Udtørrer skum huden? 5 ting du skal vide om skumrens

18.01.20
renseskum

renseskum

Knitrende blød skum føles dejlig på huden. Det spredes hurtigt og nemt, og huden føles så ren, som nyfalden sne.

Men den knitrende sprøde skum kan giver bagslag i form af udtørring og irritation, hvis du altså vælger den forkerte. Og der er uforholdsmæssigt mange dårlige valg på hylden med renseskum.

1. Mange skum har en meget høj ph-værdi
For at lave et lækkert og holdbart skum, kræver det en høj ph-værdi. Og jo højere ph, jo mere knitrende skum. De skummende rens fra blandt andet Neutral, Foreo, Beauté Pacifique og Saturday Skin får deres attraktive konsistens fra blandt andet en ph-værdi, der er høj nok til at den kan forskubbe hudens naturlige syrekappe. Og det er du ikke interesseret i. Du kan læse mere om betydningen af hudens syrekappe i dette indlæg.

2. Nogle renseskum kan indeholde lokalirriterende/udtørrende ingredienser
Vaskeaktive ingredienser, der er gode til at skumme, er blandt andet de gode gamle laureth sulfat og lauryl sulfat. De er gode til at skumme, men de har et højere potentiale til at genere huden end nyere alternativer. Læs mere om sulfater her. 

Paula’s Choice holdt i mange år fast i at bruge laureth sulfat, og selvom de er begyndt at udskifte det i deres nyere produkter, finder du det stadig i flere af mærkets oprindelige renseprodukter. Danish Skincare og Nilens Jord (rensegel, ikke skum) bruger dem også, og sulfaterne er stadig udbredte. Det er ikke kun sulfater, der kan genere huden. Pottasium stearate bruges af blandt andet Beauté Pacifique i deres renseskum, men kan irritere huden (Kilder: Paulaschoice.com og Cosmetic Formulation: Principles and Practice 2019).

3. Skum føles dejligt men renser ikke bedre
Skum føles behageligt og spredes nemt over huden, men skum i sig selv spiller ingen rolle i forhold til at rense huden. Vaskeprodukter, der ikke skummer, er lige så gode.

4. Huden skal ikke føles afrenset
Hvordan føles din hud, når du har renset den? Føles den dejligt ren og affedtet? Så er der noget galt. En ansigtsvask skal ikke gøre andet end at fjerne snavs og makeup, det er ikke noget, man kan mærke. Den der “squeaky clean” rene følelse, som nogle renseprodukter kan give, skyldes at de har affedtet huden – og det er IKKE en god ting.

5. Der findes gode og milde renseskum
Selvom det er svært for kemikeren at formulere en skum, der ikke indeholder hverken udtørrende ingredienser eller har en for neutral eller endda basisk ph-værdi, så findes de faktisk. Ofte har kemikeren allieret sig med en emballage, som hjælper til med at opskumme produktet. Gode eksempler finder du hos blandt andet Matas, Faaborg Pharma, Decubal og Ivy Aïa.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
13 kommentarer
Bodil

Jeg er holdt op med at bruge renseskum. Det startede med at jeg kun brugte det om sommeren. Om vinteren flipper min hud let af skiftet mellem at cykle i kulden og være inde i centralvarmen. Så blev mine ynglings udfaset og så stoppede jeg!!!!

Carina

Så dejligt i har fokus på dette! Sad netop og så en live video med Ecooking igår, hvor de anbefalede deres rensegel og efter i flere gange har informeret så fint om pH-værdi ift rens/skum, spurgte jeg selvfølgelig ind til hvad ph-værdien var og fik svaret 6,2 som de sagde var ligesom den skulle være.. hmmm. Viser bare at man IKKE kan stole på dem bag mærket altid. Jeg ved bedre nu. Takket være jer! Så den går jeg pænt udenom. Til gengæld overvejer jeg at prøve deres anti – rødme creme. Har i generelt noget erfaring med mærket?
Tak for en skøn blog, til os hudplejenørder!

Helene Randløv

Hej Carina
Nej, vi har desværre ingen erfaringer med Ecooking endnu. I øvrigt kan pH-værdien være meget værre… nogle produkter er over 8 og endda 9… der kan man virkelig tale om afsyring… Ellers tak.
Kh. Helene

Kristina

Hvad med änglemark? Er de gode?

Katja Moikjær

Jeg har ikke undersøgt dem for nylig, beklager

Henriette

Dejligt og virkelig godt indlæg. Jeg skal nok til at genoverveje den renseskum fra Rudolph Care som jeg har på hylden. Ved I nogen om pH værdien for den?

Katja Moikjær

Nej desværre, den har jeg ikke testet.

Anne

Hej
Nu kan jeg se på billedet, at I også afbilleder mild rens. Er det korrekt forstået? For den fremgår ikke af jeres tidligere indlæg 🙂

Helene Randløv

Kære Anne
Jeg kan ikke svare på dit spørgsmål, for jeg forstår det simpelthen ikke. På billedet ser du både milde rens og det modsatte… i teksten kan du læse om nogle milde eksempler under punkt 5.
Kh. Helene

Pernille

Hej
Hvis en høj pH værdi er dårlig for huden, er det så også dårligt for hændernes barriere når man bruger håndsæbe?

Helene Randløv

Hej Pernille
JA! Det har vi skrevet om flere gange, blandt andet her: https://pudderdaaserne.dk/2018/02/28/haandsaebe-vejen-til-toerre-haender/
Kh. Helene

Anne

Jeg kunne godt se, mit spørgsmål var fjollet formuleret. På billedet er også Matas mild rens, men i linket i punkt 5 henviser I til Matas natur rens. Det er 2 forskellige produkter. Så jeg vil egentlig bare gerne vide, om I anbefaler Matas mild rensemousse også?

Helene Randløv

Hej Anne
Så er jeg med, Matas Natur har en lavere pH-værdi og er derfor at foretrække, men Matas Mild Rensemousse er bestemt også fin.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *