Problemet med pipetter

19.03.18
Droppere

Droppere

Droppere – de små flasker med pipetter er blevet umådeligt populære. For producenten er de meget billige at købe og nemme at fylde, mens de for forbrugeren ser næsten medicinske ud. De ligner måske noget, man engang kunne købe på apoteket.

Rigtige lufttætte pumper er både dyre og besværlige. De koster rigtig meget at købe, og de er både dyre og besværlige at fylde.

Problemet er selvfølgelig, at den lille flaske med pipetten ikke er spor lufttæt. Den ser nok “medicinsk” ud, men den kan på ingen måde sammenlignes med en rigtig lufttæt emballage. Den minder mere om en krukke med en mindre åbning.

Vi har haft en emailkorrespondance med en råvareleverandør, fordi vi har undret os over nogle farveforskelle på produkter. Det er en meget lang historie, men deres forklaring var simpelthen, at produktet med pipetten bliver udsat for så meget luft, at det nedbryder den aktive ingrediens og dermed også farven.

Flasken med pipetten er selvfølgeligmere hygiejnisk end en krukke, fordi du ikke stikker fingeren derned. Og med mindre den er gennemsigtig beskytter den også mod lys. Men den nedbrydning som der sker, når sarte ingredienser kommer i kontakt med luft, vil den ikke beskytte imod.

Disse særligt sarte ingredienser er især C-vitamin, A-vitamin, planteekstrakter og andre antioxidanter.

Andre ingredienser igen tager ikke spor skade af lidt luft og vil fint kunne klare sig i en flaske med pipette.

Ikke alle pumper er ens
Der er også stor forskel på pumper. Se for eksempel på din flydende håndsæbe. Den pumper luft ned i takt med, at den pumper sæbe ud. Ligesom en almindelig tube også trækker luft ind. Derfor beskytter den kun din håndsæbe mod lys og berøring, men ikke mod luft. Det er dog helt fint – det er bare en håndsæbe, og den tager ikke spor skade af luft.

Så har vi de såkaldte “airless” pumper. Det er pumper, hvor der ikke kommer luft ned til produktet. De virker typisk ved hjælp af en dobbelt bund. Prøv at se på en pumpe du har stående. Hvis der er et lille hul i bunden eller måske to, så er det sådan en. Den inderste bund flytter sig så opad i takt med at du bruger produktet, og der kommer ikke luft ind til de sarte ingredienser.

Nogle producenter er også begyndt at arbejde med decideret steril emballage. Det handler om at kunne mindske brugen af konserveringsmidler og er endnu dyrere og endnu sværere. Se for eksempel hos A-Derma og hos La Roche-Posay.

Jeg kan godt forstå, hvorfor man af økonomiske hensyn vælger at bruge de billige og nemme små pipette-flasker. Og til mange ting er det helt sikkert fint nok. Men lad være med at forveksle dem med en rigtig lufttæt emballage, for det er de ikke. Og bruger du meget sarte ingredienser, som C-vitamin, A-vitamin eller lignende, så kig lige kritisk på emballagen og især holdbarheden en gang til.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
18 kommentarer
Nanna

Fedt indlæg! Jeg har tit tænkt på, at min flaske med A vitamin fra The ordinary var en dum idé. Nu hvor A vitamin er en skrøbelig sag. Kender i nogle andre åbninger som kan passe til the ordinarys flasker uden der kommer for meget luft i flasken?

Katja Moikjær

Det gør desværre ikke rigtig nogen forskel, for hvis du sætter en almindelig pumpe på, så får du bare en pumpe som på din håndsæbe. Det kræver en rigtig airless pumpe at holde den tæt.

Pernille

Man kan selv købe airless flasker fra Urtegaarden (https://www.urtegaarden.dk/emballage), på deres egen side eller via andre webbutikker. Jeg gik dog bare ned i min lokale helsekostbutik og fik en bestilt hjem. Flasken fungerer fint, men den er jo ikke lige så lækker som en glasflaske. Hvordan den er med de tyndere væsker som dem fra The Ordinary ved jeg ikke.

Louise

Er de nemme at fylde cremerne over i?
Og har de allerede taget skade hvis det er det første man gør, når man åbner en ny creme?
Jeg er helt ny i den her A-vitaminjungle. 🙈

Pernille

Om A-vitamin creme tager skade ved jeg ikke.
Når du modtager flasken er den todelt, dvs. du skal bare komme creme i underdelen og så sætter du toppen på, og pumper den overskydende luft ud.

Kathrine

Nu er det her ikke ang serum, men derimod d-vitamin med mælkesyrebakterier, som min datter får. Producenten her netop skiftet til pipette. Men hvordan er det så med d-vitamin og mælkesyrebakterier? Nedbrydes de af ilt?
Pft og tak for en super blog. Kathrine

Nanna

Lidt uden for kontekst, men jeg synes ikke de links, I har stående nederst, virker? Når jeg bruger dem i Chrome åbner der faner med “about:blank” og i Edge sker der ingenting, når jeg trykker

Stine

Jeg oplever det samme. Ingen af dem virker desværre.

Katja Moikjær

Tak skal I have. Jeg ved det – det er teknikken der driller. Vi håber det bliver fikset snart <3

Susanne

Ups jeg bruger the ordinary granactive retionid 5 % in squalane, så gælder det vel også for det produkt at det er /bliver hurtig nedbrudt? 🙁
Kh Susanne .

Maja

Hvad nu hvis det første man gør er at transporter produktet over i en airless pumpe er det en mulighed?

Josefine

Hvad med Niacinamid? Kan det tåle at være i en emballage med pipette?

Helene Randløv

Hej Josefine
Nej, Niacinamid er en antioxidant 🙂
Kh. Helene

Lisa

Har I så et tip til hvor man så skal købe sine retinol produkter? Jeg har længe haft lyst til at handle The Ordinary produkter, men nu er jeg i tvivl! Er deres produkter så uden effekt pga deres imballage? Er der et mærke I anbefaler, hvor imballagen er i top?Mvh Lisa

Helene Randløv

Hej Lisa
Du kan kigge lidt på nogle af de produkter, vi nævner her: Pudderdåsernes store guide til vitamin A, flere af dem er med pumpe 🙂
Kh. Helene

Helle

Jeg er glad for min ansigtsolie fra Vichy, men synes egentlig bare pipetten er irriterende at bruge og derfor får jeg den ikke brugt så tit. Kan I anbefale nogle pæne flasker med pumpe den kan hældes over i?

Mette

Hej skønne pudderdåser. Jeg har prøvet en del af the ordinarys produkterne, og skal netop til at flyde op med en ny serum. Men når nu det hele næsten kommer i flasker med pipetter, vil det så være bedre at købe noget helt andet? Jeg tænker at hvis produkterne bliver ineffektive på grund af emballagen, er det så ikke spild af penge og købe dem? Tak for en fantastisk blog. Venlig hilsen Mette

Helene Randløv

Hej Mette
Jo, det er det oftest, det afhænger naturligvis af ingredienserne og formlen, men langt de fleste cremer og sera har bestemt bedst af at undgå kontakten med luft.
Kh. Helene

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *