En guide til teenage-hud – uanset alder

24.01.22

Tusind tak for alle jeres gode spørgsmål i mit Facebook-opslag fredag. Vi er glade for, at I gider blive ved med at spørge, undres og være nysgerrige. Og især for at I gider blive ved med at læse med her.

Et spørgsmål der går igen, igen og igen er teenagehud. Vi har selvfølgelig skrevet om det masser af gange før, så hvis du søger i vores søgefelt, så finder du måske flere oplysninger, der er relevante for dig. Men jeg vil meget gerne forsøge at samle op igen her – det er jo det, vi er her for.

Jeg selv havde babyhud gennem alle mine teenageår. Bumser og urenheder har først ramt mig efter de 25. Vi har dog studeret emnet og hjulpet tilstrækkelig mange teenagere samt ikke mindst deres forældre til at have samlet en masse viden. Og så kan det ikke sige nok: Bumser er ikke forbeholdt teenagere. Om de skyldes pubertet, ny prævention, stop af prævention, skift af prævention, graviditet, PCO, ammestop, ammestart eller bare menstruation, så er problemet og løsningen det samme (Og I kan godt ane et enkelt fællestræk her, som vi i bund og grund er temmeligt magtesløse overfor, ikke?)

1 Jo blidere, jo bedre

I min egen ungdom var teenage-hudpleje en totalt affedtende, dejligt skummende (og hudfjernende) anti-akne vask, efterfulgt af en skintonic med en masse alkohol i. Og hvis det skulle være lidt ekstra godt fik den stakkels hud en skrub og muddermaske, hvis der da var bare en smule af hudens egen naturlige beskyttelslag tilbage. Jeg gjorde det da også selv, selvom jeg ingen bumser havde – jeg var jo ung, og derfor måtte produkterne være til mig. Ingen hud har godt af den slags behandling, og mindst af alt en hud med bumser og akne.

Vi ved i dag mere om, hvilken rolle hudens egen barrierefunktion spiller for blandt andet udviklingen af akne. Og efter ovenstående skrappe behandling er der altså ikke megen barrierefunktion tilbage til at passe på huden. Det giver frit spil til blandt andet akne-bakterien eller andre hud-problemer.

Første vigtige trin er derfor at rense sin hud maks. en gang om dagen med en blid rens. Jo mildere, jo bedre. Du kan ikke vaske bumser væk, så lad være med at forsøge. Det eneste du vasker væk er hudens eget immunforsvar.

2 Salicylsyre FTW

Daglig eksfoliering med en mild salicylsyre opløser tilstoppede porer og forebygger at de propper til. Det gør bumsernes levebetingelser ringere og kan også hjælpe på hudorme. Samtidig giver en daglig peeling med salicylsyre generelt pænere hud, så det er et godt førstevalg til alle med teenagehud – uanset alder. Den kan også kombineres med andre præparater til behandling af sværere tilfælde.

Husk på når du starter på salicylsyre, at det kan gøre dine hudproblemer værre i starten, fordi huden “renser ud”. Bumser og lignende kan blusse op kortvarigt. Det er derfor vigtigt at trappe langsomt op og have tålmodighed. Det er et tegn på, at produktet virker.

3 Benzoylperoxid

Benzoylperoxid findes i mange gode udenlandske akne-produkter. I EU er det et håndkøbslægemiddel, og herhjemme kan vi derfor kun købe det på apoteket som for eksempel Basiron. Det er det pt. eneste godkendte håndkøbslægemiddel mod akne. Det virker antibakterielt og slår akne-bakterien ihjel. Du kan med fordel bruge det ovenpå salicylsyre, hvis din salicylsyre ikke er nok til dig.

4 Lægemidler på recept

Hvis ovenstående ikke er nok, så skal du en tur til lægen. Der kan du få lægemidler på recept, der virker.

5 Fugtpleje

Den der førnævnte barrierefunktion skal genoprettes, og mange af disse midler mod akne hjælper ikke ligefrem. Derfor skal der god pleje af huden til, så den bliver mere modstandsdygtig.

Og lad mig slå en ting fast: Der er INGEN teenagere, der bør begynde på nogle af ovennævnte nogetsomhelst. bare fordi de når en bestemt alder. Teenagere har forskellig hud ligesom os andre. Jeg har selv en søn på 13, der stadig har babyhud, så den behandler jeg naturligvis stadig derefter.

Her kan du købe det (indeholder reklamelinks*)

Du finder to procent salicylsyre i vores egen T-Zone Peeling* eller hos Paula’s Choice*

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Dette påvirker dog ikke vores redaktionelle arbejde og holdninger, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
29 kommentarer
Ditte

Tusind tak for dit svar.
Ja, vi har prøvet cremen af til den 13 årige, og den hjalp lidt på tørheden, men ikke på bumserne og den rocasea-lignende rødmen hen over næse og den øverste del af kinderne. Lægemidlet finacea mod rosacea virkede heller ikke. Huden heler også virkelig langsomt efter bumser, så hun har længe små røde sår/ar, som om huden ikke reparer sig selv særlig godt.
Det kunne være spændende at prøve BAK, det ser rigtig spændende ud. Men hvilken af varianterne tror du vil passe bedst?

Helene Randløv Hansson

Hej Ditte
Jeg vil anbefale olien til “acne-prone skin”
Kh. Helene

Christina

Hej.
Gode råd ønskes til min 13 årlige søn.
Han kan ikke lide at få creme på, hverken krop eller ansigt. Har altid været lidt sensitiv.
Men han døjer med bumser og hudorme.
Bumser især i panden og hagen.
Ham kan gå med til at rense sit ansigt med renseservietter, så jeg har købt Matas’ milde renseservietter uden parfume. Men han glemmer det..
Bør han bruge dem både morgen og aften?
Han er glad for lange bade i bruseren, men kan læse at det nok ikke er så godt, med alt det vand.
Nu er solcreme sæsonen rigtigt igang, og han hader det.
Bruger matas’ ansigts solcreme factor 30.
Hvad er bedste løsning under de omstændigheder?

Helene Randløv Hansson

Hej Christina
Den bedste løsning er, at han forstår, at han bliver nødt til at gøre noget for at få et andet resultat end det nuværende. Jeg vil anbefale en rensevand (Matas Mild Micellar Water), køb nogle frotté vaskeklude https://pudderdaaserne.dk/2021/01/29/fredagsfavorit-vaskeklude/ for eksempel fra Jysk, vrid kluden op og hæld derefter Micellar Water på i det ene hjørne. Af SPF kan jeg anbefale EVY: https://pudderdaaserne.dk/maerker/evy-technology/ og til behandling af hudorme og bumser T-Zone Peeling.
Kh. Helene

Hanne LInd

Tak for nogle virkelig brugbare råd!!
Min datter på kun 10 er allerede godt på vej i puberteten med hår alle vegne, brystudvikling og begyndende uren hud. Ud fra dit råd tænker jeg, at hun skal begynde at bruge Matas Mild Micellar Water hver aften, da det er til at håndtere for hende. Men skal hun følge op med en creme bagefter?
Mange hilsner Hanne

Helene Randløv

Kære Hanne
En god mild rens og som supplement T-Zone Peeling, det er et produkt, der giver god mening for at minimere rødme og hudorme, inden det tager til i styrke.

Kh. Helene

MAM

Hej,
Jeg har læst dit skriv, spørgsmål og svar – tak for gode råd!
Jeg har en tween, som er begyndt at døje en del med uren hud. Efter læsning tænker jeg, at der skal bruges matas mild micellar water efterfulgt af t-zone peeling (1-2 gange om ugen til at starte med?), men hvilken creme til afslutning?
Vh. MAM

Helene Randløv

Hej MAM
Cremen er et rigtig godt bud på en let creme, der fugter godt uden at være fedtet. Husk også at introducere din tween for SPF hver dag!

Kh. Helene

Charlotte

Teenager mor her til en pige på 13 år.
Hun har ikke uren hud, men hun vil gerne have en let ansigtscreme.
Hvad vil du anbefale?

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *