akne-produkter.

I EU er det et håndkøbslægemiddel, og herhjemme kan vi derfor kun købe det på apoteket. Det er det pt. eneste godkendte håndkøbslægemiddel mod akne. Det virker antibakterielt og slår akne-bakterien ihjel. Du kan med fordel bruge det ovenpå salicylsyre, hvis din salicylsyre ikke er nok til dig. Benzoylperoxid virker afblegende, så pas på tøj, håndklæder og sengetøj.

6 Azelainsyre

Et andet alternativ er azelainsyre, der også virker rensende på huden og endda også beroligende. Du kan bruge det i stedet for Benzoylperoxid ovenpå din salicylsyre. Det sælges i koncentrationer op til 10% som almindelig hudpleje eller i højere koncentrationer som medicin.

7 Lægemidler på recept

Hvis ovenstående ikke er nok, så skal du en tur til lægen. Der kan du få lægemidler på recept, der også virker.

 

Her kan du købe det (indeholder reklamelinks*)

Mild rens:

Salicylsyre:

Du finder to procent salicylsyre i vores egen T-Zone Peeling* eller hos Paula’s Choice*

Benzoylperoxid:

Azelainsyre:

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Dette påvirker dog ikke vores redaktionelle arbejde og holdninger, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
34 kommentarer
Ditte

Tusind tak for dit svar.
Ja, vi har prøvet cremen af til den 13 årige, og den hjalp lidt på tørheden, men ikke på bumserne og den rocasea-lignende rødmen hen over næse og den øverste del af kinderne. Lægemidlet finacea mod rosacea virkede heller ikke. Huden heler også virkelig langsomt efter bumser, så hun har længe små røde sår/ar, som om huden ikke reparer sig selv særlig godt.
Det kunne være spændende at prøve BAK, det ser rigtig spændende ud. Men hvilken af varianterne tror du vil passe bedst?

Helene Randløv Hansson

Hej Ditte
Jeg vil anbefale olien til “acne-prone skin”
Kh. Helene

Christina

Hej.
Gode råd ønskes til min 13 årlige søn.
Han kan ikke lide at få creme på, hverken krop eller ansigt. Har altid været lidt sensitiv.
Men han døjer med bumser og hudorme.
Bumser især i panden og hagen.
Ham kan gå med til at rense sit ansigt med renseservietter, så jeg har købt Matas’ milde renseservietter uden parfume. Men han glemmer det..
Bør han bruge dem både morgen og aften?
Han er glad for lange bade i bruseren, men kan læse at det nok ikke er så godt, med alt det vand.
Nu er solcreme sæsonen rigtigt igang, og han hader det.
Bruger matas’ ansigts solcreme factor 30.
Hvad er bedste løsning under de omstændigheder?

Helene Randløv Hansson

Hej Christina
Den bedste løsning er, at han forstår, at han bliver nødt til at gøre noget for at få et andet resultat end det nuværende. Jeg vil anbefale en rensevand (Matas Mild Micellar Water), køb nogle frotté vaskeklude https://pudderdaaserne.dk/2021/01/29/fredagsfavorit-vaskeklude/ for eksempel fra Jysk, vrid kluden op og hæld derefter Micellar Water på i det ene hjørne. Af SPF kan jeg anbefale EVY: https://pudderdaaserne.dk/maerker/evy-technology/ og til behandling af hudorme og bumser T-Zone Peeling.
Kh. Helene

Hanne LInd

Tak for nogle virkelig brugbare råd!!
Min datter på kun 10 er allerede godt på vej i puberteten med hår alle vegne, brystudvikling og begyndende uren hud. Ud fra dit råd tænker jeg, at hun skal begynde at bruge Matas Mild Micellar Water hver aften, da det er til at håndtere for hende. Men skal hun følge op med en creme bagefter?
Mange hilsner Hanne

Helene Randløv

Kære Hanne
En god mild rens og som supplement T-Zone Peeling, det er et produkt, der giver god mening for at minimere rødme og hudorme, inden det tager til i styrke.

Kh. Helene

MAM

Hej,
Jeg har læst dit skriv, spørgsmål og svar – tak for gode råd!
Jeg har en tween, som er begyndt at døje en del med uren hud. Efter læsning tænker jeg, at der skal bruges matas mild micellar water efterfulgt af t-zone peeling (1-2 gange om ugen til at starte med?), men hvilken creme til afslutning?
Vh. MAM

Helene Randløv

Hej MAM
Cremen er et rigtig godt bud på en let creme, der fugter godt uden at være fedtet. Husk også at introducere din tween for SPF hver dag!

Kh. Helene

Charlotte

Teenager mor her til en pige på 13 år.
Hun har ikke uren hud, men hun vil gerne have en let ansigtscreme.
Hvad vil du anbefale?

Christine

Er der en grund til i ikke nævner noget om spf?
Min datter har fået de første tegn på teenagehud og hun er begyndt så småt med en meget mild rens og en god fugtende ansigtscreme. Har lært lidt af jer;-)
Men teenager og spf – hvad tænker i om det?

Andrea

Min søn har en del uren hud og rødt “udslæt” under næsen. Jeg ville egentligt købe t-zone, som jeg selv har været meget glad for, men ser på Kemiluppen, at den får en C-vurdering pga. mistanke om hormonforstyrrende stoffer, der potentielt kan nedsætte sædkvaliteten 🙈 Jeg har planer om at skulle være farmor 😅 Så hvad tænker I om den vurdering? Er det sikkert at bruge t-zone til teenagere? Og hvis ikke, hvad er så alternativet?

Helene Randløv

Hej Andrea
Du kan læse her: https://www.cosmeticsdesign-europe.com/Article/2019/01/16/EU-s-SCCS-gives-safety-nod-to-Salicylic-acid
Kemiluppen er ikke vores foretrukne kilde til fakta 😉 da de hverken forholder sig til form eller koncentration.

Kh. Helene

Nina

Hej Helene..
Jeg har en datter på 10 år, og hende og hendes veninder synes det er så hyggeligt med shopping i normal og købe diverse hudmasker og produkter til ansigtet, for så har hygge på badeværelset med alverden produkter. Jeg kan godt forstå det er hyggeligt, MEN jeg vil gerne sørge for at det er gode, skånsomme og ordentlige produkter de bruger på deres unge hud. Min datter har ikke uren hud. Hvad kan du anbefale?Jeg har desværre ikke selv forstand på det så håber du kan guide mig. Hilsen mor til en Tween 🤗

Helene Randløv

Kære Nina
Vi har ikke skrevet alverden om produkter fra Normal, fordi mange af dem udgår hurtigere, end vi kan nå at købe og teste dem. Så det er et rigtig svært spørgsmål, og derfor ikke et svar jeg vil give.
Det bedste man kan gøre for sin hud… ung som gammel… er at gå MEGET stille og roligt til værks. Her er vores eksempel på sådan et ritual:
https://pudderdaaserne.dk/2022/10/25/tirsdagstip-hold-det-enkelt-eller-basispakken-fra-pudderdaaserne/
Masker er generelt en dårlig idé… med mindre det er fugt. Vælg helst uparfumerede produkter.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *