Forstørrede porer og hudorme: Eksfoliering og peeling

12.07.17

produkter-mod-hudorme

Store porer og hudorme  i ansigtet er forskellige problemer, der plager mange. I denne guide kan du læse om, hvordan du løser problemet. Løsningen er nemlig den samme for de fleste, for årsagen til de store porer og hudorme hænger sammen.

Det handler nemlig om tilstoppede porer, hvor fedt fra huden og døde hudceller bliver fanget. Men ved at eksfoliere det skidt, der har samlet sig inde i dem, så kan du få dem til at se mindre ud.

De sorte hudorme opstår, når huden producerer for meget fedt, som samler sig med døde hudceller og sætter sig som små propper i porerne, hvor de oxiderer og bliver sorte.

Du kan ikke eksfoliere dem væk mekanisk med almindelig skrubbecreme, dertil sidder de for dybt. Der skal kemisk eksfoliering til.

1. Kemisk eksfoliering
Kemisk eksfoliering/kemisk peeling er i det hele taget at foretrække fremfor skrubbecreme, da den er mildere og giver bedre resultater. En lotion, creme eller toner med en mild kemisk peeling hver dag renser dine porer og stimulerer dannelsen af nye hudceller.

Der er flere typer af kemisk peeling af vælge imellem. De vigtigste er AHA og BHA. AHA kan være flere stoffer, for eksempel glycolsyre, lactic acid mm. Det er også det, du kender som frugtsyre. BHA findes der kun en af, nemlig salicylsyre.

Fælles for dem begge er at de eksfolierer huden, renser porerne og stimulerer dannelsen af nye hudceller. Det betyder, at porerne ser mindre ud, du mindsker hudorme og forebygger akne.

Salicylsyre er ofte det bedste valg, hvis du har problemer med hudorme og forstørrede porer, men alle typer syre vil hjælpe. I bunden af dette indlæg kan du finde links til, hvor du kan købe effektive produkter med salicylsyre.

2. Niacinamid
Niacinamid er B3 vitamin, og det har også en positiv effekt på hudens porer. Brugt på huden i højere koncentrationer får det simpelt fortalt hudens porer til at opføre sig mere normalt. Niacinamid har også mange andre fordele, som du kan læse om her.

Et ekstra produkt med en høj dosis niacinamid ovenpå din daglige peeling med salicylsyre kan gøre en reel forskel. Det ved Helenes næse alt om. Jeg har samlet links til gode produkter med niacinamid i bunden af dette indlæg, og du kan også finde dem her.

3. Fysisk peeling
Med fysisk peeling mener jeg alle former mekaniske måder at skrubbe huden på. Det vil sige gammeldags skrubbecreme, rensebørster, konjac-svampe og lignende. Ingen af disse kan i sig selv fjerne hudorme. Det er ikke muligt fysisk at skrubbe hudorme væk, men de kan være et udemærket supplement til de to ovennævnte midler. Læs mere om rensebørster i vores guide her.

4. Masker
Traditionelle masker har begrænset effekt på hudorme. Nogle af dem indeholder syre, men syre skal helst bruges flere gange dagligt og blive siddende på huden for at opnå effekt, og det gør man ikke med en maske. En muddermaske eller lignende, der opsuger overskydende fedt fra huden, kan dog være behjælpelig, men er ikke i sig selv nok til at fjerne hudorme.

Her kan du købe det (indeholder reklamelinks)
En mild daglig peeling med salicylsyre er absolut førstevalg til hudorme og forstørrede porer:

Produkter med niacinamid er efterhånden udbredt. Læs mere om dem i dette indlæg. Du kan overveje disse produkter:

Dette indlæg indeholder et eller flere affiliate link, der giver os kommission, hvis du køber noget. Vi linker kun til vores foretrukne webshops, og når du køber noget gennem et affiliate link, støtter du vores arbejde.

OBS: Som I kan se på kommentarerne er dette oprindeligt et gammelt indlæg, som stadig er et af de mest læste overhovedet på bloggen. Jeg har derfor opdateret det, så det afspejler vores nyeste viden og de nyeste produkter.

Benyt et af disse links, når du alligevel køber online. Vi får en lille kommision, og det er en stor hjælp.
374 kommentarer
anne vogel

når du skriver lotion ( citat: En lotion med en mild kemisk peeling hver dag renser dine porer og stimulerer dannelsen af nye hudceller.) mener du så en creme eller en skin tonic? begge kaldes nemlig lotion på engelsk (og også fransk)
i forhold til Avene har de en rigtig god creme som hedder Cleanance K den indeholder både AHA og BHA. Hele Cleanance serien er rigtig god, den kan jeg godt anbefale. Den er dog lidt dyr i Danmark og kan kun fåes på apoteket. Hvis du evt skal til Frankrig så køb et stort parti med hjem, det gør jeg altid for der er Avene meget (virkelig meget) billigere end i Danmark

Pudderdåse Katja

Om det er lotion, skintonic, creme eller gel betyder ikke noget. Bare ingredienserne er der. Og ja, den Cleananse K har jeg også kigget på. Bruger du den?

anne vogel

ja jeg bruger Cleanance K cremen og den er rigtig god. Faktisk bruger jeg det meste af Cleanance serien og er rigtig glad for den. Det virker bare. Især den sæbefrie ansigts vask er jeg rigtig glad for. Jeg blander den nogle gange med en scrub eller scrub korn fra dermalogica så giver den lidt ekstra.

MB

Hej Anne
Jeg ved ikke om de lige har Cleanance K, men på escentuals hjemmeside(http://www.escentual.com) har de ret ofte tilbud på Avene produkter.Jeg bestiller ofte derfra, da der er lidt penge at spare. De har forresten tilbud lige nu 🙂

Pernille

Det er muligt at det ikke er optimalt med mekanisk peeling, men jeg er utroligt glad for dermalogica daily microfoliant, som jeg bruger dagligt. Min hud bliver mat, glat og lækker, og de småknopper og ujævnheder jeg før led af, er stort set forsvundet.

Pudderdåse Katja

Bare det virker 🙂

Lene

Er også vild med dermalogicas daily microfoliant, der ikke generer min hyper sensitive hud…. og som iøvrigt ikke udelukkende er “mekanisk peeling” men “enzympulver” med bl.a. papain og salicylsyre.

Pia Sabine

Jeg har altid haft bøvl med dem på næsen. I den periode hvor jeg gik til kosmetolog (i århus) minimum en gang om måneden, var min hud virkelig pæn. Men jeg har ikke fundet andre kosmetologer, hverken i Vejle, odense eller København, der har kunne dybderense min hud, som hende i Århus.
Nu bruger jeg bare en mild daglig peeling i ansigtet næsten hver dag, det hjælper lidt, men vil meget gerne prøve en af de produkter du anbefaler.
Er der nogen af dem man kan få økologiske eller uden parabener?
<3
Pia Sabine

Pudderdåse Katja

Hej Pia
Nej det er der ikke. Du kan ikke lave hverken effektiv glycolsyre eller salicylsyre naturligt. Men prøv at læse denne: https://pudderdaaserne.dk/2011/03/26/parabener-kan-give-massehysteri/
Kh. Katja

Lidamygirl

Hej. Hvilken kosmetolog brugte du i Århus? Jeg har en del black heads på næsen som ser så grimt ud. Men det er godt nok ikke nemt at komme af med dem.

Camilla

Jeg kunne også godt tænke mig at vide, hvilken kosmetolog du brugte 🙂
Mvh Camilla

Helene Randløv

Hej Camilla
Du skal være opmærksom på at kommentaren ovenfor er fra 2011… Så det er tvivlsomt at Pia Sabine skulle svare her 🙂
Kh. Helene

Nesrin

Hvem var hende du gik til i århus 😀 ?

Karoline

Jeg bruger også gel’en fra Paula’s Choice, men ville bare høre om jeg bruger den rigtigt. 🙂
-Først vasker jeg min hud med “Dermal Clay Cleanser” fra Dermalogica, og der efter smører jeg gel’en i ansigtet. Burde jeg bruge en skin tonic før jeg putter gel’en på?
Hilsen Karoline 🙂

Pudderdåse Katja

Hej Karoline. Det lyder helt fint, nej du behøver slet ikke bruge en skintonic.
Kh. Katja

Sussie

Her er også lige et par produkter der virker.. alt fra dermalogica.
Overnight clearing gel, Skin renewal booster, multivitamin thermofoliant, gentle cream exfoliant. De to første er begge en serum, som godt nok er ret dyre, men der skal bruges en meget lille mængde, så på længere sigt er de slet ikke dyre. har man lettere fedtet hud, kan man sagtens bruge produkterne fra deres teenageserie, som f.eks bedtime for breakouts, der også holder hudorme nede. Den gammeldags metode med damp, toiletpapir om fingrene er nu den bedste start, da man på den måde får de fleste sorte propper væk, og de efterfølgende produkter trænger bedre ned i tilstopningerne. Som behandling er Silkpeel også fantastisk, da huden her bliver skrubbet godt og grundigt, samtidig med at en speciel solution trænger dybt ned i huden og renser den.

Nanna

Nu har jeg lige læst hele indlægget igennem, og det lyder helt sikkert som noget jeg vil prøve…….hvis jeg tør 🙂
Fik i foråret en frugtsyrepeeling (hvilket jeg forbinder med AHA-peeling) og efterfølgende måtte jeg ikke eksponere huden for solen i en uge.. og derfor kan jeg ikke helt forstå hvordan man kan bruge dagcreme med AHA.. er det fordi mængden er begrænset i forhold til når man får det hos en kosmetolog?
Eller er jeg bare helt gal på den i forhold til at relatere frugtsyre peeling og AHA peeling til hinanden?

Pudderdåse Katja

Nej, det er helt korrekt. Det er helt det samme. Men hvor indholdet i en dagcreme er på 5-10 procent, så er det i en behandling oppe omkring 40 procent. Det er hele forskellen.

mia

Hej 🙂
Jeg har hørt/ læst meget om en kodimagnylmaske, hvilket er en maske lavet af knuste kodimagnyler og vand blandet op. Da disse indeholder salicylsyre, skulle det også virke. Er der nogen der har erfaringer med det?

Pudderdåse Katja

Hej Mia
Kodimagnyl indeholder ikke salicylsyre men derimod acetylsalicylsyre. Det virker på en lidt anden måde, nemlig antiinflammatorisk. Det er et rigtig godt middel mod røde knopper i bikinilinjen fx. men det virker ikke eksfolierende.
KH. Katja

Line

Acetylsalicylsyre + vand (kemiske reaktion) –> salicylsyre, eksfolierende 🙂

Pudderdåse Katja

Mener du det? Det har jeg ikke hørt før.

Rosa

Hej Katja,
Jeg har ret sart hud, tåler ikke parfume eller andre kradse sager, så jeg har troligt holdt mig til Dermalogica og Beaute Pacifique de sidste år. Jeg har som sådan ret OK hud (på 30 cm afstand), en bums eller to om måneden, men min næse er ret plaget af hudorme om området deromkring er fyldt med store porrer. På kinderne kan jeg desuden have tendens til milier og andre knopper, som jeg ikke aner hvad er.
Har du et forslag til noget billigt og effektivt? (jeg er studerende så kan ikke få lavet en kemisk peeling om måneden, som jeg er ellers er blevet foreslået).
Tak på forhånd!
Kh. Rosa

Pudderdåse Katja

Paula’s Choice, som jeg linker til er helt klart det billigste og bedste og uden parfume eller irriterende ingredienser. Og jeg vil sige at hvis du ikke kan tåle parfume, så skal du holde dig meget langt fra Dermalogica. De indeholder rigtig meget parfume (æterisk olie = parfume).
Kh. Katja

Pudderdåse Katja

Og det var faktisk sjovt, du lige skrev om Dermalogica netop som jeg loggede på for at skrive dette indlæg: https://pudderdaaserne.dk/2011/09/13/myten-om-aeterisk-olie/
Kh. Katja

Rosa

Tusind tak for svaret – så må jeg næsten spørge dig, hvad kan du så anbefale at jeg investerer i mht. hudpleje-serie?

Kathrine

Virker den fra PC som du anbefaler også på rynker, eller skal man have en helt anden til det?

Pudderdåse Katja

BHA’en? Nej den virker slet ikke på rynker. Deres Super Antioxidant Serum indeholder derimod nogle gode Peptider: http://www.paulaschoice-eu.com/resist-super-antioxidant-concentrate-serum-1.html
Men altså min nye bedste ven til rynker og løs hud er EGF: https://pudderdaaserne.dk/2011/09/06/vanity-x-og-bioeffect-epidermal-growth-factor-anti-age-der-virker/

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *