Squalane – hudens eget fedtstof

18.09.19

Hudpleje er også trends, og squalane er en af de store. Dette særlige fedtstof, som vores egen hud også selv producere, har været i hudpleje længe, men de seneste år er det pludselig dukket op i mange produkter – inklusive vores egen seneste lancering.

Populariteten taget betragtning, så findes der faktisk overraskende få publicerede videnskabelige undersøgelser af, hvordan squalane virker på huden. Når vi vælger at bruge den alligevel, så er det fordi vores egen hud elsker den. Den – meget bogstaveligt – suger det til sig.

Squalane er en af de ingredienser, som man kan forelske sig hovedkulds i, når man har så tør hud som os. Lidt ligesom hampeolie, tidselolie eller sheasmør, der alle bare føles som “aaaaaaah” når man tager dem på. Men i modsætning til alle de andre olier og fedtstoffer, så er squalane ikke fedtet på den der…. fedtede måde. Giver jeg overhovedet mening nu? Squalane har en konsistens som kun squalane har.

Fra hajlever til oliven
I gamle dage var squalene mere udbredt. Det er i tæt familie med squalane, men fremstilles af hajlever. Det er heldigvis gået af mode af åbenlyse årsager – men også fordi det er meget ustabilt og hurtigt bliver nedbrudt.

I stedet fremstiller man i dag squalane af oliven. Det er mere stabilt og har samme egenskaber på huden.

Og hvad er det så for egenskaber?

Hvis du nogensinde har prøvet en af de flasker med 100% squalane, der findes på markedet, så vil du vide, at den føles overraskende ikke-fedtet. I forhold til enhver anden olie, så er det en helt anden følelse på huden.

Squalane virker plejende, beskyttende og fugtende på huden. Og her ville jeg gerne kunne smide om mig med studier af alle de gode effekter, men de findes ikke. De få studier af squalane og squalene, der er lavet, er alle af produkter, hvor squalane/squalene er blandet op med andre ingredienser og kan derfor ikke bruges til at sige noget om squalane alene.

I bogen “Cosmetic Science and Technology”, der er en fagbog om kosmetiske ingredienser, står der om squalane:

“Squalane is a component of the human sebum and its properties such as affinity, permeability, and diffusivity to the skin are superior to other hydrocarbons and it is an ideal emollient.”

Squalane er altså “bare” det ideelle fedtstof til huden: Den er meget nem at fordele, forebygger udtørring af huden og kan bruges af alle hudtyper. Vores egen hud er helt enig. Den har grådigt slugt produkter med squalane i meget forskellige produkter som for eksempel den dejlige Ling Dual MoistureThe Inkey List, Simple eller den ekstravagante ansigtsolie fra Sisley. Du kan også finde squalane i vores nye Alt i en hyaluronsyre eller i ren form fra for eksempel Urtegaarden.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
2 kommentarer
Astrid

Kære Pudderdåser.
Hvad er forskellen mon på Squalane og Hemi-Squalane?
VH Astrid

Helene Randløv

Hej Astrid
Det kan du læse om hos The Ordinary, der mig bekendt, er den eneste producent, der taler om det: https://theordinary.com/product/rdn-100pct-plant-derived-hemi-squalane-30ml?redir=1
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *