En guide til teenage-hud – uanset alder

24.01.22

Teenageres hudpleje er pludselig til debat. Her vil jeg i stedet forsøge mig med flere praktiske råd, fakta og færre løftede pegefingre.

Normalt, når vi skriver om teenagehud handler det om bumser. Men den seneste tid har det i medierne også handlet om, hvordan teenagere benytter sig af skrappe hudplejeprodukter til voksne. Det har jeg skrevet mere om her, hvis I er interesseret. Her kommer det til at handle om vores gode råd til pleje af ung hud.  Hvis man vil gøre noget ved en akne-plaget hud, skal der nu ofte nogle af de produkter, som nogle omtaler som “skrappe” til, så det handler her om at skelne skidt fra kanel.

Jeg selv havde babyhud gennem alle mine teenageår. Bumser og urenheder har først ramt mig efter de 25. Langt fra alle unge mennesker har bumser og hudpleje for dem handler det langt hen ad vejen om enkle gode vaner og ikke mindst at have det sjovt med det.

1 Jo blidere, jo bedre

I min egen ungdom var teenage-hudpleje en totalt affedtende, dejligt skummende (og hudfjernende) anti-akne vask, efterfulgt af en skintonic med en masse alkohol i. Og hvis det skulle være lidt ekstra godt fik den stakkels hud en skrub og muddermaske, hvis der da var bare en smule af hudens egen naturlige beskyttelslag tilbage. Jeg gjorde det da også selv, selvom jeg ingen bumser havde – jeg var jo ung, og derfor måtte produkterne være til mig. Ingen hud har godt af den slags behandling, og mindst af alt en hud med bumser og akne. Moderne hudpleje er faktisk et stort fremskridt.

Vi ved i dag mere om, hvilken rolle hudens egen barrierefunktion spiller for blandt andet udviklingen af akne. Og efter ovenstående skrappe behandling er der altså ikke megen barrierefunktion tilbage til at passe på huden. Det giver frit spil til blandt andet akne-bakterien eller andre hud-problemer.

Første vigtige trin er derfor at rense sin hud maks. en gang om dagen med en blid rens. Jo mildere, jo bedre. Du kan ikke vaske bumser, hudorme eller andre problemer væk, så lad være med at forsøge. Det eneste, du vasker væk, er hudens eget forsvar.

2 Fugtpleje

Den der førnævnte barrierefunktion skal genoprettes, og mange af disse midler mod akne hjælper ikke ligefrem. Derfor skal der god pleje af huden til, så den bliver mere modstandsdygtig.

3 Solbeskyttelse

Brug SPF og lær for Guds skyld de unge at gå i en stor bue udenom solariet…. (okay, her var en løftet pegefinger alligevel, men det mener jeg virkelig!)

Og lad mig så lige slå en ting fast inden vi går i gang med de såkaldt skrappere midler: Der er INGEN teenagere, der bør begynde på nogle af nedenstående nogetsomhelst. bare fordi de når en bestemt alder. Teenagere har forskellig hud ligesom os andre.

4 Salicylsyre <3

Er der begyndt at komme hudorme eller små bumser? Så er salicylsyre efter vores mening det mest oplagte første trin. Daglig eksfoliering med en mild salicylsyre opløser tilstoppede porer og forebygger at de propper til. Det gør bumsernes levebetingelser ringere og kan også hjælpe på hudorme. Samtidig giver en daglig peeling med salicylsyre generelt pænere hud, så det er et godt førstevalg til alle med uren hud – uanset alder. Den kan også kombineres med andre præparater til behandling af sværere tilfælde.

Husk på når du starter på salicylsyre, at det kan gøre dine hudproblemer værre i starten, fordi huden “renser ud”. Bumser og lignende kan blusse op kortvarigt. Det er derfor vigtigt at trappe langsomt op og have tålmodighed. Det er et tegn på, at produktet virker.

Er din teenager die-hard Drunk Elephant-fan og har du 749 kroner der brænder i lommen, så er T.L.C Framboos Glycolic Night Serum også en god syrepeeling, der i sin sammensætning minder lidt om gode gamle Avène. Ligesom de fleste andre nyere mærker også har en type mild syrepeeling.

Hvis din hudforetrækker en blanding af AHA og BHA, så får du ikke mig til at pege fingre af den. Det er et godt valg til en daglig kemisk eksfoliering og kan bestemt hjælpe. Der er rigtig mange gode valg i denne kategori. Vi foretrækker bare 2% salicylsyre til denne type hud. Har du stadig hud, der er fin og glat som den dag, du blev født? Så skal du selvfølgelig holde dig fra dem og nøjes med punk 1-3.

En anden vigtigt ting at holde øje med er ikke at bruge flere produkter med syre. Bruger du både en “brigtening toner”, en “overnight sleeping mask” og en “remove pores serum”, så er der sandsynligvis eksfolierende syre i dem alle, og der er i praksis måske tale om meget ens produkter. Du risikerer derfor overeksfoliering og bør nøjes med en enkelt. (Undskyld – det var en løftet pegefinger mere)

5 Benzoylperoxid

Har du derimod bumser og er eksfolierende syre ikke nok, så er der mere du kan gøre – hvis du vil og det er vigtigt for dig. Apoteket har for eksempel et meget lidt sexet, men effektivt produkt: Basiron. Benzoylperoxid er den aktive ingrediens, der findes i mange gode udenlandske akne-produkter.

I EU er det et håndkøbslægemiddel, og herhjemme kan vi derfor kun købe det på apoteket. Det er det pt. eneste godkendte håndkøbslægemiddel mod akne. Det virker antibakterielt og slår akne-bakterien ihjel. Du kan med fordel bruge det ovenpå salicylsyre, hvis din salicylsyre ikke er nok til dig. Benzoylperoxid virker afblegende, så pas på tøj, håndklæder og sengetøj.

6 Azelainsyre

Et andet alternativ er azelainsyre, der også virker rensende på huden og endda også beroligende. Du kan bruge det i stedet for Benzoylperoxid ovenpå din salicylsyre. Det sælges i koncentrationer op til 10% som almindelig hudpleje eller i højere koncentrationer som medicin.

7 Lægemidler på recept

Hvis ovenstående ikke er nok, så skal du en tur til lægen. Der kan du få lægemidler på recept, der også virker.

 

Her kan du købe det (indeholder reklamelinks*)

Mild rens:

Salicylsyre:

Du finder to procent salicylsyre i vores egen T-Zone Peeling* eller hos Paula’s Choice*

Benzoylperoxid:

Azelainsyre:

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Dette påvirker dog ikke vores redaktionelle arbejde og holdninger, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
34 kommentarer
Catrine

Hvis man har en tween (OG en teen (som allerede har sine egne urørlige meninger om hudpleje)) som bare gerne “vil noget med hudplejeprodukter”, men som egentlig ikke har nogle problemer (akne, skinnende hud, tør hud, eksem, whatever), hvad anbefaler man så som “plaster på såret”? (velvidende at det kan fostre større interesse for hudpleje og stikke af)
Kun blid rens een gang om dagen? Blid rens een gang om dagen efterfulgt af fugtighedscreme? Eller ingen decideret rens af ansigtet udover hvad man opnår ved et alm. bad med hårvask osv. (I ved, fokus på andet end ansigtet)?
De tweens/teens bliver jo bombarderet med reklamer på de sociale medier og Youtube, og alle vegne er der ansigtsmasker, serum, forholdsvis billige priser (The Ordinary fx) på produkter med ingredienser med kryptiske navne, og de meget unge er nemme ofre, så hvad skal jeg gøre for at prøve at hive dem i den anden retning? Det er jo tosset at risikere at skabe et problem i sin hud, fordi man – for sjov – begynder at bruge meget aktive hudplejeprodukter.

Helene Randløv Hansson

Hej Catrine
En micellar water er en god start. Det kunne for eksempel være fra Matas (vi anbefaler udelukkende den grå Mild Micellar Water), Bioderma eller selvfølgelig vores egen Alt i en Makeupfjerner. Der er MANGE varianter på markedet og her skal man holde tungen lige i munden. Undgå de produkter med parfume, dem der skal rystes og dem med pH-værdi over 6.
Det er netop en rigtig god idé IKKE at få vand i ansigtet under badet. Vand udtørrer huden og al udtørring kan resultere i stygge indkapslede bumser på bryst, ryg, kæbe, hals og selvfølgelig i ansigtet.
Undgå syrer eller sørg for, at der er en og kun en, så man ikke bliver fristet til at blande. Og en god alsidig creme, der er let men stadig fugter godt. Clinique DDML+ https://pudderdaaserne.dk/2021/10/22/fredagsfavorit-clinique-ddml/ eller vores egen Cremen.
Sidst men ikke mindst skal man som tween forstå, at vil man til at passe sin hud, så er der særligt en ufravigelig regel, og det er, at man hver dag hele året skal beskytte huden med høj SPF!
Kh. Helene

Laura

Tusind tak for et godt indlæg. Hvis bare jeg havde læst det her, da jeg var yngre – har simpelthen været så hård ved min urene hud i troen om, at desto mere krads behandling var desto mere effektiv. Jeg brugte skrubbecreme, og ansigtssæbe fra clearasil, tea tree oil og AHA syre i alt for høje koncentrationer (som sviede helt vildt og gjorde super nas), og ingen fugtighedscreme eller solcreme, fordi jeg prøvede at tørre bumserne ud. Heldigvis er jeg klogere i dag, særligt på grund af jeres blog. Nu har jeg bare rynker og solskader, som følge af den mangeårige krads behandling. Hvis I tilføjer en solcreme til teenagehud i indlægget her, er det en komplet guide til at undgå mine fejl.

Helene Randløv Hansson

Kære Laura
Bortset fra solskaderne er vi i samme båd. Bodyscrub, ren kamferolie og naturligvis en alkoholbaseret skintonic, når jeg havde vasket alt fedt væk med sæbe. Det var så skønt med næsten knitrende hud…
Og du har da ret! Der mangler bestemt SPF i tippet!

Kh. Helene

Sara

Hvad med tør hud og ” blackheads” min søn har en fin men lidt tør hud, men med mange sorte hudorme ved næsen…er det så AHA eller T zoe peeling?

Helene Randløv Hansson

Kære Sara
I tilfælde med tør hud, er det vigtigt at behandle den først. Så i hans tilfælde ville jeg nok vælge AHA-Peeling her henover efterår og vinter. Og T-Zone Peeling når huden ikke længere er så tør. Husk at supplere med en SPF i dagtimerne for eksempel denne her: https://pudderdaaserne.dk/?s=evy+technology og eventuelt en let men god creme, som vores Cremen om aftenen.
Kh. Helene

Astrid

Jeg tillader mig lige at byde ind. Når det er blackheads, tænker jeg, at du både kan bruge AHA og BHA. Da AHA er mere i overfladen og kan være med til løsne/fjerne det døde hud og BHA går mere i dybden, hvilket der er brug for med blackheads. Jeg vil dog ikke bruge begge produkter samme aften, da de nok skal være formuleret til at gå sammen. Bare i forhold til at huden bedre kan tåle det, specielt hvis man ikke er vant til at bruge peelingsprodukter som disse.

Helene Randløv Hansson

Hej Astrid
Ikke bare samme aften! Det er virkelig uhensigtsmæssigt at bruge mere end en slags eksfoliering ad gangen! En først ødelagt hudbarriere er slet ikke let at få på ret køl.
Kh. Helene

Laura

Gud ja, den alkoholbaserede skintonic! Huden blev så stram, at man dårligt kunne smile. Og når produkterne gjorde ondt på huden, var det “bare fordi de virker”. Det gør helt ondt at tænke tilbage på :’)

Helene Randløv Hansson

Hånden på hjertet og selvom jeg udmærket ved bedre… kan jeg stadig tage mig selv i at synes, at det er en lille smule rart, når huden er helt stram efter vask. Den der følelse af, at NU er huden ren, sidder SÅ dybt i mig.

Laura

Det giver god mening. Rationalet om at “uren hud” opstår når huden er “beskidt”, og derfor skal vi vaske den ren, så vi kan få “ren hud” har været en u-udfordret (kapitalistisk)sandhed så længe. Personligt roste jeg mig selv, hver gang huskede at vaske mit ansigt, og jeg hvis nogen scannede min hjerne efter at have vasket ansigtet i dag, tror jeg stadig at mit belønningscenter ville lyse op. Det siger meget, når det også stadig sidder dig – en kritisk skønhedsblogger, som bl.a. lærer andre, hvordan de kan passe på deres hud 😉

Marlene

Kan I ganske kort fortælle, hvad der vil være de rigtige produkter at bruge til en 14 årig med en del bumser i pande og omkring næsen? Til rens, daglig fugt, eksfoliering. Vi er netop begyndt at bruge jeres 10% Niacindamid som virker rigtig god men måske er det andre produkter, der egner sig bedre til acne hud? På forhånd mange tak for hjælpen.

Helene Randløv Hansson

Hej Malene
Du kan læse her: https://pudderdaaserne.dk/2020/04/07/tirsdagstip-saadan-oversaetter-du-hudplejeritualet-til-produkter/
Rens: Alt i en Makeupfjerner
Eksfoliering: T-Zone Peeling
Kh. Helene

Ann-Sofie

Hej!

Tak for et godt indlæg. Jeg er på udkig efter en dagcreme med solbeskyttelse til min hud, som er fedtet og uren – jeg får særligt store bumser på hagen. Jeg er på udkig efter en dagcreme, som ikke gør min hud endnu mere fedtet. Er der nogle dagcremer med solbeskyttelse, I kan anbefale? Jeg er blevet anbefalet denne af Matas: Sebostatic Day Anti-Acne Normalizing Face Cream SPF 20.

Kh. Ann-Sofie

Helene Randløv Hansson

Hej Ann-Sofie
Desværre har jeg ikke erfaringer med den pågældende creme, da jeg ikke kunne drømme om at bruge så lav SPF. Min evige favorit kan du læse om her: https://pudderdaaserne.dk/?s=evy+technology

Kh. Helene

Cecilie

Kære pudderdåser,
Tak for en fantastisk blog!

Jeg har kæmpet længe med uren hud, særligt omkring munden (store indvendige bumser, små bumser og hudorme) Jeg føler mig også som en teenager! Jeg har brugt et receptpligtigt lægemiddel, Epiduo, i over et halvt år nu, men er stadig ikke sluppet af med bumserne.. Jeg døjer desuden med tør hud samtidigt, og bruger jeres Cremen i rigelige mængder + solcreme. Vil det give mening at begynde at supplere med jeres salicylsyre, eller bliver det for skrapt?
Jeg vasker mit ansigt med mild rens fra Matas hver morgen og aften.. måske jeg skulle skære morgenvasken fra? Men er det ikke vigtigt at vaske Epiduo af om morgnen?

Kh Cecilie

Helene Randløv Hansson

Hej Cecilie
Nej, det er aldrig vigtigt at vaske huden! Det er vigtigt at rense huden blidt, for eksempel med en rensevand a la PD Alt i en Makeupfjerner. Det giver rigtig fin mening at bruge T-Zone Peeling, eller måske AHA-Peeling netop fordi huden er tør.

Kh. Helene

Ditte

Jeg kæmpede virkelig med bumser og uren hud i mine teenageår, og har derfor gjort hvad jeg kan for at hjælpe mine piger på 13 og 16 med deres problemhud. Og heldigvis kan det løses!
Den 16 årige havde store problemer med hudorme og bumser og meget fedtet hud. Her har rutinen hver aften i nogle år været: t-zone peeling, niacinamid, basiron. Om morgenen efter bad fjernes makeuprester med pudderdåsernes alt i en rens. Den sarte hud og øjenområde får så pudderdåsernes antiage-creme, (den flydende la roche posay faktor 50 på solskinsdage) Jane iredale Foundation og miild mascara. Ingen tror på at hun har hudproblemer, men det vender tilbage så snart hun skipper aftenrutine. Hun bruger også basiron på ryggen.
Den yngste har været sværere at finde en løsning til, da hun har kæmpet med meget tør og rød hud, og bumser. Her varierer behandlingen fra aften til aften. Vi har prøvet alle mulige ting, men igen er pudderdåsernes antiage creme faktisk den bedste. Når der blusser bumser op, så tager vi en aften eller to med t-zone peeling og basiron. Hun bruger også samme solcreme som sin søster om dagen.
Jeg ved det virker skørt at bruge antiage på teens, men den er simpelthen så god, og virker for os alle tre. Når jeg ind imellem får en bums selv, så pletbehandler jeg også med basiron.

Helene Randløv Hansson

Hej Ditte
Whatever works! Har den størrelse 13 prøvet Cremen? Den er ikke så fedtet, som de fleste tror og er netop god til hud, der ikke helt ved, hvad den egentlig vil. Ellers kan du læse et indlæg om BAK her på bloggen… det er eddersparkemig effektivt.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *