Nej, der findes ikke oliefri creme, og du har heller ikke brug for den

Neutrogena Oil Free Moisture
25.05.21
Neutrogena Oil Free Moisture

 

Neutrogena Oil Free Moisture

Oliefri ansigtcreme er på mange måder en selvmodsigelse. Så stop med at lede specifikt efter det, du har heller ikke brug for den.

En creme er en emulsion. En emulsion er pr definition en blanding af to væske, der ikke kan blandes – fedt og vand. Ligesom når vi laver mayonnaise eller bearnaisesovs, det er også emulsioner. Vi kan putte en lille smule vand i en hel masse fedt, så får vi en bearnaisesovs eller en fedtcreme. Eller vi kan putte en meget lille smule fedt i en masse vand, så får vi en meget let creme. Men det er stadig en creme med både olie og vand i. Uden både olie og vand i en eller anden form, får du ingen creme. Silikone kan også opføre sig som olie, så du kan også lave en emulsion af silikone og vand.

De “oliefri” cremer, der er på markedet bruger enten noget andet end klassisk planteolie som det fede i deres creme. Clinique bruger silikone i nogle af deres dejlige Moisture Surge produkter. Silikone opfører sig ligesom olie og kan godt være fedtet i emulsionen.

Neutrogena er helt meningsløse – de bruger mineralsk olie (vaseline) i deres “oliefri” creme. Hvordan det er “oliefri” aner jeg ikke.

Kig efter “serum” eller “gelé” i stedet
Der findes selvfølgelig ansigtsprodukter helt uden olie i nogen som helst form.  De er enten flydende eller stivet af med stivelsesmidler. Men de er ikke cremer, dem kalder vi for eksempel “gelé” eller “serum”. De er lige så lidt en creme som Knorr er en ægte bearnaise.

Så – leder du for alvor efter et oliefrit produkt, skal du kigge blandt dem, der står “serum” eller “gelé” i stedet. Der er nemlig en teoretisk mulighed for, at de reelt er oliefri. De behøver ikke være det – dels kan man sagtens putte olie i, dels så bruges “serum” rask væk om alle produkter med en let konsistens, også selvom de reelt er en emulsion, altså en creme. Vi gør det også, og vores kemiker får nervøse ticks hver gang. Hun har ret, det ER også helt faktuelt forkert, at kalde vores A-serum for en serum, når den nu er en emulsion.

Men hvorfor?
Det bringer mig så videre til det næste spørgsmål – hvorfor i alverden skulle man dog eftersøge et plejeprodukt HELT uden olie? Jeg ved det ikke.

Jeg kan forstå, hvorfor man gerne vil have et let produkt med meget lidt olie i, men den lillebitte smule, der er i meget lette cremer, er der absolut ingen grund til at undgå. Tværtimod – jeg kan ikke komme i tanke om en eneste god grund til at forsage olie i så ekstrem grad.

Der er rigtig god grund til at gå op i, HVILKEN olie et produkt indeholder. Helene kan for eksempel ikke tåle arganolie, så det er ret smart at undgå det. Har du tilbøjelighed til bumser, så er der bestemt olier der er værre og bedre end andre – læs mere om hvilke her.

Om et produkt er oliefrit siger intet om hvorvidt det kan tilstoppe porerne eller ej. Masser af olier virker ikke tilstoppende på porerne, og masser af andre ingredienser gør. Isopropyl myristate er for eksempel en ingrediens, som mange med akne prøver at undgå, fordi de oplever at den tilstopper deres hud, men da det ikke en en “olie” findes den også i oliefri cremer.

 

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
10 kommentarer
Rikke

Hej Puderdaaserne.

Jeg døjer med acne i ny og næ og har været på Clindoxyl-kuren af nu fire omgange. Sidst jeg fik cremen udleveret på apoteket, sagde apotekeren til mig, at jeg kun måtte bruge creme uden olie/fedt(?) efter clindoxyl. Jeg fik ikke spurgt hvorfor, og jeg kan heller ikke læse mig nærmere frem til det i indlægssedlen i forhold til, om det måske kunne være fordi, at det kunne forringe virkningen af cremen. Er det noget, I måske har en idé om? Clindoxyl er jo i sig selv virkelig udtørrende, så jeg har behov for netop at bruge creme efterfølgende, hvis ikke helt mit ansigt skal krakelere, men det giver jo, jf. jeres skriv ovenfor også, ikke rigtigt mening, hvis jeg ikke må bruge en creme med olie eller fedt i. Kh

Siff

Det her er virkelig interessant! Jeg er nemlig meget bevidst om at undgå olier, da jeg har rosacea og slår ud (får de røde rosacea bumser) for et godt ord, når jeg prøver nye cremer… Jeg har meget tør hud og har endnu ikke fundet en creme, der både holder bumserne væk og fugter tilstrækkeligt. Måske skulle jeg prøve Netrogenas creme.. Selvom jeg allerede har jeg købt mig fattig i jagten;)

Thomas

Det er nok bedst at du spørger din læge, og ikke nogen der driver en blog og en forretning ved salg af hudpleje…

Spørg lægen eller evt. gå tilbage til apoteket og spørg – de er sikkert venlige til at svare på dine spørgsmål.

Katja Moikjær

Kære Thomas. Det er altid en god ide at tale med både læge og apotek og samle al den information, du kan. Men jeg tvivler på, at din familielæge ved mere om hudpleje end jeg gør. Kh. Katja

Stine

Enig. Jeg tror dermatologi er noget nær et pausekomma på medicinstudiet – baseret på den viden jeg er blevet præsenteret for af diverse praktiserende læger 😛 :-;

Helene Randløv Hansson

Ja, det er dælme trist, for der er mange med problemer og dermatologerne har TRAVLT!

Kh. Helene

Benna

Jeg kan ikke tåle creme med olie i, da jeg får udslet. Origin har en creme, der kun giver fugt og er ikke så lækker blød på huden, men der skulle ikke være olie i og jeg kan nu bruge ansigtscreme, hvilket er første gang i mit liv. Der må være et eller andet med det “olie fri”, hvad det så end er!

Helene Randløv

Hej Benna
Det er nok en gel, for ja… sådan en kan sagtens være oliefri.
Kh. Helene

Annelise

Til brug under iltbehandling, skal være uden olie.

Helene Randløv

Hej Annelise
Det afhænger hundrede procent af antændelsespunktet. Ren vaseline på læberne for eksempel er naturligvis en dårlig idé.

Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *